Pratik, lezzetli, pırasalı yemek

Meyaneli Pırasa yemeği

Aşure

IMG_5905

Hareli Kek

IMG_4711

Tavuk Kalamar

Tavuk Kalamar

Çikolata Soslu Elmalı Kek

elmalı kek

Hindistancevizli Kurabiye


Bu tarifin blogda olduğunu sanıyordum.
Sanıyordum çünkü geçen hafta arkadaşım beni Cafe den arayıp hindistancevizli kurabiyenin tarifini istedi. Siteden arşivden girip bak dedim.

Aradan 5 dk. Geçti ve arkadaşım sitede yok dedi? Nasıl yani link mi çalışmıyor acaba derken gece gelip baktım ki gerçekten yokmuş? Hâlbuki bu tarif 2005 in Kasım ayında yazılmıştı siteye yerleştirilmek üzere. Ben muhtemelen yine yazacağım derken bıraktım ve başka tarifler girdi araya. Üstelikte yemekvebiz mail grubumuzda ve birçok mail grubunda defalarca paylaştım bu tarifi. Yok, artık sıraya aldım eski tarifleri düzenleyip bitireceğim. Zamanı geçiyor önemini yitiriyor.



Fatma ya çok teşekkür ediyorum, zira ben hala bu tarif arşivde diyerek bakmayacaktım bile.




Kolay bayatlamayan bir kurabiye oluyor. Ben, kurabiye piştikten sonra alıp poşetlere koyup ya da dondurucu için özel satılan kaplara koyup dondurucuda saklıyorum. İhtiyaç halinde ani misafirlerde çıkarıp fırın tepsisine koyup 100 derece fırında ısıtıyorum. Çay demlenene kadar kurabiyeler hazır.


HİNDİSTANCEVİZLİ KURABİYE

malzemeler
• 2 Yumurta
• 250 gr. Margarin ( oda sıcaklığında )
• 3 su bardağı un
• 1 su bardağı pudraşekeri
• Yarım paket kabartma tozu
• 1 çay bardağı hindistancevizi

üzeri için
1 çay bardağı hindistancevizi

yapılışı
1. Yumurtaların sarısını ve beyazlarını ayırın.
2. Sarılarla birlikte margarini ve pudra şekerini birlikte mikserle krem haline gelene kadar çırpın.
3. Un, kabartma tozu ve hindistancevizini ekleyip yoğurun.
4. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın.
5. Hamurların bir yüzünü yumurta akına ve sonrada hindistancevizine bulayıp yağlanmış fırın tepsisine dizin ve 180 derece fırında 20 dk. Pişirin.

Benim Notlarım
Hamur piştiğinde bile dokunduğunuzda yumuşacık oluyor fırının içinde bu yüzden aldanıp ta fazladan bırakmayın fırında. Ben 25 dakika bıraktım fırında. Ama son 5 dakika fırın ısısını 160 dereceye çektim. Zira hindistancevizleri fazla kızarıp yanacaktı. Kendi fırın ısınıza göre ayarlama yapın...

Afiyet Olsun
Figen K.

20 kişi ne demiş, ne sormuş:):

Adsız dedi ki...

ilk yorumun benden olsun mu?:))
Figen ayni sekilde benimde bu tariften var bekleyen... İnsallah bende yakin zamanda eklerim, ellerine saglik...

ERDIL dedi ki...

Kücükken bayilarak yedigim Hindistan cevizli kurabiye degil dimi.Tipki aci bademe benzerdi.
Saygilarla.

ZeYNeP dedi ki...

Yelda cım olsun olsun:) Sorma o kadar cokki benim eski bekleyen tarifler , sonra bakıp hadi kalsın önemi gitti diyorum ve 2 yıl geciyor neredeyse aradan:))

Erdil Babacım , yok sizin dediğini kurabiye değil sanırım. Bu acıbadem kurabiyesine benzemiyor ?
Saygı benden, sağolun...

Figen

Adsız dedi ki...

ziyaretiniz ve yorumunuz için teşekkürler, bende sitenizle tanıştığıma memnun oldun. birbirinden güzel tarif ve önerilerinizden bende faydalanacağım.... sevgiler

Adsız dedi ki...

Figen'cim, bu benim de çok sevdiğim kurabiyedir. eline sağlık.
İyiki yapmışsın. unutmuştum, epeydir yapmıyordum.
sevgilerimle

birisinin yeri dedi ki...

dıdıdıdıdııttt...hemen bakıyorum..okuyorum...yazı bitiyor..
hiç bir zaman yapamayacak olmanın da bilinciyle aklıma hemen bir şey geliyor..
allahtan bilgisayar bozuk ve net cafedeyim...
gerçekten hava da yağış var ve yemek ve biz beni eve dönmeden önce bir pastaneye sevk ediyor..
sıcak bir çay..
tabii evde iççem...
duman'ın konserinde söylediği gibi :
çok saooluuuuuuuuuunnnnnnn :))

ZeYNeP dedi ki...

