Enginar dolmasi
Merhaba
Bugunlerde yemekbiz yahoo gurubumuzda enginar tarifleri paylasiliyor. Gerci henuz zamani gelmedi ama yine de simdiden tariflerimizi bir kenarda biriktirmekte sakinca yok degil mi?
Benim enginar tarifim, Tire ( Izmir) usulu. Rahmetli anneannem ve sevgili annem hep bu sekilde yaparlardi bende onlardan ogrendim. Kabuklari ile pek pisirmiyor cogunluk, ama bana gore onun kabuklarini siyirip sonunda o ortadaki gobekteki lezzete erismek inanilmaz bir tat birakiyor damakta.
Enginarin soyularak satilmasina karsiyim ben bu yuzden. Cunku enginarin faydali olan kismi o soyulup suda bekletilmis gobegi degil, bana gore bu yapraklarida vitamin deposu bizler icin.
Onun icin size tavsiyem yapraklari ile tuketmeniz. Daha once etli enginar tarifi vermistik blogumuzda, o tarifte de gordugunuz gibi yapraklarini hic ziyan etmedik.
Cok uzun bir giris oldu degil mi?
Simdi tarife geleyim. Esasinda bu tarif icin hic olcum yok.
Anneanne usulu goz karari yapiyorum .
Kisi basina bir enginar.
Kiyma ( koyun karisik dana kiymasi olursa daha leziz oluyor)
Rendelenmis buyuk bir sogan
1 su bardagi pirinc
maydanoz
dereotu
karabiber,tuz
cok az biber salcasi
birazda zeytinyag
Bu malzemelerle dolma icini hazirlayin once.
Kenarda beklesin.
Simdi enginarlari hazirlayalim.
Enginarlarin saplarini kesin. Buyukce bir kasede bol limonlu bir su hazirlayin.
Enginarlarin yapraklarinin tirnak denilen uc kisimlarini kesin. Kutlestirin. En distaki sert yapraklari atin. Ama sadece en distakileri.
Sonra enginarlarin sap kismindan tutun ve sert bir zemine vurun, bu islem sayesinde cicek acilacaktir. Acilan cicegin ic kisminda enginarin dikensi, tuyumsu bir kismi var, cay kasigi yardimi ile temizleyin bu kismi. Sonra limonlu suya atin bekletin, kararmasin.
Tum enginarlara bu islemi uygulayin.
Sonra acilan ciceklerin icine tam ortayi elinizle biraz daha genisletip bu kisma
dolma harcini yerlestirin. Tencereye dizin, ilik su ilave edip pisirmeye baslayin. Ben yemege baslarken cok su koymam, biraz ilik su ilave edip sebzenin kendi suyunu salmasini beklerim, kapagini da cok acmam. Bu islem sayesinde enginarlarinda cok hos bir rengi oluyor. Kisik ateste azar azar su ilave ederek 1 saatte pisirin.
Iliyinca servis yapin. Sonra distan iceri dogru teker teker yapraklari siyirarak yiyin.
Nasil mi? Yapragin uc kismini 2 parmaginizla tutun, kok kismindan dogru agziniza alin ve disleyin. Siyirarak geri cekin :))
Bir yandan da harcli kismini catallayin.
Yavas yavas ortaya dogru gelirken lezzetin degistini goreceksiniz. En son enginar gobegi ile karsi karsiya kalacaksiniz. Aman sakin hic acele etmeyin. Bu kismi sindire sindire tadina vara vara tuketin. Bitince uzerine biraz su icin. Hayatinizda hic boyle bir tada erismediginizi fark edeceksiniz.
Hepimize afiyet olsun:))
Zeynep Tore .
17 kişi ne demiş, ne sormuş:):
Zeynep abla , ellerine saglik , ne hos gorunumu var enginarin. Ben zaman zaman sizin yorumlarda yazinizi okuyunca guluyorum, hani dersiniz ya hep ( yapmayacam, pisirmeyecegim, lahana corbasi icecem diye :)) Ben de simdi size bu corbayi nasil hazirlayip ne kadar sure ile icilecegini soracagim. Bir de sirf bu corba mi icilecek, gun ici, yani kahvalti yapilamayacak mi?? off sanki bende diyetisyen doktoruma sorar gibi konustum ama olsun 117 poundan soyle 100 "e nasil dusecem acabaa :)) sagolun ablacim simdiden yardimlarin icin.
sinem
Merhabalar,
ellerine saglik canim görünüsü cok güzel! eminimki tadina öyledir.
