Pratik, lezzetli, pırasalı yemek

Meyaneli Pırasa yemeği

Aşure

IMG_5905

Hareli Kek

IMG_4711

Tavuk Kalamar

Tavuk Kalamar

Çikolata Soslu Elmalı Kek

elmalı kek

ACILI EZME


Geçen hafta misafirlerim vardı yemeğe. Düşündüm, bir çeşit daha olmalı ortada derken Oktay Usta nın kitabında gözüme ilişti. Aynen restoranlarda yediğimiz gibi hatta bana göre daha da güzel oldu emin olun. Öyle ekşi domateste kokmuyor:)

ACILI EZME

Malzemeler
2 adet Kuru soğan
2 adet yeşil biber
2 adet domates
1 diş sarımsak
1 tutam maydanoz
1 tutam dereotu
1 tutam taze nane
1 ÇK biber salçası
1 tatlı kaşığı kekik
Tuz, karabiber, pul biber, limon suyu, zeytinyağı

Yapılışı
Kuru soğanı, yeşil biberi, taze naneyi, maydanozu, dereotunu rondoda karıştırın.
Süzgüye koyup suyunun süzülmesini bekleyin
Domateslerin kabuklarını soyup, incecik doğrayın, yada rondoda parçalayın.
Tüm malzemeleri karıştırın
Üzerine biber salçasını, tuz, karabiber, kekik, pul biber, limon suyu ve zeytinyağını ekleyin.

Servis kasesine alın,

Afiyet olsun,
Figen

56 kişi ne demiş, ne sormuş:):

Adsız dedi ki...

Eşim mezeleri cok sever. Fakat hep buyuk marketlerden alırız. Figen'in ezme tarifi ile en azindan acili ezme, artık mutfagimdan sofraya gelecek, tabii becerebilirsem :))
Tesekkurler Figencim.

şule dedi ki...

Figenciğim acılı ezmeyi hatırlarsan mail grubuna yazmıştım. Oktay Usta'nın tarifini tabi. Ben de denemiştim ve gerçekten çok hoşumuza gitmişti. Fakat malzemeler 2 kişilik demesine rağmen bize çok fazla gelmişti. Bence bu malzemeler 6 kişilik. Ellerine sağlık..

yemekvebiz dedi ki...

merhaba,
Anonymous said... teşekkür ederim sağol, dene canım mutlaka dene , çok kolay göreceksin yapılamayacak gibi değil inan.

Şule ciğim, gruba attığının farkında degilim :( Çünkü yaptığım güne kadar acılı ezme benim ilgimi çekmezdi açıkçası.O gün misafirleirmiçin yaptım ama çok beğendim ve asla dışarıdakiler gibi değil çok daha lezzetliydi.
Ve dediğin gibi şimdi kitaba baktımda 2 kişilik yazıyor ama fotoğraftanda anlaşılacağı gibi asla 2 kişilik değil.4-6 kişilik. Biz yemekte 4 kişiydik tam yetti.Ama rkadaşlarım seviyordu ezmeyi..

Sevgilerimle
figen

Adsız dedi ki...

selam bende bugün yapmayı düşünüyordum görünce çok sevindim oktay ustanın kitabıda çok güzel handan

mine dedi ki...

Figen'cigim, ellerine saglik, tadi da cok güzeldir degil mi? Hafta sonu yapayim, misafirlerim acili ve biberli mezelere bayiliyorlar. Galiba aradiklari sey bu. Biri sürekli domatesli, acili püre gibi bir seydi diye sorup duruyor. Sonucumu bildirecegim. Sevgiler

yemekvebiz dedi ki...

Mine' ciğim:))
Evet budur tatlım tarif ettikleri:)Acı seviyorlarsa sen içine yarım tatlı kaşığı kadar pul biber ekle . Ben bir tutam serptim acı kelimesi yerini bulsun diye..Esime acı yasak olduğu için fazla kullanamadım..
Yaparsan yorumunu beklerim canım..
sevgilerimle
figen

yemekvebiz dedi ki...

