Pratik, lezzetli, pırasalı yemek

Meyaneli Pırasa yemeği

Aşure

IMG_5905

Hareli Kek

IMG_4711

Tavuk Kalamar

Tavuk Kalamar

Çikolata Soslu Elmalı Kek

elmalı kek

Nohutlu Bamya



Sonunda Nohutlu Bamya

Bu ayın sebzelerinden Bamyayı seçtiğimizden beri Zeynep bana Bamya tarifleri yapsana diye baskı kurdu arkadaşlar:) Ve ısrarla Nohutlu Bamya yapsana dedi. Bamyayı severim ama hani öyle her hafta olsun şeklinde değil bu sebeple ben çok üstünde durmasam da Zeynep ten daha fazla laf işitmemek için bu hafta yapacağım bamyayı Nohutlu yapayım bari dedim:)
Yoksa inanın kurtulamazdım Zeynep’ ciğimin dilinden:)

Artık Zeynep mutlu , ben mutlu:)))


Nohutlu Bamya

Bildiğimiz Bamya.
Bamyalar temizlenir. Şapkaları çıkarılır:)
Temizlenen Bamyalar ın üzerine limon sıkılır ve diğer işlemleri yapana dek öyle bekletilir.

1 adet soğan kesilir, üzerine temizlenmiş Bamyalar ilave edilir, en üste küp domatesler konur , kısık ateşte 2-3 dk. pişmeye bırakılır. Sonra üzerine sıcak su ilave edilir ve yarım limon suyu sıkılır.

Arada karıştırmak icap ederse tencere sallanır. Zira kaşıkla karıştırırsanız Bamyalar zedelenir.

Pişmeye yakın haşlanmış nohutlar ilave edilir ve 10 dk. kadar birlikte pişirilir, ocak kapatılır.
Ve afiyetle yenir.

Afiyet olsun
Figen
Devamını okuyun...>>

Mutluluklar'ımız...


İnsanlık tarihinde hep mutluluk nedir? neler insanlari mutlu ediyor tartismasi yapildi ve yapiliyor, kimine gore para, kimine gore ask, kimine gore saglik, kimine gore de mutluluk diye bir kavram yok, donem donem bu konu hep karsimiza cikmistir, simdi de Fethiye bize sormus bizi memnun eden, moralimizi yukselten neler var.

1- Beni mutlu edeceklerin en basinda Turkiye'ye kesin donus yapip ailemle, sevdiklerimle birlikte olmak geliyor,
2- Aile bireylerinin her sabah uyandiklarinda saglikli olduklarini gormek
3- Istiklal marsimizi bangir bangir dinlemek
4- Turk yazarlarimiza ait kitaplari bir solukta okumak(Zulfu Livaneli-Vedat Turkali)
5- Yine yeni basimdan cikmis gazeteyi kimse ellemeden benim acip okumam
6- Simit firinindan sicak sicak cikmis simitleri yemek ( su an hayal bu)
7- Meksikali marketlere gidince Tarkan'in "öpücük " sarkisini dinlemek
8- Buradaki marketlerde Türk Mali bir urun gormek
9- Özel günlerimde hatırlanmak
10- Mutfagimda pişenlerin sevilerek tuketilmesi...

Sevgilerimle

Zeynep T.

===================================================


Sevgili Fethiye merak etmiş küçük mutluluklarımızı:)
Ben yazdıktan sonra fark ettim ki fazla evcimen mi olmuşum acaba ?
Ben bekarken böyle değildim ! Kitap okumaktan , sinemaya gitmek vb. şeylerden de mutlu olurdum. Yine bu saydıklarımdan mutlu oluyorum ama önceliğe göre sıralama yaparsam ne yazık ki sonlara kalmaya başlamış ? Özellikle oğlumla ilgili çok şey var gün içinde beni mutlu eden çok...Galiba son 1 yıldır çalışmayıp oğlumla kendim ilgilenmem, çektiğim o özlemi gidermem en büyük mutluluğum.

Ama birazda kendimize vakit ayırmalı aslında değil mi ?
Az kaldı büyüyor oğlum, ben çabuk büyümesini istemesem de...
Sanırım o zaman daha çok kendime vaktim kalacak ? Ne dersiniz ?
Ama en büyük mutluluk emin olun sağlıklı olmak, sevdiklerinizin sağlıklı olduğunu görmek.

Mutfakla ilgili mutluluklarımı hiççççç saymıyorum bile:))

1. Oğluşumun sabahları uyandıktan sonra bana mahzunca bakıp “günaydın anneciiiimmm” demesi.
2. Yine oğlumun bana durup dururken gelip sarılıp “ seni çok özlüyorum, çok seviyorum canım ennemm” demesi:))) canımm oğlum benimmmmm
3. Evime sevdiğim insanların gelmesi, onları ağırlamak
4. Sevdiklerime hediye almak
5. Yoğun ve nemli İzmir sıcağında eve gelip buzzz gibi su içmek
6. Çalışırken Cuma günleri iş çıkışlarım, şimdi ise Cuma akşamları, ertesi gün eşim evde:)
7. Koca bir dilim Çikolatalı Cheesscake yemek, kahvaltılarda Boyoz yemek
8. Çeşme de yazlıkta sabahları Ağustos Böceği ve Kuş sesleriyle uyanmak serin serin
9. Hafta sonları eşim ve oğlumla Pazar ve market alışverişi yapmak
10. Tatilden sonra evime dönmek ! Evim evim benim güzel evim ! :)))

Sevgilerimle
Figen K.

Bizde sevgili mine ve tuhfe 'ye
soralım istedik, sizin mutluluklarınız nedir?
Devamını okuyun...>>

Lemontain



Gecen gün tatlı yapayım dedim ve baktım defterime not aldığım tariflerimi yapayım diye ama malzemem eksik çıkıp almaya üşendim , şimdi oğlumu giydir çıkar yarım saat , nette dolaştım ve yemektarifleri.org sitesinden bu tarife rastladım. Avustralya Mutfağına aitmiş.
Hazır elimde Kek Un da vardı. Bu da bana bir gıda alışverişinde promosyon olarak verildi. Yoksa benim evde öyle hazır kek unlar olmaz ki ...Denk geldi ve hemen yaptım. Ailecek beğendik.Ve çok kolay.Üstelik te hafifti.




Lemontain

Malzemeler
3 adet yumurta
250 gr margarin
2 bardak sade kek un
1 bardak şeker

Sosu için
1,5 su bardağı süt
1 bardak pudra şekeri
4 çorba kaşığı kakao
Hindistan cevizi

Hazırlanışı
1. Margarini eritip yumurta, şeker ve unu karıştırarak bir kek hamuru yapın ve pişirin.
2. Pudra şekeri, süt ve kakaoyu karıştırıp bir sos yapın.
3. Pişen keki kare parçalara kesip, sosa teker teker batırın.
4. Hindistan cevizine bulayın.
5. Küp şeklinde servise hazır kekleri afiyetle yiyin

Afiyet Olsun
Figen
Devamını okuyun...>>

Pratik Tarifler - Kabak Salatası



Çok hafif ve çokk pratik bir salata, meze ..
Yemeğe gelen misafirlerime arada yaparım.
Ortaya hafif salata şeklinde ve çok iyi gidiyor , çok seviyorum ben.

