Pratik, lezzetli, pırasalı yemek

Meyaneli Pırasa yemeği

Aşure

IMG_5905

Hareli Kek

IMG_4711

Tavuk Kalamar

Tavuk Kalamar

Çikolata Soslu Elmalı Kek

elmalı kek

REÇEL - LER


Geçen haftalarda Selçuk’taki bahçemizden gelen şeftaliler vardı ve bir kısmı artık yumuşamıştı. Reçel yapayım dedim. yemekbiz grubumuza sordum.Sevgili Nur Seydak hemen tarif gönderdi. Ve yapmaya başladım. İlk kez kendim reçel yapacaktım. Nur’ a epeyce sorular sordum ve sonuç mükemmel oldu. Onun üzerine 3 kez daha yaptım. Ve son yaptığım Şeftali& Erik karışık. Azar azar vardı elimde ve yine cok yumuşamıştı yenmeyecekti , atılmalarına da razı olamam. Karıştırdım ve oda harika oldu. Tatlı ekşi bir tat.
Eşim artık sen reçel olayını aştın dedi:) Bu yeter bana:)
Sırada Çilek Reçeli var. Onu da grubumuza soracağım:) Yada sizlerden bilen varsa rica edeyim:))

Tarif için çok teşekkür ederim Nur...



Tarifi Nur’un yazdığı gibi aktarıyorum

ŞEFTALİ REÇELİ
Malzemeler

2,5 kg. şeftali
1 kg. şeker
2 su bardağı su ( ben 3 kullandım )
Limon suyu
Vanilya

Yapılışı
Şeftaliyi kaynar suya atıp hemen çıkartın
Üzerlerinden soğuk su geçirdikten sonra kabuklarını soyup çekirdeklerini ayıklayın.
Büyükçe bir tencereye şeftalileri, 1 kg şekeri ve 2 su bardağı suyu koyup bir çubuk vanilya ilave ettikten sonra, şeftaliler yarısaydam oluncaya kadar pişirin. Bir kevgirle şeftalileri tencereden çıkartıp şurubu koyulaşıncaya kadar 15 dakika daha kaynatarak çektirin.
Şeftalileri kavanoza koyup üzerine de şurubu dökün. Kavanozu kapatarak kaldırın.

“İyice soğumadan üzerinde oluşan hava kabarcıklarını kağıt havlu yardımı ile almadan kavanozun ağzını kapatma ” diye not düştü bana Nur :)

Benim notlarım;
Ben direk 1 paket vanilya koydum.
2. yaptıklarımın ölçülerini hep göz kararı yaptım. Eliniz hemen alışıyor zaten damak tadınıza göre şeker ayarlanıyor. Reçel biraz soğuyunca cam kavanozlara koyuyorum ve ters çeviriyorum. Yarım gün kadar öyle bekletiyorum. Kapak böylece çok daha iyi sıkışıyor.



ERİK REÇELİ
Malzemeler
1 kg. erik
1 litre su
1 kg. şeker

Yapılışı
Eriğin çekirdeğini çıkarın ve ikiye kesin. Tencereye, 1 litre su ve 1 kg. şekeri koyun. Orta ateşte şeker eriyene kadar karıştırın. Erikleri ekleyin ve hafif ateşte kaynatın. Koyulaşınca yarım limon suyu ve vanilyayı ekleyip bir taşım daha kaynatın. Soğumaya bırakın.

Benim notlarım ;
İlk denemede erik reçeli için şeker eşime fazla geldi. Sonrakinde şekeri bir su bardağı az koydum. Eriklerim belki yumuşak olduğu için kabukları sürekli tencerenin üstüne çıktı ve bende o kabukları tahta spatula ile topladım.
Ve Erik özellikle çabuk koyulaşmadı. Bende kapattım ocağı ve balkonda güneşe koydum. 4-5 saat içinde koyulaştı ve kıvama geldi. Dediğim gibi yaptıkça anlıyorsunuz ve eliniz alışıyor.

Afiyet olsun

Figen

13 kişi ne demiş, ne sormuş:):

Adsız dedi ki...

figen, recel yaparken su eklemen gerekmez aslinda. Meyveyi sekerlersen geceden, meyvenin suyunu cikartir.

Cilek receli icin de, uzerine seker koyup beklet. Ama cilek zaten cok sulu oldugu icin gece boyunca bekletmesen de olur. 1'e 1 oraninda yapma ille de, tadina bakmayi kesinlikle ihmal etme ve su ekleme. :)

ZeYNeP dedi ki...

Fethiye'ciğim aslında kayınvalidem de öyle yapardı sen yazınca düşündüm de. O halde Çilek leri şekere batırıp öyle yapacağım anlaşıldı:) Yok zaten sonraki denemelerimde hep tadına baktım.Öğreniyorum artık:)
teşekkür ederim
Figen

Adsız dedi ki...

