TAHİNLİ ÇITIR KURABİYE & ÇÖREK
Geçen Cumartesi günü arkadaşımız Selma’ya ev tebriğine gitmiştik.
Bu nefis çörek imsi kurabiyeyi çok sevgili Elif ablamız yapmış ve getirmiş.
İnanın bayıldık. Ben ev yapımı böyle çörek yemedim bugüne kadar. Tıpkı pastahaneden aldıklarımız gibi ama çok daha lezzetli.
Zaten tarifte İzmir’in ünlü mekanlarından birine ait. Ancak Elif ablamız o 20 kg.lık ölçüleri deneme yanılma ile kendine özgü bir hale getirmiş.
Elif ablacığım tarif için çok teşekkürler, ellerine sağlık.
TAHİNLİ ÇITIR KURABİYE & ÇÖREK
Malzemeler
1 paket margarin
1 şişe maden suyu
2 adet yumurta
1 çay bardağı sıvı yağ
3 su bardağı un
1/2 su bardağı mısır nişastası
1 çay kaşığı tuz
1,5 su bardağı tahin
1 su bardağı toz seker
1 yemek kaşığı yoğurt
1 su bardağı dövülmüş ceviz içi
2 paket susam
Yapılışı
o Un ,sıvı yağ, bir sise maden suyu,1 yumurta ile hamuru yoğurun
o 1 paket oda sıcaklığındaki margarini 8 e bolun.
o Hamuru da sekize bolün
o Hamurun bir parçasını 10 cm çapında açın , ortasına bir parça margarin koyun,margarini hamura yayın ve bohça gibi katlayın
o Tüm parçalara ayni işlemi yapın ve buz dolabına koyun
o 15 dakika sonra her bir parçayı tekrar 10 cm açın ve bohça gibi katlayın
o Açma + katlama + buz dolabında bekleme işlemini 3 kez tekrarlayın
o Son aldığınızda her parçayı yarım cm. kalınlığında dikdörtgen olarak açın
o Tahin ile toz şekeri karıştırın
o Dikdörtgen açtığınız hamurlara tahin & şeker karışımını sürün
o Üzerine dövülmüş ceviz serpin
o Hamuru bir baştan başlayarak dört kez katlayarak çok sıkı olmayan bir rulo halinde sarın
o Hamuru rulo halinde iken 5 cm.lik şeritler halinde kesin
o Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin
o Bir yemek kaşığı yoğurdu bir yumurtanın sarısı ile çırpın ve dilimlerin üzerine sürün
o Bolca susam ekin
o 175 derece fırında arzunuza göre istediğiniz kızarma rengini alıncaya
kadar pişirin
o Soğuk hali ile saklama süresi nemsiz ortamda 5 gündür
Afiyet olsun
Figen
18 kişi ne demiş, ne sormuş:):
Figen'cim,
yerken kulaklarimi cinlatmadin ama, Elif hn.in ellerine saglik, nasil leziz ve citir gorunuyor, bende tahin alayim deneyim zipzip'a
tesekkurler Elif hn. ve figen
Acaba maden suyu kullanmadan yapilanabilinir mi?
Olcay
Figen gerçekten de güzel görünüyor ama tahinli şeyleri eşim sevmediğinden yapamıyorum malasef.
Çok uzun zamandır bu tarifi arıyordum harikasınız çok teşekkür ederim.Bu benim tam istedigim tarif.
Figen bu tarif muhtesem.Hep yerken su kurabiyelerin tarifini nereden bulurum diye dusunuyordum.Yaptigim tahinli kurabiyeler hic istedigim gibi olmuyordu.Supersin :)
Ladido
Zeynebim:)
Yerken kulaklarını çınlattık ama çok uzaktın:)Sen gel canım Türkiye'ye ben sana neler yapacağım:)
Sevgili Olcay,
Maden suyu kabarmasını ve bir miktar çıtır olmasını sağlıyor. Olmadan nasıl olur bilemiyorum.Ama yine de Elif ablaya mail attım cevap gelirse yazacağım.
Şule'cim, ne yazık halbuki ne kara güzel bir tat değil mi? Sen kendin için yarı ölçü yap desem ?:)
Sevgili Nilüfer,
Mutlaka yap derim beklediğine değecek:)Ben teşekkür ederim.
