Pratik, lezzetli, pırasalı yemek

Meyaneli Pırasa yemeği

Aşure

IMG_5905

Hareli Kek

IMG_4711

Tavuk Kalamar

Tavuk Kalamar

Çikolata Soslu Elmalı Kek

elmalı kek

mercimek köfte

mercimek 1

Tadından asla vazgeçemeyeceğim bir lezzet daha.
Bayılıyorum bu lezzete.
Soğanın aroması belirgin olmalı mümkünse:)
Yağı tuzu baharatları da yerindeyse değmeyin lezzetime...
Ben soğan ve salçayı kavurarak yapıyorum, bu şekli cok daha lezzetli geliyor çiğ tat gelmiyor sanki.

Bu tarifi bugüne kadar yayınlamamış olmama da şaştım.

Tarifi temize çekip sitede yayınlamış olmama en çok İdil sevinecek.
İdil can dostum benim, Cafe dönemindeyken menüde mercimek köfte olduğunda hiç şaşmaz siparişini verirdi.
Onu sevindirmek için koca bir kase mercimek köfte ya da mantı yapın yeter:)
Canım dostum buyur tarif elinin altında hazır hemen print edebilirsin:) Sonunda…

Yapmayanlarımız varsa deneyin derim, çok kolay bir tarif ve sevmeyenini de az gördüm...


mercimek 2


malzemeler
• 2 su bardağı kırmızı mercimek
• 1,5 su bardağı ince bulgur
• 2 adet kuru soğan
• 1 demet maydanoz
• 1 demet dereotu
• 2-3 çorba kaşığı salça
• 1 limon
• tuz, karabiber, pul biber, kimyon, az kekik
• Zeytinyağı



Hazırlanışı
• 2 bardak mercimeği yıkadıktan sonra üzerini 3-4 parmak geçecek kadar su ekleyerek pişirin.
• Mercimekler pişince ve suyunu çekmeye başladığında içine bulguru ekleyerek tencerenin altını kapatıp beraber demlendirin.
• Demlenme işi bitince, geniş bir kaba alarak soğutuyoruz.
• Bu sırada yeşil malzemelerimizi ince kıyıyoruz.
• Soğanı sıvıyağda kavuralım, ağır ateşte soğanlar yanmasın.
• Bir süre kavrulduktan sonra üzerine salçayı ekleyerek kavurmaya devam edelim.
• Kavrulan soğanları ve yeşillikleri mercimeğe ekleyerek karıştıralım, iyice yoğuralım.Baharatlarını da ekleyelim damak zevkimize göre acısını arttırabilir yada azaltabilirsiniz ölçü vermedim ben.Ama kimyon 1 tatlı kaşığı yeterli gelir.
• Köfte şeklinde sıkarak şekil verip servis yapabiliriz.


My creation


* Ben içine taze soğan kullanmıyorum, onun yerine kuru soğanı kavuruyorum, böylece soğan kokma sorunu yaşanmıyor.

* Misafirlerinize yapacağınız zaman taze soğanlarını ayrı doğrayıp kasede servise sunabilirsiniz, arzu eden alır ve üstüne serperek yiyebilir.

* Mercimeklere ne zaman bulguru eklemek gerekir en önemli kısım burası ve en korkulan kısmı.Baktınız ki mercimekler pişmiş ve şişmişler, ve suyunu çekmeye başlamış göz göz oluyorsa tamam demektir.Göz göz olup fokurdar ve sıçrar etrafa o vakit ocağı kapatabilirsiniz ve hemen bulguru atıp güzelce karıştırın ve demleyin.


Afiyet olsun,
Figen KARAVAŞ

17 kişi ne demiş, ne sormuş:):

uygarimizlahayat dedi ki...

Hımmmmmmmmmm acaba ilk yorum benden mi, mercimek köfte harikaaaaaaaaa görünüyor, kendisi kadar sunumu da muhteşem olmuş, tam benlik hem gözüme hem mideme hitap ediyor, eee Figencim birgün bizim içinde yaparsın artık dimi :))) Ellerine sağlık canımcım, öpüyorum,sevgiyle kal...

ZeYNeP dedi ki...

ugurböceğim:)
Evet ilk yorums enden oldu ayagın ugurlu mu:)))
Gelin canım ya bna gelin ya da bir gun bulusalım İzmir liler olarak ne dersin, ozelden yazısalım:)

Öpüyorumm,
Figen

egeli dedi ki...

Ellerine sağlık Figen'cim ,nefis görünüyor,bende bayılırım ve kavurarak yaparım , daha güzel oluyor böylesi....SEVGİLER.

Sibel dedi ki...