Off Figen Offf!!!

yaninda sicak pide olacak birde bu ezmenin yaninda, bandira bandira ye beni, ayy boyle bir sarki vardi degilmi eskiden aklima geldi bak,
ellerine saglik arkadasim, harika olmus harikaaa
zeynep

mine dedi ki...

Figen, ezmeyi yaptim :) Ah ah, nasil en aci biberi almisim, nasil aci, nasil aci, anlatamam. Hevesle hepsini hazirladim, dogradim, karistirdim. Elimi agzima bir sürdüm, biber öyle aciymis ki :) Ben cok fazla yiyemedim. Ama aci yiyen arkadasim cok sevdi. Senin ölcünün yarisini yapmistim, 2 kisi icin tam geldi. Birinin yaridan fazlasini yedigini düsünürsek :)))
Aklimda kaldi, bir daha sefere tatli biberle deneyecegim.

Tesekkürler - Sevgiler, Mine

yemekvebiz dedi ki...

Mine'ciği:))
Sen acı biber almasana:) Kırmızı pul biber atsaydın :) Olsun deneyim olmus. Ama sonuçta kalmayıp ziyan olmadan bitmesine sevindim..Ellerine sağlık.

Zeynep'ciğim:)
Vallahi doğru dedin yanında pide değil ama Lavaş, kasar rendesi ve tereyağ ile muhteşem oluyor.Hani kebapçılarda gelir ya önden:)))
Sen gel canım Türkiye ye ben sana yaparım bol bol yeriz:)
Sevgilerimle
Figen

Adsız dedi ki...

Acili ezmeyi yaptim ve cok güzel oldu. Tesekkürler

Adsız dedi ki...

Ablamın doğum günü bugün, Ona akşam yemeğinin yanında ezme yaparak jest yapmak istedim, google aramasında gördüm sitenizi, birazdan yapmaya başlayacağım, umarım güzel olur. En iyi aşçılar erkeklerden çıkarmış sözünden güç alarak iyi olacağını tahmin ediyorum. Ezmenin fotoğrafını görünce kendimden geçtim açıkçası :)

Ayrıcaa. Mutlu yıllar aaablaaaa!!!

emrah dedi ki...

evet cidden çok güzel. Yalnız malzemeler iki kişi için çoook fazla. :D

Adsız dedi ki...

Enjoyed a lot!
1999 pontiac grand am technical service bulletins Womens swimwear in the 1950s pictures tax liens fire alarm pull station

özlem dedi ki...

domates salçası kullansak olmaz mı ?

yemekvebiz dedi ki...

sevgili Özlem,
Domates salcası da olur, sayet biber, ya da ev salcası bulamaz isen elbette. O zaman biraz daha sulu olabilir, veya domates kullandıgın zaman, acısını biraz daha yogun tutman iyi olabilir tat acısından.
Denersen yorumunu beklerim,
teşekkür ederim.

sevgilerimle,
Figen

yezda dedi ki...

ben daha denemedim bugün yapıcam görüntüsü harika görüntüsüne bakarsan tadıda muhteşem olmalı ellerinize sağlık.

Figen dedi ki...

Sevgili Yezda,
Mutlaka yap derim:)
Mumkunse ev salcası ile elbette, tarifi aynen uygularsan sonuctan memnun kalırsın,
Sonucunu bekliyorum:)

sevgilerimle,
Figen

Adsız dedi ki...

kızlar......,içine bir de 5-6 parça ceviz vereyhan koyun mannnnnyak oluyooooo!!!!!!

Adsız dedi ki...

musty
çok teşekkürler eve gidince deneyecegim bakalım neler yapabiliyormuşum ben...

Adsız dedi ki...

ben de yaptım.ama bu işlere biraz Fransızım kötü oldu tadı fena olmadı da domates ve soganları elimle rendelemek zorunda kaldım mutfak robotu yok bizde.ama fena da gitmedi yani teşekkürler

Adsız dedi ki...

BENDE EZMEYİ ÇOK SEVERİM BAYILIRIM .

Adsız dedi ki...

tesekür ederim tarifeniz icin.
ben yaptim be aynen uyguladim...sonucta,bibersalcasini zeytin yagi ile tavada kizarttim,ve icine kekik otunu karabiberini öyle karistirark ekledim..ezmenin üstünede döktüm..sandigim kadar güzel olmadi..yesil ezme oldu oysaki resimdeki gibi kirmizi olmasi gerkmiyormuydu?..yanlisim ne ?
tesekür ederim

yemekvebiz dedi ki...

