Pratik, lezzetli, pırasalı yemek

Meyaneli Pırasa yemeği

Aşure

IMG_5905

Hareli Kek

IMG_4711

Tavuk Kalamar

Tavuk Kalamar

Çikolata Soslu Elmalı Kek

elmalı kek

FRIED OKRA – BAMYA KIZARTMASI



Geçen gün yazdığım gibi yemekbiz grubunda bu ay Mürdüm Erik ve Bamya vardı. Sıra Bamya tarifine geldi.Aslında dün yapacaktım bu tarifi ancak sıcaklardan öyle zorki mutfağa girmek. Nem çok yüksek İzmir de. Birde Boyun Fıtığınız olunca :) Hiç çekilmiyor:)
Bu tarif aslında Zeynep tarafından yemekbiz grubumuzda yazıldı. Ancak Zeynep artık ! :) bildiğiniz gibi Bamya sevmeyen , hatta dokunamayan biri:)
Meksika da Bamya bu şekilde tüketiliyormuş. Eh Zeynep Bamya ya elini süremediği için bu görevi bana verdi. Dün yapamadığım içinde bana zayıf not verdiğini söyledi. Bugün tüm ağrılarıma rağmen ikinci bir zayıf not almamak için direndim ve akşam üzeri yemeğe yakın yaptım, son bir gayretle resim çektim , ohh dedim. Dersimiz bitmiştir:)
Bu akşam yemeğimizde Sıcak Tavuklu Salata vardı. Bamya kızartması salatanın yanına çok yakıştı. Eşimin haberi yoktu bir anda masada görünce anlam veremedi, ve tadına bakınca "mükemmel harika olmuş" dedi. Diyorum ya evimizdeki Gurme eşimdir. O beğendi , ama bende çok beğendim ve yemekli misafirlerime sunmak için bir tarif daha çıktı.
Zeynep’ ciğim umarım görüntü sizin oradakilere yakındır , ben bu kadar yapabildim:)

Malzemeler
500 gr. Bamya
2 yumurta
1 büyük bardak ayran
1 tatlı kaşığı sarımsak tozu
Tuz, acı toz biber veya bir kaç damla acisso
½ bardak un
½ bardak mısır unu

Sosu İçin
4 soğan ( halka halka doğranmış )
4 domates ( küp doğranmış )
4 diş sarımsak
1 defne yaprağı
1 kaşık balsamik sirke
1 tutam şeker
Tuz

Yapılışı
1. Bamyaları yıkayın ve ayıklayıp kurulayın
2. Çok iri bamyaları dilimleyerek de yapabilirsiniz
3. Pişirmeden 3-4 saat önce yumurtaları çırpıp,sarımsak tozu, tuz, acı toz biber ve ayranla karıştırın
4. Pişireceğiniz zaman önce sosunu hazırlayın
5. Soğanları soyup halka halka dilimleyin
6. Tavada az yağda karamelize edin, sarımsakları ekleyip 1-2 dk daha çevirin
7. Domatesleri , defne yaprağını, balsamik sirkeyi de ilave edip domatesler iyice ezilene kadar pişirin, tuz ve bir tutam şekeri de ekleyip karıştırın
8. Bamyaları kızartmak için; 2 cins unu, tuzu ve kırmızı toz biberi karıştırın
9. Bamyaları bu karışıma bulayıp bol yağda kızartın
10. Kenarları düz ortası çukur bir servis tabağının ortasına hazırladığınız sosu, çevresindeki düz yere de bamyaları sıralayıp servis yapın

Afiyet olsun
Figen

10 kişi ne demiş, ne sormuş:):

yemekvebiz dedi ki...

figencim, arkadasim, ellerine saglik, harika gorunuyorlar, burada bu cok tuketiliyor,hemen hemen her yemekte yapiyorlar, ben bamya yemedigim icin bu tarifi veririm herzaman turk arkadaslara, hatta bamya cilgini annem dahil hep yapip yiyorlar, umarim blogumuzu ziyaret eden dostlarda, damat gibi cok guzel olmus der
sevinirim inan...
Zeynep

yemekvebiz dedi ki...

pardon figencim,
not vermeyi unutmusum

5 verdim bugun...

eline saglik

zeynep :)))

Özgül dedi ki...

Ellerine saglik Figen, nefis görünüyor gelin beni yiyin diyorlar resimlerden:)Bende bamya hastasiyim,cok severim.
Ayrica gecmis olsun, agrilarla bu güzelim yemegi yapmissin bravo.
Görünümü kadar lezzetide sahanedir muhakkak bende buralarin not durumlarina göre en yüksek notu 10 veriyorum:)
Sevgilerimle

yemekvebiz dedi ki...

Zeynep'ciğim:)
Sonunda... Puanı kaptım:)))

Özgül'cüm gerçekten çok güzel bir lezzet, Bamya seviyorsan bayılacaksın emin ol..Bu arada 10 puan a çok sevindimm:)) Zeynep cimm duydun mu 10 puan:))))

teşekkür ederim...
Figen

yuvakuran dedi ki...

Guzel gorunuyor, elinize saglik, tebrikler, selamlar saygilar.

yemekvebiz dedi ki...

Hoşgeldiniz Yuvakuran,
Söz verdik diye fazla vakit geçirmeden yapalım istedik:)
Beğenmenize sevindik...
Teşekkür ederiz...

Sevgilerimizle
Figen

Sibel dedi ki...

Figenciğim neler yapmışsın böyle! Ben bu bamya kızartmasını çok severim de, ben çok basit olarak pazarda kimselerin dönüp bakmadığı kocaman bamyaları alıp biber gibi kızartır ve yoğurt & domates sosuyla bayıla bayıla yerdim. Ama bu daha detaylı ve hoş bir tarife benziyor! Bir dahaki kızartmayı böyle yapalım bakalım, azıcık daha uğraşacağız ama:)

yemekvebiz dedi ki...

Sibel ciğimm
Bak sende değişik yapıyormussun. Normal kızartma gibi yapıyordun demek ? bende bir sonrakisefer bu seklini deneyeyim. Vallahi Zeynep bu tarifi verdi iyi de etmiş ben çok sevdim.
Senin şeklinide uygulayacagım...
Sevgilerimle
Figen

Nixie dedi ki...

merhabalar..
Bu tarifi denedim ama zorlandığım kısımları yazmak istedim...Bamyayı ayranlı sosta beklettikten sonra unlu karışıma bulamakta çok zorlandım.Bunun daha pratik bir yolu varmı acaba...Bir tarafını unlayıp diğer tarafınıda döndüreyim dedim yapışan unlar tekrar düştü.Birde ufaklar.Sonra o tepside kalan un ayranla karışınca birbirine yapıştı.Kabus gibi.Çok yoruldum.Kardeşim çok beğendi ama gelde yapana söyle bunu..Kızartıldıktan hemen sonrada tüketilmesi gerekiyor.Sonra pek hoş olmuyor tadı.Teşekkürler..

FİGEN KARAVAŞ dedi ki...

Nixie; Ayranlı karısımdansonra una bulamak istediginizde unu genis ve derin bir kaseye alın, içine soslu bamyaları atın ve kaseyi sallayarak harmanlayın una bulanmalarını saglayın bamyaların ve cıkarıp hemen yaga atın, bu sekilde elinize yapısmazlar.
ama son yazdıgınız cumlede ayranla un klarısınca demişsiniz o kısmı anlayamadım?

ellerinize saglık sizin de afiyet olsun.

Figen