Pratik, lezzetli, pırasalı yemek

Meyaneli Pırasa yemeği

Aşure

IMG_5905

Hareli Kek

IMG_4711

Tavuk Kalamar

Tavuk Kalamar

Çikolata Soslu Elmalı Kek

elmalı kek

Fırında Mantarlı Ispanak



Hafif ve şık bir sunum oluyor. Yemekli davetlerimde yaparım , beğeni topluyor.

Ana yemeklerin yanına güzel bir ara sıcak oluyor...

Yine , bu tarifte epeydir yayınlanmayı bekliyordu.

Şimdi bakarken drafta ne var ne yok diye ,bu gece uygundur dedim, hani Yılbaşı gecesi yapmak isterseniz, seçenek olsun elinizde...

Tavsiye ederim:)


Malzemeler
1 kg. ıspanak
200 gr. Mantar
1 çay bardağı süt kreması
2 ÇK kaşar rendesi
1 yumurta
3 ÇK sıvı yağ
tuz, karabiber

Beşamel Sos İçin
2 ÇK sıvı yağ
2 ÇK un
1 Su bardağı süt


· Ispanaklar bol suda yıkanır ve irice doğranıp kaynar tuzlu suda 5 dakika bekletilip süzülür. 2 kaşık sıvı yağ ve biraz tuz ile harmanlanır.
· Mantarlar dilimlenir ve tavada sotelenir.
· Beşamel sos hazırlanır.
· Beşamel sosa mantarlar ilave edilir ve birlikte 1 dakika daha pişirilir .
· Fırın kabını yağlayın .Ispanağın yarısını dökün ve üzerine beşamelli mantarı ilave edip kalan ıspanağı üzerine dökün. Ayrı bir kasede süt kreması ile yumurtayı çırpıp ıspanağın üzerine gezdirin ve kaşar rendesini serpin.
· 160 derece ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.

Afiyet Olsun
Figen

Notlarım;
Şayet süt kreması yoksa evinizde , aynı ölçüde süt kullanın.

Ben sadece süt ile de yaptım merak etmeyin bir problem olmuyor, sadece o zaman fırını 180 dereceye ayarladım ki içindeki sululuk çabuk gitsin .Ama tadında çok değişiklik olmuyor bilginiz olsun...
Güzel bir ara sıcak oluyor ana yemeklerin yanına...


Devamını okuyun...>>

Orda bir Koy var Uzakta!!!!


Merhaba
Benim en cok sevdigim sarkidir bu,
surekli soylerim,
gurbette yasayinca daha da
baska bir anlam ifade ediyor bana.
Bu yeni yil kurabiyelerini hazirlarken
bir koy olusuverdi yine bu sarkiyi fisildadim kendi kendime.

Orda bir koy var uzakta,
O koy bizim koyumuzdur,
Gitmesek de , Gelmesekde
O koy bizim koyumuzdur.

Sarkinin tamamini tarifin sonunda yazacagim sizlere.
Gelelim yeni yil kurabiyelerinin tarifine :

Malzemeler:
2.5 kap un
1 yemek kasik zencefil
2 cay kasik kabartma tozu
1 cay kasik tarcin
1/2 cay kasik tuz
3/4 kap tereyag ( margarin)
1 kap toz seker ( ben esmer seker kullandim)
1 yumurta
1/4 kap pekmez
Hazir Icıng kullandim ben ( beyaz aldim, kendim renkleri ilave ettim)

Icing evde yapmak isterseniz tarifi ;
2 adet yumurta beyazı
yarim limon suyu
230 gr pudra şekeri
gıda boyaları

Nasil mi yaptim?
Hamur icin gerekli tum malzemeyi bir araya getirdim.
Margarini oda sicakliginda bekletip oyle hamura dahil ettim.
Yogurma isleminden sonra 30 dk. beklettim.
Sonra hamuru actim. Sevgili Mine' nin soyledigi gibi
uzerine yagli kagit veya saran ile acarsaniz daha
duzgun ve kolay aciliyor hamur.
Sonra elimdeki kaliplarla kestim, 350 F de 14 dk. da pisirdim.
Firindan cikarinca sogumalarini bekledim.
Ben hazir satilan icing kullandim, evdeki pasta boyalarimla renklendirdim.
Gevrek cok guzel kurabiyeler oldu. Yeni Yila agiz tadimiz bol girelim.
Afiyet Olsun.

Zeynep T.


Sarkinin tamami:

Orda Bir Köy Var Uzakta
Orda bir köy var uzakta,
O köy bizim köyümüzdür.
Gezmesek de, tozmasak da
O köy bizim köyümüzdür.
Orda bir ev var uzakta.
O ev bizim evimizdir.
Yatmasak da, kalmasak da,
O ev bizim evimizdir.
Orda bir ses var uzakta
,O ses bizim sesimizdir.
Duymasak da, tınmasak da
O ses bizim sesimizdir.
Orda bir dağ var uzakta,
O dağ bizim dağımızdır.
İnmesek de, çıkmasak da
O dağ bizim dağımızdır.
Orda bir yol var uzakta.
O yol bizim yolumuzdur.
Dönmesek de, varmasak da
O yol bizim yolumuzdur.
Ahmet Kutsi Tecer

Devamını okuyun...>>

Baharatlı ve Keçi Peynirli Tavuk Sarma




Yılbaşı için özel yemekler yapmadım hiç bugüne kadar. Hindiyi oldum olası sevemedim. Sadece bir dönem fileto olarak yedim o güzeldi. Çin usulü yapıyordum onu da.

