Keskek
Merhaba
Ozellikle Anadolu'da ve Ege bolgesinde dugunlerde yapilan ozel
bir yemek Keskek.
Hayli yorucu bir lezzet ama, bir o kadarda guzel.
Ben bu lezzeti rahmetli anneannem Sureyya hanimdan ogrendim,
cocukken o keskek doverken biz torunlarda siraya girerdik,
kocaman tahta keskek dovucusu ile gucumuzu ispatlamak istercesine :))
Cogunluklada anneannemin tahta kasiklarinin saplarinida kirardik...
Koca bakir kazanlarda odun atesi uzerinde yavas
yavas pisirmek makbuldu, simdi ben elektrikli guvecte yapiyorum ayni
islemi, ayni lezzete kavusuyorum.
Malzemeler:
2 su bardagi asurelik bugday
500 gram dana eti
2 adet buyuk kuru sogan
4 çorba kasigi tereyagi
Tuz, karabiber, kirmizibiber (ben isot kullandim)
Nasil mi Yaptim?
Bugdayi bir gece onceden islattim, ertesi gun elektrikli guvece
once soganlari dildim, kalinca, sonra uzerine etimi yikayip koydum,
sonrada bugdaylarimi koyup, 5 su bardagi su ilave edip ayarladim.
Elektrikli guvec yerine, normal buyukce bir celik tencere kullanabilirsiniz;
once soganlari dildim, kalinca, sonra uzerine etimi yikayip koydum,
sonrada bugdaylarimi koyup, 5 su bardagi su ilave edip ayarladim.
Elektrikli guvec yerine, normal buyukce bir celik tencere kullanabilirsiniz;
Keskek harli ates sevmez, kisik ateste uzun surede pisince
tadi doyumsuz olur, onun icin size tavsiyem vaktinizin bol
oldugu bir vakitte yapmaniz, gerektiginde sicak su ilave ediniz
piserken, normal tencerede buharlasip su kaybi olabiliyor cunku.
Et ve bugday iyice pisene kadar bekleyin, elektrikli guvecde
ben 8 saatte pisirdim, normal tencerede sanirim
4-5 saat yeterli olacaktir. Pistiginden emin olduktan sonra tuz ve
karabiber ilavesi yapin, elinize kocaman bir tahta kasik alin,
bugdaylar sogumadan dovmelisiniz, et lif lif ayrilmali, bugdayla
yogunlasmali. Tahta kasik sizi yoruyorsa hand blenderle deneyin,
teknoloji bu bolumde yardima kosuyor :))
tadi doyumsuz olur, onun icin size tavsiyem vaktinizin bol
oldugu bir vakitte yapmaniz, gerektiginde sicak su ilave ediniz
piserken, normal tencerede buharlasip su kaybi olabiliyor cunku.
Et ve bugday iyice pisene kadar bekleyin, elektrikli guvecde
ben 8 saatte pisirdim, normal tencerede sanirim
4-5 saat yeterli olacaktir. Pistiginden emin olduktan sonra tuz ve
karabiber ilavesi yapin, elinize kocaman bir tahta kasik alin,
bugdaylar sogumadan dovmelisiniz, et lif lif ayrilmali, bugdayla
yogunlasmali. Tahta kasik sizi yoruyorsa hand blenderle deneyin,
teknoloji bu bolumde yardima kosuyor :))
Sonra tavada tereyag kizdirin, kirmizi biberinizi yakin,
tabaklara servis yaparken
tabaklara servis yaparken
uzerine gezdirin.
Afiyet olsun.
Zeynep T.
not: Denizli ve civarinda et yerine tavuklada yapiliyor, onu da
yedim ve tadi guzeldi, tavukla denemek isteyenler olursa
diye eklemek istedim.
23 kişi ne demiş, ne sormuş:):
Zeyneb'cim ellerine saglik, nefis bir tarif, eti seven bir aile olarak muhakkak deniyecegim. Tesekkürler canim.
Sevgilerimle
Ellerine sağlık Zeynep abla gerçekten yorucu ben bir kez yaptım bir daha denemedim.
Sevgiler.
dana eti kemiklimi yoksa parca dana eti mi olmali? cok teskkurler guzel bir tarife benziyor.
Merhaba Ozgul
Pisirdigin zaman evdekilerde sevecek eminim, sana tavsiyem dovme isini evdeki erkeklere yaptir, boylelikle daha az yorulursun :))
Zeynep
Sevgili Tuhfe,
gercekten yorucu ama agzina ilk attigin keskek lokmasinda o yorgunluk gidiveriyor sanki, insanin ugrastigina degiyor,
tesekkur ederim.
Sevgilerimle,
Zeynep
Merhaba Isimsiz konuk,
Normalde gerdan eti ile yapiliyor keskek, fakat bulundugum yerde
boyle bulmam sorun oldugu icin ben
kemiksiz az yagli dana eti kullandim. Yaparsaniz seveceginizden eminim.
Simdiden kolayliklar diliyorum.
Afiyet olsun.
Zeynep
bu kadar olur dün aksam aklima geldii keskek yapsam ya diyordum, bu kadar olur...iyi ki varsiniz ilac gibi geliyorsunuz; acemi bi hatun olarak blogunuzdan cok yararlaniyorum...ellerinize saglik...bi de size sormadan bloguma ekledim yemekvebiz linkini insallah kizmamissinizdir...
sevgiler...MELTEM...
www.blogcu.com/uzakufuklar
Sevgili Meltem,
umarim yardimci olabiliyoruz tariflerle, yapabildiklerimizi bizde paylasmayi seviyoruz Figen ile,
Bloguna bizim linki eklemissin neden kizalim, cok memnun olduk,
amac paylasmak bloglarda, bildiklerimizi ogretmek, bilmediklerimizi ogrenmek...
