Pratik, lezzetli, pırasalı yemek

Meyaneli Pırasa yemeği

Aşure

IMG_5905

Hareli Kek

IMG_4711

Tavuk Kalamar

Tavuk Kalamar

Çikolata Soslu Elmalı Kek

elmalı kek

Mercimekli Manti


Merhaba
Bir onceki gun gurubumuzda bu konudan bahsetmistim,
ben birsey yapiyorum bloga koyayim derken bakiyorum
diger bloglarda ayni seyleri dusunuyor diye, dedim ya hos
bir telepati olustu aramizda, bugun MekanimizMutfak (hatice,sule) ve tuhfe 'nin sayfasinda
gorunce mantilari bende koyayim o zaman bu hafta manti haftasi olsun dedim. Bu manti genelde Anadolu'da
hatta Eskisehir civarinda daha cok yapiliyor.


Malzemeler:
500 gr. un
300 gr. yesil mercimek ( haslanmis, suzulmus)

2 adet yumurta
Yogurt ( istege bagli)
5 dis sarimsak
3 yemek kasik tereyag (uzerine kizdirip dokmek icin)

Kirmizi Biber , tuz
3-4 bardak et suyu ( ben sebze suyu kullandim)

Nasil mi Yaptim?

Hamur tekneme unu koyup ortasini actim, yumurtalarimi kirdim, o cukur icinde yumurtalarimi cirptim, tuz ilave edip yavas yavas su dokerek hamurumu yogurdum, cok sert veya cok yumusak olmasin hamur ele yapismasin. Kenara cekip dinlendirin.
Bu arada ayiklayip yikayip hasladiginiz yesil mercimekleride suzun, icine biraz tuz ve karabiber ilave edin.
Sonra hamurdan bezeler yapin, manti hamuru inceliginde acin, ben cok buyuk acmam hamuru, orta capta acip keserim, o zaman sanki daha cabuk bitiyormus gibi geliyor bukme isi :))
Hamuru kucuk kareler halinde kesin, ben kesme isini pizza kesicisi ile yapiyorum, daha cabuk is goruyor sanki, kareler icine mercimekli karisimdan koyun, sonra ucgen yada bohca seklinde katlayin. Hazirladiklarinizi firin tepsisine dizin, sonra firina koyun, firinda hafif kizarana kadar bekleyin, normalde hazirda bekleyen et suyu konuyor mantilar kizarinca yavas yavas,
birden
dokulmez, aninda hamur yapar, et suyu dokup biraz bekliceksiniz, azalinca yeniden , biraz ugrastiriyor pisirme kismi, ama ben bu sefer, et suyu yerine kendi yaptigim sebze suyu karisimindan koydum, su ilave isleminden sonra 10 dk firin sicakliginda bekletip, firindan cikartin, genelde mercimekli manti yogurtla yenilmiyor, ama ben yogurtla seviyorum. En son tereyagini kizdirip dokuyorum uzerine.

Sebze suyu yapimi: Sebze suyundan bahsettim nasil yaptigimida yazayim, buyukce bir tencereye 1 demet taze sogan, 5-6 adet havuc, 1 demet kereviz sapi, 1 adet yesil biber, 2 adet kirmizi biber, biraz taze nane, normalde kullandigim maydanozlarin saplarini hic atmam, sebze suyu yapacagim icin saklarim, onlarida koyuyorum, 2-3 adet domates, 6 dis sarimsak hepsini yikayip irice dograyip kaynatiyorum, sonra elektrikli parcalayici ile eziyorum, buyukce siselerime doldurup buzdolabimda sakliyorum, eger cok yapmissam buzluk kaplarina dokup donduruyorum, her zaman hazirda elimin altinda oluyor.

Afiyet Olsun
Zeynep T.

10 kişi ne demiş, ne sormuş:):

ycurl dedi ki...

Ah ah... Mercimekli mantiyi annem yapar. Hatta baskalarina mercimekli manti dedigim zaman bana tuhaf tuhaf bakarlar. Sanirim Eskisehir'e ozgu birsey cunku baska kimseden duymadim. Acaba sizde mi Eskisehirlisiniz? Mercimekli manti tarifinden sonra hashasl corek tarifi de isteyecegim sizden cunku Turk marketinde hashas buldum.
Ellerinize saglik....
Bu arada festivalde gonullu degilim ama son dakikada gonulleri organize eden arkadasim bana birsey cikartabilir. Umarim orada gorusuruz.

