Etli Enginar
Merhaba
Gectigimiz hafta anne ve babami ziyarete gittim Izmir'e.
Izmir ve ozellikle Karsiyaka'yi cok seviyorum.
Sabahlari sahilde yurumek, denizin kokusunu cigerlerinizde
hissetmek inanilmaz keyifliydi benim icin.
Carsamba gunleri pazar kuruluyor annemlerin yakinina.
Bospa diyorlar. Aman allahim pazarda sebzeleri ve otlari
gordukce cocuklar gibi sevindim.
Babam durmus beni seyrediyordu. Hele enginarlar.
Tazecik inanilmazdi. Alabildigim kadar aldim.
Yiyebildigim kadar yiyecektim cunku.
Annemin tarifini de sizlerle paylasmak istedim bu sebeple.
Enginar bulan alanherkese duyurulur.
Bol bol yiyelim bu guzel sebzeyi.
Malzemeler
3 adet enginar
250 gr kuzu eti
1 adet kuru sogan
1 adet domates
3 yemek kasik siviyag
tuz, karabiber
Hazirlanisi
Kuzu etimizi yikayip tavada sote yapiyoruz. Soganlarimizi dahil ediyoruz.
Sonra salcamizi ve kucuk dogranmis domateslerimizi ilave edelim.
Birlikte pisiriyoruz.
Ayiklayip limonlu tuzlu suda beklettigimiz enginarlarimizi tepsiye yerlestiriyoruz.
Uzerine hazirladigimiz soteledigimiz etleri yerlestiriyoruz.
Ilik su ilave edip ocaga koyuyoruz.
Kisik ateste 30-40 dk da pisiriyoruz.
Afiyet olsun.
Zeynep T.
not: Enginarın faydalarını paylaşmak istedim sizlerle.
Karaciğer ve kalbin en iyi dostu olan enginarın kanı temizlediğini ve yorgunluğu
giderdiğini vurgulayan uzmanlar, diğer zehirli maddeleri ve yorgunluk maddelerini
idrarla dışarı atarak vücuda dinçlik verip dinlendirdiğini söylüyor. Uzmanlar, enginarın,
beyin yorgunluğunu çabucak geçirdiğini, kalp adalelerini kuvvetlendirdiğini, onu rahatsız
eden üre ve kolesterolü düşürerek kalbin rahat çalışmasını sağladığını, şeker hastaları
için de çok faydalı olduğunu, mide ve bağırsakları dezenfekte ederek
ishalleri durdurduğunu kaydediyor.
http://www.ntvmsnbc.com/news/315767.asp
11 kişi ne demiş, ne sormuş:):
Annem de yaprakların arasını doldurarak yapardı. Ben elime batıyor diye yapmıyorum. Ama kaç günlerdir canım istiyor... Senin yazıyı okuyunca galiba yapacağım.
Bu arada Zeynep ve Figen kesin buluşup hasret gidermiştir. Ne güzel..
selam engirarı kayınvalidemden öğrendim vede çok sevdim.mevsiminde mutlaka yaparım . annenin elerine sağlık çok güzel görünüyor.Sayfama beklerim. Henüz çok yeniyim.
Enginarlar müthiş görünüyor Zeynepciğim, öyle yanlamasına kesilince dipteki taze yaprakları da yemek mümkün oluyor, onlaro çok severim ben. Kuzu etli hiç yapmadım ama her hafta haşlayıp suyunu içiyoruz, böylece elimde bir sürü enginar göbeği ve yaprak oluyor. Onları salatalara ekliyorum. Ellerine sağlık ve afiyetler olsun
Merhaba Devletsah,
Inan cok leziz bir sebze bu enginar.
Belki ben cok seviyorum. Enginarin uc tirnak kisimlarini keskin bir bicakla kesersen batmaz eline. Bence mevsimi gecmeden yap hemen.
Serpil merhaba,
Afiyet olsun sanada. Sayfana ziyarete gelecegim zevkle.
Tulin'cim,
enginarin sapina kadar herseyini kullaniyorum bende. Yapraklarini teker teker siyirarak yerim. Bircogumuz yapraklarini siyirmayi bilmedigi icin temizleyip atiyor.
Kuzu eti cok leziz yapiyor enginari. Deneyince eminim seveceksin sende.
Tesekkur ederim yorumlariniz icin.
Zeynep
Bir alışamadım şu enginara ne de güzel görünüyorlar,ellerine sağlık
Sevgili Zeynep, Izmir'e gidip te taze taze enginar yememek olur mu? Afiyet olsun! Ben de yakinda yolcuyum, simdiden seviniyorum pazar alisverislerine...
Sevgiler
31 yaşına kadar ağzıma enginar sokmamıştım, yiyemem diyordum, şimdi kendime kızıyorum niye o kadar yıl yememişim bu harika yemeği diye.Üstelik çok faydalı. Görüntü de muhteşem olunca eh bize de hemen derhal yapılmalı demek kalıyor, elinize sağlık...
Merhaba
Age35, arkadasim bence artik bu lezzeti kesfetmelisin. Gercekten oyle guzel bir tat birakiyorki damagimizda. Hic olmazsa sagligimiz icin tuketmeliyiz diye dusunuyorum ben.
Merhaba Tata, selametle gel sende. Sevdiklerine kavus. Ozledigin ne varsa hepsi seninle olsun.
Merhaba Zeyno, tesekkur ederim guzel yorumun icin. Gec de olsa bu lezzeti tatmissin ne guzel degil mi?
Hepimize afiyet olsun.
Tesekkur ederim.
Zeynep
Figencim
kıskandım seni...Ben yaza gidebilirim ancak memlekete....
Bir gün beraber gidelim :)
Enginarsız hayat geçer mi Zeynep'ciğim?
Daha güzel bir şey var mı şu dünyada?
Tijen
Merhaba benim sebzelerle pek aram oldum olası olmamıştır ama böyle içine et girince sebzeleri arada yiyiveriyorum. Canım bu güzel bir hem sebze hem de etli yemek olmuş ellerine sağlık.
Sevgiler…
Perihan
Yorum Gönder