Pratik, lezzetli, pırasalı yemek

Meyaneli Pırasa yemeği

Aşure

IMG_5905

Hareli Kek

IMG_4711

Tavuk Kalamar

Tavuk Kalamar

Çikolata Soslu Elmalı Kek

elmalı kek

Vişne Şurubu


Merhaba,

Gectiğimiz haftalarda evimize bir miktar vişne geldi ve bunları değerlendirmem gerekliydi.

Vişne şurubu yapmayı dusunuyordum ancak biraz daha vişne kalıyordu elimde.

Kalan vişnelerin bir kısmının cekirdeklerini çıkardım ve kaplara koyup dondurucuya attım kısın tatlılarda kullanmak üzere.

Diğer bir kısmını ise guzelce yıkayıp kuruladıktan sonra cekirdekli hali ile kaplara koydum kışın hoşaf yapmak üzere.



Esasen senelerdir içimde Vişne Likörü yapmak vardı , ancak ilk seneler alkol bulamamıştım buralarda. Sonra Votka ile yapılabildigini öğrenmiştim yemek grubumuzdan lakin o vakitte bizim sağlık sorunlarımızdan dolayı alkol yasak oldugu için yine vazgeçmek durumunda kaldım, bir gun belki yaparım en azından gelen misafirlerime ikram ederim:)

Şurup yapımı ise aslında çok kolay. Yalnız dikkat edin Şurup veya Şerbet bu. Yani Hoşaf/Komposto değil.

Şurup sadece meyvenin kendi öz suyu ile oluyor, hoşaf gibi içine su koymuyoruz.

Şurubun kullanımı ise; bir bardaga 2-3 parmak kadar vişne şurubundan koyuyoruz üzerine ise ister buz koyun isterseniz soğuk su ile tamamlayın.Bir bardak ev yapımı has meyve suyunuz hazır oluyor.
Ayrıca bu şurup buzdolabınızda 1 ay durabilir belki fazla da ama 1 ayı garanti ederim.Benim şurubum 3. haftasında ve hala dolabımda mis gibi içilmeyi bekliyor:)

Buyrun tarifimiz:)

Benim ölçülerim yok ne yazık ki vişneleri de tartmadım şekeri de tamamen göz kararı koydum.

  • Vişnelerin çürüklerini eziklerini ayıralım
  • Güzelce yıkayalım
  • Saplarını ayıralım
  • Geniş derin bir tencere veya kabınız varsa onu kullanarak, bir sıra vişne dizin üzerine şeker serpin ve boylece bir sıra vişne bir sıra şeker seklinde bitirin işlemi.
  • O şekilde bir işlem yapmadan kabın ağzını kapatıp buzdolabına koyun
  • Ertesi gün, günde 3-4 kez vakit buldukça kabın kapagını acıp vişneleri elinizle ovun ve tekrar kapagı kapatıp buzdolabına koyun.
  • Benim vişnelerim 5 gün dolapta kaldı bu şekilde
  • Ben gündüz evde yokum ancak eve gelir gelmez gidip vişneleri ovup bırakıyordum, gece yatana dek 3 kez bu işlemi yapıyordum ve ertesi sabah evden cıkmadan bu işlemi yaptım.
  • Vişnelerin ilk suyunu salması ile birlikte siz şekerin kıvamına tadına bakabilirsiniz baktınız ki az şekerli o taktirde üzerine yine bir miktar şeker eklemesi yapabilirsiniz.
  • Ben şurubu şekerli seviyorum mayhoş hafif ekşi içemiyorum bu yuzden ben şekerli yaptım şekerden kaçmadım:) Ama siz hafif ekşi olsun derseniz şekeri dikkatli koyun vişne zaten ekşi bir meyve oldugu için öyle hemen cok şekerli olmayacaktır da rahat olun tadına bakarak ayarlayabilirsiniz.
  • 5 günün sonunda vişnelerim cok fazla öz suyunu bırakmıs
  • Vişneleri guzelce suzuyoruz ince bir suzgude ki posalar akmasın
  • Kalan viçne posalarını ise yemekvebiz mail grubumuzdan Sevgili Güzide 'nin dediği gibi yaptım içine su ve şeker koyarak hemen tüketilecek şekilde vişne hoşafı yaptım ki bundan da yaklasık 1,5 lt vişne hoşafı cıktı hazır meyve suyu tadındaydı ve çok daha sağlıklıydı elbette.Bu vesile ile o posaları da kullanmıs oldum teşekkür ederim Güzide'ciğim.
Ayrıca Güzide nin önerdiği bir yöntem daha var o da şöyle; Derki Güzide şayet vişne şurubunuz çok fazla çıktıysa ve bunu tüketemeyecek iseniz birazını azıcık kaynatın ve hemen kavanozlara koyup kapaklarını sıkıca kapatın ve bırakın sogusunlar. Bu kavanozları bu şekliyle ısık almayan bir yerde dışarıda muhafaza edebilirmişsiniz.Ben bu kısmını da bilmiyordum cok önemli bir detay.

Benimde 2 lt. kadar vişne şurubum oldu ama hepsi tükenmek üzere gelip gidip içiyorum özellikle tatlı krizim tutunca buz gibi serin serin çok güzel oluyor yaz sıcaklarında.