Nevin (ilk adim Zeynep oradan isim adasi da oluyoruz :)

ZeYNeP dedi ki...

AAAAA ne hos, cok sevindim,
tanismak isterim elbette seninle, ben Ankara'liyim, ama esim Eskisehir'li, o sebeple Anadolu yemeklerine vakifim, annemde egeli olunca oradan da birseyler ogrendim, ben calisiyorum belki aksam ustu kacamak yaparim festival icin, hashali corek bende istiyorum ama hashasi Turk bakkal mi getirmis, pek ugramiyorum oraya uzak kaliyor bana, diledigin zaman gel konugum ol beklerim, Clear Lake yakinlarindayim ben.
Sevgilerimle, Zeynep

Adsız dedi ki...

Zeynep eline sağlık, bu sefer de mantı günü olmuş hakikaten :) Daha önce duymamıştım mercimekli mantıyı ama lezzetli olduğu kesin. Sevgiler...

Pareo Anne dedi ki...

zeynepciiim merhaba,
oncelikle gecmis olsun, hem de cooook gecmis olsun. gecen hafta yillik izindeydim. ancak gecmisleri okuyup yorum yazmaya vaktim olabildi. neler atlatmissiniz. cok sukur ki korkuldugu kadar olmadi. Allah tekrarindan korusun.
yarin aksama misafirlerim geliyor, simdi arsivinizi tarayip, basit mezelerden bir menu olusturacagim. uzun zaman sonra ilk defa boyle davet sofrali, kalabalik bir misafir grubu agirlayacagim. kizim dogmadan once, cok severdim, arkadaslari toplayip, cok cesitli davet sofralari hazirlamayi. ama cocuktan sonra hayati degisiyor insanin. bakalim Allah utandirmasin, insallah bu seferki de guzel olur.
optum...

ZeYNeP dedi ki...

Sevgili Xtralarge, denemek icin az bir olcu ile yap, begenirsen daha sonra olcunu cogaltirsin,
Sevgili Hatice,gecen gun dedim ya iste gurupta ayni sey oldu yine, olsun, ama senin mantinida ben yapacagim, cunku cok hos, nohutu zaten oyle severim ki,
Sevgili Zeynep (Nefin),ne guzel bir donemde tatil yapmissiniz, eylul ayinda denizin sahillerin tadina doyulmaz, iyi dileklerin icinde tesekkur ediyorum, sukur Allaha, evimize geldik yeniden.
Sevgilerimle
Zeynep

pınar dedi ki...

zeynep ben ilk defa duydum bu mantıyı. eline sağlık. bu hafta mantı haftası olsun demişsin. ben de mantı koydum onun için. benimki klasik bir mantı. ama size uyum sağlıyayım dedim:))

Tuhfe dedi ki...

Zeynep abla bugün öğle üzeri, mantıları gördüm öyle de karnım acıkmıştı ki sorma, hele hiç duymadığım mercimekli mantıyı da tatmayı çok isterdim! ellerine sağlık.

ZeYNeP dedi ki...

Sevgili Pinar,
senin mantinda cok hos, arkadasinin ve senin ellerine saglik blogunu ziyaret edip gordum, asamalari ne guzel goruntulemissin,
Sevgili tuhfe, seninkilerde cok guzeldi, bu mercimekli mantiyi genelde cok yapip firinda pisirdikten sonra dondurucuya atiyorum ben, misafir gelecegi zaman hemen kolay oluyor ikrami :)
Mine'cim, yap, hem baska yemekde yenilmez mantinin yaninda, uzerinede soyle suruplu guzel bir tatli, iftara beni cagirmiyormusun?
Sevgilerimle,
Zeynep

Adsız dedi ki...

bu nesıl şeydir tarifinde bilem karnım acıktı yahu

Adsız dedi ki...

mercimekli mantı eskişehire has bir yemektir ancak sebze suyundan yapılmaz mercimeğin kendi suyundan pişer tepside....