Ciger Sarmasi
Merhaba
Turkiye'ye gelmeden 1 gun once eltim ile msnde gorustugumuzde Turkiye'ye geldigim
gunun aksami yemekte ne olsun istersin diye sormustu bana, bende uzun yillardir
yemege hasret kaldigim bir yemegi istedim ondan, zira biliyorum cok guzel
yapar bu yemegi.
Bu yemegi rahmetli anneannemde cok guzel yapardi, ozellikle kurban bayramlarinda
ve bahar aylarinda. Ege'de hemen hemen her lokantada bahar aylarinda bu
yemegi bulmaniz mumkun.
Bizim geldigimiz tarihlerde kuzu gomlegi henuz bulamadigi icin sevgili eltim bu
yemegi bana yapamadi, gecen gun telefonda gomlegi buldum, hazirliyorum aksama
hadi gelin deyince cok sevindim acikcasi :))
Kendisinin hazirladigi ciger sarmalarini sizler icin goruntuledim ve tarifi aldim.
Sizlerle paylasmaktan da cok keyif alacagim.
Malzemeler
Kuzu ciğeri 1 takım
1 kahve fincani sivi yag
1 su bardagi pirinc
7-8 tane taze sogan
4 tane yumurta sarisi
yarim demet maydanoz
Karabiber ,tuz
ceyrek demet taze nane
Gömlek yağı 400 gr.
Hazirlanisi
Cigerleri kucuk kucuk dograyin.
Pirinci yikayip suzun.
Taze sogani, maydanozu, naneyi temizleyip yikayin kucuk dograyin.
Kuzu gomlegini ilik suda islatin, 8 adet kare cikacak sekilde kesin.
Sivi yagi tencerede kizdirin, cigerleri taze soganlar ile kavurun.
10 dakika sonra pirincide ilave edin.
Maydanoz, nane, tuz ve karabiberi ekleyin.
1 bardak su ilave edip biraz kaynamasini bekleyin.
Atesin derecesini azaltin. Kapagi kapatip 15 dk pisirin.
Sonra silkeleyin tencerenizi ve dinlendirin bir sure.
Kucuk komposto kasesinin icine kare olarak kestigini gomlegi yerlestirin.
Icine cigerli harcinizi koyun ve sarkan parcalari harcin uzerine kapatin.
Tepsinizi yaglayin, kaseyi tepsiye ters cevirin.
Firini 225 C de isitin.
Tum gomlekler icin ayni islemi yapin.
Uzerlerine yumurta sarisi surup firina yerlestirin.
40 dk da kizariyorlar firinda.
Sicakken servis yapin.
Afiyet Olsun.
Zeynep T.
Tarif Aysun T. ye aittir.
Turkiye'ye gelmeden 1 gun once eltim ile msnde gorustugumuzde Turkiye'ye geldigim
gunun aksami yemekte ne olsun istersin diye sormustu bana, bende uzun yillardir
yemege hasret kaldigim bir yemegi istedim ondan, zira biliyorum cok guzel
yapar bu yemegi.
Bu yemegi rahmetli anneannemde cok guzel yapardi, ozellikle kurban bayramlarinda
ve bahar aylarinda. Ege'de hemen hemen her lokantada bahar aylarinda bu
yemegi bulmaniz mumkun.
Bizim geldigimiz tarihlerde kuzu gomlegi henuz bulamadigi icin sevgili eltim bu
yemegi bana yapamadi, gecen gun telefonda gomlegi buldum, hazirliyorum aksama
hadi gelin deyince cok sevindim acikcasi :))
Kendisinin hazirladigi ciger sarmalarini sizler icin goruntuledim ve tarifi aldim.
Sizlerle paylasmaktan da cok keyif alacagim.
Malzemeler
Kuzu ciğeri 1 takım
1 kahve fincani sivi yag
1 su bardagi pirinc
7-8 tane taze sogan
4 tane yumurta sarisi
yarim demet maydanoz
Karabiber ,tuz
ceyrek demet taze nane
Gömlek yağı 400 gr.
Hazirlanisi
Cigerleri kucuk kucuk dograyin.
Pirinci yikayip suzun.
Taze sogani, maydanozu, naneyi temizleyip yikayin kucuk dograyin.
Kuzu gomlegini ilik suda islatin, 8 adet kare cikacak sekilde kesin.
Sivi yagi tencerede kizdirin, cigerleri taze soganlar ile kavurun.
10 dakika sonra pirincide ilave edin.
Maydanoz, nane, tuz ve karabiberi ekleyin.
1 bardak su ilave edip biraz kaynamasini bekleyin.
Atesin derecesini azaltin. Kapagi kapatip 15 dk pisirin.
Sonra silkeleyin tencerenizi ve dinlendirin bir sure.
Kucuk komposto kasesinin icine kare olarak kestigini gomlegi yerlestirin.
Icine cigerli harcinizi koyun ve sarkan parcalari harcin uzerine kapatin.
Tepsinizi yaglayin, kaseyi tepsiye ters cevirin.
Firini 225 C de isitin.
Tum gomlekler icin ayni islemi yapin.
Uzerlerine yumurta sarisi surup firina yerlestirin.
40 dk da kizariyorlar firinda.
Sicakken servis yapin.
Afiyet Olsun.
Zeynep T.
Tarif Aysun T. ye aittir.
