Bayatlamayan, pofuduk poğaça !
Bu tarif geçtiğimiz haftalarda yemekbiz mail yahoo grubumuzda çok konuşuldu.
Tarifi yapan ve çok memnun kalan arkadaşlarımız vardı. Hemen denenecekler arasına alındı. Lakin hemen deneyemedim:)
Derken yine yapan arkadaşlar yazdılar gruba ve ben dün sabah ne olursa olsun bunu bugün yapacağım dedim. İyi ki demişim.
İnanılmaz güzel puf puf oldular.
Yapımı çok kolay. Üstelik bereketli.
Sizlerde deneyin lütfen.
• Hatta yapın buzluğa atın bayramda ani misafirleriniz için hazırda ikramınız olsun.
• İç malzeme olarak ne isterseniz kullanabilirsiniz.
• Ben 3 adedini sade yaptım oğlum için, tıpkı pastane poğaçaları gibi oldu, yarı tatlı ekmek gibi oldular.
• Bende 36 adet 2 tepsi poğaça çıktı.
• Önemli bir noktayı da vurgulamak istiyorum; dün fazla vaktim yoktu sabahtan yetişmem gereken bir toplantı vardı ve ilk tepsiyi fırına hemen verdim, piştiler fırını kapattım ve 2. tepsiyi beklemeye aldım tepsi mayası için. Gelince 2. tepsiyi fırına verdim ve ilk tepside pişen poğaçalarla arasında fark vardı. Bekleyen yani tepsi mayası olan poğaçalar çok güzel kabarıp pişti puf puf oldular. Bu sabahta kahvaltıda tatlarına baktım aynı yumuşaklıktalar inanın.
Malzemeler
• 1 küp yaş maya -20 gr.buradaki küp mayalar ( ben kuru instant maya kullandım 1 paket = 10 gr. )
• 1 su bardağı ılık sut
• 1 su bardağı sıvı yağ
• 1 sise soda / maden suyu = 200 ml.
• 2 yemek kaşığı toz seker
• Bir miktar tuz
• Alabildiği kadar un ( ben tam olarak 750 gr. Un kullandım )
İç malzeme;
Nasıl arzu ederseniz oyle malzeme kullanın damak zevkinize göre.
Ben dün evde taze lor ve dereotu vardı onları kullandım. Esasen içine taze soğanda gerekliydi ama evde yoktu ve ben bu tarifi yapmalıydım:)
Bir sonraki yapışımda mutlaka taze soğan kullanacağım. Onsuz olmaz!
Yapılışı
1. Ilık sütün içine 2 yk şekeri koyup üstüne de kuru mayayı döktüm
2. Mayayı elimle azıcık karıştırdım.
3. Sıvı yağ ve sodayı da döküp karıştırdım.
4. Üzerine de aldığı kadar un ekledim. Ekleme yaparken Cup ölçüsü kullandım ve not aldım, tam olarak 750 gr un kullandım arkadaşlar size de fikir olsun.
5. Karışım hamur haline geldikten sonra 40 dk. Kadar bekletiyoruz.
6. Daha sonra elimizle açıp içine istediğiniz harcı koyup yuvarlak ya da arzu ettiğiniz şekilde poğaçalarımızı yapıyoruz.
7. Ustlerine yumurta sarısı sürüp tepsiyi 30 dk. Bekletin , tepsi mayası olsun.
8. Daha sonra 170 derece fırında pişiriyoruz. Bende 20 dk. Da pişti.
Afiyet olsun,
Figen Karavaş
48 kişi ne demiş, ne sormuş:):
ohhh senin de ellerine sağlık figencim.dediğimiz kadar varmış değil mi,ben de en kısa zamanda tekrar istiyorum bu defa peynirli yapıcam bir de kuru maya yerine yaş maya kullanacağım.bakalım fark nasıl oalcak?
sen de oğlun için nutellalı dene,eminim bayılarak yiyecektir.
Figen harika bir tarif, mutlaka deneyeceğim...
YA BENDE BAYILDIM BU TARİFE FİGENCİM,YASEMİNİN BLOGUNDADA GÖRMÜŞTÜM ,NE ZAMANDIR OĞLUM BÖYLE BİR POĞACA İSTİYORDU ,O DA BOŞ SEVİYOR ,EPEYDE ÇIKIYORMUŞ ,BEREKETLİ,BAYRAMA HAZIR TUTMAK LAZIM,ELLERİNE SAĞLIK CANIM.
Bende aynen böyle yapıyorum poğaçalarımı ama içine soda koymuyordum. Bir de sodalı deneyeyim. Puf puf çok güzel oluyorlar.