Geçen hafta Çeşme' den dönerken kayınvalidemin elinde kabaklar varmış tüketememiş ve bana verdi sen bir şeyler yaparsın diye. Aldım ve salata yaptım. O anda evde başka şey yoktu. Üzerine dereotu çok yakışıyor , ben balkonumdan taze nane de koparıp serpiyorum tazecik kokusuyla mis gibi oluyor.

Hala arkadaşlardan mail geliyor pratik ev tarifleri verin diye. Buyrun:)


İstediğiniz kadar kabağı alın, kazıyın ve ince uzun dilimler halinde dilimleyin.
Kaynar suda 3-5 dk. en fazla haşlayın ve süzün. İyice soğuduktan sonra, zeytinyağı, tuz, limon ve sarımsak ile sos yapıp üzerine dökün. Harmanlayın ve kapalı kapta buzdolabında bekletin soğusun.


Afiyet Olsun
Figen
Devamını okuyun...>>

Fırında Beşamel Soslu Tavuk



Çok sevdiğim yemeklerden biri .
Seneler önce çalıştığım bir firmada Emine hanım ımız vardı. Bize yemekler yapardı ve çayımızı yapardı. O dönemlerde İnternet henüz çok yeni ve bizim şirkete bağlandı. Ben yemek kurdu yemekle ilgili siteler buldum ve ordan bize uyacak olan tarifleri alıp print ederdim. Ve bir gün Emine hanımı da yanıma alıp gösterdim siteyi.Bayıldı. O sitelerden aldığımız tariflerden biri de o senelerde buydu.Ama o dönemlerde böyle resimli değil ki. Lezzet Pınarı mıydı bilemiyorum siteyi. Ama artık o site yok..Yaklaşık 6-7 yil öncesinden bahsediyorum.

Emine hanım bu tarif ne çok yaptı bize şirketin de favori yemeği olmuştu. Emine hanımda bana ne dualar etmişti sağolsun , Sodalı börekler hımmm nefisti hepsi..Çok ta güzel yapardı elleri dert görmesin. Bu satırları da okur belki. Oda alıştı artık İnternet e:)

Benim önerim; Bu yemeği ben büyük fırın tepsisine yapıyorum. Kare kesip kilitli poşetlere koyup dondurucuya koyuyorum. Ani misafirde, veya yemek olmadığı zamanlarda elimin altında hazır yemek oluyor. Deneyin derim.

Malzemeler
2 adet kemikli Tavuk Göğsü ( haşlanmış olacak )
Yarım kg. lık hazır garnitürlerden ( Havuc,patates,bezelye )
1 su bardağı kadar kaşar peyniri rendesi

Beşamel Sos
1,5 Lt süt
4 çorba kaşığı tepeleme un
Muskat rendesi
Tuz , karabiber, varsa defne yaprağı
Sıvı yağ

Yapılışı
1. Tavukları haşlayalım ve tiftelim
2. Garnitürleri açıp güzelce yıkayalım konserve kokusunu alalım ve Kare Borcam ın zeminine yayalım
3. Üzerine haşlanmış , tiftilen tavukları serpelim
4. En üste Beşamel Sos u dökelim ve harca karışmasını sağlayalım
5. Sosun üzerine kasar rendesi serpelim, kaşarların üstüne ise fındık büyüklüğünde margarin/ tereyağı kesip bir kaç yerine koyalım
6. 200 derece fırında üstü kızarıp sos bir miktar çekene kadar pişirelim

Beşamel Sos un yapılışı;
Aslında ben hep göz kararı yapıyorum sosu. Ama bu kez mümkün mertebe ölçmeye gayret ettim.
Sıvı yag kızdırılır ve un eklenir , un sararıp kokusunu verene kadar tel çırpıcı ile çırpalım.
Sonra sütü yavaş yavaş dökelim. Bir yandan da hızla çırpmaya devam edelim, koyulaşacak sosunuz, içine tuz, karabiber, biraz muskat rendesi serpelim kaynayıp pişince ocaktan alalım.

Notlarım;
Beşemal Sos u yaparken sıkıntı yasayan arkadaslar için minik bir püf nokta ;
Yeni yemek yapan arkadaşlar için özellikle yağ oranını un oranından daha fazla tutun.Böylece unu kavururken ununuz topak olmaz ve üzerine sütü dökerken topaklaşma riskiniz kalmaz.Yada sosu hazırladıktan sonra blender la son kez işlemden geçirin hiçbir sorun olmaz inanın...Yaptıkça eliniz alışıyor.

Afiyet Olsun
Figen
Devamını okuyun...>>

Süpriz Köfte


Merhaba
Benim zip zip oglum icin birseyleri yedirmek icin surekli
birseyler uyduruyorum:)) bu seferde bu supriz kofteleri yaptim
onun icin, inanilmaz birsey ama yedi...
Bende hemen benim gibi zorluk ceken anneleri dusunerek
bloga koymayi dusundum.

---------------------------------------------------------------------------------

Malzemeler:

500 gr kiyma
1 sogan (rende)
3 dis sarimsak ( rende)
tuz
karabiber
5 yumurta ( 4 u haslanacak, 1 i kofte hamuru icin)
hindi pastirmasi ( normal pastirmada olur)

Nasil mi Yaptim:

4 yumurtayi koydum haslamaya, bu sure icinde bende kofte hamurumu hazirladim,
biraz dinlendirdim, fazla baharat koymadim, zip zip pek hosnut olmuyor cunku.
Yumurtalari soydum ve ortada ikiye boldum, kofte hamurumdan elime aldim
incelttim
icine yarim yumurtami koyup tamami ile kofte hamuru ile sardim
cevresini,
sonra hindi pastirmadan 2 tane aldim, buyuk bir arti yaptim tam
ortasinada yumurtali
top koftemi koyup uzerine katladim hindi pastirmalari,
ust noktadan kurdan ile tutturdum.

Firin tepsime yerlestirip firina surdum. Yaklasik 40 dk da, 200 c de harika pistiler,
masaya getirdigimde Zip Zip'a abracadabraaaa dedim, supriz var icinde bil bakalim
neymis deyip ortadan kestim, hosuna gitti bu abracadabraaaa oyunu ve zevkle yedi.