İsimsiz misafir hosgeldiniz,
Salcayı tavada kızarmıyorum ben ?
Malzemelerin suyunu iyice suzdukten sonra salcayı çiğden karıstırıyorum malzemelerle birlikte,
Rengi yeşil olduysa muhtemelen yeşillikleriniz fazla gelmiştir ? Ya da salcanız az gelmiştir , sonucta salca kıvamları değişkendir fark oluyor ? Birdaha yapacak olursanız salcasını coğaltın, yesillerinizi ona gore ayarlayın ve salcayı tavada kavurmanıza da gerek yok ?

sevgiler,
Figen

Bir Bey dedi ki...

acili ezme, haydari ve lavas ekmek...
süper üçlü.

ergenekon dedi ki...

ben mehmet ilyas aşçıyım ezmeyi çok severim hele hele yaparken kesinlikle yerim ama zeytinyağlı yapraksarması ve ayranla süper gidiyor.ayrıyeten zaman aşımına uğramadan yeneilecek bi ezme yapılacaksa içine ceviz kırıntilaırıda atılırsa süper oluyor

urtica dedi ki...

Merhaba,
Az önce ben de yaptım acılı ezmeyi.
Domates salçası kullandım, pul biberini bol tuttum.
Süper oldu..
Teşekkür ederiim...

Adsız dedi ki...

Merhabalar tarifiniz için cok tesekkürler ama malzemeler arasında yer alan 1 ÇK biber salçası ne demek yani 1 ÇK olayını anlayamadım yardımcı olursanız sevinirim

yemekvebiz dedi ki...

İsimsiz Misafir merhaba,
1 CK = 1 Çorba Kasıgı demek kısaltma olarak yazmısım, daha sonra tarifte duzeltme yapayım acılımını yazayım .Defterlerime de hep bu sekilde yazınca el alıskanlıgı olmus.

Kolay gelsin
Figen Karavaş

Adsız dedi ki...

hemen deneyeceğim.teşekkür ederiz.figen... zahide

Adsız dedi ki...

iki değil de bir tane soğan kullanırsanız daha iyi olur sanki çünkü ağır bir soğan tadı geliyor

AnıL dedi ki...

hımmmhıhhmhmm antep üsülümü bu :) resim de görünce bayıldım ypmaya çalışcam bugun acaba yapabilcekmiyim..

Adsız dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
Adsız dedi ki...

yaşasın bulduuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuum
mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm

onur fatih dedi ki...

gercekten bende böle seler yapmauyı ve yemei cok severim gercekten güzel oluyo bide yanında adana kebab onun yanında lavaş bide acılı ezme ve ayran :D bitti bu kadar :)

Adsız dedi ki...

1 CK cay kasigimi oluyor yanlismi anladim

yemekvebiz dedi ki...

Adsız misafir merhaba,
1 Corba kasıgı oluyor.
Sayet salcanız koyu kıvamlı değilse göz kararı ayarlama yapabilirsiniz yani 2 corba kasıgıda koyabilirisniz.
sevgilerimle

Figen Karavaş

Adsız dedi ki...

bende bugün deneyeceğim eğer resimdeki gibi olursa bu akşam ziyafet var :)

Adsız dedi ki...

tarifinize harfiyen uyaraktan mezeyi hazırladım, ancak eve gelen hiç bir misafir bir kaşık aldıktan sonra ikinci kaşığı almadı.neden böyle oldu figen hanım?

Adsız dedi ki...

Teşekkür ederim figen hanım. Tarifi denedim kışın içinde fazlasıyla yaptım
eşim çok beğendi aynısı oldu süper birşey herkesin yapmasını öneriyorum.....

FİGEN KARAVAŞ dedi ki...

11 Haziran da yazan adsız misafir hosgeldiniz;
Nedenini bilmem ne yazık ki mumkun değil, zira detay vermemişsiniz.
Yapım aşamalarını ve malzemeleri harfiye yerine getirdiyseniz olmus olması gerekliydi.Tarifi yeniden gözden gecirin azrzu ederseniz.

