Pratik, lezzetli, pırasalı yemek

Meyaneli Pırasa yemeği

Aşure

IMG_5905

Hareli Kek

IMG_4711

Tavuk Kalamar

Tavuk Kalamar

Çikolata Soslu Elmalı Kek

elmalı kek

frında karnabahar mücver


Artık draftta bekleyen tarifleri vereceğim, vakit buldukça yazıp, zira yeni işimden dolayı evde bir şey yapamıyorum, malum Cafe de yeterince yemek yapıyorum:) Eve gelince sadece Ulus la oynamak ve sonrasında ise Cafe nin haftalık planları, ertesi gunun yemekleri, hesaplar vs vs.... Sonra bakıyorumki saat 23,30 olmus , eh artık yatsam deyip gidiyorum odaya, sabah 06,00 da aynen gune devam,

Bu tarifi de cok zaman once yaptım, evde karnabahar vardı ve fırında bir tarif yapmak istedim, derken yemekbiz mail grubunun arsivine baktım files ta Sevgili Sinem Öztanır ın grubumuzla paylaştığı tarifini yaptım, cok güzel oldu biz çok beğendik, gayet hafifti üstelik,
Uygun bir vakitte bu tarifi Cafede de uygulayacagım:)

Sinem cim teşekkürler !

Hepinize şimdiden iyi haftasonları, zira ben ancak en erken haftaya karsınıza cıkarım:)

fırında karnabahar mücver

Malzemeler

o Orta boy karnabahar
o 1 adet soğan
o 7 yemek kaşığı un
o 1'er demet dere otu ve maydanoz
o 2 yemek kaşığı salça
o 3 yumurta
o 100 gr. Kadar beyaz peynir rendesi
o Tuz , karabiber , z.yağı
o 2 diş sarımsak
o 1/2 paket kabartma tozu

Yapılışı

1. Öncelikle karnabaharı çiçek çiçek bölüp düdüklü tencerede az suyla haşlayıp, soğumaya bırakın.
2. Diğer tarafta derin bir kaba soğanı rendeleyin.
3. Yumurta , peynir , dereotu ve maydanoz(ince kıyılmış), tuz ,baharatlar ,sarımsak ve yağı soğana ekleyin.
4. İyice karıştırın.
5. Soğumuş olan karnabaharları ezerek karışıma katın.
6. Salçayı yedirin. Un ve kabartma tozunu karıştırıp ekleyin.
7. Yağlanmış tepsiye yayarak , 175 C de pişirin.

Afiyet Olsun,
Figen

17 kişi ne demiş, ne sormuş:):

evcilkedi dedi ki...

Ellerine sağlık Figen. Karnabaharın kokusundan hoşlanmayan ev halkına bu şekilde yedirebilirim. Acaba brokoli ile de yapılabilir mi? Mücverin her türlüsünü seviyorum ama kızartıldığı için çok seyrek hazırlıyorum. Bu haliyle çok daha masum:-) İşlerinde kolaylıklar diliyorum, sevgiler
Tülin

Sibel dedi ki...

Demek bizden sakladığın tarifleri görebileceğiz artık! Şaka bir yana işlerinde kolaylıklar diliyorum sana Figenciğim, hakikaten zor.. Ama herşeye rağmen keyifli olsa gerek:) Tarif de çok güzelmiş hakikaten, ben de bayılıyorum fırında yapılan mücvere. Eline sağlık.

ZeYNeP dedi ki...

Tülin cim bence brokoli ilede yapılabilir, üstelik cokta hos olur, brokoliyi ben besamel ile yapıyorum hep, ama boyle dene sen guzel olursa bende denerim:))

Sibel cim:)) sorma dunya tarif var , bir cogunu sizler zaten verdiniz sitelerinizde ben hala verecegim:)) Yaparsanız afiyet olsun, ve iyi dilekleriniz için cok teşekkür ederim sağolun,

Sevgilerimle
Figen

Nezaket dedi ki...

Merhaba, karnibahari haslarken bir parca ekmegi tulbente sararak haslama suyuna atarsaniz, karnibaharin o nahos kokusu eve hic yayilmiyor. Bunu ogrendigimden beri uyguluyorum, tabi bu ise en cokta esim sevindi, zira karnibahar kokusunu hic sevmiyor. Eline saglik Figen, cok guzel olmus. Sevgilerimle

ZeYNeP dedi ki...

