Sinkonta
Merhaba
Sinkonta ismini ilk duydugumda cok sasirmistim, cocuktum.
Sonrasinda bu ismi hafizama kaydettim, cunku cok severek
yiyordum, rahmetli anneannem cok yapardi, ozellikle kurban
bayramlarinda, kurbanin kemikli etleri ile tepsiye doserdi,
firina surerdi. Bu yemek bal kabagindan yapiliyor, bu ay
Bal kabagi ayin lezzeti diye belirlenince YemekBiz gurubunda
hemen yapip, mevsiminde denemek isteyenler olabilir diye dusundum.
Ege mutfaginda bilinen bir lezzet sinkonta, ozellikle Izmir,
Tire, Odemis, Manisa civarinda cok yapilir. Simdilerde hala
yapiliyormu bilmiyorum ama benim cocuklugumda carsi
lokantalarinda bile bulmak mumkundu. Etli ve zeytinyagli
olarak yapilabiliyor, ben koyun eti ile yaptim, etsever aile
uyelerimi memnun etmek icin, etsizde harika oluyor, her
iki sekilde de deneyebilirsiniz.
Malzemeler:
Ceyrek dilim bal kabagi
400 gr. koyun eti
1 adet sogan
1 adet dolmalik biber
5-6 diş sarımsak
2 adet domates
1 yemek kaşığı salça
yeterince zeytin yağı -tuz
Yapılışı:
Etleri fırına dayanıklı bir kabın içine dizin üzerine sırasıyla
sivri biberler , kabak soğanlar halka halka,sarımsaklar aralara atılır.
En üstüne domatasler dilimlenir.Birbaşka kapta yağ, salça, tuz ve bir
çay bardağı su çırpılarak tepsinin üzerine gezdirilir. Orta hararetli
fırında üzerleri hafif pembeleşinceye kadar pişirilir. Uzerine taze
yada kuru nane tavsiye edilir.
Afiyet olsun,
Zeynep T.
14 kişi ne demiş, ne sormuş:):
Zeynocum...süper görünüyor ellerine sağlık...yapmalıyım yapmalıyım yapmalıyım:)))
merhaba zeynep ben yahoo guruptan üye idim ama şimdi iletişim sağlıyamıyorum nasıl olucak acaba mail adresim tugbarakunt@gmail.com
Tuba cım Zeynep seni üye yapmıs baktım simdi ,
Hosgeldin tekrar aramıza,
Sevgilerimle
Figen
oohh miss gibide kokar, suyunada ekmegi banarsin, yedimmi hic? yemedim. hayal ediyorum agzimi sulandirarak :) ellerine saalik, nefis görünüyo "sinkonta" (iskonto gibi hehe :)
Zeynepcim, Ellerine saglik, resim cok guzel ve istah acici gozukuyor:) Hic bilmedigim bir yemek denemek isterim dogrusu:)
Sevgilerimle
Sevgili Chuyner,
sagol yorumun icin, valla kilo sorunun yoksa bandira bandira ye, benim icinde ye olurmu :)))
Sevgili Binnur,
Genellikle ege bolgesinde yapiliyor, kurban bayramlarinda
cok yapilirdi bizim buyuklerimizin evinde, burada da yapiyorum,
komsularimada ogrettim hatta, hallowenden sonra kimse kabaklarini ziyan etmiyor artik :))
Dene eminim seveceksiniz...
Sevgilerimle
zeynep
İnanır mısın hiç denemedim tuzlu pişirmeyi, dur bir deneyeyim etsizini.
zeynep'cigim,
bizi eski günlerle bulusturdugun için tesekkürler. benim de sana bir sürprizim var! gerçi sana söyledim ama diger üyelere sürpriz olsun.
tijen
Sevgili Burcu
ayni sekilde et kullanmadan yap,
inan cok leziz oluyor,
bazen ben sucuklu da yapiyorum. sucuk severseniz deneyin:))
Sevgilerimle
zeynep
Tesekkur ederim Tijen'cim,
heyecanlandirdin beni :))
sevgilerimle.
Zeynep
ben bir tireliyim ve bu yemegi cok seviyorum halen daha yapılıyo patateslide cok güzel oluyo
Merhaba
Benim anne tarafimda Tireli
O yuzden bende tire ve izmir yemekleri ile buyudum.
Sevindim ziyaretinize.
Yaslaninca yasamayi dusundugum tek yer Tire...
Zeynep
Merhaba,
biz Tire'de çok severiz Sinkontayı. Ama bizim evde genelde etsiz pişer. Sebze ile eti birlikte pişirmeyi sevmeyen bir aileyiz çünkü. Özellikle odun fırınında ekmek yaptığımız günlerde odun ateşinde pişirirdi annem biz çocukken.
Ellerine sağlık. Çok güzel görünüyor. Çocukluğumu hatırlattı bana. :)
Yorum Gönder