Ev Makarnasi Yapimi
Bugunlerde kisa hazirlikla geciyor gunlerim. Kislik sebzelerin kurutulmasi , recellerin yapimi derken makarna kesimine geldi sira. Yurtdisinda yasarken de yapiyordum kendi makarnami. Insan kendi hazirlayinca herseyi ile sanki lezzeti bir baska oluyor degilmi?
Bu sene yine yapayim istedim. Apartman komsumuzda bu konuda hayli becerikli, yureklendirdi beni. Malum Zipzip’la bazi seyleri yapmak zor. Komsum zaten disariya istek uzerine ev makarnasi yapiyor surekli. Isteyen olursa bana email ile ulassinlar ben kendisine iletirim.
Gelelim makarna yapimina, ellerim hamurlu hamurlu mumkun oldugunca goruntulemek istedim. Olculeri azami olarak yaziyorum size. Siz kendinize ailenizin buyuklugune gore cogaltabilirsiniz.
15 beze icin gerekli malzemeler:
15 adet yumurta
4.5 kg un ( 200/300 gr. Acarken kullanim icin gerekli)
Ilik su
Tuz
Hazirlanisi:
Ununuzu eleyerek hamur yoguracagiz kaba dokun. Ortasini acin. Baska cukur bir kaseye yumurtalarinizi kirin. Cirpma aleti ile iyice cirpin. Sonra cirpilmis yumurtanin likit olcusu kadar ilik suyunuzu hazirlayin.Mesela cirpilmis yumurtalar yarim lt. mi oldu, o kadar ilik su kullanacaksiniz.
Cirpilan yumurtalari ve ilik suyu ortasini acmis oldugumuz una ilave edin. Tuz miktarini kendinize gore ayarlayin. Kenarlardan iceri dogru hamuru yogurmaya baslayin. Hamur elinize yapismayacak kivama gelene kadar yogurun. Bu islem biraz guc istedigi icin hayli yordu beni inanin. Yogurma isleminden sonra hamuru 15 esit parcaya boleceksiniz.
Beze diye tabir edilen sekilde yuvarlayin hamurlarinizi, uzerini ortup biraz dinlendirin. Sonra teker teker bezeleri acmaya baslayin. Acilan hamurun kalinligi cok ince olmayacak. Bu konuda komsum yardimci oldu, surekli actigi icin kendisi makina gibi hizli hizli acma islemini yapti.
Sonrasinda acilan yufkalari yaydik biraz kurumasini bekledik. Zira acilan yufkanin hemen kesilmesi zor oluyor. Ters yuz edilen yufkalar daha sonra kesim icin sert zemin uzerine getiriliyor.
Duz keskin bir bicak yardimi ile kesmeye baslayin.
Once yufkayi ikiye katlayin ortadan kesin. Sonra dorde katlayip ince seritler elde edecek sekilde kesin.
Daha sonrada kibrit copu inceliginde kesme islemine baslayin.
Sonrada yine kurumasi icin nemli olmayan bir ortama serin makarnalarinizi.
Kurudugundan tamamen emin olduktan sonra ( 4 gun beklettim ben) cam kavanozlara koyup saklayin. Nemli olmamasina dikkat edin. Kuflenme olusabiliyor sonrasinda.
Yapmak isteyen dostlara simdiden kolayliklar diliyorum. Yaninizda bir yoldas olursa daha da kolay ve cabuk oluyor.
Afiyet olsun.
Zeynep T.
25 kişi ne demiş, ne sormuş:):
Misler gibi ev makarnasi. Ellerine saglik Zeynep'cigim. Ne guzel olmustur simdi. Zipzipcigim bol bol yesin, bol vitaminli..
Ben de sebze kurutmayi dusunuyorum bakalim bu yil, olursa tabii:)
Sevgiler..
Zeynepciğim,eline sağlık.Ev makarnasının tadı hiç bir makarnaya benzemez.Şimdiye kadar hep önce anneciğim,ondan sonra da ablacığım yapardı.Bu sene malum nedenden dolayı yapamıyacak.İş başa düştü ama İstanbul nemli kurur mu diye düşünüyorum.Afiyetle,sağlıkla yemek nasip olsun inşallah.Öpüyorum seni ve Zıpzıpı..
abla, tornadan cikmis gibiler masallah. hele o hamurlarin yuvarlakligi. ellerinize saglik. kis aylarinda eristeli yemekleri de yayinlayacaksin degil mi?