Nezaket güzel püf noktası için teşekkür ederim,:)
Sevmeyen için gercekten azap oluyor kokular,

Teşekkür ederim,
Figen

Adsız dedi ki...

http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=181586

belki benim sayfamda sana biraktigim mesaji gormezsin diye linki birde buraya yaziyorum zeynep, oku bakalim radikal ne demis =) baslatigin mail grubuyla gurur duyabilirsin sanirim =)

ZeYNeP dedi ki...

Sevgili Cem cok teşekkür ederiz, bu bilgi bize dün sabah Mine den geldi , sağolsun oda okumus ve bize bildirdi, bizde dün gece mail grubumuza duyurduk, Nur hanım güzel yazmış. Evet mail grubumuz çok sıcak, dost ortamında , Ben ve Zeynep grubun düzeni bozulmasın diye emek harcıyoruz.Ve gerçekten iyiki bu mail grubunu kurmuşuz.Hepimiz çok şey öğreniyoruz yemekbiz mail grubundan...

Bilgi verdiğin için çok teşekkür ederiz:)

Sevgilerimle
Figen

ZeYNeP dedi ki...

Sevgili Cem cok teşekkür ederiz, bu bilgi bize dün sabah Mine den geldi , sağolsun oda okumus ve bize bildirdi, bizde dün gece mail grubumuza duyurduk, Nur hanım güzel yazmış. Evet mail grubumuz çok sıcak, dost ortamında , Ben ve Zeynep grubun düzeni bozulmasın diye emek harcıyoruz.Ve gerçekten iyiki bu mail grubunu kurmuşuz.Hepimiz çok şey öğreniyoruz yemekbiz mail grubundan...

Bilgi verdiğin için çok teşekkür ederiz:)

Sevgilerimle
Figen

Adsız dedi ki...

Radikal yazarı nur çintay yazmış sizleri geçen gün. (http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=181586)
o sayede haberdar oldum, haberdar olduğuma da aşırı memnun oldum. hepinizin ellerine sağlık...

***

Bloglarda ne pişiyor?
Nur Çintay A.

Blogun yoksa hiçsin. Artık ev kadınlarının bile öyle kapsamlı blogları var ki, tasvirler yetersiz.
Tabii 'ev kadını' denen model de çoktandır tamamen biçim değiştirdi.
'Yemek yapmak' bir harcıâlem anne aktivitesi olmaktan (gene çoktandır) çıktı.
Pek çok kadın mutfakla 'amatör' denilemeyecek düzeyde ilgileniyor. Bu ilgilenme halinde yeni olan şey, artık sadece tarif düzeyinde kalmamaları.
Neredeyse tamamı, reçeteden öte yemek kültürüne takık vaziyette. Sürekli araştırıyor, yeni formüller buluyor ve bunları delice yayılan bloglarından ya da web sitelerinden duyuruyorlar.
Mail grupları bu alışverişte stratejik bir görev üstleniyor. 'Yemekbiz' diye bir grup var mesela; aklına bir şey gelip de bulamadın mı, ne kadar karışık olsa da, buraya yazıyorsun, net cevap alamasan da bir bilen çıkıyor.
Geçen gün şöyle hayati bir mail geldi: Tok tutacak, tatlı, az kalorili kurabiye tarifi var mı?
Ve 10-15 dakika içinde bu karışık isteğe tarifiyle cevap geliyor.
Bu mail gruplarında Meksika'da, Çin'de yaşayan Türkler var. Mesela ramazanda şöyle yazışmalar oluyor:
Güllacı nasıl yapacağız?
Hemen oralarda satılan güllaç muadili bir hamurun adını veriyorlar birbirlerine.
Bir keresinde mantı krizi baş göstermiş, hamur açmaya da üşenilmişti herhalde. Hemen cevap geldi, Almanya'da egg roll hamuru var; onunla yap, aynısı oluyor, diye.
Bu arada sitelere ciddi vakit/emek harcıyor, yemekleri fotoğraflıyor, işin görselliğini önemsiyorlar.
Sonra kendi aralarında özel etkinlikler yapıyorlar; ayın sebzesi, meyvesi, konusu gibi.
Mesela 'evcini' diye bir site var. Şık fotoğraflı yemeklerin yanı sıra hoş bilgiler de var içinde. Son yemeklerinden 'Dane-i Yeşil', tarifiyle de özgeçmişiyle de çok ilginç mesela. O özel etkinliklerden 'Saray Mutfağından Lezzetler' temasına dahil kendileri.
Ama hafta sonuna girerken ve kaç sabahtır kahvaltıda bir menemen/sucuklu yumurta için gözlerim dolarken, soğanlı yumurta öyküsüne daha fazla kaptırdığımı söyleyebilirim.
19. yüzyıla ait bu soğanlı yumurta, Marianna Yerasimos'un '500 Yıllık Osmanlı Mutfağı' kitabındanmış.
Ramazanın 15'inde padişaha sunulan yemekler arasındaki soğanlı yumurtayı Enderun Efendisi pişirirmiş. Padişah yemeği beğenirse onu kendisine Kilercibaşı seçermiş. Böyle kritik de bir lezzet yani: Kariyer kuruyor/yıkıyor.
'Evcini'nden devam edelim:
"Belki soğan ve yumurtadan başka bir malzeme kullanılmayan bu yemekte, maksimum lezzet yaratan adam sarayın sınırsız zenginliğinde kim bilir neler yaratır diye düşünülüyordu. Belki de baharatın çok kullanılması elinin ayarının olmadığını ve müsrif olduğunu, az kullanılması ise pinti olduğunu gösteriyordu. Tam tadında ve kararında yapılması gereken, sabır isteyen güzel bir tarif vesselam. Kitapta belirtilen bir diğer şey, tarifin güzel olması için soğanların en az üç saat hafif ateşte pişmesi gerektiği. Fakat Marianna Yerasimos altı soğanı bir buçuk saatte pişirebilmiş. Ben ise üç soğanı 45 dakikada pişirdim. Yok, kesinlikle Kilercibaşı olamazdım. Padişah 'Tiz vurun kellesini' derdi..."
Bu anlatımdan uyanabileceğimiz gibi hiç de pratik bir sabah yumurtası değil söz konusu olan.
Soğanlar bir buçuk saat boyunca yakmadan kavruluyor; karamelize nefaseti yani. Ayrıca malzemeler içinde tarçın, yenibahar, taze çekilmiş karabiber, sirke ve tozşeker var.
Allah her yumurtaya bu itibarı nasip etsin.

