Pratik, lezzetli, pırasalı yemek

Meyaneli Pırasa yemeği

Aşure

IMG_5905

Hareli Kek

IMG_4711

Tavuk Kalamar

Tavuk Kalamar

Çikolata Soslu Elmalı Kek

elmalı kek

GEREMEZ


Sabah kahvaltıları için yaptığımız bir alternatif. Bir çok değişik versiyonları var bu tarifin.
Annem bu tarifi süt ile yapar rahmetli babaannemden öyle öğrenmiş. Ben ise evlendiğimde kayınvalidemde bu şekli ile yedim. İlk yediğimde hiç hoşlanmadım ve eşim nasıl beğenir annemin yaptığı daha güzel demiştim:) Ancak zamanla bende bu tada alıştım ve çok seviyorum, ama annemin yaptığı sütlü halini de beğeniyorum. Fakat evimizde bu şekliyle yapıyorum, eşim öyle istiyor:) Benim baba tarafım Yugoslav eşimin de rahmetli babası Arnavut muş.
Bizlerde sıkça yapılan bir tariftir.

GEREMEZ

Malzemeler
1 kg. süzme yoğurt
1 kg. taze çökelek
1,5 kg. kadar yeşil biber

Yapılışı

Biberler birer lokmalık şeklinde kesilir
Yoğurt ve çökelek karıştırılır.1 çay kasığı tuz ilave edilir
Çökelek karışımı ile biberler karıştırılır
Bir kavanoza bastırılır.
Üzerini örtecek şekilde zeytinyağı gezdirilir. Bu şekilde üstünün küflenmesi önlenir ve lezzet verir zeytinyağı.

Yaklaşık 7-10 gün içinde hazır kıvama geliyor.
Bu süre içinde bir iki kez karıştırabilirsiniz daha homojen olmasını sağlıyor.
Bu ölçüler için 3 kg. lık kavanoz, kap tam geliyor.



Ben artık yarım kg. çökelek ve yarım kg. da kırık tulum peyniri ile yapıyorum. Bu şekli çok daha güzel. Yani bulursanız kırık fire verilen tulumlardan alın yarı yarıya katın harcınıza çok daha lezzetli oluyor. Bunu da sevgili kayınvalidem söylemişti sağolsun.

Ve burada kullanılan biberde çok önemli onu anladım zira geçen sene son yapışımda biberleri pazardan alamamıştım ve karışıktı bir kısmı çok koyu yeşil idi ve o yeşil olanlar çok tatsız kalmıştı, katı bir tadı vardı .Yani alınacak yeşil biberin tazecik ve lezzetli olması harcınızın da lezzetli olmasını sağlıyor...

Afiyet olsun,
Figen

13 kişi ne demiş, ne sormuş:):

Adsız dedi ki...

Figen, cok degisik bir sey. Simdiye kadar hicbir yerde görmemistim ve duymamistim da. Merak ettim tadini, disarda satildigina da hic rastlamadim sanirim.

ZeYNeP dedi ki...

Mine'ciğim evet dışarıda satılmaz.Evlerde yapılır.Tadı da emin ol çok güzel. Dedim ya iyi bir kahvaltılık:) Yapacak olursa yarı ölçüden yap beğenirsen devam edersin...
Sevgilerimle
Figen

Margot dedi ki...

Figen Merhaba,
Çok güzel ve değişik bir tarif,süzme yoğurta bayılırım. Kesin deneyeceğim. Sağolasın!

ZeYNeP dedi ki...

Sevgili Margot Hosgeldin,
Bencede mutlaka dene, gerçekten çok kolay ve bereketli, lezzetli:)
Sevgilerimle
Figen

Adsız dedi ki...

süper bir kahvaltılıktır biz göçmen biberi diyoruz sanırım kipada da bu adı ile satılıyor ben şahsen bayılırım bundan sonra bayıla bayıla hem yapar hem yerim artık her daim
tarifi görünce ekran başında yupi deyişim ondandır yani.
elinize sağlık
b secil

Adsız dedi ki...

en favori kahvaltiliklarimdan birisidir. kayinvalidem cok yapar, bana da verir sagolsun.. mutlaka deneyin...

Gulnur

Adsız dedi ki...

merhaba ;
Germez tarifini sitenizde görmek beni mutlu etti ve heyecanla tarifi uyguladım.Ancak bekleme süresinde kavanozu buzdolabında mı tutmalıyım yoksa dışarıda mı bekletmeliyim.Dışarıda bozulmasından endişe ettim ve bu konuda tereddütte kaldım.Aydınlatırsanız sevinirim :)

ZeYNeP dedi ki...

isimsiz ziyaretcimiz hosgeldiniz,
Evet yaptıktan sonra buzdolabında bekletiyoruz. Üstüne zeytinyağ döküp kapaın kapagını.Arada acıp bakabilirsiniz hem üstündeki yag bitmişmi diye hemde tadına bakıp sizin için makulse yiyebilmeniz için, bizde ortalama 10-15 gunde yemege baslarız.
Umarım hosunuza gider,
şimdiden afiyet olsun.

sevgilerimle,
figen

Selcen Şenocak dedi ki...

TARİFİ ALDIM BİLE:)
TEŞEKKÜRLER BENİM TEK EKSİK ÜZERİNE ZEYTİNYAĞI
AKŞAM EVE GİDER GİTMEZ EKLEYECEĞİM İNŞ. KÖTÜ OLMAMIŞTIR YAĞSIZ:(

ZeYNeP dedi ki...

Selcen cim:)
İyi ettin tam ben yazacaktım sen bulmussun bile:)
Ustune zeytinyagı olmazsa olmaz o zmaan kuf yapar ve lezzetli olmaz homojen olmaz canımcım. Bu tarif için boyle sutlu olsaydı gerek kalmazdı zeytinyagına da.
Afiyet seker olsun.

Figen

Adsız dedi ki...

merhaba,sizi yeni buldum.çok güzel tarifleriniz var.en önemlisi anlaşılır şekilde.bende yugoslavya kökenliyim belkide ondan sevdim))eylül

ZeYNeP dedi ki...

Eylül cüm:)
Hemşehri çıktık.Baabm rahmetli Yugoslav Gocmeniydi.
Bekleirm her zaman sayfamıza.
Hatta yolun İzmir e duserse kahve içmeye de beklerim.

sevgilerimle,
Figen Karavaş

anneanneninemekleri dedi ki...

Değişik bir tarif hiç duymamıştım.Değişik tatları denemeyi severim.Deniyeceğim.Ellerinize sağlık.Bende beklerim.