Pratik, lezzetli, pırasalı yemek

Meyaneli Pırasa yemeği

Aşure

IMG_5905

Hareli Kek

IMG_4711

Tavuk Kalamar

Tavuk Kalamar

Çikolata Soslu Elmalı Kek

elmalı kek

Kandil Lokmam - Mirac Kandilimiz Mubarek Olsun.


Bin damla serpilsin yüreğinize,
Bin tatlı mutluluk dolsun günlerinize,
Bin bir hayaliniz gerçekleri bulsun,
Her türlü dualarıniz kabul olsun, Miraç kandiliniz mübarek olsun...
=======================================================
Kandil Lokmasi icin:

Üç su bardağından biraz fazla un
İki kesme şekeri kadar yaş maya veya bir çorba kaşığı kuru maya (taze yaş maya kullanmak daha iyidir)
Bir kaşık erimiş tereyağı ya da margarin.
Bir tutam tuz.
Kızartmak için:İki bardak ay çiçek yağı
Şurup için:Üç bardak şeker Üç bardak su,Bir kaşık limon suyu


1. Şeker üç bardak su ile kaynatılır, limon suyu karıştırılır. On dakika kadar daha kaynatılır, ocaktan alınır.
2. Kullanılacak maya ılık suyla eritilir içerisine bir kaşık toz şeker katılır.
3. Bir kapta un elenir, erimiş bir kaşık yağ, tuz veya maya katılır. Koyu bozadan daha koyu bir bulamaç yapılır,
4. Üzeri örtülerek sıcak bir yerde kapanır, göz göz oluncaya kadar bırakılır. İyice kabarınca tekrar bir müddet çırpılır. Artık lokma dökmek için hamur hazır demektir.
5. Bir tencerede yağ kızdırılır.
6. Sol eli suda ıslatıp avuç içine hamurdan bir parça alınır, avuç yumulur, kıvrılan baş ve işaret parmağı arasındaki küçük delikten fındık büyüklüğünde hamur çıkarılır. Sağ elde bulunan yağlanmış hamurlar kızgın yağa süratle atılır. Bu süratle tava doldurulur. Lokmalar güzelce kızardıktan sonra süzgece alınır. Yağı süzülür. Hemen şurubu atılır, karıştırılır. Biraz şurupta bekletildikten sonra şuruptan çıkarılır. Böylece hamur bitinceye kadar devam edilir.
Afiyet Olsun.
Zeynep T.

26 kişi ne demiş, ne sormuş:):

ZeYNeP dedi ki...

Degil mi Minecim, bende oyle, yapinca komsularim yabancida olsa veriyorum anlatiyorum onlara, biraz da bahceye koyuyorum, kuslar da yesin istiyorum, eskiler oyle yapardi hatrimda kaldiginca,
Hepimizin mubarek olsun kandili,
Zeynep

bilginc dedi ki...

sevgili zeynep ve figen..,
kandiliniz kutlu olsun...gecen seferde o gunun kandil oldugunu sizden ogrenmis, ofise giderken kandil simiti goturmustum..cok makbule gecmis, surpriz olmustu...cay ve kahve ile aksamustu yemistik.bu gun de aynisini yapacagim...sevgiyle..

bilginc dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
Tuhfe dedi ki...

Kandiliniz mübarek olsun. Zeynep abla sıra bende, hani bana hani bana lokma.
Lokma tatlısını çok severim, gel gelelim seninkiler kadar yuvarlak yapamıyoruuum...ellerine sağlık.

Herkese iyi kandiller.

pınar dedi ki...

hepimizin kandili mübarek olsun.

lokmaya ben de bayılırım. bu yaz baya yedim. bizim orda (izmirde) ortaları delik yapıyorlar. hayır yapmak isteyenler cuma günleri evlerinin önünden geçen herkese lokma dağıtıyorlar.

Adsız dedi ki...