Ama cok lezzetli olmus gercekten, bizde severek yedik. Eminim sizlerde deneyince seversiniz.
Gercek pastirmadan yapinca herhalde daha cok guzel olur, cemenin verdigi lezzet bambaska...
Afiyet olsun.
Zeynep
Devamını okuyun...>>

Şir Börek (Çiğbörek, çiberek, şiborek) - Kahvalti Secenekleri


Merhaba
Hemen her blog yapti şır börek, ben yapmazsam kusur kalir,
ne de olsa tatar geliniyim :)) Bir cok ismi var tatarlar arasinda
bu boregin Çiğbörek, çiberek, şiborek ama genelde icinin etine
su ilave edildigi icin isirdiginizda et suyu akar, o yuzden Şir Börek
diye tabir ediyorlar.
=============================================


Hamur icin:
4 su bardağı elenmiş un,
Yeterince tuz,

İçi için:
350 gram kıyma
2 soğan
Kıyılmış maydanoz
karabiber

Kızartmak için:
2 su bardağı çiçek yağı

Evvela ici soyle hazirlanir; iki baş soğan doğranır, kıyma, tuz, maydanoz, karabiber ve az bir su ilâvesiyle koyu bir bulamaç yapılır.
Hamuru, un, tuz ve su ilavesiyle yoğrulur. Kulak memesi yumuşaklığından biraz daha katıca tutulur. Üzerine nemli bir bez örtülür, yirmi dakika kadar bekletilir.
Dinlenen bu hamurdan, cevizden biraz büyükçe hamurlar alarak bezeler yapılır. Bu bezelerden un serpilmek suretiyle oklava ile bıçak sırtı kalınlığında daire şeklinde yufkalar açılır.
Açılmış yufkaların içine hazırlanan içten koyup kenarları parmak uçları ile bastırılır, tırtıllı rulet veya catalla bu islemi yapabilirsiniz. Kızgın yağda her iki tarafı kızartılır. Sıcak olarak servis yapılır.

benim notlarim: Harci biraz sulu olursa daha makbul oluyor,
yaparken harcin suyu azaldikca su ilavesi yapin.
Kizartmadan once iyice ununu silkeyin, uzerindeki fazla un yag
emmesine sebep oluyor.
Ve yapip hemen kizartin, bekletip kizartilinca ayni lezzeti vermez.

Afiyet Olsun
Zeynep
Devamını okuyun...>>

Texas Usulu Acili Sos


Hafta sonu davetiniz varsa, bu sosu deneyin, yemek oncesinde
hos bir aperatif...

Tarif cok basit,
Kabuklari soyulmus domates
Cekirdekleri cikarilmis yesil aci biber( bulursaniz Jalapeno biber)
Kuru sogan
Kisnis ( cilantro )
Maydonos
Sarimsak
Tuz
Karabiber

Adetler size kalmis, hepsini blenderden geciriyorsunuz,
biraz dinlendirdikten sonra cipslerle servise sunuyorsunuz,
ben misir cipslerini kullandim, sizler kizarmis kucuk dilimlerle
servis yapabilirsiniz. Yapimi cok kolay ama bir o kadar da
lezzetli bir acili sos, miktari cok yaparsaniz
kavanozda buzdolabinda saklama sansinizda var.
Afiyet Olsun
Zeynep
Devamını okuyun...>>

Sekerli Kurabiyeler - (Sugar Cookies)



Yine Zipzip icin kurabiye yaptim bugun, bunlar onun favorisi,
Amerika'nin favorisi Sugar Cookie, yapimi kolay, bayatlamayan
bir kurabiye...

Malzemeler :

1.5 kap seker
2/3 kap tereyag
2 tane yumurta
2 yemek kasik sut
1 cay kasik vanilya ( sivi )
3.5 kap un
1 cay kasik kabartma tozu
bir tutam tuz


Nasil mi Yaptim:

Yumusamis tereyaga yavas yavas tum malzemeyi ilave ettim,
iyice yogurduktan sonra ben hamuru rulo yapiyorum,
naylon posete koyup buzdolabinda bekletiyorum, firinimi isitip,
tepsimi yagliyorum, sonra rulo halindeki hamuru dilimliyorum bicakla,
ugrastirmiyor pek fazla, bu sebeple cok basit, genelde 2 olcu yaparim
bu hamuru, rulonun birini dondurucuya koyarim, Zipzip'in kurabiye
krizlerinde hemen cikarip keser firina surerim, kisa surede pisiyor,
fazla kizarmasini beklemeyin yalniz, pembelesinde firini kapatin .
Afiyet olsun.
Zeynep
Devamını okuyun...>>

Cevizli Muffin


Bu tarif Yeşil Elma yemek programında verilmişti. Öylesine not almıştım defterime acele bir şekilde.Geçen haftalarda yaptım. Sonuç süper. Hele o üzerine hazırlanan karışım harika bir lezzet veriyor. Tam benlik bir tat, keskin tatlı:)

O kadar çok resmini çektim ki hangisini yayınlasam diye kararsız kaldım.İyi ki cep telefonum ile çekiyorum:) Ya fotoğraf makinem olsa ! Aman Tanrım! :))

Malzemeler
2 Su Bardağı Un
150 gr. Margarin oda ısında
Yarım çay bardağı pudra şekeri
Kabartma tozu
Limon kabuğu rendesi
1 yumurta
Damla çikolata

Üzeri İçin
2 yumurta
1 Su bardağı ceviz
Limon kabuğu rendesi
Vanilya1 çay bardağı pudra şekeri

Yapılışı
1. İlk malzemelerden Damla Çikolata hariç hepsini yoğurun
2. Muffin kalıbını yağlayıp hamurdan küçük parçalar koparıp kalıba yayın
3. Ortasına Damla Çikolataları koyun


4. Üzeri için; Tüm malzemeleri rondoda karıştırın
5. Harcı Muffinlerin üzerini kapatacak şekilde dökün

170 derece fırında pişirin

Afiyet Olsun,
Figen


Devamını okuyun...>>

Domatesli Et ve Celtik Pilavi


Merhaba gecenlerde YemekBiz gurubumuzda yazmistim,
celtik'le (kepekli pirinc) nasil ugrastigimi, artik benim icin
cok kolay bir formul oldu bu, bugun sizinle paylasacagim
tarifte yine celtik'e, nasil bulgur muamelesi yaptigimi yazacagim...

Malzemeler

750 gr. dana eti( tercih sizin, koyun-kuzu olabilir)
bol rendelenmis domates ( 7-8 adet)
3 adet sarimsak
1 adet kuru sogan
2 yemek kasik zeytinyag
tuz,karabiber

Bulgur muamelesi yaptigim celtik pilavi icin:

2 kap celtik (esmer pirinc)
2 adet domates
1 adet dolmalik biber
2 adet sarimsak
1 kap et suyu
4 kap su
2 yemek kasik zeytinyag

Nasil mi Yaptim?