17 kişi ne demiş, ne sormuş:):
son zamanlarda blog gezemiyordum. meğer benden başka tembel yokmuş. neler var neler.
ellerinize sağlık.
zeynep abla, eltinizin ellerine saglik, sizlere afiyet olsun! ben bu kuzu gomlegi nedir ne degildir bilemedim yalniz ;( bir aciklama rica etsem? :)
zeynep abla,
eltinin ellerine saglik. Benim annem de cok guzel yapar. Yillardan beri yemedim ama burada kuzu gomlegi bulamam zaten degil mi?:)
Zeynepcim, simdi ben ne yapayim :( nereden bulucam kuzu gömlegini, buralarda bulmasi cok zor, bu gidisle yalniz resme bakmak var bizim kismetimizde, olsun sen bizim yerimize yersin bol bol. Eltin Aysun hanimin ellerine saglik.
Sevgilerimle canim.
Merhaba Hulyacim,
Tesekkur ederim guzel sozlerin icin, eltime iletecegim bunlari.
Eski bir Osmanli yemegi, Ege ve Trakyada cok yapilir diye biliyorum ben.
Fethiyecim, kuzu gomlegi dedigimiz sey, cok ince bir yagli zar, kuzunun derisi ile et arasinda bulunur o sebeple gomlek diye tabir ediliyor, etin uzerinde bir katman oluyor, ince ince yag damarlari vardir uzerinde, kuzudan siyrildiktan sonra bu sebeple donar zaten hava ile temas edince, kullanmadan once ilik suda bekletip yumusamasi beklenilir ve kullanima hazir hale gelir.
Tek tek yapmayip, tepsiye malzeme dosenip uzerinede duz boreklik yufka gibide serilebiliyor, sonra uzerine yumurta sarisi surulup firinlaniyor, pisince borek gibi kareler halinde kesilip servis yapiliyor, ama kaselerde hazirlanip pisirmek servis acisindan daha kolay.
Ycurl, sorma sorma, bende ayni dertten muzdariptim, Houston'da dolasmadigim arap market, kasap kalmadi hic biri bilmiyor bunu, bulamamistim, o yuzden eltim sorunca hemen bu yemek aklima geldi :))
Ozgulcum, eger orada Turk kasaplar bulabiliyorsan eminim bulabilirsin, bizim kasaplarimiz biliyor bunu cunku. Aysun'a iletecegim bu guzel sozlerinizi.
Cok tesekkur ederim.
Sevgilerimle.
Sevgili Zeynep,rahmetli anneciğim bu yemeği her kurban bayramında yapar,biz afiyetle yerdik.(Galiba hemşehriyiz,
Eskişehir).Ben İstanbulda gömlek bulamadım önceleri,sonra da unuttum gitti.Eltinin ve senin eline sağlık.
Şimdi cesaretlendim.Bahar bitmeden yapayım ben de..Sevgiler....
Zeynepcim, eltinin ellerine sağlık, ben de heveslendim resmini görünce, kuzu gömlek kesin bulurum Ankara'da yapmalıyım en kısa zamanda, sevgiler canım, teşekkürler...
Merhaba Munevver hosgeldin,
ben Ankaraliyim, ama esim E.sehirli.
Bizde amerikadan donuste buraya yerlestik, guzel bir sehir E.sehir.
Umarim Istanbul'da kasaplarda bulursun gomlek ve yaparsin, unutulup giden bir lezzet cunku, bir kere tadan ciger sarmasini unutmasi imkansiz degil mi?
Kolay gelsin sanada.
Tesekkur ederim.
Safrancim,
Ankara'da haldeki sakatat dukkanlari hala duruyorsa eminim orada bulabilirsin, biz Ankara'da yasarken orada bahar aylarinda kolaylikla buluyordum, yaparsan simdiden kolay gelsin diyorum sana.
Tesekkur ederim.
Sevgili Figen,
Gecenlerde bloguma gelip cafenizden bahsetmistiniz. Oradan sormustum cafenin yerini ama cevap gelmedi sizden...
zeynep hosgeldin :)
sagol aciklamalarin icin zeynep abla. buradaki kasaptan ozel isteyecegiz demek ki. :)
ben bu yemegi ilk eskisehirde yasayan halamda gormustum amanin herkes ole ole yerken ben de iyyy demekle mesguldum.. sonra ne restorantkarda ne kadar kiymetli oldugunu abim anlatmist(ben cocukken et yemez ve sakatattan hic hoslanmazdim da..) simdi burda gorunce hakikaten kiymetli ve lezzetl heralde dedim..
ellerinize saglik...
Bilginc hosbuldum canim,
Fethiye umarim bulursun, ben TX de cok aramistim inan bir ara.
Defne Nur, merhaba hosgeldin blogumuza, bir kere tadina bakarsan inan sende cok seveceksin, emek isteyen guzel bir lezzet cunku.
Sevgilerimle.
I was searching blogs,and I found yours.Please,
accept my congratulations for your excellent work!
If you have a moment, please visit my xtreme gaming computer site.
Have a good day!
Hi Fellow! I was just searching blogs,and I found yours! I like it!
If you have a moment, please visit my yahoo anti virus program site.
Good luck!
sevgili Zeynep
bana anamın ciğer sarmasını tarif etmişsiniz ellerinize sağlık bravo size ne lezzetler vardır kimbilir
Yorum Gönder