Hatice hosgeldin:)

Özlem cim evet bilirim o kurabiyeleri ben anne kurabiyesi diyorum onlara:) Anneciğim yapardı cocuklugumuzda bize catlak pek guzel olurdu:)

Hülya cım yap canım, arada iyi gidiyor ben sabahları seviyorum...

Baver aslında hiç bir zaman yapamayacak olman ? niyeki yapabilirsin aslında , bi denesen diyorum:)
Ciddiyim bak yemek mail grubumuzda Muzaffer var muhteşem ürünler cıkarıyor ve en iyi aşçılar erkektir değil mi:)Efendim sizler sağoolunnnnnnn, teşekkür ederim....

Figen

LaMa dedi ki...

ABlacigim da cok yapar ve cok guzel yapar hindistancevizli kurabiyeyi ...kulaklarin cinlasin ,ellerin dert gormesin guzel ablam

ERDIL dedi ki...

Figen ve Zeynep kardesime.Ramazan dolayisi ile Erdil'in Günlügü ve Bahcesi 1 ayligina tatile sokmak istiyorum.Bu zaman zarfinda.Ramazan adi altinda yeni bir sayfa acmak istiyorum.Bu sayfanin icerikligi Eski Ramazan günleri,Bugün,Sofralarimiz.Sohbetleri ihtiva edecek.Eger sizinde bu corbada turzunuz olmasini istiyorsaniz vercegim kodlarla direkt yazilarinizi bu sayfaya yazabilirsiniz.
Cevabiniz icin simdiden tesekkürler.
Saygiarla.

Adsız dedi ki...

kusura bakmayın alakasız bir yere soru yazıyorum ama ilgili bölüme yazarsam belki fark etmezsiniz diye düşündüm. tortila yapmak istiyorum ama malzemeleri cup ölçüsü olarak vermişsiniz. bunları gram veya lt olarak yazmak mümkün mü? mesela 1/2 cup tereyağı yazmışsınız. tereyağını eritip mi ölçeceğiz? yoksa yaklaşık bir garm belirtmek mümkün mü, eğer eritip ölçeceksek de yaklaşık olarak litre belirtebilirmiyiz? ben türkiyede yaşıyorum ve meksika yemeklerine bayılıyorum.

şimdiden teşekkürler...

ZeYNeP dedi ki...

lama hoşgeldin, ablacıgına sevgiler, teşekkür ederim.

Erdil babacım ne demek , biz ancak bu teklif karsısında Onur duyarız. Biz Teşekkür ederiz ... Şimdiden merak etmeye basladım bile:)

Sevgilerimle,
Figen K.

ZeYNeP dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
Zeynep M. TÖRE dedi ki...

Merhaba Meksıka yemeklerı seven ısımsız dost, verdıgım bu tarıf evlerde yapılan seklı tortıllanın tıcarı maksatlı yapılan tortıllalarda sadece un,su ve tuz kullanılıyor. Cup olcusu bır su bardagından 1 parmak eksık olarak belırteyım sıze. Tereyag hesaplar katı olarak kullanın, hanı oda sıcaklıgında beklemıs olacak. Herhangı bır sorunuz olursa lutfen emaıl yazın. zeynepyemekvebız@gmaıl.com
sevgıler

Adsız dedi ki...

:) isimsiz dost benim zeynep hanım ve ismim gülce...unutmuşum eklemeyi kusura bakmayın. zamanın birinde görev nedeniyle Amerika'da bulunmuştum ve Teksas sınırında bir meksika lokantasında bu enfes mutfağı keşfetmiştim. İstanbulda yaşıyorum. burada hem meksika yemekleri çok pahalı hem de lezzeti orada yediklerimin kıyısından geçemez. zaten sitenizi de meksika yemekleri ararken keşfettim..burada tortila satıldığını hiç görmedim, o yüzden enfes tariflerinizi kendim yapmak istiyorum.

evde tartım, sıvı ölçerim vs var ama tabi bu cup ölçüsünün farklı olduğunu biliyorum. hatta sanırım un için 1 cup 240 gr gibi bi şey diye biliyorum ama sıvılarda takıldım. çünkü 1 cup sıvı ne kadar lt bilmiyorum..