Ben çilekleri şekerleyip 1 gece bekletiyorum çelik tencerede kapağı kapalı olarak. Hatta tam 1 gün bekletiyorum. Pişirdikten sonra 1 gün de güneşlenirlerse daha koyu kıvamlı ve kokulu oluyor reçeller. Uygun yeriniz varsa kesinlikle öneririm.

ruchan dedi ki...

Ellerinize sağlık. Nefis görünüyor. Ben de artık reçellerimi kendim yapacağım. Sizin tarifleri hemen not aldım.
Sevgilerimle:)

ZeYNeP dedi ki...

Sibel ciğim,
Güneş konusuna katılıyorum, bende artık son yapışlarımda özellikle güneşte bıraktımnasılsa balkonum var, çok güzel oluyor daha güzel bir kıvama geliyor.Çilek reçeleni nasıl yapacagım netleşti artık yakında Çilek Reçelemide yazarım size:)

Cimcime kesinlikle artık hazır alma gerçekten.Bende dışarıdan almam ama hep kayınvalidem sağolsun yapardı yada selçuk tan gelirdi. geçen gün kayınvalidem yaptığımı duyunca çok şaşırdı , ondan da tarif almadım ya :) Çokta sevindi ama:)
Sizleri çok seviyorum sağolun:)

Sevgilerimle
Figen

Dilek'ce dedi ki...

Ben erik receline bu kez ilk kez bir tarife göre biberiye dali attim. Ve sonuctan inanilmaz memnun kaldik. Ben erikleri kestim fakat cekirdekten ayirmadim. Biberiye dalini da onlarla beraber bastan koydum hepsini bir süzdüm. Sekeri ise hep meyve mikatarinin yarisindan fazla yapmioyrum. Biz pek sekerli sevmiyoruz.
Benim sorum güneslenme olayi ile ilgili. Sicakken receli kavanozlara koyduk mu bir vakuumlanma oluyor simdi güneslendirdik mi bu olmayacak. Öylece kavanoza mu koyuyorsunuz yoksa agizini kapattiktan sonra tekrar dolu kavanozlari suda kaynatiyor musunuz?

ZeYNeP dedi ki...

Sevgili Dilek merhaba,
Biberiye Dalı fikri çok hoş ve ilginç ? Ben soslarda kullanırdım ama düşündüm de farklı bir aroma veriyor olsa gerek, deneyeceğim nasılsa daha erik gelecek bana:)
Güneşte bıraktıktan sonra yine kavanoza alıp kavanozları ters çevirip sabaha kadar bıraktım ben, ve yemek için açarken kapağı bıçak yardımı ile açtım. Yani yine vakum gerçekleşmişti.sanırım ters çevirince ve bekletince işe yaradı.Kaynar usda ters çevirmek te yapılabilir aslında özellikle uzun vade bekleyecekse reçeller. Zira ben şu anda tükettim sayılır. Ama yeni yapacaklarım daha uzun vade kalacak onları kaynar suda tutarım.Başakaca fikri olan arkadaşımız varsa belki yazarlar..

Çiğdem benim hiç reçelim küflenmedi, ama yapılırken ıslak kaşık girmeyecek reçele, metal kaşık girmeyecek denir , Kavanozların oldukça temiz ve kuru olmalı kuruluk çok önemli. Belki Nur un bana uyarıda bulundu " hava kabarcıklarını almayı unutma " ifadesi bu yüzdendir ?.. İnan çok bilgim yok bu konuda hiç küf yaşamadım ? Yinede duyarsam sayfaya yazarım canım..

Sevgilerimle
Figen

Adsız dedi ki...

ben fadime bende reçeli çok seviyorum ilk defa burdan aldıgım tarifle yapıcam inşallah güzel olur

Adsız dedi ki...

ben fadime bende reçeli çok seviyorum ilk defa burdan aldıgım tarifle yapıcam inşallah güzel olur

Figen Karavas dedi ki...

fadime hosgeldin:)
Umarım guzel olur, ilk deneyimlerde bazen kıvam tutturmak zor olabilir ama puf noktalara dikkat edersen sorun yasamazsın inan.
Merakla bekliyorum sonucu.

sevgiler,
Figen

Adsız dedi ki...

ılk defa reçel yapıcam.kırmızı erık reçelı.nasıl yapayım sizden tarıf beklıyorum acıl.nejla

ZeYNeP dedi ki...

Sevgili Necla,
Acil demişsin ama ben henuz girebildim nete ve yeni okuyorum sorunu umarım cok gec olmamıstır.

Burada anlattıgım gibi yapabilirsin kırmzıı erigi de. Aynısını yapman yeterli olacaktır.

Kolay gelsin:)
sevgilerimle,
Figen Karavaş

durubebek dedi ki...

ayva recelıne bır cay kasıgı yaparken tarcın koyarsanız ozellıkle rendeye mıs kokusu ve recele verdıgı gusell tat yemege deger..tesekkurler..