Güzel bir hafta sonu diliyorum,
sevgilerimle
hasret
Enginara bayılırım ellerine sağlık.Çok güzel olmuştur.sevgiler...
enginar dolması nefis gözüküyor ellerinize sağlık
Sinemcim, sana benim listeyi kopyalayim buraya ama bir haftadan sonra birak.
Lahana çorbası malzemeleri:
6 tane yeşil soğan, 2 yeşil biber, 1 tane rendelenmiş domates , 1 demet kereviz, 1/2 lahana , isteğe göre, tuz, karabiber, sarmısak ve maydanoz.
Hepsini kaynat iyice ve ezici ile ez corba kivamina gelsin.
1. Gün
Öğle: İstediğiniz kadar meyve ve lahana çorbası
2. Gün
Öğle: İstediğiniz kadar çiğ ya da haşlanmış sebze ve lahana çorbası.
3. Gün
Öğle: İstediğiniz kadar meyve, çiğ ya da haşlanmış sebze ve lahana çorbası.
4. Gün
Öğle: En fazla 4 tane muz, kaymaksız süt ve lahana çorbası.
5. Gün
Öğle: Bir porsiyon biftek, bir tane domates, en az 6 bardak su ve lahana çorbası.
6. Gün
Öğle: İstediğiniz kadar biftek, sebze ve lahana çorbası.
7. Gün
Öğle: Bir porsiyon pirinç lapası, meyva suyu ve lahana çorbası.
Afiyet olsun
Merhaba hasret, gusto ve y.egitim tesekkur ederim yorumlariniz icin, ama bu tarifi denerseniz sizlerde keyifle yiyeceksiniz eminim.
Sevgilerimle.
Cok hos olmuss,harika görünüyor.Fikir olarak süper olmus.Ellerinize saglik .
Zeynep ablacim , cok tesekkur ederim :) hosuma gitti liste. Yani gun boyu ac dolastiracak bir liste degil, gayet doyumlu gozukuyor. Deneyecemmmmm, ben de lahana corbasi icecemmm :)) Tekrar tekrar cok saolun. En derin sevgilerimle & saygilarimnla..
Hosca kalin
Sinem
can evimden vuruldum simdi super bisi bu cok ozledim cokkkkkkkkkkkk anneeeeee duy sesimiiii
Ellerine sağlık,ne kadar değişik ve hoş bir sunumu var.
Sevgiler
yahoo group"unuza nasıl üye olabiliriz acaba?
yahoo group"unuza nasıl üye olabiliriz acaba?
Begum merhaba
zeynepyemekvebiz@gmail.com veya
figenkaravas@gmail.com adresine bir ileti gondermen yeterli.
Tesekkur ederiz ilgine.
Zeynep
internette engiar dolması tarifi arıyordum.Ama hiçbiri benim çocukluğumdaki dolmasına benzemiyordu.Tam ümidi kesmişken sizin tarifinize rastladım.Şimdiden çokgüzel olacağına eminim tarifinizin.Ayrıca yemek hakkındaki yorumlarınızda çok hoşuma gitti.Bana çocukluğumdaki en hızlı kim yaprak sıyırcak
oyunlarımızı hatırlattı.Teşekkür ederim şimdiden
DİLEK
Dilek merhaba
ilgine guzel yorumuna tesekkur ederim, bende cok seviyorum ama yasadigim yerde egedeki kadar cok taze enginar bulamiyorum.
Afiyet olsun, yapraklari siyirirken kulaklarimi cinlatirsan sevinirim :)))
merhaba ellerinize sağlık. çok leziz olmuş. bende bugün enginar aldım ve deneyeceğim. sizede afiyet olsun. www.guzelevim.blogspot.com
Herkese merhaba, burada birçok sorumun cevabını buldum, katkısı olan herkese teşekkürler
Yorum Gönder