Pratik, lezzetli, pırasalı yemek

Meyaneli Pırasa yemeği

Aşure

IMG_5905

Hareli Kek

IMG_4711

Tavuk Kalamar

Tavuk Kalamar

Çikolata Soslu Elmalı Kek

elmalı kek

Saygisizlik Devam ediyor!!!

Tuncay Özkan'ın sitesindeki hırsızlık !!!
Tuncay Özkan'in basinda bulundugu euroturkonline,com sitesinde
26 subat 2006 tarihinde farkedilen hirsizlik bir sekilde ort bas
edilmeye calisiliyor. Bu konu ile detayli bilgilere ve yaziya
Tijen Inaltog'un blogundan ulasabilirsiniz.
Bu sitede yayinlanan her yazidan, her resimden, her
tariften sadece ben ve Figen sorumludur.
Tuncay Ozkan'in sitesindeki yazilardan, resimlerden kim sorumlu olur sizce?

Sevgilerimle.

Zeynep Tore
Devamını okuyun...>>

Ayip mi desek, saygisizlik mi?

Bu sabah uyaninca emailime sevgili Mine'den gelen emaili okuyunca
sasirdim kaldim. Cunku gorduklerime inanamadim. Nedir bu?

Insanlarin biz blog sahiplerine hic saygilari yok demek ki.
Bizler tum mutfaktaki emeklerimizi birbirimizle, dostlarimizla
paylasmak icin emek sarfediyoruz, birileri gelip, sorma zahmetinde
bile bulunmadan sayfalarca kose hazirlayip, arsizca yayinliyorlar.

Daha onceleri defalarca boyle durumlarla karsi karsiya kaldik
herbirimiz.

Ama bu sefer sessiz kalmama taraftariyiz.
Gereken ne ise yapalim. Tum blog dostlari bu birlikteligi saglayalim.

Zeynep & Figen
Devamını okuyun...>>

Patates Salatasi ( Danimarka'dan)

Merhaba
Bugun ana yemegin yanina patates salatasi yapmak niyeti
ile geldim eve. Eve gelirken ugradigim Pakistanli marketten
dereotu aldim onun icin.
Dereotunu salata icin hazirlarken uzerinde bir tarif gordum.
Okudum, tum malzemeler mevcuttu o an, o zaman Danimarka usulu
patates salatasi yapmaya giristim hemen, cok begendik biz. Sizlerinde
begenecegini dusunerek paylasmak istedim.

Malzemeler
450 gr. patates
3 yemek kasik light mayones
1 yemek kasik kori
1 kap ( 240 ml) yagsiz yogurt
1/4 kap taze sogan ( ince dogranmis)
1 yemek kasik hardal
1/3 kap dereotu ( dogranmis)
tuz ve karabiber

Hazirlanisi:

Patateslerimi yikayip, su dolu kasem ile mikrodalga firinima koydum.
10 dakikada salata icin hazir hale geldiler. ( 1000 watt)
Baska bir kasede diger tum malzemeyi bir araya getirdim.
Patateslerimide dograyip bu karisima ilave ettim.
Bu kadar basit bir islemden sonra damak tadimiza
uygun salata elde ettim.
Afiyet Olsun.

Zeynep T.




tarifi bu etiketten aldim:)) Edinburg TX'den bir firmaya ait.

Devamını okuyun...>>

Rokalı Haydari


Yine yazdan bu yana bekleyen bir tarif, yeni yaz dönemi geliyor neredeyse:)

Bir çoğumuz Haydari yi biliyor, çok pratiktir ve lezzetlidir.
Ben bir zamanlar bir yerde okumuştum gazete eklerinden birinde rokalı yapılmıştı Haydari. O günden sonra aralarda bu şekli ile de yapmaya başladım.
Hele de rokalar tazacikse mis gibi.

Hemen akşam eve gidince yapmak isterseniz şayet , buyrun...


