Şambali - Kadir Gecemiz Mubarek Olsun.
Ege bolgesinde yapilan bir tatlidir, bayram gunlerinde cok yapilirdi
eskiden, ama sonra Izmir'in simgesi bir tatli halini aliverdi,
Izmir'de yasayan veya ziyaret edenler bilir, Hisar Onu Cami'nin
orada bir kahve vardir, kosede bir lokanta ve yaninda meshur
sambalici amca, tertemiz beyaz onlugu, gulen yuzu, pespembe
yanaklariyla gozumun onune geldi yine su an, yillarca yaz kis
demeden hep o kosede durur, ozenle sambalisini satardi,
Izmir'de yasadigim donemde bende oglen yemegini o civarda
yersem hemen bu amcaya kosar sambalisinden alirdim, uzerinede
Hisaronu kahvede kahvemi icerdim.
Bu sambali tatli tarifi o amcadan alinmis bir tarif.
Su an sanirim artik yasamiyor, ruhuna sad olsun diyorum ve tarifi
sizlerle paylasiyorum.
Malzemeler:
1 su bardagi yogurt
1 su bardagi irmik
1 su bardagi pudra sekeri
1 su bardagi un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
50 gr badem veya fistik
Nasil mi Yaptim?
İrmik, pudra sekeri, un, yogurt, kabartma tozu, vanilya,
hepsini iyice karistirip yaglanmıs tepsiye yayilacak.
Yerlestirdikten sonra uzeine ince bir tabaka el yordamı ile
veya temiz bir yaglama fircasi ile sivi yagla yaglanacak.
( zeytinyag kullanirsaniz daha iyi sonuc alirsiniz)
Bademler veya fıstıklar uzerine duzgunce enine veya boyuna
yerlestirilecek ve firinlanacak.
SURUP ;
2 bardak su ,3 bardak şeker,1/2 limon suyu kaynatılacak.
Tepsi fırından cıktıktan sonra hazırlanmış sicak surup uzerine
gezdirilerek dokulecek. Arkasından ilik firinin icine bir sure
beklemesi icin yeniden sokulacak. Dinlendikten sonra servis
edilip uzerine tarcin dokulup tabiki afiyetle yenecek.
Kolay gelsin.
Zeynep T.
eskiden, ama sonra Izmir'in simgesi bir tatli halini aliverdi,
Izmir'de yasayan veya ziyaret edenler bilir, Hisar Onu Cami'nin
orada bir kahve vardir, kosede bir lokanta ve yaninda meshur
sambalici amca, tertemiz beyaz onlugu, gulen yuzu, pespembe
yanaklariyla gozumun onune geldi yine su an, yillarca yaz kis
demeden hep o kosede durur, ozenle sambalisini satardi,
Izmir'de yasadigim donemde bende oglen yemegini o civarda
yersem hemen bu amcaya kosar sambalisinden alirdim, uzerinede
Hisaronu kahvede kahvemi icerdim.
Bu sambali tatli tarifi o amcadan alinmis bir tarif.
Su an sanirim artik yasamiyor, ruhuna sad olsun diyorum ve tarifi
sizlerle paylasiyorum.
Malzemeler:
1 su bardagi yogurt
1 su bardagi irmik
1 su bardagi pudra sekeri
1 su bardagi un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
50 gr badem veya fistik
Nasil mi Yaptim?
İrmik, pudra sekeri, un, yogurt, kabartma tozu, vanilya,
hepsini iyice karistirip yaglanmıs tepsiye yayilacak.
Yerlestirdikten sonra uzeine ince bir tabaka el yordamı ile
veya temiz bir yaglama fircasi ile sivi yagla yaglanacak.
( zeytinyag kullanirsaniz daha iyi sonuc alirsiniz)
Bademler veya fıstıklar uzerine duzgunce enine veya boyuna
yerlestirilecek ve firinlanacak.
SURUP ;
2 bardak su ,3 bardak şeker,1/2 limon suyu kaynatılacak.
Tepsi fırından cıktıktan sonra hazırlanmış sicak surup uzerine
gezdirilerek dokulecek. Arkasından ilik firinin icine bir sure
beklemesi icin yeniden sokulacak. Dinlendikten sonra servis
edilip uzerine tarcin dokulup tabiki afiyetle yenecek.
Kolay gelsin.