Once etlerimi kucuk dogradim, yikadim tencereme koyup pismeye biraktim. Et kendi suyunu saldi, cekti derken pistigini anlayinca dogranmis soganimi ilave ettim 2 kasik zeytinyag ile, soganlar pembelesince sarimsaklarimi dilimledim ve rendelenmis domatesimi ilave ettim, tuz ve karabiber ilavesinden sonra ocagin altini kistim.
Diger tarafta celtik'i yikayip 2 kap celtik icin 4 kap su ilave ederek mikrodalga firina koydum, tam 15 dakikada yenecek kivama geliyor, mikrodalgada celtikler piserken, tavada sogani, biberi, domatesi ve sarimsaklari soteledim, 1 kap etsuyu ile, pistiginden emin oldugum sebzelerin icine mikrodalgada pisirdigim celtikleri ilave ettim, tuz ilave ettikten sonra karistirdim ve demlenmeye biraktim. Her zaman bulgur bulamayan ve celtik'i normal sekilde pisirmek cok vakit aldigi icin bu islem tam bana gore, denerseniz eminim sizlerde keyif alacaksiniz.
Herikisi de cok leziz oldu, birde patates puresi yaptim servise cikarmadan once.
Afiyet olsun.
Zeynep

Devamını okuyun...>>

MILFOYDE MURDUM ERIGI


Bu ay Murdum Erikli lezzetler dedik, bugun milfoy ile yaptim,
yapimi kolay, cayimin yaninda hos bir lezzet oldu.

Malzemeler :
4 tane milfoy ( 2 adet icin)
8 adet murdum erik
2 adet karanfil
1/2 cay bardak esmer seker
1 yumurta

Nasil mi Yaptim?

Ust kisimda kullanacagim milfoyumun ortasini kalipla kestim, sonra diger milfoyumun uzerine yerlestirdim, yapistirma isini yumurtamin aki ile yaptim, sonra yine yuvarlak kalipla ikisini birden kestim, ustteki acikliktan alttaki milfoy hamuruna catalla darbeler yaptim ki, piserken o kisim kabarmasin, bosluk olsun benim icin, uzerine yumurtanin sarisini surup isinmis firina surdum. Milfoyler piserkende dilimledigim eriklerin uzerine sekerimi dokup birlikte pisirdim, 2 adet karanfili de ekledim, hos bir koku versin istedim, sekerde eriklerde kivama gelince aldim ocaktan, bu arada milfoylerimde pismisti, erikler ve hamur iliyinca ikisini biraraya getirme zamani gelmisti, hos bor goruntu ve lezzet elde ettim.
Umarim sizlerde begenirsiniz.
Afiyet Olsun
Zeynep
Devamını okuyun...>>

LAZANYA CICEKLERI


Merhaba
Sicak bogucu bir gunun ardindan eve gelince hafif birseyler istedi
canim ev halki malum etobur, ben sebzeleri herzaman daha
cok sevdim, onlarada sebze yedirmenin degisik yollarini arar
dururum hep.
Aklima lazanyalar geldi erzak dolabinda bekleyen,
hemen bir yemek turettim...

Adini da sevgili Fethiye ile Lazanya Cicekleri koyduk.

Malzemeler:
Lazanya ( ne kadar cicek yapacaksaniz miktar o kadar)
Hardal otu ( ispanak kullanabilirsiniz _

1 adet kuru sogan
1 cay bardagi meksika tulum peyniri ( siz beyaz peynir kullanabilirsiniz)
1 cay bardagi rende kasar
tuz
2 yemek kasik zeytinyag
tuz
3 domates ( rendesi ve suyu)

Nasil mi Yaptim?
Kullanacagim kadar lazanyayi kaynar suda hasladim, onlar beklerken, soganimi yemeklik dogradim, zeytinyag ile tencereye koydum, sonra dogranmis hardal otumu koydum, tuz ilave ettim , hafif pistikten sonra aldim ocaktan, iliyinca peynirlerini ilave ettim. (bunlari yaparken aklima gurubumuzdan sevgili Guzide geldi, sebzeli herseyi cok seviyor )
Haslanmis lazanyalara bu icten alip rulo yaptim, kenarlari yuksekce olan dikdortgen firin kabina yerlestirdim teker teker, sonra rendelenmis domateslerimi suyu ile beraber uzerlerine gezdirdim, firin kabini folyo ile kapadim, isinmis firina koydum, 30 dk sonra uzerindeki folyoyu cektim, uzerine yine kasar rendelemeyi dusundum ama baktim boyle goruntu cok guzel, icinde zaten kasar var dedim :))
Cok hafif, cok leziz bir tat oldu soframizda.
Afiyet olsun.
Zeynep Posted by Picasa
Devamını okuyun...>>

ORTAYA KARIŞIK MUFFİN


Geçen gün yayınladığımız Mürdüm Erikli Tartölet i yaparken yarısını da farklı yapayım diye düşündüm.O gün 6 adet Mürdümlü Tartölet yaptım kalanı ise karışık:)

Oğlum için 4 adet sade ve eşim için ise elimde ne varsa ilave ettim.Esim karışık meyveli kek vb. şeyleri çok sever. Dolabımda yumuşamış kayısılar vardı aklıma geldi onları kestim minik + ceviz + kuru üzüm koydum.

Tefal in minik silikon muffin kalıbıyla yaptım



1.Sade direk Tartölet hamurunu kaşıkla koydum kalıba
2. Taze kayısı,cevizli, kuru üzümlü
3.Oğlum çok istedi diye bir adet inciri 3-4 parçaya kesip 2 numaralı muffinlerin üzerine koyduk:) O saatten sonra içine karıştıramazdım üşendim:))

Eh bu şekilde 3 değişik harçlı muffinciklerimiz oldu:) Oğlum sade olanlara bayıldı o gün bitirdi.Sade hali ile de çok güzeldi , ben bu kadar beklemiyordum.
Hele kayısılı olanlar ben bile 1 tane yedim .Kayısılar tazecik yumuşacık geliyor ağza.

Fikriniz olsun istedim. Aynı hamurla farklı tatlar yakalayabilirsiniz.
Afiyet olsun
Figen

Devamını okuyun...>>

SÜTLÜ İRMİK HELVASI



Yarın Kandil .Biz annemin evinde her Kandil de mutlaka Helva veya Pişi yapar komşularımıza dağıtırdık. Evlendim halen öyle devam ediyorum. İlk zamanlar bilmediğim için yapmazdım ama mutlaka Kandil Şekeri yahut Kandil Simidi alırdım. Ama artık hazır almıyorum. İrmik Helvası yapıyorum.

Bu tarifi eşimin ısrarı ile kayınvalidemden almıştım. Rahmetli kayınpederim sağlığında seneler evvel pastacılık ve tatlıcılık yapmış Aydın’ da . Ve tüm tatlıları çok meşhurmuş .Bu ölçüler rahmetli kayınpederime aitmiş. Hiç şaşmıyor çok güzel bir kıvam oluyor.
Nur içinde yatsın.