Fotolar süper, poğaçalar harika. Ellerine sağlık.
Figenciğim ellerine sağlık gerçekten çok güzel fikir difrize yapıp atmak.Mutlaka denicem bu tarifi,güzel bir hafta dileğiyle.....
Peki ama bayatlamamasının sırrı nedir? Mayalı olması desem, mayalı pek çok şeyin bayatladığını da biliyoruz. Merak ettim açıkcası:)
FİGENCİM ELLERİNE SAĞLIK CANIM BENİM..... HAKİKATEN ÇOK GÜZEL GÖRÜNÜYORLAR..... ERTESİ GÜN BİLE YUMUŞACIK OLMALARI ÇOK CEZBEDİCİ... :))
Poğaçalar muhteşem görünüyor. Ama fotoğrafların güzelliği bir o kadar daha muhteşemlik katıyor. Notlarımı aldım. Bayramda evde olacağım için gelenlere muhakkak yapacağım. Bu arada fırın mayasını bir arkadaşımdan da duymuştum. Bir açma tarifinde anlatmıştı bana ve muhakkak dene inanaılmaz güzel oluyor demişti. Şimdi seninle de tescillendi. Sevgilerimle....
Süpeeeerr gözüküyorlar, en kısa zamanda deneyeceğim, ellerine sağlık, sevgiler...
Eline sağlık canım,nefis görünüyor,deneyeceğim en uygun zamanda.Yazılarda html kodları falan görünüyor,sadece bendemi öyle acaba???.Selamlar..........
En kısa sürede deneyeceğim demiştim, hemen denedim:)) muhteşem bir şey, hayatımda yediğim en yumuşak poğaça, tekrar bu tarif için çok teşekkürler, sevgiler...
merhaba
benim de bi mayalı tarifim var, çok güzel oluyor ama sizin de tahmin edeceğiniz gibi ertesi güne bayatlıyor. bu tarifi mutlaka denemem lazım.. merve
figen abla tarifi verdikten bir gün sonra yaptım.puf puf yumuşacık bir poğaça oldu.ilk tepsi havada kapıldı zaten.ikinci tepsinin yarısı da fırından çıkar çıkmaz kayboldu :)) birebir ölçülerle yaptım.ölçüler tastamam geldi.yalnız ben mayayı 2 çorba kaşığı koydum.evinde açık instant mayası olanlar için belirtmek istedim.sevgiler
Ekin acar
bayatlamamasının sebebi içinde yumurta olmaması diye biliyorum...
harika görünüyorlar ellerinize sağlık bende mutlaka deniyeceğim...
harika görünüyorlar ellerinize sağlık bende mutlaka deniyeceğim...
Gerçekten puf pufff harikaaaaa olmuş canımcımmm, geliyorum bende yanına çay demle bir zahmet, hemen ordayım öptüm seni ellerine sağlık...
merhaba.sizi yeni keşfedenlerdenim))çok güzel tarifleriniz,kutlarım.bir sorum var
kup nedir hangi bardağa veya kaşığa eşit?eylül
Yasemin cim evet olay oldu bu poğaçalar canım:)Nutellalı deneyelim :)
Ekin Acar içnde yumurta yok ve maden suyu var bu yuzden bayatlaması gecikiyor..Ziyaretin için teşekkür ederim.
Pastacıyızbiz; elleirne saglık canım seninde afiyet seker olsun:)
Özgül cüm ellerine saglık hayatım:) Senin elinden de bir sey kacmaz...
Ugurböcegim ; bekliyorum cayı hazırladım:)
Eylül hosgeldin; 1 küp yaşmaya, yani 42 gr. ediyor 1 küp. Burada yaş mayalar 4 lü küpler halinde tek pakette satılıyor.
Şekerpasta, eegeli, Nilay, gülizar,nesrin,ufuk,serinmavi,merve,kardelen,
hepinize coook teşekkür ederim sağolun.
Arkadaslar ,denerseniz yorumlarınızı bekliyorum:)
Hepinize kucak dolusu sevgiler...
Figen
selam figen! bu harika tarifi bugun hacca yolladigim arkadaslara yolluk olarak yaptim. ben iclerine zeytin koydum :D vallahi harika oldu! cok makbule gecti! yani ilk defa mayali yaptigim bir hamur kabardi! benden mutlusu yok! cok cok cok sagol!!!!
Yasemin merhaba canım,
Ne guzel bir yere yollamıssın , ellerine saglık seninde.