Rokalı Haydari

Malzemeler
Yarım kg. süzme yoğurt
Yarım demet roka
3-4 diş sarımsak
2 ÇK zeytinyağı
Birer çay kaşığı kimyon, kekik, karabiber, kırmızı biber, tuz

Yapılışı

Rokayı ince ince kıyın
Sarımsakları ezin
Yoğurdu derin bir kaba alın ve blender la krema kıvamına gelene kadar çırpın
Tüm malzemeleri karıştırın
Servis yapın

Mezeyi bir geceden önce yapmak isterseniz rokayı eklemeyin.Roka su salar. Servisten önce eklemenizi öneririm.

Afiyet olsun
Figen

Devamını okuyun...>>

Meat Loaf


Merhaba
Pratik ve degisik bir tarz kofte ariyorsaniz, buyrun meatloaf
deneyin derim. Yasadigim bu ulkede cogu yemek benim damak
tadima uyum saglamaz, ama bu yemek tam bana gore severek
yaparim ve yerim. Ayrica icerigindeki sebzeleri mirin kirin
etmeden yedigi icin Zipzipa surekli yapar oldum.

Malzemeler:

2 dilim bayat ekmek ( rondodan gecirilmis)
600 gr dana kiymasi ( bir kismi koyun kiymasi olursa lezzeti
daha hos oluyor)
1 adet kuru sogan ( rondodan gecirilmis)
3 dis sarimsak ( ezilmis)
2 adet kereviz sapi ( rondodan gecirilmis)
2 orta boy havuc ( rondodan gecirilmis)
1/3 demet maydanoz ( dogranmis)
1 adet yumurta
1 yemek kasik tuz
2 cay kasik karabiber
3/4 kap ketcap ( 1/4 kap ketcap uzeri icin ayrilacak)
3 yemek kasik hardal ( 1 yemek kasik hardal uzeri icin ayrilacak)
2 yemek kasik esmer seker ( uzeri icin ayrilacak )

Hazirlanisi :

1. Firinimizi 200 C isitmaya birakalim. Sonra malzemeleri hazirlayip,
rondodan gecirelim.

2. Cukur buyuk bir kaseye kiymamizi koyalim. Diger tum
malzemeyi de ekleyip iyice karismalarini saglayalim.

3. Dar uzun firin kabini yaglayip karisimimizi icine bosaltalim.
Elimizle iyice bastiralim.

4. Kucuk bir kasede uzeri icin ayrilacak olarak belirttigim
malzemeleri iyice karistirip meatloafin uzerine surelim.

5. Isittigimiz firina surup firin isisini 175 C ye dusurelim.
1 saat 20 dk. da pisiyor. Pistikten sonra firindan cikarinca
hemen kaliptan cikarmayin. 10 dk bekletikten sonra kaliptan
ters cevirerek cikarin. Sonra dilimleyerek servise hazir
hale getirelim. Yaninda patates puresi cok yakisiyor.
Afiyet Olsun.

Zeynep T.
Devamını okuyun...>>

Çikolatalı "Macaroon Kurabiye"

Bu tarifi sanırım Kasım sonu yapmıştım. Yemekbiz mail grubumuzdan sevgili Muzaffer bu tarifi paylaşmıstı ve ben en kısa sürede yaptım. Acıbadem Kurabiyesini andırıyor kıvamı ve tadı.

Biz çok beğendik tarifi, mutlaka yapın derim, Tarifin orjinali Muzaffer in sitesinden bakabilirsiniz. Ben bu tarifi yaptıgımda sitesi henüz yapım aşamasında idi. Oldukca beceri isteyen tarifleri var sitede, bakmanızı öneririm:)

Tarif için teşekkür ederim Muzaffer,

Tarifi direk Muzaffer in mail grubumuza yazdığı şekli ile aşağıya kopyalıyorum...