Bu tarifi yaklaşık 4 ay önce yaptım yaz ayıydı hatta. Domatesler hala kıpkırmızıydı çünkü.
Yayınlayacağım zaman Kuş Grigi çıktı derken tavuklu tariflerimi askıya almıştım.
Dün gece düşünürken hindi yapmak istemeyenler veya henüz denememiş olanlar için ( benim gibi ) değişik ve kolay bir lezzet olabilir dedim ...

Ben domates sosunu kendime uygun yaptım. Yani asıl tarifteki gibi değil, zeytinyağlı ve kendi usulümce pişirdim soğanlı elbette. O gün evde şarap yoktu, olsaydı iyi olacaktı sanırım sos...
Bir sonrakilerde şarap ta kullanacağım.

Yılbaşı için yapılabilecek bir tarif derim ben !.
Ayrıca düşünürsek Diyet bir yemek, tabii sosu saymıyoruz:)

Ben 4 adet yapmıştım ikisini ilk gece yedik. Diğer ikisini de ertesi gece yedik. Isıtma olayını ise yine folyo içindeyken sıcak suda bekleterek yaptım çok pratikti.
Yapın , sarın en kötü servise yakın pişirin ocakta.
Yapım aşamalarının resimleri en altta...


Tarif Anne Willan ın Tavuk Yemekleri kitabından...

Malzemeler
o 4 adet tavuk göğüs
o 1 küçük demet taze fesleğen ( yoksa 1 tatlı kaşığı kuru kullanın )
o 1 küçük demet maydanoz
o 1 çay kaşığı kekik
o 125 gr. Keçi peyniri
o Tuz, karabiber, yarım limon suyu

Domates Sosu İçin
o 3 adet arpacık soğan ( yoksa küçük bir soğan )
o 250 ml. Sek beyaz şarap
o 125 gr. Tereyağı
o 1 çorba kaşığı salça


Yapılışı

1. Her göğüsteki sinir i çıkarın ve kalın kısmını yatay kesip inceltin göğsünü.Ya da benim gibi tavuk aldığınız yere yaptırın.

a. Tavuk göğsünü elinizle kesme tahtası arasında sabit olarak tutun ve yatay olarak göğsün dörtte üçünü kesin.Eti kitap gibi açtığınızda parça iki kat büyümüş olacaktır.

2. Parçaları strech film arsına yerleştirin

3. Üzerinden hafifçe geçin merdane ile yapabilirsiniz ya da oklava ile , amaç biraz daha düzgün olmasını sağlamak ve inceltmek. Et dövücünüz varsa çok kolay:)

4. Keçi Peynirini çatalla ezin, ( peynir çok kuru ise 2 çorba kaşığı krema ile yumuşatabilirsiniz)

5. Fesleğen ve maydanozu kıyın

6. Peynire baharatları ve limon suyunu ekleyin karıştırın ve yeşillikleri ekleyin.

7. İncelttiğiniz göğüslere iç malzemeyi sürün

8. Filetoyu düzgünce sarın rulo yapın , kenarlarını içe kıvırın ki malzeme akmasın

9. Diğer tarafta uygun boyutta bir parça folyo kesin, parlak tarafı alta gelecek şekilde serin ve tavuk sarmasını üstüne koyun

10. Tavuk Sarmasını düzgün ve sıkıca folyoya sarın. Folyoyu gergin tutmak için arada sırada elinizle çekiştirerek düzleştirin

11. Uçlarını sıkıca kapatın şekerleme paketi gibi yapın

12. Büyük bir tencerede suyu kaynatın ve 15 dk. kadar pişirin.İçine batırdığınız şiş vb. çok sıcak olmalı , çok sıcak olduğunda pişmiş demektir.

13. Paketlerin sıcak kalması için pişme işleminden sonra ocağı kapatıp sıcak suda tutmaya devam edin.

Tereyağlı Domates Sosusun Hazırlanması
1. Arpacık soğanları küçük doğrayın
2. Tencerede soğanları, şarabı, tuz ve karabiberle birlikte şurup kıvamına gelene dek kaynatın
3. Tencereyi ocaktan alın. Tereyağını küçük parçalar halinde sürekli çırparak birer birer ilave edin.Sosu sıcak tutmak için arada ateşe koyabilirsiniz ama kaynatmayın.Böylece tereyağı, sosu kıvama getirecektir.
4. Salçayı ekleyip çırpın

o Sos için not; Tereyağı sosları çok hassas karışımlardır, fazla ısıtıldığında kesilebilirler. Bu sosları sıcak tutmak için saplı tencereyi ılık su dolu bir tencere içine koyun.Ara sıra çırpın ancak 30 dk. dan fazla bekletmeyin. - Diyor kitap !