Sevgili Zeynep ve Figen
Sizin ve tüm müslüman kardeslerimizin kandilleri mübarek olsun.Bende kandil icin birseyler yapmadan once, sizin siteyi actim,yeni tarif varmi diye.Lokmalari görunce,yapmaya karar verdim.Insallah sizinkiler gibi güzel olur.Danimarka´dan sevgiler
Yücel

Sibel dedi ki...

Zeynep abla ellerine sağlık. Lokma en son geçen yaz Bodrum'da yemiştim, vay be 1 yıl olmuş:) Özlediğimi hatırladım tarifi görünce!
Herkese hayırlı kandiller dilerim...

ZeYNeP dedi ki...

Sevgili Bilginc, Tuhfe, Pinar, Yucel ve Sibel sizlerinde, tum blog ziyaretcilerininde kandili mubarek olsun, gecen kandil sevgili Figen Helva yapmisti, bende bu kandil degisiklik olsun lokma dokeyim istedim, bu tarif Izmir Karsiyakali Lokmaci Kemal'e ait, yillar once annem kendisinden almisti ve yillardir yapilagelen bir tarif, Tuhfe'cim elimle SIKAMAZ isen kucuk dondurma kepcesini kullanabilirsin veya krema torbasi veya normal bir naylon posetin ucundan az kes, icine koy hamuru, kucuk kucuk darbelerle kizgin yaga birak :))
eminim olacaktir,
ziyaretiniz icin tesekkurler,
sevgiler
Zeynep

Pareo Anne dedi ki...

zeynep ve figen
kandiliniz mubarek olsun.
zeynep ellerine saglik, lokmalar da nefis. ben de bu aksam komsularima birseyler yapayim bari. aslinda irmik helvasi yapmak vardi ama vaktim yok ki yetistiremem (nasil bahanem hazir ama)
optum sizleri
Zeynep Acaroglu

bilginc dedi ki...

aksam eve donerken bulvar uzerinde bir lokanta, kapisinin onune duzenek kurmus, yagda kizarttigi cigborekleri sicak sicak o sirada yoldan gecenlere ikram ediyordu...kandiliniz kutlu olsun diye...cok hosuma gitti....

bilginc dedi ki...

yanlis soyledim ..cig borek degil icsiz olandan yani bisi-pişi olacakti.. duzelteyim istedim..

sarah dedi ki...

Sevgili Zeynep,

Izmir usulu lokma yapabilmek bir hayalimdir, umarim basaririm. En son gecen sene Cesme'de kandil gecesi yemistim lokma...


Herkesin Kandili mubarek olsun

ZeYNeP dedi ki...

Evet guzel Izmir'in lokmasi, kumrusu, gevregi, boyozu inanilmaz guzel lezzette degil mi? eminim sende bu tarifle istedigin sekilde lokma yaparsin sevgili Sarah,

sevgili Bilginc, allah kabul etsin, ne guzel yapmislar, kandilde bisiler ici bos olur evet, hatta uzerine susam, corek otuda yapistirirlar kizartmadan once, mis gibi olurlar.

zeynep

fethiye dedi ki...

zeynep abla ellerine saglik. dagitacak kimse yok ki yapalim. off.

sarah dedi ki...

Sevgili Zeynep,

bu hafta sonu lokma yaptim, gercekten Izmir lokmasi olmus:)

Tarif icin cok cok tesekkurler

sarah

Adsız dedi ki...

selamlar zeynep'cim;
ellerine saglik cok guzel gorunuyorlar.
2 kesme sekeri kadar yas maya demissin. gram olarak verebilir misin acaba olcuyu? tutturamazsam bide emeklerim bosa gitmesin..

ZeYNeP dedi ki...