Cikolatali “ Macaroon “ Kurabiye

2 Buyuk Yumurtanin Beyazi
¼ Cay Kasigi Tuz
½ Su Bardagi Esmer Seker
160 Gr. Bitter Cikolata
1,5 Su Bardagi Hindistan Cevizi

Firini 160 c isitin. Firin tepsisini yagli kagit ile kaplayin.

Cikolatayi benmari usulu eritin.

Buyukce bir kapta mikserle, yumurta beyazlarini tuz ile cirparak kar haline getirin. (Yumurta beyazlarinin sivi kalmamasina dikkat edin)
Azar azar sekeri ekleyerek dusuk hizda cirpin.

Tahta bir kasikla; erimis, hafif sogumus cikolatayi azar azar dokerek karistirin,
Hindistan cevizini ekleyerek karistirin.

Karisimdan bir tepeleme corba kasigi alip, 3 cm araliklarla firin tepsisine dizin.
160 c firinda 20 dk pisirin.
Soguyana kadar tepside birakin; sicakken yumusak olduklari icin dagiliyorlar.

Not: Kurabiyenin buyuklugu, pisirme suresi cok hassas; kurabiyelerinizi bu sekilde yaparsaniz; disi hafif sert, ici yumusak sakiz gibi kaliyor.
Inanilmaz lezzetli bir kurabiye, mutlaka denemenizi tavsiye ederim.

Ayni kurabiyeyi badem ile denedim; Hindistan cevizi yerine badem kullandim. Bademleri rondoda un gibi olana kadar parcalayin. Varsa; 1 tatli kasigi Acibadem aromasi veya 2 corba kasigi Amaretto Di Sarano (Acibadem likoru) ekleyin. Ayni sekilde hazirlayip pisirin.

Afiyet Olsun...




Devamını okuyun...>>

Yeni Yil Pastasi - Aylin Koseoglu

Bugun Dostlarin Ikraminda sevgili Aylin Koseoglu
yilbasi aksami icin hazirladigi pastayi bizlerle paylasiyor.
Tesekkur ederiz Aylin. Ellerine saglik.

Zeynep & Figen
Devamını okuyun...>>

Asure















Merhaba
Asure zamani simdi yapmadan olmaz dedim, bu pazar evde olunca
bende asuremi yaptim.
Tarifimi gecen hafta Yemekbiz mail gurubumuzda paylasmistim.
Simdi goruntusu ile birlikte blog dostlarimizla paylasma zamani.
Hepimizin asuresini Allah kabul etsin.

Malzemeler:

1,5 bardak bugday
1/2 su bardak nohut
1/2 bardak kuru fasulye
1/2 bardak kuru borulce
2-3 yemek kasik bal
ben tatli severim asureyi bu sebeple 2.5 - 3 su bardak seker kullanirim.
1 cay kasik tuz
1 cay bardak pirinc
3 yemek kasik pekmez ( var ise evinizde),
kestane, portakal kabuklari kucuk dogranmis,
1 adet ince dilimlenmis elma, kuru incir, kuru kayisi,
kuru uzum, karanfil taneleri.
Severseniz birkac damla gulsuyu.
Uzerine susleme icin, susam, ceviz, findik, tarcin,badem, nar taneleri dileginize gore.

Nasil mi Yaptim?