o Tavuk sarmaları sudan çıkarın ve folyoları açın,
o Keskin bir bıçakla 1 cm. kalınlığında verev kesin
o Isıtılmış tabaklara tavukları yerleştirin ve hazırlanan sosu dökün

Afiyet olsun,
Figen




Devamını okuyun...>>

Yilbasi Agaci

Merhaba
Ben boyle beni oyalayan isleri pek sevmem, cunku vaktim hep kisitlidir.
Ama bu sefer sizler ve Zipzip icin ugrastim yaptim. Yilbasi sofralarinizi
suslersiniz sizlerde belki diye paylasmak istedim. Nasil guzel olmus mu?

Malzemeler:

Beze icin:
5 yumurta aki
175 gr seker
cay kasiginin ucu ile tuz.

Resim kartonu ( buyukce kivirarak huni sekli verip yapistirin)

yapistirmak icin
1 yumurta aki
200 gr pudra sekeri
2 yemek kasik limon suyu

Marshmellow veya bonibon sekerlemeler
(Lokum kullanabilirsiniz)


Nasil mi Yaptim?

Bir gece onceden bezelerimi hazirladim. Yumurta aklarimi kopurttum once,
sonra yavas yavas sekerimi ilave ettim, tuzu koydum, bu is icin kesinlikle
mikser lazim, elle yapmak cok yorar. Bezeler uzun surede pisiyor biliyorsunuz.
Yaklasik 1.5 saatte 90 C 'de pisti benimkiler. Sogumalari icin bir gece biraktim.
Ertesi gun kartonumu hazirladim, sonra uzerine bezelerimi teker teker
yapistirdim. Boslukda kalan yerlere marshmellowlari koydum, M&M ( bonibon)
sekerlerle de suslemeye devam edecektim ama ZipZip masanin uzerinde
gorunce dayanamayip hepsini yemis :))

Beze yerine hindistan cevizli kurabiyeler ile de yapabilirsiniz. Ama sunu yazayim
beni epey ugrastiran bir agac oldu, cunku her bezeyi kartona yapistirirken biraz
bekliyorsunuz. Ama goruntusu bitince cok guzel oluyor. Sonrada bezeleri
koparip koparip yiyorsunuz :))

Kolay Gelsin.
Zeynep T.

Devamını okuyun...>>

Tarcinli Cek Cekistir Ekmegi ( Cinnamon Pull-Apart Bread)

Merhaba
Bu tarifi her ay Kraft'tan adresime gelen Food&Family dergisinde
gormustum.
Hep yapacagim ama baska seyler one geciyor bu tarif bekliyor.
Bugun burada Xmas, Amerika'li komsum bizim ozel gunlerimizde
beni unutmaz, kurabiyeler, cukulatalar v.s hediye getirir.
Bende bugun onun icin bu tarcinli ekmegi yaptim. Tarifi Turkcelestirmek
zor oldu benim icin :))
Iki olcu yaptim bizimkilerde cok sevdiler.
Tarifin orjinali
Food & Family dergisinin web sayfasinda.
Tarifte hazir hamur kullanilmis. Ben kendim mayali hamur
kullandim.

Malzemeler:

1 su bardagi ilik su
1 corba kasigi erimis tereyagı
1 corba kasik toz seker
2 + 3/4 bardak un ( bu oran degisebilir, kendinize gore ayarlayin )
1 poset kuru maya ( 7 gr)
3/4 su bardagi toz seker
1 corba kasigi tarcin
1/2 su bardagi tereyag (erimis)


Nasil mi Yaptim?

-Hamurumu mayaladim, 30 dk icinde kivama geldi.
- Sonra hamurdan rulo hamur yaptim, onlari dilimledim,
her yuvarlak dilimide dorde boldum.
(Benimle ayni kitada yasayanlar hazir hamurlardan bu islemi daha
kolay yapabilirsiniz, vakitten tasarruf olur :))
-Bir kasede toz seker ve tarcini karistirdim.
-Sonra o kucuk hamurlari azar azar bu kasedeki karisima buladim.
-Kek kalibimiyagladim, hamurlari ust uste attim.
-Aralarina erimis tereyag gezdirdim cok az.
-Sonra kalan karisimi ekmegin uzerine serpip isinmiz firinima surdum.
-180 C de yaklasik 35 dk. pisti. Firindan cikinca uzerine krem peynirle
yapilan bir sos var tarifin orjinalinde, su an evde olmadigi icin, ben
pudra sekeri serptim.
Az once komsuma goturdum, inanilmaz mutlu oldu, daha once hic
gormedigini yemedigini soyledi, bu aksam Xmas sofralarinda
degisiklik olacak onlar icin.
Afiyet Olsun.
Zeynep T.

Devamını okuyun...>>

Taze Kırmızı Biber Ezmesi



Bu ezmeyi Temmuz ayında yapmıştım.
İster kahvaltıda, isterseniz akşam yemeğinde, isterseniz meze olarak
sunabilirsiniz. Ben her şeklini seviyorum.

