Pratik, lezzetli, pırasalı yemek

Meyaneli Pırasa yemeği

Aşure

IMG_5905

Hareli Kek

IMG_4711

Tavuk Kalamar

Tavuk Kalamar

Çikolata Soslu Elmalı Kek

elmalı kek

Göbete

Merhaba
Yemekbiz dostları bilir. Eşim Tatar. Eski zamanlardan beri genelde tarım ve hayvancılıkla uğraştıkları için hayvansal ve tarımsal ürünleri tüketmeyi seviyorlar.
Sofralarında hep hamur ve et var. Bir söz vardır ; Tatar hamursuz doymaz.
Geleneklerine ve birbirlerine çok bağlı insanlar. Eski gelenekleri yaşlılar yeni nesile
öğreterek unutulmasına engel oluyorlar.
Bana göre Tatar mutfagının en zahmetli ve en leziz böreği Göbete.
Tatarlar özel günlerinde göbete yıyorlar. "Kobete" olarak da geçiyor ismi. İçine koyduğumuz malzemeler değişebiliyor. Patatesli, pirinçli, işkembeli, tavuklu göbeteler olabilir. Yanında muhakka hoşaf, ayran veya cacıkla yenir.

Malzemeler:

1.5 kg. un
su
bir çorba kaşığı tuz
yarım kilo kıyma
normal büyüklükte üç soğan
bir tatlı kaşığı karabiber
pirinç
yağ

İç Hazırlanışı:
Kıyma, yarım çay bardağı yağ ile kavrulur.
Ayıklanmış ve yıkanmış pirinç katılır.
Yarım su bardağı su eklenip pişirilir.
Sonra 1 tatlı kaşığı karabiber katılarak karıştırılır.
Un, tuz ve su karıştırılarak hamur yapılır.
Daha sonra küçük yumaklar halinde ayrılır.
Her yumak ayrı ayrı açılarak, kurumaya bırakılır.
Yalnız pazılar açılırken, nişastalı un kullanılır.
Kuruyan yufkalar, yağlanarak tepsiye dizilir.
Yufkaların yarısına gelince ara malzemesi olan içi yayılır.
Sonra diğer yufkalar yağlanarak tepsiye dizilir.
Üst kısmı biraz yağlanarak fırına verilir.
Buyuk tepsılere döşenip mahalle fırınlarında pişiriliyor.

Not: Tatarlar kimdir? Neden tatar deniliyor diye merak eden dostlar için :
http://www.vatankirim.net/tarih.asp?yazi=tatarlarkimdir

33 kişi ne demiş, ne sormuş:):

Adsız dedi ki...

Gerçekten de çok zahmetliymiş. Yufkaları tek tek o büyüklükte açmak herkesin harcı değil :). Hazır açılanından olsa da yesek çayımızın yanında :) Ellerine sağlık.

Zeynep M. TÖRE dedi ki...

Şulecim, sürekli yapıldığı için elleri öyle alışık ki, inanamazsın.
Öyle seri ve ince açılıyor. Sen gel ben sana çay yanına ikram ederim :))

Tijen dedi ki...

zeynep'cigim bil bakalim ben kimin göbetesini yerdim hep? tabii ki zübeyde teyzemin. kulaklari çinlasin. sor bak belki hatirlar, ilkokul beste iken bir kere birinin içine para mi nohut mu ne koyarak yaptigi manti bana çikti diye pek sevinmistim. dilek tuttuktu tabii ve ben anadolu lisesini kazanmayi istemistim. ondan midir nedir kazandiydim.
tijen

Nezaket dedi ki...

Hic yemedim ama cok lezzetli bir borege benziyor. Kuru yufka böregi ve biraz tuzlu baklava ! arasi bir sey galiba. Ellerinize saglik. Sevgilerimle

evcilkedi dedi ki...

Ellerine sağlık Zeynep'ciğim. Özellikle bu yöresel lezzetlerin tanıtılması ve hatırlanmasında blogların önemli bir rolü var. Sen de sıklıkla yer veriyorsun, eksik olma. Rumelide de buna benzer bir hamur işi yapılıyor ama tam adını bilmiyorum. Seninki tel tel çok enfes görünüyor, hepinize afiyet olsun!

munevver dedi ki...