Bende artık sadece bu şekli ile sütlü yapıyorum.
Bu ölçüden epeyce Helva çıkıyor. Az sayıda kişi iseniz yarım ölçü yapın derim. Ben arada kendimiz için yapınca yarım ölçü yapıyorum. Ertesi güne de kalıyor.

Resim çok eski. Blog u ilk açtığımız günlerde yine yapmıştım ve öylesine resim çekmiştim:)
Yarın kandil olunca güne uygun tarif verelim istedik.
Yapmak isteyen arkadaşlarımıza şimdiden bilgi olsun.

Hepimizin Kandili Mübarek Olsun. Dualarımız kabul olsun inşallah.

Malzemeler
Yarım kg. irmik
1 kg. şeker
2 lt. süt
250 gr. Margarin
Fıstık ( arzuya göre )

Yapılışı
1. İrmik margarin ile birlikte kavrulur
2. Diğer tarafta ocak üzerinde süt ve şeker karıştırılır ve kaynatılır
3. Kavrulan irmiğe sıcak şekerli süt karışımı ilave edilecek
4. Göz göz olunca ocağı kapatın, tencerenin üstüne bir havlu koyup kapağını kapatın, demlenmeye bırakın. O kendini çekecek bir süre sonra.

Afiyet Olsun
Figen KARAVAS

Notlarım;
Kavurma işlemine nerede son vereceğinizi fıstıklar renk alınca anlıyorsunuz. Fıstıklar renk alınca yeterince kavrulmuş demektir.
Rengi beyaz oluyor arkadaşlar aldanmayın. Yada az kavurduk diye düşünmeyin süt ilave edildikten sonra açık renk oluyor. Su ile yapılınca renk daha koyu oluyor.

Devamını okuyun...>>

ET SOTE



Et Sote
Yazayım mı diye düşündüm aslında, ama sonra yaz tabii dedim, çünkü bende ilk günlerde ne eziyet çekerdim etleri pişirene kadar, kayış gibi olmaktan nasıl kurtarırım diye. Çünkü artık etler eski etler değil ki at tavaya hemen pişsin !

Kavur kavur pişmez, dibi tutar yada çok sert olur, ne çektim:)
Sonunda sıcak su ekleyerek ön pişirme yapınca etler korksun artık benden diyerek sevinmiştim:) Bulmuştum çözümü...

Bu yüzden mutfakta henüz yeni olan arkadaşlarımız için yazıyorum, umarım işinize yarar.
Ben kendi yaptığım şekliyle yazıyorum size...


ET SOTE

Malzemeler
500 gr. Dana kuşbaşı
1 adet büyük soğan
3 adet domates
3 adet sivri yeşil biber
Tuz, karabiber, kekik

Yapılışı
1. Önce etler iyice yıkanır ve süzdürülür
2. Daha sonra tencereye etleri alın, yağsız bir şekilde etleri çevirin
3. Etler suyunu salacak ve tekrar çekecek, suyunu çekene dek orta ısıda pişirmeye devam edin arada karıştırarak
4. Etler suyunu çekince zeytinyağını ve kıyılmış soğanları ekleyin 2-3 dk.kavurun
5. Üzerine yaklaşık 3 su bardağı sıcak su ekleyin, kapağı kapatıp ocağın altını kısıp etleri pişmeye bırakın
6. Arada bakın etlerinize ama yaklaşık 30 dk. sürüyor, normal tencerede
7. Etler pişmeye yakın biberleri ekliyorum biraz daha pişirip en son domatesleri ekliyorum+ baharatlarını

Notlarım;
Düdüklüde de yapabilirsiniz o zaman suyunu daha az koyun. Ben direk tencerede yapılışını yazdım. Ve domatesin suyu çok çekmemeli biraz suyu kalmalı , öyle daha lezzetli oluyor.Varsa sıcak ekmeğinizi banacaksınız suyuna:) Yine ekmek dedim !

Nerden geliyor aklıma bilmem ki:)))

Afiyet olsun
Figen
Devamını okuyun...>>

KIŞ HAZIRLIKLARI

Dondurucuya sebze koyma vakti geldi İzmir' de..
Ben zaten yavaş yavaş hazırlık yapmaya başlamıştım. Ama bu Pazar günü yine pazara gittim ve elim kolum dolu dolu çıktım. Bayılıyorum Pazar gezmeye o güzel sebzelerin hepsini alasım geliyor:)

Artık domateslerde ucuzladı ve domatesleri de hazırlamaya başladım. Bu hafta 8 kg. aldım.Bugün yaptım bile.

Dondurucu İçin Önerilerim diye daha önce yemekbiz grubumuzda yazmıştım ve bir çok üyesi olduğum gruplara, buraya da yazıyorum.Vakti olup yapmak isteyenler olursa, bilgi olsun...

Ben yaptığım , elimde hazır olan birkaç sebze örneğinin resimlerini de veriyorum.
Resimleri küçültüp öyle yerleştirdim büyük görmek isterseniz üzerine tıklayabilirsiniz...

Kırmızı Biber; Közleyip soyuyorum. Bütün olarak 3-5 adet seklinde kullanacağım miktara göre poşetlere koyuyorum
Barbunya; Temizleyip, yıkayıp kurulayıp direk dondurucuya.
Bezelye ; Temizleyip, yıkayıp kurulayıp direk dondurucuya.
Patlıcan; Közlüyorum, salata olacak şekilde kesip , suyunu süzgüde iyice süzüp poşetlere koyuyorum. Ya da istediğim şekilde kızartıp dondurucuya koyuyorum. Kışın kızartmalık hazır oluyor. Hatta , patlıcan ve biberleri küçük kesip kızartıp birlikte poşetliyorum hazır oluyor.


Bamya; Temizleyip limonlu suda az haşlıyorum. Poşetlere yada kaplara konup , üstüne yine az limon sıkıp ve domates rendesi koyuyorum hazır olsun diye.Limon yerine Limon Tuzu da kullanıyorum bazen.
Nohut; Haşlıyorum, poşetlere koyup kaldırıyorum Çoğunlukla Pilav da kullanıyorum.Arada yemeğini yapıyorum. Fakat salatalarda da kullanılıyormuş.Bende kullanacağım artık.
Taze Fasülye; Temizleyip kesiyorum ve rende domates ile yağsız tavada soteliyorum, yaklaşık 5 dk. kadar. Sonra soğutup istediğim ölçülerde kilitli poşetlere dolduruyorum.
Pişireceğim zaman soğanı doğradıktan sonra direk buzlu hali ile fasulyeleri atıyorum tencereye. Ve gerekirse yine domates. Ama ben geçen sene domatesi bolca koydum ve kışın pek ekleme gereği kalmadı.