Ya daaa Yılbaşı gecesi minik kızarmış ekmeklere sürüp servis yapın,


Malzemeler
4-5 taze kırmızı biber ( közlenmiş )
7 diş sarımsak
Yarım yemek kaşığı domates salçası
100 gr. Kadar beyaz peynir
1 çay kaşığı kimyon, acı kırmızı biber,
1 yemek kaşığı zeytinyağı, tuz

Yapılışı
· Közlenmiş ve kabukları soyulmuş kırmızı biberleri rondo veya robaottan geçirelim
· Daha sonra sırası ile domates salçasını, çatalla ezilmiş peyniri ve ezilmiş sarımsakları ekleyelim karıştıralım
· Zeytinyağını ilave edelim
· Kimyon, kırmızı biber ve tuzu ekleyelim
· Servis kabına alalım

Mümkünse bir gece bekletelim , tadı bir gün sonra çok daha lezzetli oluyor.

Afiyet Olsun
Figen
Devamını okuyun...>>

Portakalli Kurabiyelerim

Merhaba

Bizim evin reisi ZipZip. Onun en cok sevdigi yiyecekte kurabiyeler.
Cesit cesit kurabiye olsun asla hayir demiyor, bende normalde
yediremedigim cogu maddeyi kurabiyeler ile yediriyorum.
ZipZip'i cevresindeki herkes Kurabiye Canavari olarak cagiriyor
zaten, portakalida meyve olarak yemiyor, suyunu iciyor,
bende annecigimin portakalli kurabiyelerinden yapiyorum,
sut ile guzel yiyor bu kurabiyeleri. Yapimi cok basit, tadi cok guzel.

Malzemeler:

1.5 su bardagi un
1/2 su bardagi nisasta ( bugday nisastasi)
2 yumurta
1 paket kabartma tozu
2 portakal kabugu rendesi
1 su bardagi seker
110 gr. tereyag ( normal sicaklikta bekletilmis)

Nasil mi yaptim?

Portakallari rendeden gecirdim, sonra diger tum malzemeyi iyice
yogurdum, 20 dk. kadar dinlendirdim, sonrada elimle sekillendirip
firina surdum. 180 C de yaklasik 20 dk da uzerleri kizarinca cikardim.
Annem bu kurabiyeleri firina surmeden yumurta akina batirip
sonrada toz sekere batirir, ama ZipZip uzerindeki sekeri yalayip
gerisini biraktigi icin bu uygulamayi biraktim ben :)))
Kolay gelsin.
Afiyet olsun.

Zeynep T.
Devamını okuyun...>>

çikolata ve fıstıklı barlar


Benzer bir tarifi yapıyordum sürekli. Ama geçen hafta evde epeydir kalan bir fındık ve fıstık ezmesi vardı.
Ve bu tarifi de epeydir bekletiyordum yapmamıştım.

Aldım ve denedim , tarifte fıstık ezmesi diyor ama ben ne varsa onu kullandım:) Biraz Nutella, biraz fındık ve fıstık ezmesi kalanların hepsini değerlendirdim, gayet iyi oldu .
Ne olacak ki hepsi zaten güzel tatlar değil mi?:)

Ben çikolatayı ilk kez benmari uğraşmak istemeyip mikrodalgada eriteyim dedim , sonuç mu hüsran. Çok beklettim galiba yada wat yüksek geldi bilemiyorum çıkarınca anında sertleşti ve süremedim !.. Öylece kapta kaldı taş gibi?

Bende bıraktım ve üzerlerine pudra şekeri serptim. Emin olun harika oldular. Yani evinizde 2 paket çikolata yok diye yapmamazlık etmeyin mutlaka yapın ve pudra şekeri serpin derim...Hem daha ucuz oluyor.:)

Ama ben heba olan çikolatalarıma çok üzüldüm yazık oldu...

Tarif Sofra dergisine ait.

Çikolata ve Fıstıklı Barlar

Malzemeler
o 250 gr. Un haline gelmiş çikolatalı bisküvi
o 70 gr. Eritilmiş margarin
o 50 gr. Fazladan margarin
o ¼ su bardağı esmer seker
o 2 adet yumurta
o ¼ su bardağı süt
o 1 su bardağı fıstık ezmesi
o 150 gr. Eritilmiş sütsüz çikolata
o 2 çorba kaşığı kakao


Ön hazırlık olarak fırını 180 dereceye getirip ısıtın ve 28X18 cm. boyutlarında dikdörtgen bir kalıbı yağlı kağıt ile kaplayın

1. Un haline getirilmiş bisküvi ve 70 gr. Margarini iyice karıştırın.Tepsinin altına bu karışımı kaşıkla bastırarak yayın.10-15 dk. kadar buzluğa atıp sertleşmesini bekleyin.

