Pratik, lezzetli, pırasalı yemek

Meyaneli Pırasa yemeği

Aşure

IMG_5905

Hareli Kek

IMG_4711

Tavuk Kalamar

Tavuk Kalamar

Çikolata Soslu Elmalı Kek

elmalı kek

Portakalli Tatli

Merhaba
Portakalin tezgahlarda en cok bulundugu bir mevsimdeyiz.
Tum narenciye urunleri cesit cesit kendini gosteriyor bize.
Bende sizlerle bugun bu guzel portakalli tatli tarifini paylasmak
istedim. Sizlerinde sevecegine eminim.
Portakalin sagladigi faydalari saymakla bitiremiyoruz.
Portakal C vitamininin yanı sıra B vitamini, potasyum, kalsiyum,
magnezyum da içeriyor. Lifler, organik asitler ve şeker açısından da zengin.

Tatlimiz icin gerekli malzemeler:


4 su bardagi portakal suyu ( taze s1k1lmis)
2 su bardagi su
6 yemek kasigi bugday nisastasi
16 yemek kasigi tozseker
100 gr. tereyag
20 adet kare buskuvi

Hazirlanisi:

Portakal suyumuzu, 2 bardak suyumuzu, nisastamizi tencereye koyup
pisirmeye basliyoruz, karisim ilimaya baslayinca yavas yavas sekeri
ilave ediyoruz. Surekli karistirmaliyiz, topak olmasini onlemeliyiz.
Kaynama durumuna gelincede tereyagi ilave ediyoruz bu karisima.
Sonrasinda atesten alip ilimasini bekliyorum.
Cam cukur bir servis kabini islatiyorum.
Bu portakal sulu karisimi icine bosaltiyorum.
Buskuvileri cok kucultmeden kirip icine atiyorum.
Yaklasik 3-4 saat buzdolabinda bekletiyorum.
Servis yapacagimiz zaman ters cevirip tabaga alip dilimliyorum.

Portakalli lezzetleri sevenler icin guzel bir secenek.
Afiyet olsun.

Zeynep T.

12 kişi ne demiş, ne sormuş:):

muge dedi ki...

Ellerinize sağlık .Çok güzel görünüyor tarifiniz. Size ilk fırsatta mail göndereceğim .
Sevgilerimle Muge
mutfaktaki@gmail.com

YELDA AKSU dedi ki...

Ellerine saglik, Zeynepcim,
Portakali meyve olarak pek tuketmetmesemde, portakalli ve limonlu lezzetleri cok seviyorum. Bence herseye cok yakisiyor, salataya bile dogruyorum, bazi zeytinyagli yemeklere de katiyorum. Yerelmasi tarifi sormustum ya gruba, onu da portakalli denemek istiyorum:)

yemekvebiz dedi ki...

Mugecim tesekkur ederim, bende sana yazacagim.

Yeldacim, Amerika'ya ilk gittigimde gormustum salataya mandalin atiyorlardi ne tuhaf gelmisti bana.
Simdi bende senin gibi salatalara portakal, mandalin ilave ediyorum.
Yerelmasini portakalla denemek guzel fikir, sonucu paylas merak ederim.

Tesekkur ederim.
Zeynep

Adsız dedi ki...

Merhaba Zeynep Hanım,
Portakalı çok seviyorum.Tatlılarla aram pek iyi değil ama kek ya da bu tür hafif tatlıları seviyorum.Bugünlerde pek fırsat bulamasam da(DAHA FİGEN HANIM'IN ÇAYLI KEKİNİ DE DENEYEMEDİM:()inşallah bu tatlıyı da yapacağım.Böyle tatlılarda sıvıyağ kullanılır mı?Bunu merak ediyorum.Şimdiden teşekkürler,sevgiler YELİZ

yemekvebiz dedi ki...

Yelizcim,
sivi yag denemedim ben bu tatlida hic, normal tarifinde ( kayinannemin eski bir tarif defterinden almistim bunu ben) margarin yaziyordu, ben margarin yerine tereyag kullandim.
Kati yag kullanmaktaki maksat sanirim karisimin donmasini sagliyor.
Tesekkur ziyaretin icin.
Zeynep

Mutfakta Zen dedi ki...

ellerine saglik zeynep'cigim. aklima annemin biz çocukken portakal kabugunun içinde yaptigi portakal peltesini getirdi. o zamanlar ne kadar severdim. düsünüyorum da, nicedir ben de benzer seyler yapmadim.
tijen

Dost dedi ki...

Zeynep kizim merak ettigim bir konu bu Pazarlarda satilan portakallarin kabuklari recel olarak yapilip yapilmamasini nasil anliyorsunuz.Demek istedigim bu kabuklar islenmismi (ilaclimi) yoksa islenmemis bio portakallarimi yani kabuklarida kullanilabilir durumda oldugu saticilar tarafindan belirtilmismidir.Cünkü buraya ithal ettikleri portakallarda bu belirtilmemis ise kabuklari recel yapilmasina elverisli degil.Bunu satin alirken nasil kontrol edebiliyorsunuz.
Saygilarla.
Tarifin cok güzel.

yemekvebiz dedi ki...

Tijencim,
benim annemde cok yapardi senin bahsettigin pelteden, eskiden annelerimiz bu kadar cok cesit bilmezdi, misafir gelecegi zaman bir tatli bir tuzlu cesidi hazirlarlardi.
Zaman ilerledikce, insanlar daha yaratici olmaya basladilar sanirim.
Cesit cogaldi.
Sevgilerimle.
Zeynep

yemekvebiz dedi ki...

Merhaba Dost,
Cok guzel bir konuya deginmissin.
Amerika'da yasadigim surede genelde organik yetismis urunleri tercih ediyordum ve rahatlikla buluyordum bu urunleri.
Turkiye'de henuz bu ayrim cok iyi yapilmiyor. Recel icin kalin kabuklu portakal alinip ince rende ile uzerini biraz olsun inceltirdim.
Burada simdi genelde Finike portakallarini tercih ediyorum.Diger cinsler bana sanki katkili geliyor.
Finike portakallar ise daha bir ince kabuklu. Organik urunlerin satilmasi icin buyuk sehirlerde pazarlar kurulmaya baslandi artik.
Bu konuda calismalar yapiliyor ama ne zaman tum marketlerde, pazarlarda rahatca organik urunleri bulacagiz inanin bilmiyorum bende.
Sevgilerimle.
Zeynep

tuhfe dedi ki...

Ellerine saglik, cok guzel bir tatli olmus.

Sevgiler.

selin çağlayan dedi ki...

Sevgili figen, tarifin çok iç açıcı, okurken portakal kokularını hissettim sanki :) En kısa zamanda deneyeceğim. Bu arada sitedeki yorumunu okuyunca gülmeden edemedim, haklısın valla bu taşınma olayı beni bi tuhaf yaptı :) Ölçüleri düzelttim, haberin olsun :)

Sevgiler,

selin (www.selincaglayan.com)

damak tadı dedi ki...

Sevgili Zeynep'ciğim,
Canım ellerine sağlık çok güzel bir tarif yayınlamışsın.
Tijen'in de belirttiği gibi eskiden annemde çok sık yapardı afiyetle yerdik..Şimdilerde ise tarifler bollalınca sanırım eskiler rafa kalktı.))) Bizlerle paylaştığın için gönülden teşekkürler canım,ellerine sağlık tekrardan..

Sana ve ailene mutlu bir hafta diliyorum.Ağız tadınız bol olsun..Sevgiyle kalın..