Hepinize güzel bir yaz gecirmenizi diliyorum. İzmir'de sıcaklar başladı ve dayanılmaz oluyor.

Şurubu yapıp deneyecek olanlara şimdiden kolay gelsin ve afiyet olsun diyorum:)

Hepinize sevgilerimle,

Figen Karavaş

12 kişi ne demiş, ne sormuş:):

Zerrin Pasta Evi dedi ki...

Merhaba,
Bende vişneyi sevenlerdenim.Kekin içinde,pasta aralarında çikolata ile beraber hımmmm nefis...
Ama şurubunu henüz denememiştim.Sizin tarifi denenecekler arasına aldım bile:)))

Ellerinize sağlık.Rengi de çok güzel görünüyor.
Sevgiler...

Hülya dedi ki...

Vişne likörünü ben alkolsüz hazırlıyorum isteğe göre içine servis sırasında votka ekliyorum.

Huriye dedi ki...

Merhaba,size etkinlik için davetimi birakiyorum katilmaniz umidiyle,sevgiler.

PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİ 26 http://porselendemlik.blogcu.com/http://birdemliksohbet.blogspot.com/ ve http://selmahlc.blogcu.com/tarafından hazırlanmıştır.
Akşam üstü sohbetine gelen dostlara, Hanımlarla yapılan günlere, Beş çayına gelen misafirlere, Her biri birbirinden lezzetli tarifler,


MERHABA SEVGİLİ ARKADAŞLARIM,
30 Haziran 2008 (pazartesi) 13 Temmuz 2008 (pazar) tarihleri arasında Porselen Demlik Çay Saati Etkinliğini 26 Ev Sahibeliğini http://kelebeklisaniyeler.blogspot.com/ Yani ben :) yapacağım.

Siz sevgili dostlarımı ve Katılmak isteyen herkesi etkinliğimize davet ediyorum.
Etkinliğimize ve Tarif defterlerimize birbirinden leziz tatlar kazandırmak için birbirimizi daha iyi tanımak ve yeni yeni dostlar edinmek için sizleri etkinliğimize bekliyorum arkadaslar. İstediğiniz kadar tarifle katılabilirsiniz.

Tariflerinizi hazırladığınızda Porselen Demlik Çay Saati Etkinliğini 26; Başlığını yazarak sayfanızda yayınlayıp , tarifinizin hazır olduğuna dair duyurunuzu sayfama yorum bırakarak bildirmenizi rica ediyorum.

En kısa zamanda sizin sayfanıza geri dönüp tarifi kopyalayıp kendi sayfamda yayınlayacağım.
Bugünden itibaren davetiyelerinizi göndermeye başlıyorum elimden geldiğince tüm arkadaşlara davetiye göndermeye çalışıyorum atladığım , gözden kaçırdığım arkadaşlarım olursa şimdiden özür diliyorum buradan tekrar söylüyorum herkes davetlidir. Hepinizi etkinliğimize bekliyorum arkadaslar; beni yanlız bırakmayın lutfen.

Not: Tarifleri pazartesi sabahından itibaren yayınlayacağım. Şimdiden herkese teşekkürler...

birdilimdus dedi ki...

HArika utlaka deneyeceğim, z,ra bu sıcak günlerde soğuk soğuk süper olur diye düşünüyorum. Paylaşımınız için teşekkürler...

Sevgiler,
Evren

birdutmasali dedi ki...

MERHABALAR FİGEN HNM.
ellrinize sağlık. yaz için şahaser bir tercihte bulunmuşsunuz bizlere..bende yapardım ,sizinki bir nüans farklyla önde :)
tşkk ederiz. svglr.
NuNu

zarpandit_gokche dedi ki...

hayırlı kandiller..(regaib)
bu kandili anlayıp yasamak dualarla gecirmek nasip etsin rabbim inşallah:)

daimamutfak dedi ki...

Fiğenciğim bende bahçemdeki vişneleri değerlendiriyorum.Geçen sene vişne hasadım vardı ama bu sene vişne yok bahcede bilmem nedendir.
Bende severek yaparım likörü. Hatta blogumda var.Bakmak istersen..
Ellerine sağlık iyi içimler..sevgiler..

urfayemeklerimiz dedi ki...

elinize sağlık.

hiç vişneyi denememiştim ilk fırsatta vişne almaya gidiyorum.

kolay gelsin.

urfayemeklerimiz.blogcu.com

pastacirapunsel dedi ki...

Canımmmmm,

İçten kutlaman için çok teşekkür ederim:)) Umarım herşey tüm bu dilekler kadar güzel olur, hep böyle mutlu olurum, oluruz......

Sımsıcak sevgiler, kocaman öpücükler......

Tijen dedi ki...

Daha bir tane bile vişne yemedim bu yaz iyi mi? Ellerine sağlık Figen'ciğim.

Eda dedi ki...

Figencim soğuk soğuk ne güzel gider bu yaz günlerinde.. Çok iyi bi değerlendirme olmuş bence..
Sevgiler

yemekvebiz dedi ki...

arkadaslar,
Hepinize cok teşekkür ederim.Bence de cok guzel bir secim yaz ayları için yapalım içelim hep beraber:)

Hepinize kocaman sevgiler gonderiyorum:)

Figen KAravaş