2. Mikser kullanarak 50 gr. Margarin ve şekeri yumuşak bir krema kıvamı alana dek çırpın. Yumurtaları , sütü ve fıstık ezmesini ilave edin.Yumuşayana dek karıştırın.Karışımı bisküvilerin üzerine dökün.15-20 dk. kadar üzeri koyulaşana kadar pişirin.

3. Benmari usulü erittiğiniz çikolatayı soğuyan hamur üzerine sürün / dökün.Çikolata donduktan sonra hamuru dikdörtgen dilimler şeklinde kesin.Üzerine kakao serpin servis edin.


Afiyet olsun,
Figen
Devamını okuyun...>>

Diyet Yapanlara Ozel

Merhaba
Benim gibi diyette olan dostlar icin
Yemekbiz' gurubumuzda
bir bolum mevcut, diyet yemekleri tariflerini orada arsivliyoruz.
Blogda da ayni islemi yapmayi dusunduk, kendim icin hazirladigim
diyet yemeklerimi, diyette olup acaba ne yesem diye dusunen
dostlara faydasi olur belki...
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

TAVUKLU SALATA



Bu salata yarim demet marul ve yarim tavuk gogsunden ibaret.
Yarim tavuk gogsunun uzerinden derisini siyirip iyice haslayin.
Sonra tavaya yarim sogan dograyin, tam 1 yemek kasik zeytinyagda
bu sogani pembelestirin, sonra hasladiginiz tavuk gogsunu bu
karisima ilave edin, uzerine 2 yemek kasik soya sos ilave edin.
Tuz koymayin!!!
Soya sos gereken lezzeti veriyor tavuga, ocagi kapatin biraz
dinlensin bu karisim. Marullarinizi yikayin, suzun, dograyin.
Tabaginiza koyun, uzerinede pisirdiginiz tavugu ilave edin,
en uste de 2 tatli kasik keten tohumu serpin.

===========================================================
BIBERLI TAVUK
Biz diyettekiler beyaz eti daha cok tuketmeye ozen gosteriyoruz,
haftada bir gun kirmizi et tuketiyorum ben, sadece kofte veya biftek.
Bu yemekte derisiz kemik tavuk gogsunu hasladim, sonra iri parcalara
boldum, tavama tam 1 yemek kasik zeytinyag koydum,
sogani sogusluk dogradim, evdeki biberleri(sari-kirmizi-yesil)
hepsini ince dilimler haline getirip sote ettim, sonra 2 dis
sarimsak dilimi dogradim, tavuklari ilave ettim, kimyon, karabiber,
kekik doktum.
Tuz Yok.
Tavamin kapagini kapatip dinlendirdim, sonrada afiyetle,
marul salatam ile yedim.

==================================================
NOHUTLU SALATA
Salatalari cok seviyorum, surekli degisik malzemeler kullanarak
daha leziz hale getirmeye calisiyorum, bu salatada marul salatasi.
Marullari yikayip elimle kopariyorum, domates, sari biber, yesil biber
dogradim, haslanmis nohutlarimi ilave ettim, bol limon eksisi ile
karistirip afiyetle yedim.

============================================================
CILBIR
Tavama su koydum, kaynayinca tuz ve sirke ilave ettim.
(sirke yumurtayi suya ilave ettiginizde dagilmasini onluyor)sonra
2 yumurtayi teker teker kirip suya biraktim, kisa surede pisiyor zaten.
1 kase yagsiz yogurduma 1 dis sarimsak ilave ettim.
Yumurtalarim pisince yogurdumu koydum uzerine, birazda
aci olmayan kirmizi toz biber ile renklendirdim. Guzel gorunuyor degil mi?
Hadi sizde bugun yapin, ya da yarin :))

========================================================
PORTAKAL SULU NARLI LAHANA SALATASI
Mor lahanalari ve beyaz lahanami ince ince dogradim, biraz
tuzla ovdum sonra yikadim, birde dolapta beni bekleyen
narlarimi gordum, onlarida salatama ilave etmek istedim.
Birazda portakal suyu SIKTIM salatama, ben cok severim
lahana salatasinda taze portakal suyunu, deneyin, hos bir lezzet
veriyor salataya.

=========================================================
YENGEC ETLI KANEPE
300 gr crab ( yengec eti - buharda pisirilmis, kucuk dogranmis)
1 adet yesil biber
1 adet kirmizi biber
3 adet yesil sogan
1 cay bardagi misir ( haslanmis)
1 cay bardagi kasar rendesi
3 dis sarimsak ( dovulmus)
Tost ekmegi

Tum malzemeyi iyice karistirdim, dilimlenmis tost ekmeklerinin
uzerine surup tepsiye siraladim, firina surdum, firinin
izgarasinda yaklasik 13 dk. sonra cikardim, hafif ve hos bir
lezzet oldu.

===============================================

IZGARA BALIK

Diyette en cok tuketebilecegimiz beyaz et balik, bedenimize
sagladigi faydalari bilmeyenimiz yok. Bende diyet
yaparken haftada en az 2 kere yemege ozen gosteriyorum.
Temizledigim baligi limon suyu, karabiber, kirmizi biber ve
cok az tuz ile biraz bekletiyorum, sonra izgarada pisiriyorum.
Yaninda coban salatasi ile guzel bir ogun oluyor.

