Pratik, lezzetli, pırasalı yemek

Meyaneli Pırasa yemeği

Aşure

IMG_5905

Hareli Kek

IMG_4711

Tavuk Kalamar

Tavuk Kalamar

Çikolata Soslu Elmalı Kek

elmalı kek

Hamsi Koydum Tavaya

Merhaba

Bu aksam yemekte ne vardi konusunu isledigimizi biliyorsunuz
cogunuz
Yemekbiz yahoo gurubumuzda.
Gurupta herkes pisirdiklerini paylasiyor tum yemekbiz dostlari ile.
Bende bu aksam bizim soframizda ne vardi onu sizlerle paylasmak istedim.
Gectigimiz gunlerde bugulamasini yaptim, bu aksamda tavasini.
Bu donem hamsi cok bol ve mutfak butcesini sarsmayacak durumda.
Bugun kilosunu 3 Ytl. den aldim. Ne guzel degilmi?

Hamsili tariflere gecmeden once hamsinin bize ne faydasi var yazmak istedim sizlere.
Karadeniz’in ünlü hamsisi, Omega-3 yağı zenginliğiyle kolesterol seviyesini düşürüyor, kanın pıhtılaşmasını önleyerek damar tıkanıklığı, kalp krizi, dolayısıyla felç geçirme riskini düşürüyor. Uzmanlar, hamsinin haftada en az 1 kez yenmesini, kalp hastaları içinse bu miktarın haftada 3-4 porsiyona çıkarılmasını öneriyorlar.


Hamsi Bugulama

1 kg hamsi
3 tane limon suyu
3 kasik zeytinyag
tuz

Hamsileri ayikliyoruz, bugulama yaparken
kilciklarini ayiklamiyorum ben. Ayiklayip yikadigim hamsileri tuzlayip biraz bekletiyorum.
Sonra hamsi bugulama yapacagim tepsiye zeytinyagi koyup tamami ile yagliyorum. Hamsileri duzgunce yerlestirip uzerine limon sularini dokuyorum. Kapagini kapatip kisik ateste suyunu salip cekene kadar bekliyorum.
Cabuk pisiyor.
Bugulamayi gecen hafta soframiza konuk etmistim, bu aksamda tavasini yaptim.

Hamsi Tava

1.5 kg hamsi
1.5 su bardagi sivi yag ( kizartma icin)
1 su bardagi un ( sevenler yarim su bardagi misir unu ilave edebilir)
tuz

Hamsileri bu sefer kilciklarindan arindirarak ayikliyorum.
Yikiyorum tuzla beklettikten sonra her hamsiyi birbirine yapistirip unluyorum.
Sonrada kizgin yagda kizartiyorum.
Roka ile servise hazir ediyorum.

Hamsili sezonu kacirmayin derim. Taze ve leziz bu donem. Hepinize kolayliklar diliyorum.
Afiyet olsun.

Zeynep T.


Ozur: Evet gurbette yasayan tum hamsi severlerden ozur diliyorum.
Yillardir gurbette yasadim. En son 6.5 sene once hamsi yemistim. Balik
sezonu acildigindan beri bol bol yemege calisiyorum. Tum gurbetteki
hamsi severler sizleride hamsileride cok seviyorum. Dilerim en kisa
zamanda sizlerde sofranizda hamsiye kavusursunuz.
Sevgilerimle.

25 kişi ne demiş, ne sormuş:):

Ayn dedi ki...

Bir gurbetci olarak yazayim Cuma pazarinda Berlinde hamsi bollugu vardi tabii cinekop'u da unutmamak lazim.Insallah böyle devam eder.Tarif biraz gec geldi öteki Cumaya bir deniyelim.
Saygilar.

Sevim dedi ki...

bende bir gurbetciyim. isvicrede yasiyorum ve ne zamandir hamsi tava yapmak istiyorum. ama hic biryerde hamsi bulamiyorum. yok, yok, yok arkadaslar. gecen gün almanyadaki türkbakkalina gittim (almanyasinirinda oturuyoruz). bayaa ümitlenerek gittim ama oradada yoktu. bu gidisle olmayacak bu is..... :-(

damak tadı dedi ki...

Zeynep'ciğim,
Gurbette yaşayanların memleket yemeklerine olan hasretliklerinin ne demek olduğunu çok iyi bilirim.Bende Almanya'da iken yatar kalkar simit diye tuttururdum.)) Umarım gurbetteki arkadaşlarda en kısa zamanda bolca yerler balık çeşitlerinden..
Hamsilerin enfes enfes canım,ellerine sağlık pek de güzel yapmışsın..Afiyetler olsun,sevgilerimle..