Sevgilerimle,
Zeynep
Meltem immm,
Canım benimm niye kızalım ayoll, sen eklemezsen kim eklesin,
Sen gel İzmir e hele teyzen sana mis gibi keskek yapar, yada sen oğrenip bize burda yaparsın Zeynep in keskek inden ne dersin:)
Opüyorum Furkan Taha yı canım,
Selamlar herkese,
Figen
bugün zeynep ablanin (abla diyorum kusura bakmassaniz) lahana sarmasindan yaptim üstüne de Adanali sosundan:)himmm nefiss oldu..bi de ben ekstra kiyma kattim harcin icine...esim bayildi.sarmam biter bitmez keskeyi deniycem cünkü acaaiibb canim istiyordu ne zamandir.Resmi görmem yetti yanii:))
Insallah yengecim bir gelelimde kismetse; sizleri görmek yeter bana:)Takipcinizim...Sevgilerr..MELTEM:))
Meltemcim,
afiyet seker olsun, lahana sarman,
sen degisiklik yapmissin, bir daha sefere oyle deneyim bende :))
Benimde yolum, seninde yolun izmire dustugunde yaparim keskek elbette, ne de benimde bir ucum Aydin'a dayaniyor :))
sevgilerimle,
not: abla denilmesini cok severim, istedigin kadar soyle.
Zeynep
Zeynepcim,
Ellerine saglik, ne zahmetlidir keskek yapmak:)
Pek guzel anlatmissin kazan basinda keskekin pismesini beklemeyi:))Cok cok severim, agzina ilk attigin lokmayi hemen yutmiycaksin, keyfini cikarip yutucaksin:))
Zeynep abla merhaba, senin su acika tarator tarifini gormustum. Ben yapmak istiyorum acika.Cok severim cunku ekmegin ustune bol cevizli. Benim burada biber salcasi bulmam zor, domates salcasi bile yok ta neyse ABD den aliyorum bir kac kutu da oyle idare ediyorum. Biber salcasini walmartta ya da heb de bulmam mumkun mu? Ya da kirmizi kurutulmus chiliem var onlari kaynatip ezerek salca yapabilir miyim? Simdiden tesekkurler cevabin icin.
Sevgilerimle
Nilay
Zeynocum
hatırlıyormusun ben de bir ara gruba keskek tarifi yazmıstım..Ellerine sağlık canım benim afiyet olsun..
aynur
Zeynepçim ellerine sağlık.
Böyle gleneksel tatlarada sayfan da yer vermen çok güzel denemek isterim. Senden aldığım tarifler harika.
Sevgiler.
Sevgili Binnur,
ah ne keyiftir o ilk lokma degil mi? O kadar dovme isleminden sonra :))
Sevgili Nilay, sana ozel yazacagim cevabini, biber salcasi konusunda.
Sevgili Aynurcum, evet hatirliyorum senin tarifide, bugun sende gormussundur guruba degisik keskek tarifleride geldi, herkesin her bolgenin yapim sekli farkli keskek konusunda, etsiz tarhana ile yapilani bile varmis ben onu bilmiyordum, bugun guruba gelen emaillerde gordum, merakta ettim.
Sevgili Nihan, ben eski lezzetleri cok seviyorum, Osmanli mutfagi, Turk mutfagi, biraz eziyetli gerci ama lezzetleride bir o kadar guzel, zaman yetersizliginden hepimiz pratik yemeklere kaciyoruz ama vakit bulunca ben eski yemekleri yapmayi cok seviyorum.
Tesekkur ederim guzel sozlerin icin.
Sevgilerimle,
Zeynep
keşkeki çok duydum ama hiç yemek nasip olmadı. resminde göründüğü kadarıyla çok lezzetli görünüyor. eline sağlık zeynep.
Pinarcim
annen Izmire donmeden once yayinlasaydim keske tarifi sana yapardi eminim, kayinvaliden gelmis gerci ama belki yapar sana, karadenizliler keskek yapiyordur belki, sor bakalim.
opuyorum seni bebisi :))
zeynep
zeynep ablacim bugün keskeyimi yaptim bugdayi biraz kacti ama yinede ilk denememe göre iyi oldu.
tekrar saolasin.Aydinlaniyorum sayenizde:)))
komsularima da dagittim ehh ege sofrasini tanisinlar yavas yavas..burdan kopye cekiyorum amann kimse duymasinn:))
sevgiler..MelteM
Sevgili Meltem,
yok yok soylemeyiz biz, eminim cok guzel olmustur senin keskekte,
afiyet seker olsun.
Bugun sevgili Ozgul'de yapmis, o da email atmis begenerek yemisler, cok seviniyorum, deneyip begenilince mutlu oluyorum.
Bizim kulturumuzde oyle cok lezzetler varki, onlari bulup cikarmak cok onemli.
Agiz tadimiz bol olsun hepimizin.
Zeynep
Zeynep bunu düdüklüde pişirsek olmazmı acaba kısık ateşte.Pişirme süresi kısalır.Ama lezzeti nasıl olur bilemem? Sen ne dersin??
tavuk eti vardı, onunla denedim, çok güzel oldu. 1 su b. buğdaya 1 parça tavuk göğsü oranı ile yaptım. düdüklü tencerede pişirdim. çok beğenerek yedik.
et ile en kısa zamanda denemek istiyorum.
tavuklada güzel olur ama etli keşkek mükemmel oluyor.Elinize sağlık.
Yorum Gönder