Zeynep T.
25 kişi ne demiş, ne sormuş:):
Oncelikle,
Kadir Gecemiz mubarek olsun..29 Ekim'imiz kutlu olsun...Ne kadar mutlu Turkum diyene!
...........
Ah sambali! Cocuklugumda pembe bir kagidin arasina sikistirip yedigim o sambali !! Her seferinde acgozluluk edip iki parca aldirdigim ama biriyle bile tikandigim, kokusunu duymanin bile beni mutluluktan sarhos ettigi bir tatli bu....
(Turkiye saatiyle) bu sabah beni Kemeralti'na ve cocukluguma goturdugunuz icin ne kadar tesekkur etsem azdir, gercekten azdir.
Sevgilerimle,
Isil Ozten
Not:Istanbul'da bulup yiyen varsa lutfen paylasalim??
Sevgili Isil,
tamami ile sana katiliyorum, bende ac gozluluk yapardim iki dilim alirdim, ama bir tanesi yeterli gelirdi :))
bende Kemeraltini ozluyorum hemde cok, oradaki esnafin sicakligi, herseyi bulabilme sansi, Havra sokagi inanilmaz guzel degil mi?
Tarifi aynen uygula, o tadi elde edecegine eminim...
Sevgilerimle,
Zeynep
Sevgili Xtra
Yumurta yok bu tatlida, o yuzden yumurta sevmeyen dostlar icin hos bir alternatif ...
Sana ugruyorum her zaman gecen hos bir resim bile aldim senden, supershopper :)))
Sevgilerimle,
Zeynep
Zeynepcim, Levent ilk okulunda okudum
ve okul cikisi kapi onunde sambali, horoz sekeri ve renkli macun satarlardi. Iki parmak kalinliginda kesilmis, kagida sarili sambali nede guzel gelirdi, okul sonrasi:)
Unuttugum bu tatliyi hatirlattigin icin cok tesekkurler:)
Sevgili Binnur,
gecmisi getirdim demek bugunlere, cok sevindim, o okul onleri ne hos olurdu, ben Ankara'da okudum, okul onune birde ciftekavrulmuscu amca gelirdi, 5 tanesini 25 kurusa alirdim, o da ne lezzetli olurdu ...
Tesekkurler, denersen haberim olsun,
Sevgilerimle,
Zeynep
Teşekkürler bu güzel tarif için. Tüm müslüman aleminin Kadir gecesi mübarek olsun.
Sevgiler.
Sevgili Cigdem,
evimizde hep el altinda bulunan malzemeler haklisin, yapimida inan cok kolay, lezzetide bir o kadar guzel, bayram tatlisi icin ideal olabilir diye dusundum bende.
Is yasaminda umut ederimki sambali kadar tatli geciyordur.
Sevgilerimle,
zeynep
Bende sana tesekkur ederim Tuhfe'cim, seninde cumlemizinde mubarek olsun bu guzel gecesi, agiz tadimiz hep daim olsun,
sevgilerimle,
zeynep
Benim de çocukluğumun tatlısıdır bu. Şambali satan bir amcamız vardı, tanıdığımızdı, her seferinde tatlısından ikram ederdi bize. Aynen ince bir pembe kağıtla tutar yerdik:) Şimdi de çarşıda hep aynı yerde duran bir amca var, o satıyor. Hiç aklıma gelmiyor ama alıp yemek, halbuki küçükken ne severdim.. İnsan olmayınca anlıyor demek ki değer verdiği şeyleri.. Zeynep ablacım iyi ki hatırlattın. Madem sahibinden alınma bir tarif, arşivimde saklayacağım ve deneyeceğim. Sağolasın!
Sibel'cim
yazdiklarin cok dogru sevdigin degerlerden uzaklasinca, daha da bir ozellik kazaniyor zaman suresince, deneyince ayni lezzeti sende yakalacaksin eminim.
sevgilerimle,
Zeynep
Sevgili Zeynep,
Kullandigin tepsi olcusunu ne kadar. Birde tatli firindan cikar cikmazmi dokucez surubu? Hamurlasmiyormu ozaman? son olarak,ince irmikmi kullaniyoruz. Kusura bakma cok sordum ama denemek istiyorum en kisa zamanda insallah.
tesekkurler...