Asurelik malzemelerin bir kismini bir gece onceden hazirlamaniz gerekiyor.
Ertesi gunu haslama ve karistirma isini yapabilmeniz icin.
Ben once bugdayimi yikiyorum, sonra biraz kaynatiyorum,
kapagini kapatip demlendiriyorum sabaha kadar. Diger bakliyatlar icin
sadece yikayip islatiyorum hepsini ayri kapta.
Sabah herbirini ayri ayri hasliyorum.
Bugdayimi pisirince icine yikanmis pirincimi ve haslayip suzdugum
diger bakliyatlari dahil ediyorum.
Uzumleri bir kasede suda bekletiyorum biraz,
portakal kabuklarimi dilimliyorum, elmalari ince dilimliyorum,
soyulmus haslanmis kestanemi, dogranmis incirimi, kayisimi
ilave ediyorum. Karanfilleri de.Bu sirada sekerimi yavas yavas
ilave ediyorum, sonrada bal ve pekmezi.
Su miktarina gelince bugdayi pisirmeye baslarken,
suyunu ayarliyorum, bugday seviyesinden
2 misli su ilave ediyorum tencereme.( eger pisme esnasinda su
azalirsa sicak su ilave edin) Tum malzemeler birlikte kaynarken
karistirmayi ihmal etmeyin ve ocaginiz cok harli yanmasin.
Son anda gulsuyunuzu ekleyin.
Sicakken kaselere koyun, uzerini badem, ceviz, findik,
tarcin, susam ve nar taneleri ile isteginize gore susleyin.
Allah kabul etsin.
Afiyet Olsun.

Zeynep T.
Devamını okuyun...>>

Pırasa Çorbası



Bu tarifi uzun zaman önce not etmiştim, nerden bilmiyorum ve zaten asıl tarife de sadık kalmayıp değiştirdim damak zevkime göre. Ben sebzeleri kavurdum ve blender dan geçirdim asıl tarifte hepsi rende olarak kalıyordu ve kavurma işlemi yoktu.
Ben terbiye ekledim süt yerine..

İşte böyle, sonuçta çok beğenilen , besleyici bir çorba oldu.
Servis sırasında acisso çok yakışıyor , ama eşime yasak olduğu için kullanamadım..


Malzemeler
· 3 adet pırasa
· 2 havuç
· 1 patates
· 1 soğan
· 2 çorba kaşığı kırmızı mercimek
· 5 su bardağı su
· 2 su bardağı et suyu


Terbiye için
· 2 çorba kaşığı un
· 1 su bardağı süt
· 1 yumurta
· Yarım çay kaşığı karabiber, tuz

Hazırlanışı
· Pırasaların dış yapraklarını ayırıp yıkayın , 2-3 santim genişliğinde doğrayın
· Havuçları temizleyip iri doğrayın
· Patatesi de doğrayın
· Kırmızı mercimeği ayıklayıp birkaç kez yıkayın ve iyice süzün
· Soğanı kıyın ve sıvı yağ ile birlikte tencereye koyun
· Hazırladığınız pırasa, havuç, patates ve mercimeği bir tencereye alın soğanlarla birlikte kavurun
· Üzerlerine 5 bardak su ilave edin ve yumuşayıncaya kadar malzemeleri haşlayın
· Ateşten alıp blenderle ezin
· 3 bardak et suyu ekleyip kısık ateşte fokurdatın
Terbiye için,
· Un, süt, tuz ve karabiberi karıştırın
· Yumurtayı ekleyip çırpın
· Çorbaya karıştırarak ilave edip bir taşım kaynatın

Afiyet olsun,
Figen

Devamını okuyun...>>

KIVIRMA

Merhaba
Bu boregi kayinanne yapar. Bende ogrendim. Cok pratik bir tarif.
Ozellikle aksam eve gelince hemen ne yapsam diye
dusundugunuzde yapilacak bir tarif. Gectigimiz gunlerde
arkadasim Istanbul'dan taze yufka getirince hemen bende yaptim.
Eskisehir'de cok fazla yapiliyor bu borek.