her neyse izninizle bir soru daha sorayım: şimdi anladığım kadarıyla evde yaptığımız şekline un, su, tuz yetiyor. peki ama bu şekilde yaptığım tortila dayanır mı? yani birkaç saat beklese kurur, sertleşir mi? bir de peki içine yağ katmak kuşkusuz ki tadını güzelleştirecektir. o zaman verdiğiniz ölçülerde yaklaşık ne kadar yağ eklemeliyim? 1/2 cup tereyağı ne kadar tereyağı acaba? yaklaşık kaç gram olabilir? bir şey belirtebilirseniz sevinirim. çok teşekkür ederim, iyi günler..

gülce

Adsız dedi ki...

pardon ticari hali un, su, tuzmuş :)

ben evde yapılan halini tercih ederim tabi ki! kusura bakmayın sizi meşgul ediyorum. bu arada sitenizin yaklaşık 1 yıldır sessiz takipçisiydim ama böylece sesim de çıktı :) yemek yemeyi değil yapmayı severim ama Meksika yemeklerinde durum değişir. onu direkt yemeyi severim :) damak tadıma çok uygun bu yemekler..Zeynep hanım bu yemekleri bu kadar lezzetli yapan sosları, baharatları ve tabi acı tadı..acaba bana önereceğiniz bir kitap var mıdır Meksika yemekleriyle ilgili.gerçi sizin siteniz de kitap gibi maşallah. Bir de nilay hanımın sitesini çok beğeniyorum.

teşekkürler

gülce

Zeynep M. TÖRE dedi ki...

Merhaba Gulce, bende Texas'da yasamasaydim Mexico yemeklerine belki bu kadar yakin olmazdim, gerci Amerika'da cok populer Mexico mutfagi.
Tarifler konusunda Nilay'da size yardimci olur, Mexico'da yasiyor benim dostumdur, sorulariniza herzaman bende Nilay'da zevkle yanit verebiliriz.
Sana cup olculerinin turkcelestirilmesini yazayim, bir kenara not al mutfaginda bulunsun.
1 cup 250 ml (esasen 240 ml. duz hesap olmasi icin 1 yemek kasik ilavesi ile 250 ml. denk duser.)
1/2 cup 125 ml ve bu da ortalama 1 cay bardagidir diyebiliriz.
1/3 cup yani 80 ml
1/4 cup 60 ml

Tortillalari agzi kapali tortilla saklama kaplarinda bekletiyorlar genelde, ama sen agzi kapali cam tencerede bu isi yapabilirsin.
Tortillalar bizim koy yufkalari gibi aslinda cok kurursa biraz nemlendir tazecik oluverir.

Tortillalari buyuk marketlerde bulabilirsin, ben goruyorum. Ama benim gibi evde kendin yapmak istersen daha sihhi ve leziz olacaktir eminim.
Tortilla presin yoksa, yagli kagit arasina kucuk bir yuvarlak koy ve uzerinden merdane ile gec :))
Kolay gelsin.
Yemek konularina merakli isen yemekbiz yahoo gurubuna uye yapabiliriz seni.
Sevgilerimle.

Adsız dedi ki...

Merhabalar.
Figen hanım, sizin bu tarifler anında işime yaramaya başladı bile..:)) Oğlumun Pazartesi günkü menüsünde kurabiye vardı.. Bende kurabiye tarifimi aramak için defterime gidiyordum ki bi de baktım, hindistan cevizli kurabiye..:))) Hemen kuzumun onayını aldım ve hazırımmm:)))) Çok mutlu oldummmm çooookkkk:)))) Dedim ya iyiki varsınız.. Bayıldım bu siteye.. BU arada bende sitemin adresini vereyim size. Belki sizede gerekir. www.elorgu.arsivi.com

Sevgiler, kolaylıklar diliyorum.
Sevin Doğan

ZeYNeP dedi ki...

Sevin hoşgeldin :)
Ne guzel tarifin işine yaraması, eline saglık simdiden,oğluşuna kocaman opücükler benden:)
Dedim ya mailimde de ihtiyac duyduyun bir şey olursa adresimi biliyorsun,

yorum için teşekkür ederim,
Figen

Adsız dedi ki...

Merhaba figen hanim. Bu kurabiyeleri kizimin dogumgununde yaptim pekde guzel oldular ama ben margarin yerine siviyag kullandim. Herkes cok begendi. Tesekkurler
Sedef

ZeYNeP dedi ki...

Sedef hanımcıgım afiyet olsun , kızınızın yeni yası kutlu olsun:) ne guzel doğumgununde yapmanız ve memnun kalmanız, ellerinize saglık sizinde..Ayrıca donup bilgi verdiğiniz için de teşekkür ederim,

Sevgilerimle,
Figen