Pratik, lezzetli, pırasalı yemek

Meyaneli Pırasa yemeği

Aşure

IMG_5905

Hareli Kek

IMG_4711

Tavuk Kalamar

Tavuk Kalamar

Çikolata Soslu Elmalı Kek

elmalı kek

Ayin Sebzesi "BAMYA"

Merhaba

Bu ay Yemekbiz yemek gurubumuzda ayin sebzesi olarak " Bamya" yi belirledik.
Gurup icinde bamyali tariflerimizi paylasiyoruz.
Benim tek sevemedigim sebzedir. Ama kayinannem cok seviyor.
Bu sebeple kendine bolca pisiriyor ve yiyiyor.
Bu sefer pisirdigi bamya yemegini ve hazirladigi bamya konservesini
sizler icin goruntuledim. Tarifini paylasmak istedim.
Cunku bamya sever bir hayli cok.
Bamya yemeginin tarifine gelince:


1/2 kg bamya
1 adet kuru sogan
2 adet limon
200 gr dana kuzu karisimi kiyma
1 adet buyuk domates
1 yemek kasigi salca
2 bardak su
2 yemek kasik tereyag
birer tutam seker ve tuz

Hazirlanisi:
Once bamyalar ayiklaniyor. Sevgili Fethiye bu konuda bir post hazirlamisti sizler
icin bende buraya sizlere faydasi olmasi icin yeniden koyuyorum.

Bamya ve limonun yarısını bütün olarak az suyla haşlayıp, süzün. Sogani yemeklik hazirlayin, tereyaginda(boyle olursa daha iyi olur dedi kayinanne) pembelesinceye kadar kavurun. Kiymalari ekleyip birlikte kavurun, salcayi ve domatesi de ekledikten sonra suyunu ilave edin. Ayiklanmis bamyalari ekleyin, uzerine yarim limonu sikin ( eger varsa bir dal korugu yikayip direk tencerenin icine birakin). Yaklasik 15 dk kisik ateste pisirin. Asla tencereye kasik sokmayin, iki kenarindan tutup silkeleyin. Tuz ve sekeri ilave edip ocagi kapatin.


Kis icin saklamak isterseniz?




Bamyalari ayiklayip temizleyin. Tencerede 2 adet domatesi rendeleyin 2 yemek kasik zeytinyagda cevirin. Sonra bamyalarida icine atin. 5 dk kadar tencerede pisirin.
Cok pismeyecek. Tuzunu ilave edin. Sonra sicak iken kavanoza yerlestirip kapagini
iyice kapatin. Ters cevirin. 12 saat disarida bekledikten sonra buzdolabinda saklayabiliyorsunuz. Bozulmadan cok uzun sure bekliyormus bu sekilde bamyalar.

Afiyet Olsun.
Zeynep T.

18 kişi ne demiş, ne sormuş:):

munevver dedi ki...

Zeynep!Ben de bamyayı çok seviyorum.İnanmıyacaksın,sizin guruptan habersiz ben de dün bamya yayınladım.Ellerine sağlık.(Remziye ablanın da)...

zeynepyemekbiz dedi ki...

Sevgili Munevver abla,
bamyanin seveni cok. Ama benim tek yemedigim sebzedir. Bu konuda esimlede uyum icerisinde oldugumuz icin hic pisirmek zorunda kalmadim :))
Kayinanne cok seviyor, kislik olarak hazirladi kendine bir suru kavanoz. O sebeple bende paylasmak istedim blogda. Tesekkur ederim.

Adsız dedi ki...

Sevgili Zeynep,
Kayınvalidenin ellerine sağlık bamyaya bayılırım ve kış için kavanozla saklama fikri çok hoş, genelde dondurucuya atardım .. ama kavanoz daha lezzetli kalır gibi geliyor..
tek sorum, kavanozu dolapta aylarca saklayabiliriz yazmışsın.. illaki dolapmı olmalı, dışarıda karanlık bir yerde durmazmı acaba.. illaki soğuk bir ortamdamı kalmalı..
kolay gelsin..

Hülya YILMAZ dedi ki...

Zeynep'cim, bende bamyanın tadını bile bilmezdim. İlk işe girdiğim sıralardı. Arkadaşlarımın büyük bir iştahla yediğini görünce ben de bari bir tadına bakayıp dedim ve deyiş o deyiş. En sevdiğim sebze oldu. Benim etobur ailemin bile itiraz etmeden yediği tek sebze. Bence sen de bir denesen!..
Annem bana yazın ayıklayıp derin dondurucuda donduruyor. Konservesini hiç denemedim. Kayınvalidenin eline sağlık.

selin çağlayan dedi ki...

Bamya severim ben de. Bu şekilde hazırlayıp saklamak da çok pratikmiş. Teşekkürler paylaştığın için.

zeynepyemekbiz dedi ki...

Merhaba isimsiz dost
kavanozda bu sekilde hazirlanmis bamyayi buzdolabinda saklamak sart degil.Serin gunes almayan yerlerde de muhafaza ediliyor. Uzun sure saklanabiliyor. Kapagi acilmadigi surece.
Kolay gelsin.

zeynepyemekbiz dedi ki...