Umarim diyet yapan dostlara biraz kolaylik olur,
Afiyet olsun.

Zeynep T.



Devamını okuyun...>>

tavuklu arapsaçı



Sezonu geçmeden yayınlamalı değil mi, zira ben bu yemeği yapalı 1,5 ay oldu da:))

Arapsaçını ben evlendiğimde öğrendim.
Eşim çok sever ve ben ilk yediğimde bu ne demiştim. Anason kokuyordu ve bana çok ağır gelmişti. Ama her ne hikmetse sonradan yapa yapa 3. yediğimde artık bende müptelası oldum:)Sevgili kayınvalidem den öğrendim.

Ama başka bir arkadaşımdan ise düdüklüde yapılırsa yumuşacık olduğunu öğrendim.
Bu püf noktası... İnsan sorunca öğreniyor:) Fotoğraf akşam çekildi eve gelince. Mutfaktaki ışıkta çekmek zorundaydım ve yeşil güzel yeşil çıkmadı , fakat yanıltmasın sizi ,o yemek yemyeşil emin olun.

Malzemeler
1 kg. Arapsaçı
Yarım kg. tavuk kuşbaşı
1 büyük kuru soğan yada 5-6 tane taze soğan
Zeytinyağı, tuz, karabiber

Yapılışı
· Arapsaçlarını keselim ve güzelce yıkayalım.
· Keserken taze dallarını keselim yani saplarını , sert saplarını pek kesmeyelim.
· Düdüklü tencereye sıvı yağı koyup, tavukları soteleyelim
· Tavuklar pişmeye yakın içine doğranmış soğanı ekleyip kavurmaya devam edelim
· Üzerine yıkanmış ve doğranmış arapsaçını ekleyelim ve bir iki kez karıştıralım
· Tuzunu, karabiberini ekleyelim
· Üzerine çıkacak kadar sıcak su ekleyelim
· Yarım saat pişirelim


Afiyet olsun,
Figen

Notlarım;
· Ben düdüklü tencerede pişiriyorum. Böylece arapsaçı lif lif oluyor ve karışıp sertleşmiyor.
· Biz biraz sulu seviyoruz bu yemeği, ve ben yaklaşık 1 lt. su ekliyorum. Yada biraz daha fazla.
· Düdüklüde de olsa yarım saat pişiriyorum çok daha lezzetli oluyor bana göre ..



Devamını okuyun...>>

Keskek


Merhaba

Ozellikle Anadolu'da ve Ege bolgesinde dugunlerde yapilan ozel
bir yemek Keskek.
Hayli yorucu bir lezzet ama, bir o kadarda guzel.
Ben bu lezzeti rahmetli anneannem Sureyya hanimdan ogrendim,
cocukken o keskek doverken biz torunlarda siraya girerdik,
kocaman tahta keskek dovucusu ile gucumuzu ispatlamak istercesine :))
Cogunluklada anneannemin tahta kasiklarinin saplarinida kirardik...
Koca bakir kazanlarda odun atesi uzerinde yavas
yavas pisirmek makbuldu, simdi ben elektrikli guvecte yapiyorum ayni
islemi, ayni lezzete kavusuyorum.

Malzemeler:

2 su bardagi asurelik bugday
500 gram dana eti
2 adet buyuk kuru sogan
4 çorba kasigi tereyagi
Tuz, karabiber, kirmizibiber (ben isot kullandim)


Nasil mi Yaptim?

Bugdayi bir gece onceden islattim, ertesi gun elektrikli guvece
once soganlari dildim, kalinca, sonra uzerine etimi yikayip koydum,
sonrada bugdaylarimi koyup, 5 su bardagi su ilave edip ayarladim.
Elektrikli guvec yerine, normal buyukce bir celik tencere kullanabilirsiniz;
Keskek harli ates sevmez, kisik ateste uzun surede pisince
tadi doyumsuz olur, onun icin size tavsiyem vaktinizin bol
oldugu bir vakitte yapmaniz, gerektiginde sicak su ilave ediniz
piserken, normal tencerede buharlasip su kaybi olabiliyor cunku.
Et ve bugday iyice pisene kadar bekleyin, elektrikli guvecde
ben 8 saatte pisirdim, normal tencerede sanirim
4-5 saat yeterli olacaktir. Pistiginden emin olduktan sonra tuz ve
karabiber ilavesi yapin, elinize kocaman bir tahta kasik alin,
bugdaylar sogumadan dovmelisiniz, et lif lif ayrilmali, bugdayla
yogunlasmali. Tahta kasik sizi yoruyorsa hand blenderle deneyin,
teknoloji bu bolumde yardima kosuyor :))
Sonra tavada tereyag kizdirin, kirmizi biberinizi yakin,
tabaklara servis yaparken
uzerine gezdirin.
Afiyet olsun.
Zeynep T.
not: Denizli ve civarinda et yerine tavuklada yapiliyor, onu da
yedim ve tadi guzeldi, tavukla denemek isteyenler olursa
diye eklemek istedim.