Denizcim, ben yas maya bulamadadigim icin burada gram olarak olcme sansim yok, kuru maya kullaniyorum mecburen ben hamur islerimde, normal kesme seker buyuklugunde olacak, ona gore ayarlama yap, kesinlikle emegin bosa gitmez merak etme :))

sevgilerimle
zeynep

Adsız dedi ki...

sevgili zeynep, dun kandil icin daha onceden sitenizde gorup, yapilacaklar-listesine not aldigim
lokmayi yaptim. cok guzel oldu, tarifi paylastiginiz icin cok tesekkür ederim. yapma asamasinda once bende sekil vermekte bastan zorluk ceker gibi oldum, ama ellerimi devamli islatigim icin sonra cok rahat sekil verebildim.
lokmalari yaparken, senin ve figen'in hatta insallah sagligli yerindedir, hic tanimadigim izmir'deki kemal ustayi da andim.
annecigine yillar once tarifi verirken ne buyuk kitlelere ulasacagini bir bilse kemal usta.
taaa zurih'e bana kadar ulasti cunku.....


sevgilerimle
nese

asya yusof dedi ki...

AHHH O KARSIYAKANIN LOKMASI AHHH NE OZLEDIM DOLMUS BEKLERKEN HER GECE O KOKU OLDURUDU BENI HEMEN BIR TABAK ALIRDIM DOLMUSTA BILE YANIMDA OTURANA VERIRDIM..

Adsız dedi ki...

Hi Blogger, I found your blog quite informative.
I just came across your blog and wanted to
drop you a note telling you how impressed I was with it.
I give you my best wishes for your future endeavors.
If you have a moment, please visit my Xp Sygate Firewall site.
Have a great week!

Nilay dedi ki...

Cuma gunu beraat kandili nedeniyle lokma tatlisi yapmaya karar verdim. Diyetteyim ama dagitacagim buradaki komsularima..:) Dedim en guvenilir tarifi ancak Zeynep ablam verir. Hemen buldum googledan tarifini. Cuma gunu yapacagim. Ellerine saglik.
Opuyorum seni

Adsız dedi ki...

2 yaşındaki oğlum lokmaya bayılıyor. Satıldığı bir yer bulamadım. Cuma günleri sokaklarda hayır lokması aramaktan yorulmuştum. Bir kaç tarif denedim ama hiç biri dışarıda yapılanlar gibi olmamıştı. Sizin tarif hem bulduğum en kolay tarifti hem de tam istediğimiz gibi oldu. Tarif defterime beş yıldız notuyla ekledim. Ne kadar sevindiğimi tahmin edemezsiniz. ÇOK teşekkürler.
figen

samira dedi ki...

Merhaba Zeynep hanım.İlk defa canım lokma cekti internette arıyım dedim ve sizin siteyi buldum çok ta mutlu oldum.Gel gelelim ki lokmalarım olmadı,o kadar eziyetimin boşa gitmesi bi tarafa üstelik güzel lokma yiycem hevesim kursagımda kaldı ve moralim bozuldu.Başka yerden de tarif almıştım ama sizinkini yapmaya karar verdim ben.Sizin tarifte su yoktu.Ama hamur oluşmayınca yani kuru kalınca mecburen ö bür tarifte su oldugundan su kattım.Belki de kıvamını ayarlayamadım.Neden olmadı anlamadım yardımcı olur, beni aydınlatırsanız sevinirim.
SAMİRA

samira dedi ki...

Merhaba yine benim unuttum şerbet kısmını da anlayamadım lokmalar şerbeti çekmedi o neden?Baklavadan biliyorum şerbet koyunca çısss diye ses cıkarır fokur fokur olur.Ama bunda bole bişey olmadı.Acaba şerbet sıcakmı olacaktı?Ve lokmalar sertti yenmedi atmak zorunda kaldım.Teşekkürler Samira.

ZeYNeP dedi ki...

Samira merhaba,
bu tarifi defalarca yaptim, baska dostlarda uyguladi, hic sorun yasamadilar, neden boyle oldu sizde cozemedim.
Kullandiginiz un veya baska birsey farklimi geldi diye dusunuyorum su an. Bilemedim acikcasi.

Zeynep

Adsız dedi ki...

ellerinize sağlık hepimizin miraç kandili mübarek olsun