Pratik, lezzetli, pırasalı yemek

Meyaneli Pırasa yemeği

Aşure

IMG_5905

Hareli Kek

IMG_4711

Tavuk Kalamar

Tavuk Kalamar

Çikolata Soslu Elmalı Kek

elmalı kek

Şambali - Kadir Gecemiz Mubarek Olsun.

Ege bolgesinde yapilan bir tatlidir, bayram gunlerinde cok yapilirdi
eskiden, ama sonra Izmir'in simgesi bir tatli halini aliverdi,
Izmir'de yasayan veya ziyaret edenler bilir, Hisar Onu Cami'nin
orada bir kahve vardir, kosede bir lokanta ve yaninda meshur
sambalici amca, tertemiz beyaz onlugu, gulen yuzu, pespembe

yanaklariyla gozumun onune geldi yine su an, yillarca yaz kis
demeden hep o kosede durur, ozenle sambalisini satardi,
Izmir'de yasadigim donemde bende oglen yemegini o civarda
yersem hemen bu amcaya kosar sambalisinden alirdim, uzerinede
Hisaronu kahvede kahvemi icerdim.
Bu sambali tatli tarifi o amcadan alinmis bir tarif.
Su an sanirim artik yasamiyor, ruhuna sad olsun diyorum ve tarifi
sizlerle paylasiyorum.

Malzemeler:
1 su bardagi yogurt
1 su bardagi irmik
1 su bardagi pudra sekeri
1 su bardagi un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
50 gr badem veya fistik

Nasil mi Yaptim?

İrmik, pudra sekeri, un, yogurt, kabartma tozu, vanilya,
hepsini iyice karistirip yaglanmıs tepsiye yayilacak.
Yerlestirdikten sonra uzeine ince bir tabaka el yordamı ile
veya temiz bir yaglama fircasi ile sivi yagla yaglanacak.
( zeytinyag kullanirsaniz daha iyi sonuc alirsiniz)
Bademler veya fıstıklar uzerine duzgunce enine veya boyuna
yerlestirilecek ve firinlanacak.

SURUP ;
2 bardak su ,3 bardak şeker,1/2 limon suyu kaynatılacak.

Tepsi fırından cıktıktan sonra hazırlanmış sicak surup uzerine
gezdirilerek dokulecek. Arkasından ilik firinin icine bir sure
beklemesi icin yeniden sokulacak. Dinlendikten sonra servis
edilip uzerine tarcin dokulup tabiki afiyetle yenecek.
Kolay gelsin.
Zeynep T.

27 kişi ne demiş, ne sormuş:):

ISIL OZTEN dedi ki...

Oncelikle,
Kadir Gecemiz mubarek olsun..29 Ekim'imiz kutlu olsun...Ne kadar mutlu Turkum diyene!
...........

Ah sambali! Cocuklugumda pembe bir kagidin arasina sikistirip yedigim o sambali !! Her seferinde acgozluluk edip iki parca aldirdigim ama biriyle bile tikandigim, kokusunu duymanin bile beni mutluluktan sarhos ettigi bir tatli bu....


(Turkiye saatiyle) bu sabah beni Kemeralti'na ve cocukluguma goturdugunuz icin ne kadar tesekkur etsem azdir, gercekten azdir.
Sevgilerimle,
Isil Ozten


Not:Istanbul'da bulup yiyen varsa lutfen paylasalim??

xtra dedi ki...

Senin de kutlu olsun.
Tarif için sağol.
Bizde pek yapılan bir tatlı değil ama revaniye benzettim biraz.
Bana da uğra..

yemekvebiz dedi ki...

Sevgili Isil,
tamami ile sana katiliyorum, bende ac gozluluk yapardim iki dilim alirdim, ama bir tanesi yeterli gelirdi :))
bende Kemeraltini ozluyorum hemde cok, oradaki esnafin sicakligi, herseyi bulabilme sansi, Havra sokagi inanilmaz guzel degil mi?
Tarifi aynen uygula, o tadi elde edecegine eminim...
Sevgilerimle,
Zeynep

yemekvebiz dedi ki...