Domates; Bolca alıyorum sezonda hatta fiyatları en düştüğü dönemde .Kabuklarını soyup Rondodan geçiriyorum. Ocağa koyup yağsız bir şekilde kaynatıyorum. Biraz toparlanınca ateşin üstünde kaynar halde iken cam kavanozlara dolduruyorum ve hemen kavanozu ters çeviriyorum. Öylece sabaha kadar bekletiyorum. Bu şekilde hiç hava almıyor. Ve taptaze kalıyor. Koku yok, içinde hiç katkı yok. Ve inanılmaz pratik oluyor. Geçen sene 18 kg. domates yaptım. Tam yaz gelene kadar kullandım. Tüm dondurucumda olan sebzelere, makarna soslarıma yetti.
Püf noktası vermek istiyorum. Bu kadar çok domatesin kabuklarını soymak bir eziyet. Bu eziyetten kurtulmak için ocak üzerinde orta ateşte su dolu tencere bulundurun, domatesleri içine atın 2-3 dk. dursun çıkarın ve hemen zar gibi soyulacaktır. Siz çıkardıklarınızı soyarken yeni domatesleriniz suda bekleyebilir inanılmaz kolay oluyor. Üşenmeyin böyle deneyin mutlaka.

Blog da yayınladığım Paneli İçli Köfte yi yapıp dondurucuya koyuyorum , çıkarıp buzlu hali ile fırına verilebilir, yada yağda kızarabilir.


Sigara Böreği yapıp koyuyorum.Lorlu yapıyorum ben.
Börek;Yapıyorum ya da aldığım bir yer var pişmiş hali ile poşetlere koyup dondurucuya, sonra çay ısınana kadar fırını 100 dereceye ayarlayıp ısıtıyorum.
Ya da Rulo Börek var ya onu pişmeden koyuyoruz. Sonra çıkarıp buzlu hali ile fırına veriyorsunuz tazecik oluyor.



Yine Blog da olan Tepside Orman Kebabı. Onun malzemelerini kızartıp ( patlıcan, patates, köfte,kabak,) hepsini kaba koyup dondurucuya. Sonra yapılacağı zaman tepsiye alınır ve sıcak salçalı su yapılır ve fırına. 10 dk. da yemek hazır.( bunu bana sevgili Oylum hatırlatmıştı sağ olsun)

Bazen Pilav kalacaksa hemen poşetlere konup ileride Yayla Çorbası yapılmak üzere haşlanmış pirinç hazır oluyor.

Mantı alırım hazır atarım dondurucuya

Köfteleri kızartıp istediğim şekilde hazırda bekletiyorum.

Kurabiyelerimin bazıları yapar atarım. Hindistan Cevizli Kurabiye , Tahinli Kurabiye, Lorlu Poğaça. Bunları yapıp pişirip öyle koyuyorum dondurucuya her an el altında hazır oluyor. Kıymalı Patatesli Poğaça yapıp pişirip koyuyorum.

Tahinli Kolay Sarma yapıp çiğ olarak dondurucuya atıyorum. Yine çay olana kadar fırında oluyorlar , üstlerine pudra şekeri serpiyorum

Beşamel Soslu Tavuk yapıyorum. Büyük fırın tepsisi olarak ve yiyeceğimiz kadarını bırakıp kalanını strech folyo ile sarıp, kilitli poşetlere koyup dondurucuya. Sonra mikrodalgada ısıtıyorum

Enginar; Alıp temizliyorum, içini çanak olarak çıkarıyorum ve limonlu suda az haşlıyorum. Sonra poşetlere koyup dondurucuya

Dolmalık Biber; Çekirdekli kısımları temizleyip şapkalarını atmıyorum, kaynar suya koyup 2-3 dk. şoklayıp çıkarıyorum.Kuruduktan sonra yine kullanım şeklime göre adet belirleyip iç içe geçirip poşetlere koyuyorum , sonra yapacağım gün önce iç harcı hazırlayıp , dolmalıkları çıkarıyorum ve hemen içlerini dolduruyorum. Ama oğlum Ulus için zamanında içlerini de doldurup kaldırmıştım , çıkarıp hemen ocağa alırdım tat yine aynıydı.

Yaprak ; Saplarını temizliyorum. Kaynar suya atıp 3-4 dk. şoklayıp süzüp poşetlere koyuyorum. Yapacağım zaman çıkarıp iç harcı ile sarıyorum. Zaten yapraklar erimiş oluyor.
Yine bunu da önceden sarıp dondurucuya atmak mümkün.Ben yapmadım , ama annem arada yapar. Tadı çok fark etmiyor açıkçası.


ve son olarakta , Közmatik diye bir tencere var burada. Ben 3 sene evvel Migros tan almıştım .O gün bugün Közmatik ile ocak üzerinde közlüyorum sebzelerimi.
Ocak batmasın diye de altına Alüminyum Folya seriyorum iş bitince folyo atılıyor , ocak tertemiz.. Bilmeyen arkadaşlarımız içinde bilgi olsun istedim...



Yapacak arkadaşlarımıza şimdiden kolay gelsin...
Sevgilerimle
Figen
Devamını okuyun...>>

ENCHILADA - MEKSIKA YEMEGI


Uzun suredir yapmak istedigim bir tarif, Texas'da yasayinca
Meksika yemekleri yapmamak, ogrenmemek olmuyor, bunu
bilen dostlarda bir cok defa sordular ne zaman yapip bloga
koyacaksin diye, kismet bugunmus...Yapimi hic zor olmayan
basit bir yemek ama leziz.

Malzemeler:

3 adet tavuk gogsu
1 paket tortilla ( 12 adet)
enchilada sos ( tarifi ilistirdim)
4 kap kasar rendesi


Nasil mi Yaptim?

3 adet tavuk gogsunu biraz tuz, karabiber, kekik ve yag ile sote edip
bekletiyoruz, sonra ister grill de, ister ocak uzerinde tavada pisiriyoruz,
pistikten sonra ince dilimliyoruz, sonra tortillalarimizdan bir tane
aliyoruz, ortasina bu tavuklardan bir miktar koyuyoruz, uzerine
pisirdigimiz enchilada sostan gezdiriyoruz, sonrada kasar rendesi
koyup katliyoruz, firin kabina ters cevirip yerlestiriyoruz,
malzememiz bitene kadar ayni islemi tekrar ediyoruz, sonra kalan
sosu uzerine dokup, tekrar kalan kasar rendesinide dokup firina
suruyoruz, yaklasik 20 dk.da enfes bir lezzete kavusuyor.
Firin yerine mikrodalgada da yapiyorum ben bunu,
4 tane yaptigim zaman yaklasik 1.5 dk tutmam kafi geliyor yine.

enchilada sos icin :

3 YK su
2 YK salca
1 YK zeytinyag
1 YK seker
1/2 CK kirmizi biber
3 dis sarimsak ( ezilmis)
1/2 CK kimyon
1 adet kucuk kuru sogan (rendelenmis)
tuz, aci pul biber ( istege bagli)
tum malzemeyi bir araya getirip sos kabinda ateste pisirin, kaynayinca kapatin,
YK: yemek kasigi
CK: cay kasigi

Tortilla : evde yapabilmeniz icin.Gerekli olan malzeme:
10 tane tortilla icin;
2 kup un
1 cay kasik kabartma tozu
1/2 cay kasik tuz
1/2 kup tereyag
1/2 kup ilik su
Hepsini iyice yogurup, dinlendirdikten sonra kucuk yuvarlak yufka seklinde acip kisik ateste teflon tavada ters yuz ederek pisirin. Ya da kucuk top yapin hamuru,yagli kagit arasina koyup merdane ile uzerinden birkac gecmeniz yeterli olacaktir,acilmasi daha kolay olur boylelikle. Burada bu is icin Tortilla Presler kullaniliyor.