Hulyacim
dondurucuda epey yer tutuyor yaz sebzeleri, kavanozda bu sekilde saklamak inan cok iyi. Bu sekilde taze fasulye ve taze barbunyayida sakladik.
Denersen eminim memnun kalacaksin.
Tesekkur ederim.
Kayinanneye ilettim mesajini.

zeynepyemekbiz dedi ki...

Selincim, inan cok basit bir yontem. Lezzetinden de hicbirsey kaybetmiyormus. Taze fasulyeden ve barbunyadanda yapabilirsin bu sekilde. Bu hafta taze borulce icin ayni islemi uygulayacagim.
Tesekkurler.

fethiye dedi ki...

ah bamya bulabilsem!

biz kuzu etiyle yapariz ama ve bol domates + limon suyu ve sarimsaga yatirarak.

sevmedigin bir yemegi yapmak ne garip bir duygu olsa gerek abla. iyi, sansli etrafindakiler.

Benar dedi ki...

Sevgili Figen Hn.,

Sayfamı ziyaretiniz ve güzel yorumunuz için size teşekkür ederim. Ben de bamya sevenler grubundanım hatta bayılırım diyebilirim.. Ellerinize emeğinize sağlık..

Bu arada; Mübarek Regaip Kandilinizi ve üç aylarınızı kutluyor, nice kandiller ve ramazanlar diliyorum.

Selam ve sevgiler..

zeynepyemekbiz dedi ki...

Fethiyecim,
ORalarin bamyasi kocaman haklisin, ancak mexicanlarin yaptigi gibi kizartilarak tuketilebilir gibi geliyor bana. Kucuk bamya bulmak zor cok haklisin. Istersen sana hazirlayip gonderelim buradan ne dersin?

zizu1912 dedi ki...

ufak bir yanlışlığı düzelteyim;bamya ayın değil tüm zamanların sebzesidir:)

Oya Kayacan dedi ki...

Çocuklar, hep '''oraların büyük bamyaları'''ndan yakınıyorsunuz. Ben de doğrusu kocamanlarını bu haftaya kadar hiç görmemiştim. Selimiye Pazarı'nda karşılaştık neyse Çarşamba günü. Adama, "bunlar dolmalık mı?" diye sordum... Haklısınız yani, bizim yaptığımız yemeklere gitmez o pabuç kadar bamyalar.

zeynepyemekbiz dedi ki...

Benar hosgeldin, yorumun icin tesekkur ederim. Senin ve hepimizin kandili mubarek olsun.

Zizu yorumunla bamya severlerden oldugun anlasiliyor. Ben yemedigim icin birsey demiyorum, senin dedigin olsun tum zamanlarin sebzesi olsun peki :))


Oya hanim, Amerika'da benim yasadigim bolgede meksikalilar hep dilimleyip kizartiyorlar, una bulayip citir citir guzel oldugunu soyluyorlardi, yemegini kac kere tarif ettim onlara ama sevmediklerini soylediler. Kultur farki sanirim.

Tesekkur ederim.

Kruidnagel dedi ki...

zeynep bamyaya bayilirim ben de ama ne yazik ki burada tazesini bulmak cok zor, ya konserve olarak ya da kurutulmus olarak bulabiliyorum. Ama bir bakayim Turk bakkallarina bulabilirsem konservesini yapmayi ben de istiyorum, ayni sekilde fasulye ve diger sebzelerle de konserve yapilabilir, ellerine saglik kayinvalidenin,

yemekvebiz dedi ki...

Merhaba Kruidnagel
Yinede sen sansli sayilirsin, Avrupa'da yasayan Turk gurbetciler diger gurbetciler gibi degiller. Cok fazla sayida Turk bakkallari mevcut, istenilenler hemen bulunuveriyor. Ben gurbette yasarken sadece bir Turk bakkal vardi ve aradigimizi bulmak epey zordu benim icin.
Taze fasulyeyi ben bu sekilde yapiyorum sonuc mukemmel. Eminim sende memnun kalacaksin.
Tesekkur ederim.

Zeynep

Adsız dedi ki...

ıııyyy bamya mı pek yemem annem sürekli yapar ama kendimi ne kadar zorladısamda bir türlü yiyemedim ben zaten sebze sevmem ama yine de size afiyet olsun size bir tavsiye annem sürekli bamyayı kızartıp öyle pişirir salyaları gitsin diye galiba öyle derdi annem hadi size iyi bamya yemeleer...

Adsız dedi ki...

-Selamun Aleykum Ve Rahmetullahi Ve Berekatuhu,
Merhaba verdiginiz bilginin sadakasini vermek lazim.

Biz Australiada -Adanali olarak bamyayi boyle yapiyoruz;

bamya-2-4 kisi icin
domates-rendelenmis yada dogranmis
4 ince cintilenmis sogan
7-8 dis ezilmis sarimsag; 5-6 dis tum
*kuzu eti dogranmis; kemikli kuzu incik-cani et istiyene
nohut
2-3 kasik b.salcasi
tuz
kekik
limon suyu
-Etleri diger malzemeler ile ayni cigden pisiriyoruz, genelde cogu seyi.Ama, miktari az olursa, etler tabiki bastan onceden ayri pismis omasi lazim.
Afiyet olsun.