Pratik, lezzetli, pırasalı yemek

Meyaneli Pırasa yemeği

Aşure

IMG_5905

Hareli Kek

IMG_4711

Tavuk Kalamar

Tavuk Kalamar

Çikolata Soslu Elmalı Kek

elmalı kek

Fırında Beşamel Soslu Tavuk



Çok sevdiğim yemeklerden biri .
Seneler önce çalıştığım bir firmada Emine hanım ımız vardı. Bize yemekler yapardı ve çayımızı yapardı. O dönemlerde İnternet henüz çok yeni ve bizim şirkete bağlandı. Ben yemek kurdu yemekle ilgili siteler buldum ve ordan bize uyacak olan tarifleri alıp print ederdim. Ve bir gün Emine hanımı da yanıma alıp gösterdim siteyi.Bayıldı. O sitelerden aldığımız tariflerden biri de o senelerde buydu.Ama o dönemlerde böyle resimli değil ki. Lezzet Pınarı mıydı bilemiyorum siteyi. Ama artık o site yok..Yaklaşık 6-7 yil öncesinden bahsediyorum.

Emine hanım bu tarif ne çok yaptı bize şirketin de favori yemeği olmuştu. Emine hanımda bana ne dualar etmişti sağolsun , Sodalı börekler hımmm nefisti hepsi..Çok ta güzel yapardı elleri dert görmesin. Bu satırları da okur belki. Oda alıştı artık İnternet e:)

Benim önerim; Bu yemeği ben büyük fırın tepsisine yapıyorum. Kare kesip kilitli poşetlere koyup dondurucuya koyuyorum. Ani misafirde, veya yemek olmadığı zamanlarda elimin altında hazır yemek oluyor. Deneyin derim.

Malzemeler
2 adet kemikli Tavuk Göğsü ( haşlanmış olacak )
Yarım kg. lık hazır garnitürlerden ( Havuc,patates,bezelye )
1 su bardağı kadar kaşar peyniri rendesi

Beşamel Sos
1,5 Lt süt
4 çorba kaşığı tepeleme un
Muskat rendesi
Tuz , karabiber, varsa defne yaprağı
Sıvı yağ

Yapılışı
1. Tavukları haşlayalım ve tiftelim
2. Garnitürleri açıp güzelce yıkayalım konserve kokusunu alalım ve Kare Borcam ın zeminine yayalım
3. Üzerine haşlanmış , tiftilen tavukları serpelim
4. En üste Beşamel Sos u dökelim ve harca karışmasını sağlayalım
5. Sosun üzerine kasar rendesi serpelim, kaşarların üstüne ise fındık büyüklüğünde margarin/ tereyağı kesip bir kaç yerine koyalım
6. 200 derece fırında üstü kızarıp sos bir miktar çekene kadar pişirelim

Beşamel Sos un yapılışı;
Aslında ben hep göz kararı yapıyorum sosu. Ama bu kez mümkün mertebe ölçmeye gayret ettim.
Sıvı yag kızdırılır ve un eklenir , un sararıp kokusunu verene kadar tel çırpıcı ile çırpalım.
Sonra sütü yavaş yavaş dökelim. Bir yandan da hızla çırpmaya devam edelim, koyulaşacak sosunuz, içine tuz, karabiber, biraz muskat rendesi serpelim kaynayıp pişince ocaktan alalım.

Notlarım;
Beşemal Sos u yaparken sıkıntı yasayan arkadaslar için minik bir püf nokta ;
Yeni yemek yapan arkadaşlar için özellikle yağ oranını un oranından daha fazla tutun.Böylece unu kavururken ununuz topak olmaz ve üzerine sütü dökerken topaklaşma riskiniz kalmaz.Yada sosu hazırladıktan sonra blender la son kez işlemden geçirin hiçbir sorun olmaz inanın...Yaptıkça eliniz alışıyor.

Afiyet Olsun
Figen

20 kişi ne demiş, ne sormuş:):

Hanife dedi ki...

Harika bir tarif bu..
Basamel sos tavuga cok yakısıyor. Ben de yaparım ama sebze karısımı koymazdım hic. Gelecek sefer ben de ekleyeceğim..
Tekrar ellerine sağlık..

Adsız dedi ki...

Figencigim ellerine saglik, ne kadar hos bir goruntusu var yemeginin..eminim tadi da cok guzeldir..Ben de denemek istiyorum ancak
besamel sostaki yaga takildim, miktari yaklasik ne kadar olmali?
Tesekkurler simdiden.
Işıl

ZeYNeP dedi ki...

Hanife cimm,
Bir arkadaşım da aynen garnitürsüz yapıyordu. Oda sonra garnitür eklemeye başladı.Gerçekten lezzetli çok seviyorum..