Zeynepciğim,inanır mısın bilmem bu gün düşündüm.Göbete hiç yapılmammış,Eskişehirli olarak yapsak diye.Esk.olup göbeteyi bilmiyen ya da yemeyen yoktur herhalde.Ben de pek severim.Pirinç ayrı bir tat veriyor değil mi?Ellerine sağlık kardeşim.

Mailimi okudun mu?

Adsız dedi ki...

zeynep merhabalr... ellerine saglik bir yoresel lezzeti daha tanittin bizlere... hamur acmasini bilen bir blogcu olmak baska bir sey.. mesela ben hamur acamiyorum..

benim halam senelerce eskisehir`in hamidiye koyunde yasadi.kendisi tatar olmamamasina ragmen, tatarlarin arasinda yasadi, tatarlar da onlari kabul etti. halamin en siki dostlari tatar arkadaslaridir. biz yazlari halamin koyune giderdik, hani bag bahce gorelim diye.dolayisiyla koyde bizde iyi vakit gecirirdik.gobeteyi ordan bilirim.. ama halam pogaca seklinde yapardi. sonucta daha kolay...ama ic harci ayniydi. hatta icinde pirinc olusunu birazcik yadirgamistim. pogacanin icinde pirinc olacak is mi diye.

simdilik bu kadar zeynep...kendine iyi bak

ycurl dedi ki...

Zeynep abla,
Bizim ailede tatarlik (enistem haricinde) yok ama Eskisehir'de yasayinca zaten o kulturun bir parcasi oluyorsun. Kiymali pirincli olani favorimdir. Olsa da yesek. Ellerine saglik

Zeynep M. TÖRE dedi ki...

Tijencim iletecegim Zubeyde halaya bu notunu. Cok becerikli inan. Evet Gobete ve manti icine ozel seyler koyuyorlar bazen sans olsun gibilerinden. Eminim kulaklari cinlamistir.

Tesekkur ederim.

Zeynep M. TÖRE dedi ki...

Sevgili Nezaket esasinda yagli bir borek, nisasta ile aciyorsun ama yaglama isi cok fazla. Fakat kullanilan yag kaliteli olunca ipek gibi oluyor kesinlikle rahatsiz etmiyor yiyen kisiyi.
Tesekkur ederim.

Zeynep M. TÖRE dedi ki...

EVcilkedicim, sende farketmissin, Cogunluk bana bunu soyledi evet ben kendi kulturumuzun yemeklerine tatlarina cok duskunum. Bunlari bloglarda paylasarakda yeni nesillerin ogrenmelerine bir nebze elci oluyoruz hepimiz degil mi?
Nisasta sayesinde baklava gibi yerken aldigin hazzi hissediyorsun zaten.
Tesekkur ederim.


Sevgili Munevver, tavuklu da yedim ama kiymali ve pirincli benim favorim. Emailin bana ulasmadi. Yenilermisin zeynepyemekvebiz@gmail.com adresime.
Tesekurler.

Zeynep M. TÖRE dedi ki...

merhaba Defne,
Halanin yaptigi usulde kolay iyi fikir cunku buyuk hamur acmak kisiyi yoruyor cunku. Ayrica keserken gobete zor oluyor pogaca gibi olunca dagilmadan servisi daha kolay olur. Tesekkurler, halana selamlar.

Sevgili Ycurly, Houstonda' da durum ne? Sicaklar nasil? Eskisehiri sevdim ben gunduz sicak olsa bile aksamlari cok serin havasi. Bu sene yolun dusmuyormu buralara hadi gel, birlikte yapar yeriz :)))

Behiye dedi ki...

Merhaba Zeynep, ben herhalde ortaokul çağlarındaydım bunu dayımlarda yediğimde, yengem tavuklusunu yapmıştı. Annem abaza olduğu için ben onlara has bir şey diye düşünüyordum. Halbuki yengem tatar, sen yazınca hatırlamış oldum bu ayrıntıyı:) Eline sağlık, çok güzel gözüküyor.

fethiye dedi ki...