22 Ağustos adsız misafir hoşgeldiniz;
Ellerinize saglık, begenmenize sevindim.Afiyet olsun.Ve yorum bıraktıgınız için de teşekkür ederim.

Sevgiler,
Figen Karavaş

Adsız dedi ki...

merhaba ben bayıldım bu ezmeye yaaa valla hamileyim bidee cokk canım cektii yapmaya gidiyorum ben yalnız bişi sorucam bu ezmeyi çokça yapıp buzdolabında kışa saklasam bozulurmu yoksa dururmu?

Adsız dedi ki...

bi erkek olarak yemek yapmaya baya bi düşkünüm.bazı mekanlarda ezme suyunu tabağa bırakıyo ve hoş görüntü olmuyodu şimdi yapımını öğrendim ve denemeye başlıycam.kolay gelsin bayanlar :DDD

FİGEN KARAVAŞ dedi ki...

Adsız misafir merhaba; Dolapta uzun sure stok yapmak için bu tarif uygun değil maalesef.Yapılıp tuketilmesi gerekli.
Afiyet olsun simdiden.
sevgiler

Figen Karavaş

Adsız dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
sude dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
Adsız dedi ki...

ben mustafa eşime yemek yapacam ne yapsam karar veremeim

Adsız dedi ki...

Eksik olmayın. Bugün denedim gayet güzel oldu. Ancak yorum yapan bir başka kişi gibi ben de 1 soğan kullandım. Bizim agız tadımıza daha uygun oldu. Emeğiniz için tekrar teşekkürler.

Adsız dedi ki...

gerçekten çok güzel oldu şiddetle tavsiye ederim.içerisine çok az reyhan,kimyon ve limon suyu yerine nar ekşisi koyun mükemmel oluyor. çoğu lokantalrınkinden lezzetli oldu ;)

Kenan_İsa_Serdar_Veli dedi ki...

Akşamaa yemek sırası bende. Lahmacununun yanına ezme yapmayı düşünüyorum.Ama önce robot almamız lazım.Biraz pahalı ama olsun ne olacak sanki.İSa nasıl olsa dörde bölecek,Veli ağzını şapırdatarak yiyecek,Serdar yine eminim beğenmeyecek.Olan yine bana olacak.Ymekleri yapmak ve bulaşığı yıkamak bana kalacak. :(

Adsız dedi ki...

Merhaba 3 öğrenci yazıyoruz bunu canımız çok çekti ama malesef yapamıcaz robotumuz yok.. bıçak işe yaramazmı ki !?

Ali Osman Gül dedi ki...

merhaba bende hava lojistik komutanlığında salatacıyım acılı ezme iyidir tavsiye ederim sizlere özellikle limon yerine nar ekşisi kullanınız osmangül'den sevgiler..

Adsız dedi ki...

bende denıcem teşekkürler

Adsız dedi ki...

KARNIM ÇOK ACIKTI YA VALLA KALKIP YAPICAM BİRDE YANINA AYRAN PİDE SÖYLEYECEM OFF OFF ÖĞRENCİYİZ BİZ AKŞAM AKŞAM MAHVETTİNİZ BENİ

sema dedi ki...

merhaba, ezmeyi yaptım görünüşü aynı sizinki gibi, karışımları da aynen sizinki gibi uyguladım. ama tadı biraz acı oldu soğanın acısı çıktı sanırım bunu önlemek için ne yapabilirim?

Adsız dedi ki...

denedim çok güzeldi tarif için teşekkürler vaz geçemeyecegim bir lezzet şöleni

Gözde Kaçıral Gündüz dedi ki...

merhaba ezmeyi dün akşam yaptım herkes hoşlanmıyor diye dereotu koymadım.Yeşil biberlerin yerine 3adet acı kıl biber kullandım. Hatta biber salçası da yoğun geldiğinden biraz da domates salçası ekledim. Bu haliyle de çok güzel oldu ve misafirlerim beğendiler.4 kişiye rahatlıkla yettiğini söyleyebilirim. Payaşım için teşekkürler.