Malzemeler

3 yufka
1 su bardagi yogurt
2 yumurta
1 su bardagi ufalanmis beyaz peynir
1/2 cay bardak sivi yag ( normalde 1/2 su bardak )

Hazirlanisi

Yufkalari yagladiginiz tepsiye buzdurerek koyuyorsunuz.
Normal tepsi boregi gibi degil, kumastan hani buzguler yapariz ya
ayni onun gibi. 3 yufkayida buzdurerek tepsiye koyduktan sonra
diger butun malzemeleri baska bir kapta iyice karistiriyoruz.
Sonra tepsiye buzdurdugumuz yufkalarin uzerine dokuyoruz karisimi.
180 C de isitilmis firinda alti ve ustu kizarana kadar pisiriyoruz.
Kisa surede hazir olan bir borek. Yaninda uzum hosafi ile cok
guzel gidiyor. Ben bunu filo yufka ile de denedim, ama bizim
Turk yufkasinin verdigi lezzet gibi olmuyor nedense.

Afiyet olsun.

Zeynep T.


Devamını okuyun...>>

Çöplü Kurabiye




Geçen hafta canım tatlı , kurabiye tarzı bir şeyler istedi ne yapayım derken o gün yemekbiz mail grubumuza sevgili Betül Büyükkaya 'dan Çöplü Kurabiye tarifi geldi ve hemen mutfağa girip yaptık oğluşumla.
( bu gecen hafta 3 ay öncesi oluyor ! malum draftta bekledi tarif:)

Bence çok güzel bir kurabiye, hatta neskafe tadını seviyorsanız 2 tatlı kaşığı bile koyabilirsiniz , tadı aromalı değişik.

Ve benim kurabiyelerim tamı tamına 1,5 hafta kapalı kapta kaldı her gün azar azar yedik hiiç bozulmadı. İlk günkü gibiydiler. Zaten çok yumuşak değil kıtır bir kurabiye oluyor.

Teşekkür ederim Betül :)


Çöplü Kurabiye

Malzemeler

1 paket tereyağı – oda ısısında yumuşak
3 yumurtanın sarısı
1 tatlı kasığı Neskafe
1 avuç kuru çay
1 su bardağı pudra sekeri
1 paket kabartma tozu
1 avuç ceviz (ağza gelmesi için az dövülmüş)
1 avuç damla çikolata
Aldığı kadar un

Yapılışı

Malzemelerin hepsini karıştırıp şekillendiriyorsunuz
Ben yuvarlak şekilde yaptım.
170 derecede ortalama 15-25 dk. arasında pişiyor.
Bende 20 dk. da pişti
Bende tam 40 adet kurabiye çıktı

Afiyet olsun,
Figen

Devamını okuyun...>>

Kiymali Pide

BLOGLAR ELELE – İlk Proje ‘ ye DAVET

Bir çoğunuz duydunuz belki , duymayanlar için ise hatırlatma yapalım istedik.
Bloglar arası güzel bir dayanışma başladı.

İ.U Tıp Fakültesi Çocuk Hemotoloji servisinde tedavi gören çocuklarımız için bağış kampanyası...

Bir çok blog sahipleri kendi alanlarına uygun hediyeler ile katılım sağlıyorlar, ve bu hediyeler alınacak bilet karşılığında ,çekiliş ile sahiplerini bulacak.

Bu projeye destek için sizi davet ediyoruz !

Blog sahibi arkadaşlarımızdan katılım, ve siz misafirlerimizden ise bilet alarak destek rica ediyoruz...

Daha detaylı bilgi için ilkproje sayfasına tıklayabilirsiniz...

Şimdiden sizlere teşekkür ediyoruz...
Zeynep & Figen

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@



Bugun Pazar.
Ev ahalisini mutlu etme gunu benim icin. Kiymali Pide yaptim.
Pidemizi herzaman kendim yapiyorum. Cunku buradaki
Turk Lokantalarini anlamis degilim, malzemeler ucuz oldugu
halde neden yuksek ucret koyarlar bilemiyorum, zaten
herseyi kendim yapmayi seven insanim. Bu sebeple yillardan
beri yapiyorum. Benim tarifim daha degisikti.
2 sene once Yemekbiz dostlarindan sevgili Omur sayesinde
sutle yogurmaya basladim hamuru. Inanilmaz lezzetli oluyor.
Bu olcu ile 21 tane elde ediyorum.