Devamını okuyun...>>

Damat Paçası

Yaz basında canımız arkadaşımız Gül' ün yeni evine ziyarete gitmiştik , ev tebriğine :)
Bize çok güzel bir mönü hazırlamıştı sağ olsun. 11 kişilik bir ziyaretçi grubu ile ordaydık! Hepimizin ortak beğenisi bu tarif üzerine oldu. Ve birde bu güne kadar yediğim en güzel Tiramisu !.. Fakat Damat Paçası büyük farkla öndeydi.
O ne muhteşem görüntüydü, ya lezzeti !...

O gün o karmaşada resim çektim ama bir türlü blog da yayınlayamadım .
Üstelikte yemekbiz mail grubunda sözü geçti farklı versiyonlarını konuştuk yazdık, yaptık ama ben hala yayınlayamadım...

Bence mutlaka yapın, deneyin.
Bu ölçüler dikdörtgen geniş borcam ölçüsü.
Siz arzu ederseniz yarım ölçü yapın.

Gül’ cüğüm güzel ev sahipliğin ve bu güzel tarifin için teşekkürler...

Malzemeler - 6 kişilik

· 3 adet yufka
· 2 adet but tavuk
· 1 göğüs tavuk

Sos malzemeleri
· 3 adet yumurta
· 3 su bardağı yoğurt
· 3 çorba kaşığı un
· 1 tatlı kaşığı sirke
· sarımsak
· pul kırmızı biber

Hazırlanışı

1. Büyükçe bir tepsinin altını yağlayın
2. Bütün bir yufkayı tepsiye yayıyoruz, aralarına fındık büyüklüğünde sana yağı koyuyoruz.
3. İkinci yufkayı parçalara bölüyoruz,üstüne yayıyoruz tekrar sana yağı koyuyoruz
4. Ve diğer 3. parçası da aynı şekilde yayılıyor
5. En alttaki yufkanın tepsiden sarkan kenarları var ise üstüne kapatıyoruz.
6. Fırına sürüyoruz ve yufkalar kızarıncaya kadar fırında tutuyoruz.
7. Diğer tarafta tavukları haşlıyoruz süzüyoruz.
8. Tavuk suyunu bir yerde tutuyoruz.
9. Tavuğun derileri ve kemiklerini ayıklayıp tavukları iyice tiftiyoruz.
10. Tavuk suyu ile kızarmış yufkaları ıslatıyoruz, biraz kabarıyor.
**Yaklaşık 4-5 su bardağı tavuk suyu gerekebiliyor

· Şimdi sosu hazırlıyoruz
1. Orta boy bir tencerenin içine yoğurt, yumurta konur ve mikser ile çırpılır
2. Üzerine 3 kaşık unu ilave ediyoruz ve mikser ile çırpmaya devam ediyoruz
3. Tuz ilave ediliyor, ve az miktarda tavuk suyunu ilave ederek karıştırmaya devam ediyoruz. (çok koyu olmamasına dikkat ediyoruz, boza kıvamında )
4. Kısık ateşte karıştırarak pişirmeye başlıyoruz. Sürekli karıştırılacak ve çok kaynatılmayacak ,yoksa kesilir.
5. Ocaktan indirdikten sonra sarımsak ve sirke konulacak

Sosda hazırlandıktan sonra
1. Yufkanın üzerine hazırlamış olduğumuz tavuklar serpilir
2. Üzerine sos dökülür.
3. Yağ ve pul biber sosun üzerine dökülür

Afiyet Olsun,
Figen
Devamını okuyun...>>

Sinkonta



Merhaba

Sinkonta ismini ilk duydugumda cok sasirmistim, cocuktum.
Sonrasinda bu ismi hafizama kaydettim, cunku cok severek
yiyordum, rahmetli anneannem cok yapardi, ozellikle kurban
bayramlarinda, kurbanin kemikli etleri ile tepsiye doserdi,
firina surerdi. Bu yemek bal kabagindan yapiliyor, bu ay
Bal kabagi ayin lezzeti diye belirlenince YemekBiz gurubunda
hemen yapip, mevsiminde denemek isteyenler olabilir diye dusundum.

Ege mutfaginda bilinen bir lezzet sinkonta, ozellikle Izmir,
Tire, Odemis, Manisa civarinda cok yapilir. Simdilerde hala
yapiliyormu bilmiyorum ama benim cocuklugumda carsi
lokantalarinda bile bulmak mumkundu. Etli ve zeytinyagli
olarak yapilabiliyor, ben koyun eti ile yaptim, etsever aile
uyelerimi memnun etmek icin, etsizde harika oluyor, her
iki sekilde de deneyebilirsiniz.