Işıl cım,
Yağ miktarı ortalama 6-7 çorba kaşığı kadar düşün.O un ve malzeme kaldırıyor bu yağı.. Cok olmuyor zaten.Dene derim çok seveceksin.


Özge cim,
Rica ederim.
Afiyet seker olsun.Gerçekten çok seviyorum ben. Ama çok sık yapıyorum ve Eşim ara vermemi istedi artık..:)

Teşekkür ederim sizlere ,
Sevgilerimle
Figen

yuvakuran dedi ki...

Harika bir tarif, cok guzel.

Binnur dedi ki...

Figen, ellerine saglik, ailece en cok sevdigimiz tavuk yemeklerinden biri. :) 20 kusur yil kadar once; agbim anneme, Binnur baska yemek bilmiyor mu? diye sormus. Farkinda olmadan o kadar sik pisirmisim ki! Ondan sonra bir daha agbime bu yemekten pisirmedim:) Kendimize hala pisiriyorum...

Adsız dedi ki...

Figen'cim bu tarifi yemek grubunda ilk verdigin zamanlarda denemiştim, ailecek o kadar begendik ki sik sik yapmasam da ayda 2 kez yapıyorum özellikle yemege misafir gelecekse hemen yapıyorum.
Ellerine saglık canım...
Nurten.

Adsız dedi ki...

Figencigim, tarifini denedim,

Gayet hos bir yemek oldu, sutu azar azar ilave edip yağ miktarini fazla tutunca besamel sosun tutmama gibi bir riski yokmus gercekten:)

Cok tesekkur ederim, bize boyle bir tat verdigin icin:))

Adsız dedi ki...

Figen Hanım Merhaba,

Beşamel sos'u hazır alıp kullansam ne kadar kullanmam gerekir bir fikriniz var mı ?

Adsız dedi ki...

muskat nasil birsey hic bilmiyorum ilk duydum tarif cok ilgimi cekti yapmak istiyorum helede benim gibi kirmizi et yemeyen biri icin cok harikaya benziyor ama muskat olmadan olmazmi bu tarif

Rakunt ideas dedi ki...

Bunu bende çok sık yaparım ama ben hiç sıralı olarak dizmemiştim bunuda deneyeceğim ve ayrıca dolapta saklama olayı çok süper bir fikir ellerine aklına sağlık

ZeYNeP dedi ki...

Nilüfer hanım merhaba,
Hazır sos hiç kullanmadıgım için bilemiyorum ki ? Ama kare buyuk borcam için yinede 2 paket ancak yeter gibi geliyor bana? Siz kendinzi bir deneseniz sosu yapmayı inanın cok kolay,

Işıl cıgım ben teşekkür ederim denediğin ve yorum bıraktıgın için:)

Yuvakuran teşekkür ederim ,

Binnur sen pişirmeye devam et, isabetlib bir tarif:)

İsimsiz ziyaretci merhaba,
Muskat küçük ceviz gibi bir bahrat, tüm aktarlarda baharat satan dukkanlarda veya halk pazarlarında ki baharatcılarda bulabilirsiniz, minik kabuklu ve rendeliyorsunuz birazcık.
Ama olmazsa da olur elbette, siz muskat bulamazsanız da yapın muskat sadece hos bir aroma veriyor o kadar..


Tuğba cım sende cok yasa:) seninde elleirne saglık,

sevgilerimle,
Figen

Gökhan dedi ki...

Merhaba Hehehe annem çok sevinecek bu tarife ağzımınm suları aktı okurken :)

teşekkürler ellerinize sağlık

ZeYNeP dedi ki...

Sevgili Gokhan hosgeldin,
Begenmenize sevindim, umarım anneciğinizde begenir.
Şimdiden afiyet olsun.

Figen

Adsız dedi ki...

merhaba,çok güzel görünüyo.enkısa zamanda yapıcam.ellerinize sağlık.piştikten sonra mı poşete koyuyorsunuz?teşekkürler...

ZeYNeP dedi ki...

isimsiz misafir hosgeldiniz,
Evet pişirdikten sonra soğumasını bekliyoruz ve dilimleyip posetlere ya da kaplara koyup dondurucuya koyuyoruz.

Umarım yapar ve begenirsiniz.
Sevgilerimle,

Figen

Adsız dedi ki...

ben bu tarifi denedim çok güzel oldu ben mantarda koydum harika oldu deneyin

deniz dedi ki...

slm...
Arkadaşlar ben başamel sosu çiğden yapıyorum hem daha kolay hem hiç topak olma riski yok zaten yemekle birlikte fırında pişiyor.
tüm malzemeli çukur bir kapta karıştırıyorum katı yağ yerinede sıvı yağ kullanıyorum denemenizi öneririm çok pratik (:

Adsız dedi ki...

bu tarife soğan da eklenemez mi?

Adsız dedi ki...

gerçekten çok güzel elinize ve emeğinize sağlık

Adsız dedi ki...

harika tebrikler