Ladido'cuğum,
Bende canım hep nasıl yapıyorlar diye düşünürdüm ve olmazdı bu şekilde.Elif abla sağolsun bize bu tarifi kazandırdı. Canım yaparsan resim cekmeyi unutma:)
Elif ablacıgım tekrar eline sağlık.
Figen
Eline sağlık Figen, çok güzel görünüyor kurabiyeler.
çörekler çıtır çıtır nefis görünüyor figen, elif hanımın ellerine sağlık...paylaştığın için teşekkürler...
Arkadaslar acemiligimden merak ediyorum.
Tariflerin kac kisilik veya ornegin kurabiyenin kac adetlik oldugunu belirtmek mumkun mudur?
Bol bol sevgileeeer.
Dilek
Figen'cigim, ben ilk defa tahin aldim. Pek kullanmayi bilmiyorum, bu kurabiyelerle baslayacagim. Resimde citir citir duruyorlar.
Benim kavanoz rafta dururken koyu kismi dibe cökmüs, yaglari üzerine toplanmis. Kullanirken karistiracak miyim? Yoksa o yagi ayiracak miyim?
Sevgiler
Arkadaslar merhaba,
Kusuruma bakmayın gec yanıt veriyorum. Perşembe gununden beri Çeşme'deydik dün gece döndük. Ve oğlusum hasta, esim hasta onlarla ilgileniyorum su anda.
Hatice 'lerim:)) her ikinize de ben teşekkür ederim sağolun:)
Sevgili Dilek haklısın aslında adetleri belirtmek gerekiyor.Ben tariflerimde aslında yazardım ama atladım burda, hatırlattıgın için teşekkür ederim.Bu tarifte sanırım 30 adet cıkar.
Sevgili Mine,
Tahin de genelde yağ üzerine cıkar özellikle de yaz aylarında. Sen kullanmadan evvel bir çatal yada bıçak yardımı ile iyice karıstır tahini o yağ süzülmeyecek canım..
Denersen yorumunu beklerim:)
Hepinize sevgilerimle arkadaslar
Figen
Merhaba
Tarif icin tesekkurler denedim ve cok guzel oldu kendi siteme yerlestirdim.
Bir arkadasimiz sise sodasi yerine ne kullanabilirim diye sormus, sitemde sise sodasi yerine kullanabilecegi bir tarif verdim bakabilirsiniz. Selamlar..
http://sofram.blogspot.com/
figen hnm merhabalar öncelikle ellerinize sağlık tahinli çörekler çok lezzetli görünüyor.ben tarifinizi aldım fakat son kısmında yapılan işlemden bişi anlamadım dikdörtgen kesilen kurabiyeler nasıl oluyorda rulo halinde sarılabiliyor lütfen bilgi verirmisiniz yapmak istiyorum bian önce teşekkür ederim yeliz
MERHABA,
ACABA I PAKET YAG DERKEN 2 adet stick mi kullanilacak? Ellerinize saglik, hersey pek guzel sitenizde.
Ela
Sevgili Ela hosgeldin,
1 paket margarin 250 gr. oluyor.
Umarım yapar ve begenirsiniz. Pastahanelerdekinden çok daha güzel emin ol.
sevgilerimle,
Figen
Merhaba,
benim de bir sorum olacak mısır nişastası ve tuz nerede kullanılıyor acaba. Yapmak istiyorum ama hiçbir yerde yazmıyorda.
şimdiden teşekkürler...
Sıdıka ben..:)
Sevgili Sıdıka merhaba,
Kusura bakma evet yazmamısım:(
Hamuru yogurma kısmında tum kuru malzemeleri karıstırıyoruz.
sevgilerimle,
Figen Karavaş
Tarifinizi dün okudum ve hemen yaptım. inanılmaz muhteşem cıtır cıtır şahane bir tahinli çörek oldu. Eşim kesinlikle hayatımda yediğim en güzel tahinli çörek bu dedi :))))
size sonsuz teşekkur ediyorum . ancak birşey sorucam kücük bir püf nokta. hamurları acarken hafif unlayarakmı acıyoruz yoksa unlamadanmı. bu durum muhakkak bi fark yaratır diye düşündüm sormadan edemedim.
Teşekkurler
Yorum Gönder