Malzemeler:

Ceyrek dilim bal kabagi
400 gr. koyun eti
1 adet sogan
1 adet dolmalik biber
5-6 diş sarımsak
2 adet domates
1 yemek kaşığı salça
yeterince zeytin yağı -tuz


Yapılışı:
Etleri fırına dayanıklı bir kabın içine dizin üzerine sırasıyla
sivri biberler , kabak soğanlar halka halka,sarımsaklar aralara atılır.
En üstüne domatasler dilimlenir.Birbaşka kapta yağ, salça, tuz ve bir
çay bardağı su çırpılarak tepsinin üzerine gezdirilir. Orta hararetli
fırında üzerleri hafif pembeleşinceye kadar pişirilir. Uzerine taze
yada kuru nane tavsiye edilir.

Afiyet olsun,

Zeynep T.


Devamını okuyun...>>

Kakaolu Fındıklı Un Helvası
























Tarif yine çok eski. Ayırmışım yapılacaklar arasına...
Ben ilk un helvası denememde hüsrana uğramıştım.Unlar kıtır kıtır oldu ve erimedi !
Bu tarifte sorun çıkmadı, güzel yanı ise çikolata gibi ama hafif ve yumuşak.

Tarif 2001 / Lezzet Dergisine ait.

Kakaolu Un Helvası

Malzemeler
1,5 su bardağı un
75 gr. Margarin
2 su bardağı süt
1,5 su bardağı şeker
2 çorba kaşığı kakao
1 çay bardağı çekilmiş fındık



Yapılışı
· Toz şeker, kakao ve sütü bir tencerede karıştırın. Şeker eriyinceye kadar karıştırarak ılıtın
· Margarini ayrı bir tencerede eritin.
· Unu ilave edip sürekli karıştırarak kısık ateşte pembeleşinceye kadar kavurun
· Sütlü karışımı azar azar ekleyerek karıştırın.
· Helva kıvamına gelinceye kadar kısık ateşte pişirin
· Ateşten alıp ılınmaya bırakın
· Helvaya fındığı ekleyip çatalla ezerek karıştırın.
· Geniş kare bir kalıba alıp 1 parmak kalınlığında yayın
· İyice soğuyup katılaşıncaya kadar bekletin
· Bıçakla kare kesip servis tabağına alın

Afiyet olsun,
Figen

Not;
Dilimleri keserken helva bıçağınıza yapışacaktır. Bunun için bıçağınızı suya batırın. Kestikten sonra üzerindeki helvayı sıyırıp yeniden suya batırın.


Devamını okuyun...>>

Bal Kabak Payi ( Pumpkin Pie)

Merhaba
Yasadigim kitada bir telastir gidiyor, sukran gunu geldi gecti,
simdide yeni yil heyecani kasip kavuruyor herkesi, surekli
magazalar dolup tasiyor, evler dekore ediliyor, hediyeler
paketleniyor, ortalik piril piril bir goruntu icinde, tabi bu ara
Amerika'lılar ozel gunlerinde bir cok yemek pisiriyorlar. Bunlardan
biri de bal kabakli pay, cok tuketiliyor, bizde seviyoruz,
damak tadimiza ters dusen bir lezzet degil cunku, o yuzden gectiğimiz
pazar pisirdim, birkac gundur
YemekBiz yahoo gurubumuzda da
ayin sebzesi ve meyvesi secimini sevgili gurup dostlarina biraktik,
bircok email geldi, en cok alan Bal Kabagi oldu, bu sebeple
hemen bugun Bal Kabakli Pay' imi sizlerle de paylasmak istedim.


Malzemeler:
2 kap pismis ezilmis tatli kabak
2 kap tatli yogunlastirilmis sut
2 yumurta
1 cay kasik tarcin
1/2 cay kasik zencefil
1/2 cay kasik muskat
1/4 cay kasik tuz

Pay hamuru icin:
2 kap un
1/4 cay kasigi tuz
1 1/2 cay kasigi seker ( toz seker veya esmer seker - ben esmer seker kullandim)
125 gr. tereyag
1/2 kap soguk su

Nasil mi Yaptim:

Once yumurtalarimi iyice cirptim, sonra yogunlastirilmis
sutumu ilave ettim.
Tarcin, zencefil, muskat ve tuzu ilave ettikten sonra,
pure halinde bekleyen tatli kabagimi dahil ettim.
Kabak puresi icin hazir olanlardan kullanirsaniz 1 kutu
yeterli, yada evde kendiniz cok az su ile pisirip,
catalla ezip, pure haline getirin.
Hepsini bir guzel karistirdim. Firinimi 425 F ye getirdim bu arada
isinmasi icin. Bu karisimi kaliba yerlestirilmis pay hamurunun
uzerine doktum, sonrada firina koydum. Yaklasik
15 dakika bu isida pisirdikten sonra isiyi 325 F ye dusurup
30 dk daha pisirdim. Soguyunca krem santi ile servise hazir
hale geldi. Dondurma ile de cok guzel oluyor.
Afiyet olsun.

Pay hamurunun yapimi: Un, tuz, seker hepsini iyice karistirdim once, sonra
oda sicakliginda beklemis olan tereyagimi kucuk parcalar halinde kestim,

azar azar karisima ilave edip yogurmaya basladim, tereyag bitince soguk
suyumu hamura yedirip biraz dinlendirdim.

Zeynep T.

Devamını okuyun...>>