Sevgili Xtra
Yumurta yok bu tatlida, o yuzden yumurta sevmeyen dostlar icin hos bir alternatif ...
Sana ugruyorum her zaman gecen hos bir resim bile aldim senden, supershopper :)))

Sevgilerimle,

Zeynep

Binnur dedi ki...

Zeynepcim, Levent ilk okulunda okudum
ve okul cikisi kapi onunde sambali, horoz sekeri ve renkli macun satarlardi. Iki parmak kalinliginda kesilmis, kagida sarili sambali nede guzel gelirdi, okul sonrasi:)
Unuttugum bu tatliyi hatirlattigin icin cok tesekkurler:)

yemekvebiz dedi ki...

Sevgili Binnur,
gecmisi getirdim demek bugunlere, cok sevindim, o okul onleri ne hos olurdu, ben Ankara'da okudum, okul onune birde ciftekavrulmuscu amca gelirdi, 5 tanesini 25 kurusa alirdim, o da ne lezzetli olurdu ...
Tesekkurler, denersen haberim olsun,

Sevgilerimle,
Zeynep

Pirtik Evli, Mutlu ve Issiz dedi ki...

Zeynep,

Yasasın, ne kolay bir tarif.
Ustelik butun malzemelr var.

Sagol.

Hayırlı kandiller.

Cigdem Karal

tuhfe dedi ki...

Teşekkürler bu güzel tarif için. Tüm müslüman aleminin Kadir gecesi mübarek olsun.
Sevgiler.

yemekvebiz dedi ki...

Sevgili Cigdem,
evimizde hep el altinda bulunan malzemeler haklisin, yapimida inan cok kolay, lezzetide bir o kadar guzel, bayram tatlisi icin ideal olabilir diye dusundum bende.
Is yasaminda umut ederimki sambali kadar tatli geciyordur.
Sevgilerimle,

zeynep

yemekvebiz dedi ki...

Bende sana tesekkur ederim Tuhfe'cim, seninde cumlemizinde mubarek olsun bu guzel gecesi, agiz tadimiz hep daim olsun,
sevgilerimle,

zeynep

Sibel dedi ki...

Benim de çocukluğumun tatlısıdır bu. Şambali satan bir amcamız vardı, tanıdığımızdı, her seferinde tatlısından ikram ederdi bize. Aynen ince bir pembe kağıtla tutar yerdik:) Şimdi de çarşıda hep aynı yerde duran bir amca var, o satıyor. Hiç aklıma gelmiyor ama alıp yemek, halbuki küçükken ne severdim.. İnsan olmayınca anlıyor demek ki değer verdiği şeyleri.. Zeynep ablacım iyi ki hatırlattın. Madem sahibinden alınma bir tarif, arşivimde saklayacağım ve deneyeceğim. Sağolasın!

yemekvebiz dedi ki...

Sibel'cim
yazdiklarin cok dogru sevdigin degerlerden uzaklasinca, daha da bir ozellik kazaniyor zaman suresince, deneyince ayni lezzeti sende yakalacaksin eminim.
sevgilerimle,
Zeynep

Adsız dedi ki...

Sevgili Zeynep,
Kullandigin tepsi olcusunu ne kadar. Birde tatli firindan cikar cikmazmi dokucez surubu? Hamurlasmiyormu ozaman? son olarak,ince irmikmi kullaniyoruz. Kusura bakma cok sordum ama denemek istiyorum en kisa zamanda insallah.

tesekkurler...

yemekvebiz dedi ki...

Merhaba Isimsiz konuk,

evet sambali firindan cikinca surup dokulecek yeniden firina surulecek,hamurlasma olmuyor, ben burada semolina kullaniyorum, Turkiye'de satilan irmiklerden daha ince sanki, tepsi olarakda normal boyutta yuvarlak tepsi, su an isyerindeyim, evde olsam olcerdim capini, Turkiye standartlarinda bir tepsi zaten, oradan getirmistim, kek yapilan yuvarlak tepsilerden diye not duseyim sana.
rica ederim, sorulara cevap vermek bunaltmaz beni.
tesekkur ederim
zeynep

Nefin dedi ki...

zeynepcim, ellerine sağlık. ben şuruplu tatlıları pek sevmem ama eşim bayılır. özellikle bu şambaliyi çok çok sever. seyyar satıcılardan alıp alıp yermiş o da okul çıkışlarında.
bir gün yapayım da sevindireyim garibi. çok da pratik görünüyor.
sana ve ailene iyi bayramlar diliyorum şimdiden. belki kayınvaldemlerde yaparım bu tatlıyı, onlar da çok sever. çok öptüm...

yemekvebiz dedi ki...

