Pratik, lezzetli, pırasalı yemek

Meyaneli Pırasa yemeği

Aşure

IMG_5905

Hareli Kek

IMG_4711

Tavuk Kalamar

Tavuk Kalamar

Çikolata Soslu Elmalı Kek

elmalı kek

Kereviz Yapraklarını Ne Yapıyorsunuz ?




Ola ki pazara gitmişsem ve tazecik kereviz almışsam o güzelim yapraklarına hiç kıyamıyorum, elimden geldiğince kurutup daha sonrası için kullanıyorum.

Yine gecen sene bu yaprakları kurutayım derken aklıma site ve okuyucular gelmişti ve hemen resmini çekmiştim, hatta kurudukça aşamalarını da çektim, ama burada bir kısmını yayınlıyorum elbette, hepsine gerek yoktu:) Tabii resimler henüz burada yayınlanıyor o ayrı:)

Önce aldığınız kerevizlerin yaprakları temizleyip iyice yıkayıp topraklardan arındırıp, güzelce süzün.

Ben daha sonra evdeki fırın tepsisine havlu kâğıt seriyorum, üstüne fazlaca sularını süzdürdüğüm yaprakları serpiyorum ve içerde müsait olan bir odaya koyup odada kurumaya bırakıyorum.



Ortalama her gün gidip alt üst ediyorum kontrol ediyorum kuruyanları ters yüz ediyorum, yaklaşık 1- 2 haftada tam kıvama geliyorlar.

Renkleri yavaş yavaş değişmeye başlıyor ve elinize aldığınızda hemen kuru nane gibi dağılıyorsa olmuş demektir…Kuruyanları alıp güzel bir hava almaz kaplara ya da kavanozlara koyup kullanmak üzere dolaba kaldırıyorum..

Bundan sonra nerde kullanıyorum ?
Tüm sebze yemeklerimde, özellikle etli yemeklerde, çorbalarımda kullanıyorum. O anda bakıyorum yakışacağını düşündüğüm yemeklerime kullanıyorum. Oldukça güzel bir aroma veriyor emin olun..

Bir de arkadasımdan duyduğum , taze sapları kesip haşlayıp z.yağ ve limon ile salata şeklinde değerlendiriyorlarmış. Ben henüz denemedim ama yakında deneyeceğim...


Siz kurutup kullanıyor musunuz? Peki, hangi yemeklerde?
Hepinize saglıklı günler dilerim,

Figen K.

24 kişi ne demiş, ne sormuş:):

Yesim dedi ki...

Merhaba Figen, ben de kereviz saplarını alıp ince ince doğrayıp buzluğa kaldırıyorum,lazım oldukça da ordan yemeklerde kullanıyorum. Genelde sebze çorbaları, incik haşlama ve sizin sitede görüp denediğim ve favori çorbamız olan Zeynep'in tavuklu kereviz çorbasında bol bol kullanıyorum. Kurutmak daha mantıklı olabilir aslında buzlukta yer de kaplamaz böylece, Belçika'da kereviz sapları kerevizden ayrı olarak da satılıyor bol bol tüketiyoruz...

ZeYNeP dedi ki...

Yeşim merhaba,
Buzluğa kaldırmak hiç aklıma gelmemişti ? Bu arada İncik haşlamaya ne yakışır ama hımmm, eline saglık...

Teşekkür ederim,
Figen

Zeynep B. dedi ki...

Figen iyi ki yazmışsın. ben de kereviz yemeği yaptıkça içine bir kaç yaprağı koyuyordum. Ama geri kalanını atmak zorunda kalıyordum. Bundan sonra artık yaprakları mümkün oldukça kuruturu saplarını da dondururum !

ArMeda dedi ki...

Figencim geciktim ama zeynepin senin ve ailelerinizin bayramını kutluyorum canım sevgiler...

Adsız dedi ki...

Merhaba, gerçekten çok iyi bir fikir, paylaşımın için teşekkürler.

Adsız dedi ki...

Merhaba,
Ben taze yapraklarını yeşil salatalarda kullanıyorum.Harika bir tat veriyor.
Nevin Gülyüz

ZeYNeP dedi ki...

mutfak robotu yaptıkca anarsın artık :)

armeda teşekkür ederiz canım sağolasın...

tca , ben dolma içini cok tuttum, mutlaka deneyecegim, cok teşekkür ederim ,

pembeli ben teşekkür ederim canım,

Nevin hamım cıgım,
salatalarda da kullanmak cok hos fikir , valla ben cok sey oğrendim bu yorumlardan hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim sağolun.

Deneyecegim teker teker,

sevgilerimle,
Figen

ERDIL dedi ki...

Figen kizim senin yazmis oldugunu cogu kisi bilmez nane sevmiyenlerin tabagina koyardi Rahmetli anneannem.Okuyunca da hayret ettim.
Sevg.Sayg.Ayn

Adsız dedi ki...