Hanıfecım, gercekten oyalayan bır ıs makarna yapımı ama lezzetıde oyle guzel kı. Benım zıpzıp lupluyor bu makarnayı buyuk hevesle. Sızın oralarda sıcaklar bıtmeden kurutma ıslemıne basla bence. Kolaylıklar sımdıden sana. Egemı op benım ıcın.
Münevver ablacım, kış gelmeden buralara gel bırlıkte yapalım, komsum sayesınde bende epey pratıklestım cunku. Bırlıkte yaparız ne olacak. Sen gelecegın zaman haber ver yeter :))
Sevgılerımle.
Fethıyecım, komsum Çimen hanım oyle pratıklestırmıs kı; tak tak kesıyor, usta ahçıların soğan kesme işlemi gibi. Yufkalarıda ıkı hareketle acıverıyor ben bır tane açana kadar o 2 taneyi açıyor hemen. Zaten o cesaret verdı Zıpzıp ıyıce yaramaz oldu cunku, bırlıkte yarım gunde bır suru makarna kesebıldık sayesınde.
Kış gelsin kullanıma geçelim makarnaları tarifleride paylaşırız canımcım.
Selamlar,
Size ve sevdiklerinize çok güzel bir hafta ve günler diliyorum..
Ev makarnasına hep imrenmişimdir,sende ne kadar güzel
bir şekilde sunum yapmışın tebrikler..
Emaği geçenlerin ve senin ellerine
sağlık canım.Afiyetle yersiniz inşallah.
Komşunuzada çok selamlarımı gönderiyorum,seni yalnız bırakmadığı için makarna konusunda.
Sevgiler
Merhaba Damaktadı
Tesekkur ederım sanada ıyı haftalar olsun, sende az bır olcude kendın deneyebılırsın.
Normalde 30 yumurtalı yapınca bır kıs yetecek kadar ev makarnası yapılıyor. Sevgılı Çimen e selamlarınızı ıletecegım elbette.
O olmasa ben ancak 1 gunde bıtırırdım tum ıslemı.
Sevgıler.
Erişte bizde çok sevilir. Annem her yıl keser. Ben de kesmesini bilirim de hamurunu yoğurmayı hiç denememiştim artık bu yıl evdeyim ya bu yıl kendim denesem diyordum.
17 Kasım 2005 tarihli postumda ben de "keşli cevizli erişte" tarifi vermiştim. Keş bulabilirmisin bilmiyorum ama en azından cevizle dene.
Erişteni afiyetle yiyin, zıpzıp'a yarasın...
Merhaba zeynepcim biz erişte deriz bu makarnaya ama ben hiç yapmadım kayınvalidem ve annem sağolsun:))elleriniz3e sağlık canım sevgiler..
Sevgili Hulya
Sanirim Kes Bolu tarafina ait birsey, Dallas'dan arkadasim var Omur o anlatmisti bana nasil yapildigini ve lezzetini.
Arayip bulacagim burada, senin tarifini deneyecegim canim.
Sagolasin.
Merhaba Armeda,
benimde rahmetli anneannem sag iken hic yapmazdim o hep yapardi bizler icin kisliklarimizi. Simdi is basa dustu, birde kendi yaptiklarim daha zevk veriyor bana.
Ugrastiriyor ama olsun, tadi guzel :))
Sanada afiyet olsun.
Tesekkur ederim.
Selam Zeynepcim,
Ben tek başıma asla yapamam gibi gelıyor bana.
Annecik yapacak ancak bende kesmesinde yardım edebilirim.Pazar
günü eğer yapabilirsek sana mutlaka
sonuçları bildiririm canım.
Komşunu ve seni çok öpüyorum.İkinizinde ellerine gönüllerinize sağlık.Bu makarna işi
emek isteyen bir iş.
Mutluluk içinde yersiniz inşallah
sevdiklerinizle.
Sevgiler.