Afiyet Olsun
Zeynep.





Devamını okuyun...>>

PISILERLE KAHVALTI


GUNAYDIN!!!
Pazar sabahlari kahvaltilar ozel oluyor cogu hanede degil mi?
Bu pazar kalvaltida bende pisi yaptim,
rahmetli anneannem Sureyya hanim usulu...

Malzemeler:

1 corba kasigi kuru maya
ilik su (mayalama icin 1 bardak yeterli)

1 bardak su
tuz
1 cay kasik seker
aldigi kadar un
susam ve corek otu



Nasil mi yaptim?
Mayami seker ve ilik suda biraz beklettim, kabarinca unuma ilave ettim, diger suyuda ilave edip, hamur yumusak halde kalacak sekilde yogurdum, uzerini kapattim 1 saat bekledi, hamur kabarinca tavama yag koydum, birde yanima su dolu bir tas, hamuru almadan ellerinizi iyice islatin, o sekilde hamuru alip elinizle sekil verip,
susama batirip tavaya atin, cift tarafli kizartin,
elimizi islatmaktaki
amac, boyle daha yumusak oluyor derdi anneannem, bende de o aliskanlik kaldi.
Pazar sabahlari degisiklik arayanlar, ozellikle zeytin ve tulum peynirle cok hos bir lezzet.


( tulum peyniri bulamiyorum diyen amerika'da yasayan dostlara oneri: Queso Quesadilla isimli meksikan peynirini bulun, Turk tulumunu aratmayacak lezzette...)
Afiyet Olsun
Zeynep
Devamını okuyun...>>

FRIED OKRA – BAMYA KIZARTMASI



Geçen gün yazdığım gibi yemekbiz grubunda bu ay Mürdüm Erik ve Bamya vardı. Sıra Bamya tarifine geldi.Aslında dün yapacaktım bu tarifi ancak sıcaklardan öyle zorki mutfağa girmek. Nem çok yüksek İzmir de. Birde Boyun Fıtığınız olunca :) Hiç çekilmiyor:)
Bu tarif aslında Zeynep tarafından yemekbiz grubumuzda yazıldı. Ancak Zeynep artık ! :) bildiğiniz gibi Bamya sevmeyen , hatta dokunamayan biri:)
Meksika da Bamya bu şekilde tüketiliyormuş. Eh Zeynep Bamya ya elini süremediği için bu görevi bana verdi. Dün yapamadığım içinde bana zayıf not verdiğini söyledi. Bugün tüm ağrılarıma rağmen ikinci bir zayıf not almamak için direndim ve akşam üzeri yemeğe yakın yaptım, son bir gayretle resim çektim , ohh dedim. Dersimiz bitmiştir:)
Bu akşam yemeğimizde Sıcak Tavuklu Salata vardı. Bamya kızartması salatanın yanına çok yakıştı. Eşimin haberi yoktu bir anda masada görünce anlam veremedi, ve tadına bakınca "mükemmel harika olmuş" dedi. Diyorum ya evimizdeki Gurme eşimdir. O beğendi , ama bende çok beğendim ve yemekli misafirlerime sunmak için bir tarif daha çıktı.
Zeynep’ ciğim umarım görüntü sizin oradakilere yakındır , ben bu kadar yapabildim:)

Malzemeler
500 gr. Bamya
2 yumurta
1 büyük bardak ayran
1 tatlı kaşığı sarımsak tozu
Tuz, acı toz biber veya bir kaç damla acisso
½ bardak un
½ bardak mısır unu

Sosu İçin
4 soğan ( halka halka doğranmış )
4 domates ( küp doğranmış )
4 diş sarımsak
1 defne yaprağı
1 kaşık balsamik sirke
1 tutam şeker
Tuz

Yapılışı
1. Bamyaları yıkayın ve ayıklayıp kurulayın
2. Çok iri bamyaları dilimleyerek de yapabilirsiniz
3. Pişirmeden 3-4 saat önce yumurtaları çırpıp,sarımsak tozu, tuz, acı toz biber ve ayranla karıştırın
4. Pişireceğiniz zaman önce sosunu hazırlayın
5. Soğanları soyup halka halka dilimleyin
6. Tavada az yağda karamelize edin, sarımsakları ekleyip 1-2 dk daha çevirin
7. Domatesleri , defne yaprağını, balsamik sirkeyi de ilave edip domatesler iyice ezilene kadar pişirin, tuz ve bir tutam şekeri de ekleyip karıştırın
8. Bamyaları kızartmak için; 2 cins unu, tuzu ve kırmızı toz biberi karıştırın
9. Bamyaları bu karışıma bulayıp bol yağda kızartın
10. Kenarları düz ortası çukur bir servis tabağının ortasına hazırladığınız sosu, çevresindeki düz yere de bamyaları sıralayıp servis yapın

Afiyet olsun
Figen
Devamını okuyun...>>

SAKSIDA PATLICANLARIM

Gectigimiz pazar gunu yaptim Saksida Patlicanlarimi
ancak bugun blogda yerini alabildi...



Malzemeler :

3 adet patlican
2 adet domates
4 dis sarimsak
1 adet yesil biber
1/2 adet kirmizi biber
3 kasik zeytinyag
4 adet milfoy hamuru
tuz, karabiber



Nasil mi Yaptim ?

Once soganlarimi dogradim zeytinyagda sotelerken dogradigim
patlicanlarimi biberlerimi ve domateslerimi ilave ettim,
sarimsaklarida dograyip tencereme dahil ettim.

Hepsini kisik ateste pismeye biraktim. Milfoy hamurlarimi muffin
kaliplarimin icine yerlestirdim, isittigim firina surdum, kisa surede
kabardilar ve pistiler, burada bir ip ucu, milfoyleri kaliba yerlestirince
catalla delin birkac yerden , boylelikle ic kismi kabarmiyor cok fazla.

Milfoyler hazir, saksi gibi icleri bos durumda, ilimis patlicanlarimida
bu saksilara yerlestirip servise cikardim, cok leziz ve hafif oluyor,
denemenizi oneririm.

