Pratik, lezzetli, pırasalı yemek

Meyaneli Pırasa yemeği

Aşure

IMG_5905

Hareli Kek

IMG_4711

Tavuk Kalamar

Tavuk Kalamar

Çikolata Soslu Elmalı Kek

elmalı kek

Sinkonta



Merhaba

Sinkonta ismini ilk duydugumda cok sasirmistim, cocuktum.
Sonrasinda bu ismi hafizama kaydettim, cunku cok severek
yiyordum, rahmetli anneannem cok yapardi, ozellikle kurban
bayramlarinda, kurbanin kemikli etleri ile tepsiye doserdi,
firina surerdi. Bu yemek bal kabagindan yapiliyor, bu ay
Bal kabagi ayin lezzeti diye belirlenince YemekBiz gurubunda
hemen yapip, mevsiminde denemek isteyenler olabilir diye dusundum.

Ege mutfaginda bilinen bir lezzet sinkonta, ozellikle Izmir,
Tire, Odemis, Manisa civarinda cok yapilir. Simdilerde hala
yapiliyormu bilmiyorum ama benim cocuklugumda carsi
lokantalarinda bile bulmak mumkundu. Etli ve zeytinyagli
olarak yapilabiliyor, ben koyun eti ile yaptim, etsever aile
uyelerimi memnun etmek icin, etsizde harika oluyor, her
iki sekilde de deneyebilirsiniz.


Malzemeler:

Ceyrek dilim bal kabagi
400 gr. koyun eti
1 adet sogan
1 adet dolmalik biber
5-6 diş sarımsak
2 adet domates
1 yemek kaşığı salça
yeterince zeytin yağı -tuz


Yapılışı:
Etleri fırına dayanıklı bir kabın içine dizin üzerine sırasıyla
sivri biberler , kabak soğanlar halka halka,sarımsaklar aralara atılır.
En üstüne domatasler dilimlenir.Birbaşka kapta yağ, salça, tuz ve bir
çay bardağı su çırpılarak tepsinin üzerine gezdirilir. Orta hararetli
fırında üzerleri hafif pembeleşinceye kadar pişirilir. Uzerine taze
yada kuru nane tavsiye edilir.

Afiyet olsun,

Zeynep T.

14 kişi ne demiş, ne sormuş:):

Adsız dedi ki...

Zeynocum...süper görünüyor ellerine sağlık...yapmalıyım yapmalıyım yapmalıyım:)))

Adsız dedi ki...

merhaba zeynep ben yahoo guruptan üye idim ama şimdi iletişim sağlıyamıyorum nasıl olucak acaba mail adresim tugbarakunt@gmail.com

ZeYNeP dedi ki...

Tuba cım Zeynep seni üye yapmıs baktım simdi ,
Hosgeldin tekrar aramıza,
Sevgilerimle
Figen

Adsız dedi ki...

oohh miss gibide kokar, suyunada ekmegi banarsin, yedimmi hic? yemedim. hayal ediyorum agzimi sulandirarak :) ellerine saalik, nefis görünüyo "sinkonta" (iskonto gibi hehe :)

Binnur dedi ki...

Zeynepcim, Ellerine saglik, resim cok guzel ve istah acici gozukuyor:) Hic bilmedigim bir yemek denemek isterim dogrusu:)
Sevgilerimle

ZeYNeP dedi ki...

Sevgili Chuyner,
sagol yorumun icin, valla kilo sorunun yoksa bandira bandira ye, benim icinde ye olurmu :)))

ZeYNeP dedi ki...

Sevgili Binnur,
Genellikle ege bolgesinde yapiliyor, kurban bayramlarinda
cok yapilirdi bizim buyuklerimizin evinde, burada da yapiyorum,
komsularimada ogrettim hatta, hallowenden sonra kimse kabaklarini ziyan etmiyor artik :))
Dene eminim seveceksiniz...
Sevgilerimle
zeynep

Doruk dedi ki...

İnanır mısın hiç denemedim tuzlu pişirmeyi, dur bir deneyeyim etsizini.

Tijen dedi ki...

zeynep'cigim,
bizi eski günlerle bulusturdugun için tesekkürler. benim de sana bir sürprizim var! gerçi sana söyledim ama diger üyelere sürpriz olsun.
tijen

ZeYNeP dedi ki...

Sevgili Burcu
ayni sekilde et kullanmadan yap,
inan cok leziz oluyor,
bazen ben sucuklu da yapiyorum. sucuk severseniz deneyin:))

Sevgilerimle

zeynep

ZeYNeP dedi ki...

Tesekkur ederim Tijen'cim,
heyecanlandirdin beni :))

sevgilerimle.

Zeynep

Adsız dedi ki...

ben bir tireliyim ve bu yemegi cok seviyorum halen daha yapılıyo patateslide cok güzel oluyo

ZeYNeP dedi ki...

Merhaba
Benim anne tarafimda Tireli
O yuzden bende tire ve izmir yemekleri ile buyudum.
Sevindim ziyaretinize.
Yaslaninca yasamayi dusundugum tek yer Tire...

Zeynep

Unknown dedi ki...

Merhaba,
biz Tire'de çok severiz Sinkontayı. Ama bizim evde genelde etsiz pişer. Sebze ile eti birlikte pişirmeyi sevmeyen bir aileyiz çünkü. Özellikle odun fırınında ekmek yaptığımız günlerde odun ateşinde pişirirdi annem biz çocukken.
Ellerine sağlık. Çok güzel görünüyor. Çocukluğumu hatırlattı bana. :)