Tarifi yayınladıgım gundenberi 3 gundur İzmir grubumda neredeyse yapmayan kalmadı:)
Herkese İyi bayramlar diliyorum saglıkla insallah...
Sevgiler,
Figen
Bende yaptim, bende!Nefis oldular, yumusacik oldular.Figen'in verdigi olculeri aynen kullandim.Ozellikle un olcusunun verilmesine oyle memnun olmustum ki..Kulak memesi kivamini tutturma derdi olmadan kolaylikla yaptim.Sadece biz yemedik, Turk kulturunu ve mutfagini tanitma misyonum geregi komsularima da verdim.Yorumlari yakinda alirim :-)Paylasimin icin cok tesekkurler sevgili Figen.
Zurich'ten Sevgiler,Aylin
Merhaba,sizin yazdiklariniza ve yorumlara inanarak kesinlikle bu tarifi deneyecegim.Su an diyette oldugum icin bir misafir gelmesini bekliyorum.Ama sizi tebrik etmek icin beklemek istemedim.Nedeni ise soda nin ölcüsünü ml olarak vermis olmaniz.Simdiye kadar pogaca olmasada pek cok börek tarifinde soda gördüm hic ölcü verilmiyor,sise olarak belirtiliyordu.Benim bu tepkim size sacma gelebilir arkadaslar ama gramajlar ve ölcüler her ülkede dogal olarak cok farkli mesela almanyada bir sise soda 750 ml düsünün benim bir sise yazan tarifi aynen uyguladigimi.Neyse tekrar tesekkürler denedigimde sonucu yazicam.(Ayrica bu durum kakao ve nisasta icinde gecerli).
Bu tarifi yeni deneyen blogcu bir arkadasin link ile geldim ve ben de denenecekler arasina aldim!
yalniz bir sorum var. bir kup maya kismini anlamadim?
puf puf pofuduk poagaca :)
Lama cım,
Ben genelde ingilizce karakterde yazmamaya alıştım yahoo gruplarda o yüzden küp yerine kup yazmışım yine:)Ve böyle sonuc çıkıyor haklısın:)
1 küp canım hani marketlerde 4 lü paketler olarak satılıyor ya onlardan 1 küp maya olacak.Ama ben yazdıgım gibi kuru toz maya kullandım Dr Oetkerinkini kullandım cok kolay ve guzel oldu.
Denersen yorumunu beklerim canım,
Sevgilerimle,
Figen Karavaş
Sizi tebrik ederim sayenizde bu bayramı 2 kilo fazla ile kapattım.Şimdi de öyle bir tarif istiyorum ki;bir hafta sonunda şu aldığım 2 kiloyu geri verebileyim.
Sevgiler
Demet
o nasıl bir poğaçadır ya fotoğrafına bakarken ağzımın suyu aktı yerim ben onu ya:D ELLERİNİZE SAĞLIK
merhaba figencigim,
ya gercekten pufuduk pogacanin fotorafini görünce agzim sulandi...ekrani islatmisim...haha :-)
arkadaslar bu pogacanin bayatlamama nedeni, bayatlamasina firsat vermememiz,mesela yani...
tabii`ki bende dayanamayip hemen girdim mutfaga,zaten biz hanimlarin hic cikmadigi atölyemizdir. nefis oldular.esimin gece isten gelmesine hazirlamistim,disari buz gibi, sicacik pogacalar bi güzel gittiki...
emeklerin icin tesekkürler
sevgi ve saygilarimla
gülbeseker
Sevgili Demet;
Ben de kilo vermek isteyenler grubundayım.Bir ip ucu bulursan paylasır mısın benimle de:)
Meşk-i muhabbet; teşekkür ederim,
bekleirm ikram edeyim:)
gülbeşeker; ellerine saglık senin de afiyet olsun.Bayatmalaz dogru dedin , hani dayansak bitirmesek:))
sevgilerimle,
Figen Karavaş
bende denedim tarifinizi gerçekten çok güzel oldu aynı pastane poğaçası gibi ellerine sağlık.
pogaçalar nefis görünüyor deneyecem ama yumarta akı içine konuyor mu ? bilgilendirirseniz sevinirim şimdiden teşekkür ediyorum allaha emanet olun.... (-:
Sevgili Derya merhaba,
HAyır yumurta akını içine koymuyoruz.Konulursa nasıl olur bilemiyorum sertleştirebilir diye dusunuyorum.