SEvgili Zeynep,
inan cok kolay yapimi, hic oyalamiyor, madem damatta seviyor o zaman ona birgun bir supriz yap, sevinsin :))

bende senin bayramini kutluyorum, guzel Nefini cok opuyorum,

sevgilerimle,

zeynep

sarah dedi ki...

Sevgili Zeynep,

Tarifi annem bugun yapti, babam yedi ve 'ayni cocuklugumdaki tadi buldum' dedi,

Tarifi bizlerle paylastigin icin cok tesekkurler

Iyi bayramlar

sarah

yemekvebiz dedi ki...

sevgili Sarah,
cok sevindim, tarifi yazarkende belirtmistim ya, sahibinden alinan bir tarif bu, hic sasmadi simdiye kadar,
annenin eline saglik, babaya da cok tesekkurler begendigi icin,

sevgilerimle,

Zeynep

yk dedi ki...

cok guzel bir paylasım tamamiyle izmir de yaşanmış olmayı gerektiren çok özel bir tat

Adsız dedi ki...

Best regards from NY!
venezia hotels liberty reverse mortgage

Elif Selcen dedi ki...

merhaba, tarifinizi denemek istiyorum ama hamurda yalnız yogurt oldugu icin ve digerleri hep kuru oldugu icin cok kati bir hamur oldu. acaba bir yerde hata mi yaptım. bazı tariflerde "hamuru yayin" diyor ama bu hamurun yayilmasi mumkun degil. cok acele lutfen

Adsız dedi ki...

merhaba herkese.gerçekten yazmış olduğun yazı çok güzel.bende çocukken şambaliye bayılırdım.bu tarifi büyük bir istekle yaptım.ama buradakileri kandırmayalım gerçekler çıksın.gerçekten iğrenç bir tattı.hatta bütün gün kustum.kokusuda hala mutfaktan çıkmadı.işte böyle dermişim şaka yaptım :)eminim güzeldir

sema öztürk dedi ki...

kaç gündür bu tatlının tarifini arıyordum..nostaljik bir tatlı..her damakta güzel anılar bırakan bir tatlı..her elime alışımda kendimi küçük bir kız gibi hissederim..

sema öztürk dedi ki...

çok nostaljik bir tatlı..her elime alışımda kendimi küçük bir kız gibi hissederim..tarif basit..lezzet super!!!

zeynepyemekbiz dedi ki...

Denerseniz eminim eskiye yeniden bir kisa yolculuk yapacaksiniz. Afiyet olsun Sema hanim.

Elif hanim ben hep bu olculerle yapiyorum bir sorun olusmadi uzuldum simdi.

BaL dedi ki...

Merhaba,
Tarifin üzerinden çok zaman geçmiş gerçi... :) Geriye döndürmüş olacağım sizi :)

Bu tatlıyı hiç yemedim ben daha önce... Babam haftalardır şambali sayıklıyordu; dayanamadım, google'de arama yaptım... En akla yatkın tarif de sizinki göründü gözüme :)

Tek bir şey soracağım... O da tamamen acemilikten... Yorumlarda da aynı soru var olup da kaçırdıysam, özür dilerim şimdiden.

Bu tatlı kaç derecede ve kaç dakikada pişiyor?
Gerçi her zaman fırına göre bu iki ölçü değişiyor; ama ortalama olarak süre ve ısı öğrenebilir miyim?

Teşekkürler şimdiden...
Ellerinize sağlık :)

Adsız dedi ki...

kader sayende izmir'e gitmiş gibi oldum.Tarif için teşekkürler iyi bayramlar.