Yeşim'in Mutfağı dedi ki...

Oh ne güzel ellerine sağlık Zeynep, ben de kaç haftadır hamsi sayıklıyordum bu fotoğraflar da üstüne geldi : ) Bilseydim belçikaya geleceğimizi geçen sene bol bol hamsi yerdim : ))

damak tadı dedi ki...

Sevgili Zeynep'ciğim,
Sana ve ailene,burdaki arkadaşlara da hayırlı ramazanlar diliyorum.Allah ağzınızın tadını bozmasın..

Güzel bir hafta sonu geçirmen dileği ile..


Sevgilerimle

b a v e r dedi ki...

balık..balık ..ve bir daha balık...hele hamsi olursa..öyle limon mimon ve bir de üzerine patatesler kesiliyor..
*buraları okurken kafamda geç belki de çok geçde olsa bir şimşek çaktı...bir yemek masalı diye bir kitap almıştım ama sonra içinden bakarak hiç yemek yapmadım..neden bilmiyorum...
ama eminim ki bir gün yemek yapmaya karar verirsem artık kaynak çok ama çok fazla...
ellerinize sağlık..
:)

vildan dedi ki...

annemler geldi bugün aniden. gelirkende koca bi poşet hamsi getirmişler nassssıl mutlu oldum. bi de şimdi burada bu tarifi gördüm. inşallah bizde yarın hamsi yiyecez. :)

ellerine sağlık..

YesilErik dedi ki...

Zeynepcim, dip notun cok ince gercekten. Sana afiyet olsun, bizim icin de ye. Harika gorunuyorlar.

Nilay dedi ki...

Zeynep ablacım, geçtiğimiz Türkiye tatilinde bir kez hamsi tava yaptırma şansını yakaladım anneme. Çok lezzetliydi tadına doyamadım. Gidince tekrar hamsi tava yiyeceğim ama bıkana kadar, valla canım çekti.
Sevgilerimle

zeynepyemekbiz dedi ki...

Sevgılı Ayn, Sevım, Damak tadı, Yesım, Baver, Vıldan, Yesılerık ve Nılay.
Hosgelmıssınız. Cogumuz gurbet acısını yasayan ınsanlarız degıl mı? Bende en cok hamsı ve sımıtı ozlerdım hep. Bu sene donmek kısmet oldu vatanımıza. Doyasıya yıyorum her tadı. Sız gurbet dostlarımında kulaklarını cınlatarak elbette:))
Sevgılerımı kabul edın.

Hanife dedi ki...

Zeynep'cigim,
Dip notun icin tesekkurler. Ben de hamsiyi cok seviyorum ve coook ozledim..
Afiyet olsun, ellerine saglik..

ÇEŞNİ dedi ki...

hamsi yerine ben sizin o marifetli ellerinizi yerim..
Hayırlı ramazanlar zeynepcim figencim..Allah evlatlarınızla, ananızla babanızla sevdiklerinizle nice mutlu hayırlı günler nasip etsin.. Sofranızın bereketi eksik olmasın...Sizi seviyorum..
aynur

susam dedi ki...

Hayırlı ramazanlar zeynep ve figen hamsi tava nefis valla elinize sağlık.görüşmek dileğiyle sevgiler.

damak tadı dedi ki...

Sevgili Zeyneep'ciğim,
Sana ve ailene tekrardan hayırlı ramazanlar diliyorum canım.

Daima sevgiyle kal,ramazan ayında sayfalara nasıl bakıp da yerimizde oturucaz bilemiyorum.

Sevgiyle kal daima

yemekvebiz dedi ki...

Sevgili Hanife, Aynurcum, Susam ve Damaktadi
Hepimize hayirli ramazanlar olsun.
Allah saglik versin birgun belki biryerde hep birlikte hamsilerimizi yeriz. Olmazmi ?
Sevgilerimle, tesekkur ederim yorumlariniz icin.

Zeynep

renkler dedi ki...

Selam:-)

Hamsiye bayılırım. Hamsili pilava ise hiç dayanamam ama güzel yapılmış olmalı... Bir ara annem yapıyordu ama nedense O da yapmaz oldu. Bu nedenle iş başa düştü, iyi bir hamsili pilav tarifin varsa verir misin?

Sevgiler:-)

yemekvebiz dedi ki...