Afiyet Olsun.
Zeynep


Devamını okuyun...>>

MANTARLI BULGUR PİLAVI


İki gündür Mürdüm Erikli tariflerden sonra akşam yemeğimiz için yapılacak bir tarif iyi gider diye düşündüm:) Tarif yayınlanmak için epeydir bekliyordu , bugüneymiş.
Ben yemeklerin yanına genelde pilav , yada makarna yaparım.Daha çok kış aylarında ihtiyaç oluyor yazın zeytinyağlıların yanına pek gerek olmuyor. Bu yüzden bu tarifi arada yapıyorum değişiklik oluyor.


MANTARLI BULGUR PİLAVI

Malzemeler
Yarım kg. pilavlık bulgur
250 gr. Mantar
2 adet orta boy soğan
1 ÇK salça
2-3 adet sivri biber
2 adet orta boy domates
3 su bardağı sıcak tavuk suyu veya su
100 gr. Haşlanmış bezelye
Tuz, karabiber, yağ

Yapılışı
1. Bulguru temizleyip yıkayıp tel süzgüde süzdürelim
2. Mantarları ince dilim kesip limonlu suda haşlayalım, süzgüde süzelim
3. Soğanları doğrayıp tereyağı ile birlikte hafifçe pembeleşinceye kadar kavuralım
4. Salçayı ekleyip biraz daha çevirelim
5. Biberleri ve bulguru ekleyip , bulgurlar şeffaflaşıncaya kadar kavuralım
6. Domatesi tavla zarı iriliğinde doğrayıp tencereye ilave edelim
7. Birkaç dk. daha kavurup , kaynar haldeki suyu , mantarları, bezelyeleri tuz karabiberi tencereye aktaralım
8. Kapağı kapatıp bulgurlar suyunu çekene kadar , göz göz olana kadar ağır ateşte pişirelim
9. 15 dk. dinlendirip servis yapalım

Afiyet olsun
Figen
Devamını okuyun...>>

MURDUM ERIKLI KEK


Bende bu aksam benim Murdum Erikli Kekiki yaptim,
hazir mevsiminde iken bolca kullanalim, vucudumuza

faydalari olan bir meyva...
==============================================

Malzemeler :

1 su bardak seker ( 3/4 doldurdum ben bardagimi)
3 tane yumurta
1 paket kabartma tozu
3/4 su bardagi sour cream ( yogurt kullanabilirsiniz)
1/2 su bardagi cicek yagi
3 su bardak un
yarim cay kasik tyz
15 tane murdum erigi



Nasil mi Yaptim?

Once sekerle yumurtalari iyice cirptim, sonra icine sour cream ( yogurt) ilave edip
yine cirpmaya devam ettim, cicek yagini da ekledikten sonra kabartma tozunu ve
unu ilave ettim, tum karisim kek kivamina gelene kadar cirpma isine devam ettim,
sonra kucuk dogradigim 3-4 tane murdum eriginide karistirdim hamura, sonra
kalibi yagladim, kalinin altina dilimledigim Murdum Eriklerini siraladim, sirt sirta
verdi hepsi, uzerine hazirladigim kek hamurunu dokup 375 F de yaklasik 40 dk pisirdim.
Firindan cikinca ilimasini bekledim, sonra kalibimi ters cevirdim, dilimledim,
goruldugu uzere dondurma ile servis yaptim.

Afiyet Olsun.
Zeynep

Devamını okuyun...>>

MÜRDÜM ERİKLİ TARTÖLET


Yemekbiz grubumuzda her ay bir sebze ve meyve seçiyoruz biz, ve seçilen meyve/sebze ile ilgili tarifleri paylaşıyoruz , ardından da Grup ana sayfamızda Files ta dosyalıyoruz.

Bu ayda Bamya ve Mürdüm Eriği dedik. Benim geçtiğimiz sene yemek grubumuzla paylaştığım bir Mürdümlü tarifim vardı.Bugün sıcağı sıcağına gidip Manavdan Mürdüm Erik aldım ve hemen yaptım. Hatta oğluşumla birlikte yaptık...

Görüntü ve sunum çok şık oluyor ve çok kolay hemen yapılacak bir tarif.Tuttu tutmadı derdi yok. Elinizde Mürdüm yoksa başka meyve ile deneyin. Ama deneyin:))

Malzemeler
6 adet Mürdüm eriği
3 adet yumurta
8 Çorba kaşığı şeker
Yarım paket margarin ( oda sıcaklığı )
2 sb. un
1 paket vanilya
Yarım limon suyu
1 adet limon kabuğu rendesi

Yapılışı
1. Eriklerin çekirdeklerini çıkarıp ikiye ayırın
2. Yumurta ve şekeri çırpın
3. Margarini ilave edin, limon suyu ve rendelenmiş kabuğunu ekleyin çırpın
4. Unu ilave edin ve en son vanilyayı ilave edin
5. Yağlanmış muffin kalıplarına yada tartölet kalıplarına malzemeyi yayın
6. Üzerine erikleri dizin
7. Eriklerin içi hamurun üzerine gelecek yani kabuk dışarıda kalacak
8. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında pişirin

Notlarım;
Benim Muffin kalıplarım büyükçe ve tam 12 adet cıktı. Sizin kalıplarınız orta boy yada daha küçük ise daha fazla çıkaracaksınızdır ama o zamanda eriklerin sayısını arttırın.
Hamur kasıkla alınacak kıvamda oluyor . Kalıpları yarıdan biraz fazla doldurun zira kabartma tozu yok tarifte çok az kabarıyor. Resimlerden de anlaşılır.

Afiyet olsun
Figen
Devamını okuyun...>>

KEKIKLI ZEYTINLI EKMEK


Merhaba
Pazar gunleri mutfagimda olmayi seviyorum, yorulsam da...
Bu pazar Kekikli Zeytinli ve Keten tohumlu ekmegimi yaptim.
===========================================

Malzemeler:

4 kap beyaz un
1/2 kap seker
14gr kuru maya
1 yemek kasigi tuz
3/4 kap sut
1,5 kap su
1/2 kap zeytinyag
1 kap cekirdekleri cikarilmis zeytin
2 yemek kasigi kuru kekik
1 yemek kasigi keten tohumu

Nasil mi Yaptim?

Once mayami ilik su ve az tozseker yardimi ile kabarttim, mayalanma
islemi olurken unumu eledim,diger tum malzemelerimide ilave ettim,
maya kabarinca onu bu karisima dahil ettim,
yaklasik 10 dk yogurdum, iyice yogrulduguna emin olunca
pisirecegim kalipi yagladim, uzerini saran ile kaplayip, bahcede
gunese cikardim, kisa surede hamur iki katina cikti,
400 F ( 200 C ) isitilmis firina surdum, yaklasik 25 dk da pisti,
tadimi ? Enfes, deneyin...
Afiyet olsun
Zeynep

Devamını okuyun...>>