Figencim,
İnanamadım, makarna yapmışsın! Hep denemek isterdim ama çok zor gelirdi, gördüğüm kadarıyla o kadar da zor değilmiş.
Ben bunu denemezsem çatlarım. Uygun bir zaman bulmak lazım tabi.. Ama yapıcam. Kesin.
Sevgiler,
selin (www.selincaglayan.com)
Figen mi dedim? Benim sitemde figen yazıodu ama? Zeynep? Kafam karıştı valla. Ama farketmez, süper süper. Teşekkürler tarif için.
selin çağlayan
Zeynep, ellerinize saglik. Yaninda biri oldugunda yardim eden, kisliklari hazirlamak bana hep cok zevk vermistir. Afiyetle yersiniz insallah. Sevgiler
Merhaba Selin,
Yemekbiz gurubumuzu ve sitemizi Figen'le birlikte idare ediyoruz bu sebeple bazen isimlerimiz karisiyor sorun degil, ziyaretin mutlu eder bizi her zaman. Yaparsan makarnayi yorumlarini bekliyorum.
Sevgili Nezaket, kucuk cocukla yapmak bazi seyleri cok zor, bu sebeple komsum bana cesaret verdi, sayesinde cabucak yapiverdik.
Sagol.
..eyvah..korktuğum başıma gelmiştir...karnım acıktı bile şimdiden..her zaman söylerim ben pek anlamam bu işlerden ancak..böyle hamur işlerine bir de yumurta katılınca ben fena olurum..elinize sağlık..
Zeynep merhaba,
Çok sağlıklı ve çok lezzetli valla..
Annem de çok sık gönderir bana kışın.. Kendi yapmasa da yapan arkadaşlarından alır ziyarete gelirken..
ellerinize sağlık. Şöyle bol domatesli pişirmek var şimdi!!!
sevgiler..
Evren
Merhaba Baver
hamur isini sevmeyen varmi bilmiyorum, ben cok seviyorum ve keyifle yapiyorum her zaman.
Seni aciktirdigim icin uzgunum, hemen bir paket makarna al biryerlerden yap ye :)))
Sevgili Evren, ahh bu anneler...
Benim annem yapmaz ama, boyle ugrasamam der birakir, ben anneanneme benzemisim, o usanmadan yillarca bizlere yapti, rahmetli oldugundan beride ben yapiyorum anneme veriyorum :)))
Afiyetle yiyelim, domateslisini, keslisini insallah.
Sevgilerimle.
Merhaba;
Komşunuzun samimiyetinden çok etkilendim.Elbirliğiyle yapıvermişsiniz makarnaları ne güzel.Fotoğraflar çok açıklayıcı olmuş.Ellerinize sağlık.
ooof abla ya oof : nası canım çekti şimdi ya
abla ben makarna kesmesine severim TAbi makarna kesilirken biride pişirir yaplar getirir :) abla bu makarna kesme ismi 3-5 kişi bir gün ona diğer gün buna diyerek hergün kesilir kimin evinde kesiliyorsa kesilenden alınıpğ 2 tabak pişirilir. Kurusu gibi olmaz lezzetini sorma hiç canım çekti :(
ellerinize sağlık harika görünüyorlar.ben hamur açmayı beceremediğim için makarna kesmek için makinasından faydalandım.birde makarnayı yaparken kullanılan sıvı miktarı kadar haşlayıp biraz sulu bırakarak blendrdan geçirdiğim pazı veya ıspanağı kullanarak sebzeli makarna yaptım.yeşil yeşil çocuklarımın hoşuna gitti.
allah razı olsun o kadar tatlı anlatmıssınızkı....
hıc yapmadım ben ev makarnası... annem yapar hep alısmısım.. ama artık ben yapmalıyım dedım kendı kendıme .. ee yas 30a gelıyor..:)
ınete tıkladım sızın sayfanız cıktı..
deneyecem ınsallah guzel olur..
adsiz merhaba
gercekten kendi el emeginle yaptigin hersey tuketirken daha cok leziz geliyor insana.
Kolay gelsin ve afiyet olsun simdiden.
Zeynep
ellerinize sağlık çok güzel olmuş Allah nasip ederse yarın da ben yapacağım...sevgiler
Yorum Gönder