Zeynep abla, boyle bir borek sunup da kacmak yok! ;) bir kac sorum var ;)

pirinc ne kadar konacak? herhalde cok az?

peki, araya konan yaglar zeytinyagi mi yoksa erimis tereyag mi? eminim olcmemissinizdir ama kurutulmus yufka kullanildigina gore cok yaglamak gerekir diye dusundum, oyle mi?

Bir de, kac kat acildi bu borek?

Inan olsun cok guzel gozukuyor, canim cekti! :) Ellerinize saglik. Yiyenlere afiyet olsun.

Zeynep M. TÖRE dedi ki...

Merhaba Behiye,
tavuklusuda cok hos hatta bir keresinde sevgili Mine tavuk cigeri ile yapildigini soylemisti bana. Tavuk cigerli hic yemedim.Ama tavuklusuda cok leziz. Ama benim favorim kiymali nedense :))
Tesekkur ederim.

Zeynep M. TÖRE dedi ki...

Sevgili Fethiye
pirinc miktari bir subardaginin 3/4 u kadardi. Tam bir bardak degil. Yag olarak eskiden tamami ile tereyag kullaniliyormus. Yag cok gidiyor. Cunku bekletilen yufkalari yaglama isleminde gerekiyor. Simdilerde piyasadaki bazi zeytinyagli margarinlerin icine biraz tereyag koyup yapiyorlar. Cunku tereyag epey bir yekun tutuyor. Yaklasik 3 su bardagina yakin yag kullaniliyor.
Gobetenin alt kati 18 sira, ust kati 15 sira denk geldi.
Baklava gibi 40 kat olamadi :)))
Insallah birgun yolun buralara duser sana gobete ikram ederim.
Tesekkur ederim.

vintage biscuit dedi ki...

gercekten cok degisik bisey
eline saglikkk
midene saglikkkkkkk:)

Zeynep M. TÖRE dedi ki...

biscuit gel konugum ol birlikte yiyelim, ne dersin?
Tesekkur ederim canim.

Adsız dedi ki...

Ah be Zeynep, adam gibi gobete yemeyeli, yani babaannem ve diger gobeteci akrabalar/ arkadaslari vefaat edeli yaklasik 20 yil oldu. O kadar sIk yapilirdi ki bizim evde.

Bütün börekleri cok severim de, gobete deyince akan sular durur. Annem bazen filo veya baklavalik yufka ile deniyor ama i-ih. Ayni tat degil, ama nefis köreltmeye yetiyor yine de. Artik Tatarlarin arasinda olduguna göre, baska seylerde yaparsin degil mi? Vallahi o kadar makbule gececek ki...

Zeynep M. TÖRE dedi ki...

Minecim, ben zaten hamur işlerinin hepsini çok severim, uzakta iken ıyı ıdı bu kadar kaptırmıyordum kendımı sımdı bıraraya oyle cok gelınıyorkı her seferınde herkes aynı anda kolları sıvayıp mutfaga dalıyorlar. KKonuklar ev sahıbı aynı anda ve bırsuru sey uretılıyor. Sonrada afıyetle yenıyor. Kılo vermeyı unutacagım zaten ben bu gıdısle. Yolunu bu taraflara dusur yapar yerız göbeteleri .

Tuz ve Biber dedi ki...

Zeynepçiğim, biz de tatarlık yok ama annem çok güzel öğrenmiş bu böreğin yapımını ve çok lezzetli yapar. Biraz ağır gelir çok yiyemem ama tadına da doyamam. Ellerine sağlık canım. Sevgiler
Evren

Zeynep M. TÖRE dedi ki...

Evrencim, dogru soyluyorsun yagli bir borek ama kullanilan yag cok onemli esasinda tam anlami ile tereyag ile yapilsa cok iyi gidiyor ama baska yaglar devreye girince biraz tadi degisiyor. Yemeye doyamiyor insan degil mi?
Bende once cok yemeyecegim derim sonra bakmisim luplemisim bir cogunu :)))
Tesekkur ederim.

Adsız dedi ki...

