Pratik, lezzetli, pırasalı yemek

Meyaneli Pırasa yemeği

Aşure

IMG_5905

Hareli Kek

IMG_4711

Tavuk Kalamar

Tavuk Kalamar

Çikolata Soslu Elmalı Kek

elmalı kek

Sahur icin oneriler

Merhaba
Ramazan ayinda iftar ve sahurda ne hazirlayalim diye hepimizi
bir telasedir kapliyor. Ben yillardir gurbette yasarken
ramazan ayi benim icin cok buruk geciyordu.
Ezan sesi ile orucumu acabilmenin huzurunu yasiyorum simdilerde.
Iftar ve sahur soframiza ozen gosteriyorum.
Yemekvebiz gurubumuzda bu konulari isliyoruz yine ramazanda.
Iftar davetleri menusu olusturuyoruz birlikte.
Bende sizlere sahurda neler hazirladigimi goruntuledim.
Tarifleri ile paylasmak istedim.
Sahurda ne yapalim diye dusunen Yemekbiz dostlari icin.

Ilk tarifim Puf Boregi.



Malzemeler:
3 SU bardağı un
1 Adet yumurta
3 Çorba kaşığı yoğurt
1 Çay kaşığı tuz
1 Kahve fincanı sıvı yağ
1 Çay bardağı su
kızartmak için sıvı yağ

Hazirlanisi:
Un ve tuzu derin bir kaba koyun

İçersine yumurta, yağ, yoğurt ve su ilave edin


Yumuşak bir hamur oluncaya kadar yoğurun
ve otuz dakika dinlendirin
Hazırladığınız hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ,bir merdane yardımı ile 2mm kalınlığında açın .

Açtığınız hamurun uç kısmına hazırladığınız
harçtan koyup yarım daire şeklinde kapatın
Kenarlarını birleştirin .


Kızgın yağda altın rengini alana kadar kızartın
Sıcak olarak servis yapın











Ikinci Tarif
Ramazan Yufkasi ile Tepsi Boregi

Ramazan herkes yufkalari hazirladi, pisirdi busene cevremde.
Komsumda yapinca bize verdi, bende gectigimiz aksam bu
boregi hazirladim sahur icin.


Malzemeler:

5 adet ramazan yufkasi ( koy yufkasi)
1 su bardagi sut
1/2 su bardagi sivi yag
1 yumurta ( uzerine)

ic: ben kiymali yaptim.
500 gr kiyma
2 adet rendelenmis sogan
tuz, karabiber

Hazirlanisi:

Yufkalari birkac saat onceden islatin. Uzerine nemli bir bez kapatin.
Borek icin kullanacaginiz ici hazirlayin. Ben kiymali yaptim.
Sonrasinda yapilan islem tepsinizi yaglayin.
Bir yufka koyun, uzerine sut ve yag karisimindan surun.
Normal yufka boregi gibi hazirlayin. Harcinizi ortaya
yerlestirin. Uzerinede kalan yag ve sut karisiminin icine
1 adet yumurtayi kirip surun. Onceden isitilmis firinda
180 C de yaklasik 35 dk pisirin.



Ucuncu tarif Tavalokum. (tavalukum)
Bu tarif Tatar mutfagina ait. Tatarlar hamursuz ve etsiz yasayamazlar. Kayinannem anlatiyor, 30 ramazan cigborek yapardik sahurda eskiden diyor :))


Malzemeler:
hamur icin:
1 kg un, yarım çay bardağı yağ,
1 çay bardağı yoğurt, 1 çorba kaşığı tuz
kucuk paket hamur mayasi ve ilik su

ic icin:
3 adet orta boy soğan
yarım kg kıyma,
2 tane kucuk patates,
1 tatlı kaşığı tuz,
1 çay kaşığı karabiber,
1 çay kaşığı kırmızı biber
Ayrıca yağlamak yarim su bardagi sivi yag

Hazirlanisi:

Hamur malzemelerini yogurup kabarmasini beklerken icini hazirlayalin.
Soganlari rendeleyin, patatesleri kucuk kupler halinde dograyin.
Diger malzemeleride icine ilave edin. Hamurun ele yapışmaması için ellerinizi
bolca yaglayin.Kabaran mayalanmis hamurdan yumurta buyuklugunde parca
alın avuc ici kadar acin, icine hazirladiginiz harctan koyun ve hamuru kapatin.
Bu hamuru siviyag kabina batirip cikarin ve tepsiye teker teker
yerlestirin. Hamur bitene kadar herbirine ayni islemi yapin. Tepsiye hamurlari
bitisik bitisik yerlestirin. Kizgin firinda 40-45 dk. da pisiyor.

Not: resmi cekerken birinin icini actim sizler icin goruntusunu gostermek istedim.

Hepimize afiyet olsun. Hayirli ramazanlar.

Zeynep T.

16 kişi ne demiş, ne sormuş:):

Adsız dedi ki...

ne iyi etmissin sahurluklar bir arada, simdi herkeste ayri bir 'ne pisirsem' telasi var, koy yufkasi ile borek fikri harika..