Malzemeler:
5 kap un ( 1/2 kap acarken kullanmak icin)
2 kap ilik sut
1 cay bardagi ilik su
1 yemek kasigi kuru maya
1 cay kasik toz seker
1 tatli kasik tuz

Ic:
ben kiymali tercih ettim.
1 kg kiyma ( biraz yagli olsun)
1 buyuk kuru sogan ( ince dogranmis)
1 buyuk yesil biber ( ince dogranmis)
7 adet domates ( kup domateslerden kullandim, dogradim)
1/2 demet maydanoz ( dogranmis)
tuz, karabiber, kimyon, kirmizi biber, aci pul biber
( baharatlar tercihinize kalmis)
1 yemek kasik biber salcasi
1/2 kap su
4 yumurta ( uzeri icin)

Hazirlanisi:
Kuru mayayi toz seker ile karistirip, ilik su ile karistiriyorum.
Maya kivama gelince un ile karistiriyorum.
Tuz ekliyorum.
Ilik sutu hamura yavas yavas ilave ediyorum.
( hamur cok sert olmayacak, ele yapisacak kivamda olmali)
Yogurma isleminden sonra uzerini kapatip, biraz mayalanmasini
bekliyorum. 30 dk. yeterli oluyor.
Bu sirada ici hazirliyorum.
Hamur kabardiktan sonra kucuk parca alip hamuru
uzunlamasina merdane ile aciyorum, kiymali harcimi icine
yerlestirip, kenarlarindan hamuru icer dogru kiviriyorum.
Tepsime yagli kagidimi serip uzerini unladim.
Sonra pidelerimi yerlestirdim.
Birkac tepsini bu sekilde hazir ederseniz vakit kazaniyorsunuz.
200 C firinda yaklasik 20 dk, da pisiyor. Cikarim uzerine yumurtasini
koyup tekrar firina surdum.

not: ben pidenin yaninda maydanoz yemeyi cok seviyorum.
Ilk Mersin'de boyle servis edilmisti, o zamandan beri cok
adet oldu bizim evde.

Afiyet Olsun.
Zeynep T.


Devamını okuyun...>>

Kestane Şekerli ve Fındık Krokanlı Cheescake - YELDA ÇETİNER

MerhabaBugun Dostlarin Ikramlari' nda Yemekbiz uyelerinden sevgili Yelda Çetiner'in yaptigi Kestane Şekerli ve Fındık Krokanlı Cheescake tarifini sizlerle paylasiyoruz.

Emeklerin ve paylasimin icin tesekkur ederiz Yelda..

Zeynep & Figen
Devamını okuyun...>>

Karnabahar Ograten



Bu tarifi çok zaman önce internetten almıştım.
Sanırım Pınar Altuğ un TV programındandı. O dönemler o programları izlerdim ve yazıcıdan çıktısını almıştım. O gün bugün yaparım. Yemekli misafirlerde çeşit olarak iyi oluyor.

Hafif, benim için ana yemek olamaz, ama yan yemek olarak evet:)


Malzemeler
1 orta boy karnabahar
2 havuç
1 demet maydanoz
2 adet yumurta
1 paket toz bulyon ( tercihe bağlı )
1 su bardağı kaşar peyniri rendesi

Beşamel Sos için
3 yemek kaşığı un
4-5 yemek kaşığı sıvı yağ
1,5 lt. süt ~

Yapılışı
· Karnabaharları haşlayın ve süzün
· Beşamel Sosu hazırlayın
· Havucu rendeleyin, maydanozları kıyın
· Sosun içine havucu, maydanozu, yumurtaları ve kaşarın yarısını koyun karıştırın
· Tuz , karabiber ekleyip sosu karnabaharların üzerine dökün
· Üzerine kalan peynirleri serpin
· 200 derece fırında sosu çekene dek pişirin

Afiyet olsun,
Figen


Devamını okuyun...>>