Gobete de cok guzel gozukuyor ama esas beni gulumseten 'herkes kollarini sivayip mutfaga daliyor' cumlesi oldu.
Tatar tanidiklarimin mutfaklarini
lezzetli yemeklerinden daha cok ozledigimi farkettim. Disiplinli ve hiyerasik bir isbolumu ve muthis bir calisma uyumu olurdu o mutfaklarda. Kuslukler gozardi edilirdi. Buyukler , kucukler herkes gorevini bilir. Bir yandan haril haril calisilir, bir yandan bilmeyenlere ogretilir. Gereksiz muhabbet yapilmaz, her yemek ciddiyetle yapilir. Normalde 2 kadin ayni mutfaga girdiginde kesin bir surtusme cikar derler halbuki. Tatar mutfaklarinda nasil oluyorsa 10 kadin da olsa hicbir sorun olmazdi..

Adsız dedi ki...

merhaba.göbete benim de çok sevdiğim bir börek.babam tatar,ben de hamurişlerini çok severim.on çeşit yemek olsa,bir çeşit hamurişi olsa,hamurişini tercih ederim.ilk sizin sitenizi Kırım başlığında Google'da bulduğum sitelerdeki çiğ börek tariflerini araştırırken buldum.sayfanızı beğeniyorum ve sık sık ziyaret ediyorum.

Başarılar...

Zeynep M. TÖRE dedi ki...

Merhaba Isımsız dostumuz,
ne ıyı yapıyorsunuz zıyaretlerınızle bızıde sevındırıyorsunuz. Tatar hamursuz doymaz dıye bosa dememısler degılmı?
Bızım evde de aynı sorun var, en zahmetlı yemegıde yapsam hamur ısı kadar hora gecmıyor nedense.
Tekrar tesekkur ederım.

Zeynep M. TÖRE dedi ki...

SEvgılı Tugba
yazdıkların cok dogru.Oyle guzel bır uyumla herkes ısını yapıyor kı, gectıgımız gunlerde anıden habersız mısafırler geldı. Hadı ne ıkram yapalım derken cıgborek dendı ve hepbırlıkte gırıverdık mutfaga kımı yogurdu kımı actı kımı ıcını koydu kımı kenarlarını kestı kımı kızarttı derken bır suru borek cıktı ortaya :)))
hemde nasıl otomatık herkes.

Adsız dedi ki...

isimsiz dostundan sana,merhaba.ilk defa yorum yazdığım için kusura bakma zeynep.ben,ayten.düzceliyim.önceden haftada bir hamurişi yapıyordum.ama şimdi üç dört defa yaptığım oluyor.yani bayağı abarttım.hatta bugün yufkadan hem fırında hem tavada börek yaptım. yeni tariflerini sabırsızlıkla bekliyorum.sevgiler.

Damak Tadı dedi ki...

selam,
Göbeteni denedim fakat seninki kadar başarılı olamadım sanırım görüntü açısından.tadı güzeldi beğenildide yalnız açmasını sanırım
yapamadım.ilk yapışta acemilik olur dimi.))bundan sonraki yapışlarda umarım seninki gibi güzel olur.
çok selam


www.damak-tad.blogspot.com

VİLDAN dedi ki...

Köbeteyi bizde severiz ama tariflerimiz farklı..sizinkide cok iştah açıcı görünüyor.Ustelik tarifinizi dogum günümde yazmışsınız , enkısa zamanda deneyecegim..Kolay bir tarif isterseniz www.mutfaktakimvar.blogspot.com da..sevgiler...

Kuntabak dedi ki...

Bir düzeltme yapmak isterim esas adı " Kobete"
sevgiler

meleginmarifetleri dedi ki...

vallahi bende çok severdim bu göbeteyi istanbuldayken tatar bir arkadaşım vardı annesi yapardı hep nefis bir börek elerine sağlık.
bi ara bende yapsam iyi olacak aklıma gelmişken>:))

vildan çayan dedi ki...

Tatar olupta köbeteyi görünce dayanmak mümkün mü. Harika.. ellerine sağlık canım. Rahmetli annemde çok güzel yapardı.

vildan çayan dedi ki...

Tatar olupta köbeteyi görünce dayanmak mümkün mü. Harika.. ellerine sağlık canım. Rahmetli annemde çok güzel yapardı.