Gercekten iyi bir nokta yakalamissin, Figen, demir ve folik asit acisindan cok zengin ve cok guzel bir aromasi var. Ben de incecik kiyip torbaya koyup buzlukta muhafaza ediyorum, ozellikle zeytinyagli patatesli yemek ve salatalara cok yakistiriyorum, mesela su patates-havuc-kerevizli zeytinyagli kis turlusune, enginar yiyormus gibi oluyor. Dolma iclerinde de siddetle! tavsiye edilir.
Yanlis isimle baglandigimdan silip tekrar yayinlamak zorunda kaldim, ozurlerle..

Ferhanca dedi ki...

merhaba Figen,kerevız yaprakları nı kurutmak ıyı fıkır ben zaten kerevızı çok severım...benım oglumda sızın kıtada yanı gıttıgım zaman kervız sapı alıyorduk salatalık gibı yıyorduk..çok hoş vede hıç burukluk yoktu..ben burda kervız alınca yapraklarını yıkar ekmek arası limon ve tuz yerım deneyın seversınız...sevgıler FERHAN.

Ferhanca dedi ki...

merhaba Figen,kerevız yaprakları nı kurutmak ıyı fıkır ben zaten kerevızı çok severım...benım oglumda sızın kıtada yanı gıttıgım zaman kervız sapı alıyorduk salatalık gibı yıyorduk..çok hoş vede hıç burukluk yoktu..ben burda kervız alınca yapraklarını yıkar ekmek arası limon ve tuz yerım deneyın seversınız...sevgıler FERHAN.

Adsız dedi ki...

Arkadaşlar,kereviz yapraklarını zeytinyağıyla kavurup,üzerine yoğurt dökün.Aroması o kadar etkili ki unutamayacağınız bir tat.Ben kerevizi yaprakları için alıyorum ne yalan söyleyeyim:)Hilal...

Adsız dedi ki...

MERHABALAR,
iLK DEFA SITENIZE GIRDIM VE COK BEGENDIM. ELLERIZE SAGLIK, NE HOS HERSEY. KEREVIZ YAPRAKLARINI KURUTMA HIC AKLIMA GELMEDI SU ANA KADAR. ALDIGIM ZAMAN ZEYTINYAGLISINI YAPARIM, YAPRAKLARINI DA ICINE DOGRARIM. ZATEN AMERIKA'DA 1 ADET KEREVIZ ALIYORUM MARKETTEN:)GUZEL ULKEMDE KILO ILE ALIRKEN , BURADA SADECE ADET ALIYORUZ:) BUNA DA SUKUR DIYORUM , EN AZINDAN ALIP NEFSI KORLETIYORUZ. ANNEME ILETMEM LAZIM BU GUZEL KURUTMA ISINI. SANIRIM O YAPAR CUNKU HERSEY BOLLUK ULKEMIZDE, MALUM..
TEKRAR SIZI TEBRIK EDIYORUM BUNCA GUZEL EMEKLERINIZ ICIN.
SEVGIYLE,
TULAY

Adsız dedi ki...

yapraklari kuruttuktan sonra , saplarini napcaz?

ZeYNeP dedi ki...

sevgili Tülay, Hosgeldin :)
Guzel sozlerin için teşekkür ederim sağolasın.Sevgili annenize de sevgilerimi iletiyorum.

Sevgili Müge merhaba,
saplarını kurutmadan önce yemeklerde kullanabilirsiniz, yada körpe olan saplarıda minik kesip kurutabilirsiniz.

SEvgilerimle,
Figen

Adsız dedi ki...

sEVGILI Zeynep (yanilmiyorsam Figen kizinizin adi, insallah yanlislik yapmadim:)
Cok tsk. ederim selamlariniz icin, iletirim tabii ki, Allah"in selami bu.. Gercekten cok guzel siteniz var, ne arasam buluyorum, zaten yeni kesfettin, iyi ki de kesfetmisim. (sanirim siz de USA de yasamaktasiniz)
Bu arada hayirli ramazanlar hepinize,

Adsız dedi ki...

sagol abla, ben bilemedigim icin sormsutum. ama iyi fikir kurutma ya da yemeklere paylastirmak. tsk.ler
MUGE

ZeYNeP dedi ki...

Tülay'cım,:)
Biz sitede 2 kişiyiz, Zeynep ve ben Figen. 2 kişi isimlerimizle yazıyoruz, bu yuzden siteyi ziyaret eden arkadaslar karıstırabiliyor zaman zaman. Zeynep Amerika dan geldi artık TR de Eskisehir de yasıyor .Su anda yeni bir işe girdi onun telasında, bu sebeple simdilik yazamıyor yakında yazmaya baslar.
Size de hayırlı Ramazanlar diliyorum canım..