Merhaba Isimsiz konuk,
evet sambali firindan cikinca surup dokulecek yeniden firina surulecek,hamurlasma olmuyor, ben burada semolina kullaniyorum, Turkiye'de satilan irmiklerden daha ince sanki, tepsi olarakda normal boyutta yuvarlak tepsi, su an isyerindeyim, evde olsam olcerdim capini, Turkiye standartlarinda bir tepsi zaten, oradan getirmistim, kek yapilan yuvarlak tepsilerden diye not duseyim sana.
rica ederim, sorulara cevap vermek bunaltmaz beni.
tesekkur ederim
zeynep
zeynepcim, ellerine sağlık. ben şuruplu tatlıları pek sevmem ama eşim bayılır. özellikle bu şambaliyi çok çok sever. seyyar satıcılardan alıp alıp yermiş o da okul çıkışlarında.
bir gün yapayım da sevindireyim garibi. çok da pratik görünüyor.
sana ve ailene iyi bayramlar diliyorum şimdiden. belki kayınvaldemlerde yaparım bu tatlıyı, onlar da çok sever. çok öptüm...
SEvgili Zeynep,
inan cok kolay yapimi, hic oyalamiyor, madem damatta seviyor o zaman ona birgun bir supriz yap, sevinsin :))
bende senin bayramini kutluyorum, guzel Nefini cok opuyorum,
sevgilerimle,
zeynep
Sevgili Zeynep,
Tarifi annem bugun yapti, babam yedi ve 'ayni cocuklugumdaki tadi buldum' dedi,
Tarifi bizlerle paylastigin icin cok tesekkurler
Iyi bayramlar
sarah
sevgili Sarah,
cok sevindim, tarifi yazarkende belirtmistim ya, sahibinden alinan bir tarif bu, hic sasmadi simdiye kadar,
annenin eline saglik, babaya da cok tesekkurler begendigi icin,
sevgilerimle,
Zeynep
cok guzel bir paylasım tamamiyle izmir de yaşanmış olmayı gerektiren çok özel bir tat
Best regards from NY!
venezia hotels liberty reverse mortgage
merhaba, tarifinizi denemek istiyorum ama hamurda yalnız yogurt oldugu icin ve digerleri hep kuru oldugu icin cok kati bir hamur oldu. acaba bir yerde hata mi yaptım. bazı tariflerde "hamuru yayin" diyor ama bu hamurun yayilmasi mumkun degil. cok acele lutfen
merhaba herkese.gerçekten yazmış olduğun yazı çok güzel.bende çocukken şambaliye bayılırdım.bu tarifi büyük bir istekle yaptım.ama buradakileri kandırmayalım gerçekler çıksın.gerçekten iğrenç bir tattı.hatta bütün gün kustum.kokusuda hala mutfaktan çıkmadı.işte böyle dermişim şaka yaptım :)eminim güzeldir
kaç gündür bu tatlının tarifini arıyordum..nostaljik bir tatlı..her damakta güzel anılar bırakan bir tatlı..her elime alışımda kendimi küçük bir kız gibi hissederim..
çok nostaljik bir tatlı..her elime alışımda kendimi küçük bir kız gibi hissederim..tarif basit..lezzet super!!!
Denerseniz eminim eskiye yeniden bir kisa yolculuk yapacaksiniz. Afiyet olsun Sema hanim.
Elif hanim ben hep bu olculerle yapiyorum bir sorun olusmadi uzuldum simdi.
Merhaba,
Tarifin üzerinden çok zaman geçmiş gerçi... :) Geriye döndürmüş olacağım sizi :)
Bu tatlıyı hiç yemedim ben daha önce... Babam haftalardır şambali sayıklıyordu; dayanamadım, google'de arama yaptım... En akla yatkın tarif de sizinki göründü gözüme :)
Tek bir şey soracağım... O da tamamen acemilikten... Yorumlarda da aynı soru var olup da kaçırdıysam, özür dilerim şimdiden.
Bu tatlı kaç derecede ve kaç dakikada pişiyor?
Gerçi her zaman fırına göre bu iki ölçü değişiyor; ama ortalama olarak süre ve ısı öğrenebilir miyim?
Teşekkürler şimdiden...
Ellerinize sağlık :)
kader sayende izmir'e gitmiş gibi oldum.Tarif için teşekkürler iyi bayramlar.
Yorum Gönder