Adsız dedi ki...

Selam Figen,

Kusura bakma ben bir tek Zeynebi tanidigimdan ve bu blog ismiyle sayfami arada ziyaret etiginden ona karsi bir mesaj birakmistim ama simdi ogrendimki mail grubu ikinizin katkilariyla baslamis birseymis, o zaman ikinizinde gurur duymasi gereken birsey =)

Ben evciniyle gurur duydum cunku yazar birde onun sozlerini oldugu gibi gecirmis yazisinin icerisinde, demek o bile beyenmis onun anlatim tarzini.

size kolay gelsin.

Sevgiler.

ZeYNeP dedi ki...

Merhaba Cem:)
Hiç sorun değil, çoğu kez bizi ya karıstırıyorlar yada birimizi biliyorlar:) 2 kişi olunca boyle oluyor,

Evcini ni bende begeniyorum, kendine özgü bir uslubu, anlatımı var, ayrıca yemeklerini sunum şeklini de begeniyorum,

Bizi ziyaret ettiğin için teşekkürler:)

Sevgilerimle,
Figen

ZeYNeP dedi ki...

Anonymous merhaba ve hosgeldiniz,
bizde sizinle tanısmıs olmaktan mutlu olduk, ama isminizi yazmayı unutmussunuz hitap edemedim, kusura bakmayın,

Her zaman bekleriz sayfamıza,
sevgilerimle,
Figen

Tuna Tanrıkulu dedi ki...

Figencim ,
yine dökürmüşsün, zaten karnıbaharı her haliyle severim, bu tadı hayal bile edemiyorum. Ellerine sağlık güzelim.

rana dedi ki...

Figencim nerelerdesin sen yaw!!! Cok ozledik seni.

ZeYNeP dedi ki...

Nüket cim:)) sağol canım benim, sen daha güzelini yaparsın bilirim benn:) Tuna mı opüyorummm,

Rana cıımmm ne hoş süprizz:) dönecegim yakında canım az kaldı inşallah ama cok sorun var şu sıralar, Cafe yoluna girsin hele dönüyorum aranıza inşallah, birde dost ! dediklerim den hayal kırıklığı yaşamasaydım , iyi olacaktı ama..

Opüyorum ikinizide,
Figen

Adsız dedi ki...

acaba pişirme süresi ne kadar ?
çolk lezzetli görünüyor . hemen deneyeceğim :)

ellerinize sağlık bu arada ;)

ZeYNeP dedi ki...

isimsiz misafir merhaba,
Yaklaşık olarak , 30 dk. gibi diyebiliriz fırına gore değişir sure, ama siz ilk 20 dk. dan sonra kontrol etmeye başlayabilirsiniz,

Sevgilerimle,
Figen