Müge cim ne demek elbette sormak ve paylasmak için buradayız, yardımımız oluyorsa ne mutlu bize, cok teşekkür ederim sağolun hepiniz.

Sevgilerimle,
Figen Karavas

Adsız dedi ki...

Merhana Figencigim :)
Tamam simdi oldu canim, isimleri karistiyordum ben de:) Iki gundur ben de internete girememistim, bu yizden cevabim gec oldu sana da.Bu arada anneme tel. de konustuigumda selamini ilettim. O " da " her ne kadar tanimiyorsam da benden de cok cok selamlar, iyi Ramazanlar " dedi. Ben gurbetteyim canim , Istanbuldan ayrilali 7 sene oldu, evlilik nedeniyle. Su an Amerika/ Californiadayim. Allah kismet ederse 1 ay sonra ve tam Bayramin ucuncu gunu sevgiki ailemle birlikte olacagim, 3 haftaligina.. Dualarinizi her nekadar tanimiyorsakda eksit etme canim, malum uzuuun bir yolculuk. Cok heyecanliyim sorma gitsin, son iki senedir gidemedim.Insallah hayirlisiyla gider gelirim . Esimin is yogunlugu nedeniyle , O ve oglum gelemiyor. Zaten oglumun unuvirsite yogunlugu yasiyor. Ben de yarin senin " pureli kofte" tarifini yapacam:) koftesini hazir ettim bugunden. Yarina misafirim olacak yemege:) cok tsk. ederim canim samimiyetin ve de ictenligin icin. Her nekadar konusmadiysakda Zeynep ile cokk selamlar benden kendisine de.. Hepiniz sevgiyle ve saglikla kalin. Tekrar gorusmek uzere
Tulay

Adsız dedi ki...

Sevgili, Zeynep ve Figen Hn. Kardeşlerim!

Ben Mehmet Kandemir,
Yaptığınız siteyi çok beğendim, elinize, yüreğinize sağlık, bende sitenize bir yorum, daha doğrusu bir tarif yazıyorum.
1972-1974 yıllarında Balıkesir Manyas ilçesinde memur idim. Midemde ülserden rahatsızdım. Doktorlar şunu yeme, bunu yeme gibi perhizleri sıraladıktan sonra kendim kereviz salatasını keşfettim. Yıkanıp temizlenen körpe kereviz yapraklarını doğradıktan sonra bol miktarda zeytin yağı ve limon ilave ettim. Mükemmel bir şey oldu. Bunu 6 ay kadar yedim. Ülser rahatsızlığım geçti. Herkese tavsiye ederim. Sizleri de bu siteden dolayı tebrik ederim. Kurban Bayramınızı kutlar, sevdiklerinizle sağlıklı ve mutlu günler geçirmenizi Allahtan dilerim. Tutkuyla kalın.

ZeYNeP dedi ki...

Merhaba Mehmet bey,
Site için soylediginiz sozlere teşekkür ederiz sağolun.

Benim annem de Balıkesir lidir:)
Verdiginiz bilgiler cok guzel, bende de mide ulseri var, bir ara bende denemek isterim umarım bana da faydası olur.

Bizde siin Kurban Bayramınızı simdiden kutlarız.SAglıkla gecsin insallah.

sevgiler,
Figen Karavaş

Adsız dedi ki...

Sevgili Figen Kardeşim,
Ben şuanda Edremit'te oturmaktayım. Tabii ki zeytinyağının ve zeytinin bol olduğu yöremizde, pazartesi pazarından aldığım kerevizler bol yapraklı idi, eşim bu yaprakları ne yapacaksın diye sorduğunda sitenizden aldığım bilgileri ona öğrettim. Bunları yıkayıp temizledikten sonra kaynattı. suyuna arpa şehriyeli çorba yaptı. Yapraklarını ise, Yağla soğanı kavurduktan sonra bunları tekrar tavada karıştırdı ve üzerine sarımsaklı yoğurdu döktü. Mükemmel oldu. Yüreğinize, bilginize sağlık. Çok teşekkür ederim. Yaz tatilinde Edremit'e bekleriz. Saygılarımla,
Mehmet KANDEMİR

telefon numaram 533 254 84 54

Adsız dedi ki...

soğan, kereviz sapı+yaprağı, küçük doğranmış domates, biraz pirinç, zeytinyağı, tuz ve karabiber.. pişirip, üstüne limon sıkıp yiyebilirsiniz. harika ouyor. bugün denedim bayıldık..

Gokyuzu99 dedi ki...

Figen'im, ben de şu derlemeyi yaptım kerevizle ilgili olarak: http://divolio.blogspot.com/2011/11/baharn-bahcesinden-ne-olacak-bu.html