Yaparsanız şimdiden afiyet olsun:)
sevgilerimle,
Figen
Ben de bugun denedim. Yarim olcu yaptim. Cok guzel, kabarik ve yumusacik oldular gercekten. Ama ben daha az un kullandim. (750 gr un demissiniz, internetten baktim 1 cup olcek kac gram un alir diye, 125 gr diye buldum. Yani 6 cup un oluyor. Ben yarim olcu yaptigim icin 3 cup koydum bir kaba. Ama kaptaki unun hepsini kullanmadim. Toplam yaklasik 2 cup un kullandim sadece.) Bir de bizim firinin derece ayarindaki bir bozukluktan midir nedir, 180 derecede yarim saatte anca pisti. Ama zaten firina hic guvenmem, 5 - 10 dakikada bir hep kontrol ederim o yuzden tam boyle pastane pogacasi gibi gozukmeye baslayinca aldim. Cok tesekkurler! Gidip bir tane daha yiyecegim simdi!
35 yasina kadar eline un degmemis bir kadin olursaniz veeee kocaniz gecenin bir vakti pogaca isterse hatta yetinmeyip bir deee mayali pogaca istiyorum derseee ne yaparsinizzzzzzz???????annneeee????diyemeziniz cunkuuuu dubaidesinizzzz:)))) o zaman hatasiz tariflerin adresiiii yemek ve bize girersiniz ve kocaniza gururlaaaaa pofuduk pofuduk mayali puacalari yedirirsinizzzzzz...harika oldular.tesekkur ederim figencimmm...iyi ki varsin...
Dilara cım:) Dubai güzelim:) Ellerine saglık senin de hayatım.Esas senin ellerine saglık İlk kez yapmana ragmen cok basarılısın tebrik ederim.İçindeki mutfak kadını ortaya cıkıyor az kaldı:)))
Sevgili esine de afiyetler olsun:)
Figen Karavaş
sevgili figen ; bende denedim süper lezzetli oldu. Hatta 3 gün sonra bir gece yemek krizimiz tuttu ailecek.Hemen ısıtıp yedik çok lezzetli ve kesinlikle bayatlamıyor ellerimizeee sağlık değerli paylaşımlarını bekliyoruz
merhaba,
yorumları görünce ben de denemeye karar verdim pogacaları. malzemeleri yarım ölçü kullandım ve evde soda olmadığından aynı ölçüde süt kullandım. Biraz da mahlep koydum. Yumurta akını da hamura kattım.Bayatlama sorunu olmaz, birazdan biter zaten :-) ıcleri bos yaptimki kahvaltına hem recelli hem de peynirli yiyebilelim diye...fırına koymadan once bayag kabarmıslardi, fırından cikardim hala kabariklar.cok da yumusaklar.tarif icin cok cok tesekkurler...ozden...
Figosum, buzluga da atin demissin ya? peki buzluktakileri yaparken cozulmesini bekleyecek miyz? yoksa cozulmeden atacak miyiz firina?
Sevgilerimle
slm ben mayalı poğçayı ilk defa yapcam o kadar güzel anlatılmış ki deniycem bi de sorum olacak buzluk ta kaç gün bekletebiliriz
Merhaba,
Buzluk derken derin dondurucuda 2 ay saklayabilirsiniz.
Pişmiş olarak elbette.
Cıkarın dondurucudan isterseniz kendisinn cozulmeisni bekleyebilirsiniz isterseniz de fırına verin 100 derece fırında ısıtabilirsiniz.
kolay gelsin simdiden:)
sevgiler,
Figen
çok güzel görünüyorlar hemen deneyeceğim umarım o görünen lezzeti tuttururum mükemmelsiniz adanadan sevgiler
Merhaba Figen. Tarifini denedim ve yayınladım bile. Çok güzeloldu paylaşımın için teşekkürler...
ben yaptım yanlız tuz ne kadar konucak bilemedim
verilen tarifi bir kaçtır yapıyorum ancak akşam yapıyorsam sabaha bayatlıyor :S ilk piştiğinde evet çok güzel yumuşacık ancak ne kadar kapalı tutsamda çabuk bayatlıyor fazla dayanmıyor
merhaba figen abla bende şimdi yaptım pogacayı tepside mayalanmasını bekliyorum ama ben fazla dan yaş maya koydum 42 gr. umarım tadı güzel olur. paylaşım için tesekkürler...
merhabalar, poğaçanızı denedim ve blogumda yayınladım. elinize sağlık, güzel bir tarif.sevgiler.
bende denicem çok güzel görünüyor:)
teşekkürler..
tarif için cok teşekkürler poğaça yapmaktan hep korkardım sert oluyor falan dıye amagercekten cok guzel oldu sayıda aynı cıktı ölçüler cok iyi cok teşekkür ederim
Yorum Gönder