Of of offf bayılırım! Buzdolabında dursun, ben gidip gelip atayım ağzıma.. Ama yeni yapılmış ılık halini de şekil mekil vermeden yemeyi severim hani:) Bu arada fotoğraflarda gitgide ustalaşman gözümden kaçmıyor Figenciğim! Ne yaptın, kursa mı gittin, yeni bir makine mi aldın, son zamanlarda nefis kareler çekiyorsun yahu!

Adsız dedi ki...

Yemek Bloğu Yazarları, internet üzerinde dağınık şekilde bulunun bütün yemek bloglarını tek bir çatı altında toplamak ve birbirleri arasında iletişimi resimler gönderip, videolar ekleyip forumlara katılarak ve kendi adınıza gruplar kurarak, iletişimi, güçlendirerek daha üretken olabilmeyi amaçlamıştır.

Bu hem bloglar arası iletişimi kuvvetlendirecek. Hemde internet üzerinde yemek arayan bir çok insan için önemli bir kaynak oluşturacaktır.

Sizde bir yemek sever ve yemek bloğu sahibi iseniz;

Hemen üye olarak yerinizi alın.

http://mutfaksirlari.ning.com

(Bir mutfaksirlari.com girişimidir.)

ZeYNeP dedi ki...

Egelim:)
Teşekkür ederim canım, valla diyetteim guya zor duruyorum:)

Sibel cim, aynen canım bende oyle yaaprken bir kere ksin atıyorum agzıma, dolapta dururken de cerez gibi yenir mi yeniyor işte:)
Fotograflar konusunda az evvel Tijen cigimde yazmıs sagolsun kek tarifine yorum:)

Kursa falan gitmedim , fakat su anda vaktim var rahatım. Hani oyle iki ara derede cekmiyorum. Kullandıgım makinayıda gecen sene almıstık. Esasen kamera ama fotograf cekme ozelliğide var onu kullanıyorum 1 yıldır. Aslında gonlumde baska gercek fotograf makinaları var ama ona sıra gelmez:)

Dediğim gibi vakit olunca, ve de yanımda oğlusum olmayınca (ondan kacırıyordum cunku:) ve su anda okula basladı ) daha sakin ve duzenekli cekebilmeye basladım.

Opüyorum sizi,
Figen

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

mügeciğim gerçekten bakarken imrendiğimi itiraf etmeliyim.
tariflerimiz aynı.
bende sırasıyla böyle yapıyorum.
ellerine sağlık canım.
sevgiler..

kurka dedi ki...

sık eklenenlerime bir sayfa ve bir tarif daha. 28 senelik evlilik hayatımda hiç yapmadığım tatlardan biri (kısır da dahil) ama buldummu da kaçırmam. 28 senedir evde hiç pasta-kek ve bu tür şeyler yapmadım maşallah baskül ailesi olmaya ramak kaldı. son 4 aydır yapıyorum belki yedikçe zayıflarız. hoş ben 3 senedir 86.500 den indiğim 69 kiloyu koruyorum. darısı kızıma(gelinlik yakışmıyacak) eşime.

Adsız dedi ki...

Bayılırım mercimekli köfteye.Ellerinize sağlık,pek de güzel olmuşlar.Sevgilerimle...

ZeYNeP dedi ki...

birdutmasalı;ama gercekten kavurarak daha güzel değil mi:)

kurka; hosgeldin:)ah sorma bende 2 aydır feci kilo aldım, nasıl verecegim inan bilmiyorum:( yine beklerim.

müjdenin denemeleri; hosgeldin:)
teşekkür ederim sağolasın.

sevgilerimle arkadaslar,
Figen

Zerrin Pasta Evi dedi ki...

Bende soğanla,salçayı kavurarak yaparım.daha lezzetli oluyor. Ellerine sağlık. Keşke şimdi olsaydı da yeseydim :)))))

Sevgiler...

daimamutfak dedi ki...

Fiğenciğim ellerine sağlık. Bayılıyorum bu lezzete.Çok severim..hele çayla enfes oluyor değilmi?

ZeYNeP dedi ki...

zerrin, daima mutfak;
Cok teşekkürler gercekten cok guzel bir lezzet hele ılıkken harika.

sevgilerimle,
Figen

Bir Dilim Düş dedi ki...

Hmmmmmmmmm neffiiissss, heen mutfağa yapmaya:)))

Sevgiler,
Evren

birsence dedi ki...

ne kadar çok severim anlatamam...hergün olsa usanmadan yerim...ellerinize sağlık çok güzel görünüyor....

kadınlar dedi ki...

eline emegine saglik afiyet olsun

Adsız dedi ki...

Bu sayfaya bizlerde tarif ekleyebiliyor muyuz?
www.yemekdefterim.blogcu.com