Merhaba Renkler,
bende simdiye kadar hep hazir yedim hamsili pilavi hic kendim denemedim, iyi bir tarif bulup deneyince burada paylasirim seninle ve merak eden diger dostlarla.
Sevgilerimle.
Zeynep

yemekvebiz dedi ki...

SEvgili Renkler,
bugun Yemekbiz yahoo gurubumuza bir arkadasimizdan hamsili pilav tarifi geldi, sana buraya kopyaliyorum.
Tarifi veren Turkmen oguzulgen. Turkmen'e de tesekkurler yeniden.
Icli Tava (nam-i diger hamsili pilav)

Oncelikle zeytinyagli dolma ici hazirlanir. Maydanoz, nane, fistik ve karabiberli guzelce ic hazirlanir. Ayiklanmis hamsi tuzlanip kilciklari cikarilir. Acik olarak duz bir yere konur tek kat olarak. Yuvarlak bir firin tepsisi/borcam yaglanir. Hamsilerin sirti una batirilip tepsinin kenarlarindan ice dogru, biraz ust uste gelecek sekilde gunes gibi dizilir. (Sirtlari alta gelecek). Sonra tepsinin kenarlarina da dizilir ayni sekilde. Bosluk kalmamali, ama ne cok s1k, ne de cok seyrek olmali doseme islemi. Uzerine hazirlanan ic konup guzelce serilir, 3 yada 4 parmak kalinliginda olacak sekilde. Yine icin de ne cok incesi, ne de cok kalini iyi olur. Tepsinin kenarlarina dizilen hamsilerin disa sarkan kismi icin uzerine kapatilir ve ayni tabani dosedigimiz gibi, uzeri de distan ice dogru done done gunes gibi kapatilir. Bu sefer hamsilerin sirti disa bakar, bir de tabandaki gibi unlanmaz. Bir de dikkat edilecek nokta hamsileri dizerken hafif ustuste binmesidir. Cok seyrek konursa, piserken arasi acilir ve goruntu hos olmaz. Hemen hemen tabani dosediginiz s1kl1kta dosenir ust kisimda. Sonra tepsinizin buyuklugune gore yumurta sarisi biraz zeytinyagi ile acilir ve hamsinin uzerine surulur. Orta hararetli firinda pisirilir, biraz kendine gelince de servis yapilir. Daha dogrusu yenmez, yaninda yatilir. (Bu arada, unutmadan bir detay cok yerde hamsiler kizartilarak yapilir bu pilav. Bizde yapilan ve sevilen hali ise budur.)

Kolay gelsin.
Zeynep

b a v e r dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
b a v e r dedi ki...

bunu bir kere daha duymuştum..
en iyi aşçılar erkeklerden olur diye..
aşağıda ki post'un yorumlarında da aynı şeyi okudum da...
değerli yemek üstadlarımız...
şöyle diyorum :
bunda yine geleneksel yapıyı kıramayan türk toplumunun etkisi diyebilir miyiz ?
yani aslında çok daha güzel yemek yapan bayanlar varken...erkekler çalışmış...bütün şöhret de erkeklere kalmış...
bu döngüyü kıran ilk görüntüler aklımda kaldığı kadarıyla...1990'ların başında ortaköy'deki cafe restoranların lokantaların içinde yemek yapan bayanlar dı...(camlardan dükkânların içeri görünecek şekilde..)....

renkler dedi ki...

Tarif için teşekkürler Zeynep. Çünkü bu sıralar canım feci çekiyor...

hatice dedi ki...

Zeynep eline sağlık, balık sezonu açıldığından beri biz de her hafta en az 1 kere hamsi yiyoruz. Annem de senin yaptığın gibi iki hamsiyi birleştirip kızartır hep. Sevgiler...

LaMa dedi ki...

Ben de tam serzenisli bir yorum yazmaya hazirlaniyordum-ozellikle hamsi gorunce tutamiyorum kendimi- ki sicak notunu gordum:) Gurbetin en zor yani hamsi olsa keske degil mi?
Allah bizi tum sevdiklerimizle cennetinde kavusturur insallah...
Sevgiler

yemekvebiz dedi ki...

Sevgili Hatice tesekkur ederim, bizde haftada en az 1 kere yemege dikkat ediyoruz.

Lama, ben bunun acisini cok iyi biliyorum. Gurbette yasadim yillarca. Umarim sizde dilediginiz vakitte Turkiyemize donersiniz.

Sevgilerimle.
Zeynep

d@li dedi ki...

abla ya canım çekti birazdan kapıyı çalıcam ben geldim imsakta ne var diye saat iki şimdi acıktımda