LaMa dedi ki...

bu tatar tarifini paylastigin icin sagol. Sivi yaga daldirmak kismi haricinde normal pogaca gibi gorunuyor ama tadinda borekimsilik daha baskin sanirim...Degisik gerckten.
Eline saglik diyorum

Adsız dedi ki...

Zeynep merhaba,
Patatesi de cigden koyuyorsun degil mi? Ben haslayip koyardim, ama boylesi daha kolay gozukuyor. O da kiyma gibi hamurun icinde pisiyor mu?

Adsız dedi ki...

Böreklerin hepsi birbirinden nefis görünüyor valla çok maharetlisiniz ellerine sağlık kolay gelsin sevgiler ebru

Zeynep M. TÖRE dedi ki...

Yeldacim, hepimizin sorunu bu degilmi? O sebeple 9 gun icinde yapabildiklerimi paylasayim istedim sizlerle. Tesekkur ederim.

Lama merhaba, o sivi yag hamuru yumusacik yapiyor, normal kuru konunca mayali hamur hemen kuruyuveriyor, bu sekilde yapilinca birkac gun yumusacik kaliyor.

Tugbacim, evet patatesleri cigden kucuk kucuk dograyinca, kiyma ile birlikte pisiyorlar. Kiymanin lezzeti soganla birlesip patateside lezzetlendiriyor.

Ebrucum, cok tesekkur ederim. Tum kadinlar becerikli. Paylasinca daha da keyifli oluyor.

Sevgilerimle.

ev perisi;) dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
ev perisi;) dedi ki...

Sevgili Zeynep!
Hepsi birbirinden lezzetli gözüküyor ellerine sağlık canım...
Puf böreğini denemiş biri olarak harkese tavsiye olunur...
Afiyet olsuuuun...

MUTFAK SAYFASI dedi ki...

merhaba
puf böreginde kabartma tozu yada maya yok sanirim, dimi? Bende buna benzer bir pufidik yapiyorum icine karbonat ekliyorum. Sanirim sizin tarifde eklemedende oluyor. Ellerinize saglik, hamurislerine bayiliyorum. HA!Banada beklerim. sevgiler suna

ERDIL dedi ki...

Bu kadar isinizin arasinda bu harikalara kocaman bir tesekkürden baska ne denebilir ki .
Saygilar sevgiler.

Zeynep M. TÖRE dedi ki...

Evperisi seninde suboregin cok leziz, deneyecegim tarifini.

Mutfak sayfasi merhaba, hamura kabartma tozu v.s koymuyorum, yogurt ve yumurta bu isi yerine getiriyor. Deneyin birde bu tarifle. Kabariyor cok guzel. Ziyaretinize gelecegim.

Merhaba Ayn, tesekkur ederim. Ramazan geldi sahurluklar, iftarliklar bir yogunluktur gidiyor. Tesekkur ederim.

ArMeda dedi ki...

Hepsi çok güzel görünüyor zeynepcim ellerine sağlık sevgiler ...

dilek dedi ki...

Merhaba,
Tatar lokumunu burda gorunce cok sevindim. Yakin bir arkadasimin annesi yapardi bize lisedeyken, ben bayilirdim, ben gidecegim zaman hep yapardi o da sagolsun...onlar adina peslokum derlerdi...ben de deneyecegim en kisa zamanda...bir sorum var, nasil maya kullanacagim...su kucuk paketlerdeki instant hamur mayalarindan olur mu? bir de hamurun icine malzemeyi koyduktan sonra nasil katliyoruz? cunku pistikten sonra cok seker gorunuyorlar..bu goruntuyu elde etmek icin ozel bir yol var mi?
sevgiler
dilek

fethiye dedi ki...

abla, hangi birini yapacagimi sasirdim. cok iyi fikirler vermissin, cok cok sagol.

Zeynep M. TÖRE dedi ki...

Dilekcim, yas maya kullanabilirsin, hani dort tanesi bir arada var paketlerde.
Ya da cok caresiz kaldin, firindan 2-3 tane ekmek hamuru aliver :))
Yaglayarak kullanabilirsin.
Hamuru elinin icinde ac, avuc ici kadar sonra malzemeyi koy, cevresinden iceri dogru katlayarak bukuyorsun ve bukulen kisim alta gelecek sekilde tepsiye diziyorsun.

Fethiye'cim, Turkiye'de sahurlar daha bir baska canim, inan keyifli geceler geciriyoruz apartman komsularimla. Herkes birseyler yapip paylasiyor. Bende fikir olsun diye herkesle paylasmak istedim.
Tesekkur ederim.

Adsız dedi ki...

Merhaba Zeynep, tarifler harika görünüyor gerçekten. Ellerine sağlık. Bu tatar lokumu gerçekten ilginç geldi bana da. Denemek istiyorum. Teşekkürler :)

Selin (www.selincaglayan.com)

sevdamavisi dedi ki...

selamçok ilginç ve lezzetli bir tarife benziyor, tadını çok merak ettim doğrusu. ellerinize sağlık