Mantarli Akitma
Merhabalar,
Akitma Anadolu'da cokca bilinen bir hamur isidir, benim bir tarafim egeli ama baba tarafim Ankara Keskin,gerci artik Keskin Kirikkale'ye baglandi vilayet olunca.
Anadolu kadini pek oyle mayali hamur bilmez, bazlama, gozleme, akitma ile gecirir ogunlerini.
Bende bu aksam akitma yaptim, Anadolu da kuru koy peynir koyup arasina tereyag surup bukup verirler ev halkinin eline yaninda da ayran, resimdeki ayran tasi asirlik diyebilirim, buyukbabadan hatira ...
Malzemeler :
Akitma icin tam anlami ile goz karari bir olcu, un - su - tuz karisimi , iyice karistirilacak koyu ayran kivaminda olmali.
Akitma ic malzemeleri :
1/2 kg mantar ( kucuk dilimleyin )
1 butun sogan ( yemeklik dograyin)
1 butun dolmalik biber ( ince dilimler halinde dograyin)
1/2 tatli kirmizi biber ( ince dilimler halinde dograyin)
3-4 dis sarimsak (dilimlenmis)
1 su bardagi kadar rendelenmis kasar
1 yemek kasik zeytinyag
akitmayi pisirmek icinde 100 gr kadar tereyag.
Nasil mi Yaptim ?
Tavama zeytinyagimi koydum, dogranmis tum sebzeleri ilave ettim, iyice kavurduktan sonra kenara cektim, akitma hamurunu koyu ayran kivaminda hazirladim. Teflon tavami isittim tereyagdan bir parca surdum, kepce yardimi ile tavaya hamurdan koyup soyle tavayi bir dondurdum kendi etrafinda hamurun tavanin seklini almasini sagladim boylelikle, cok kisa surede iki tarafida pisiyor zaten, sonra servis tabagina aldim, hazirda bekleyen mantarli icimi akitmanin kenarina koyup, uzerine rende kasar ilave ettikten sonra durum yaptim.
Iste bu kadar, yapmasi da , yemesi de keyifli bir lezzet, yaninda da soguk bir ayran.
Afiyet olsun,
Zeynep
13 kişi ne demiş, ne sormuş:):
Canim ellerine saglik sabah dusunmustum akitma
yapmayi ;) ben icini patates salatasayli cok seviyorum
patates,yumurta,domates,taze sogan v.s
Ama bugun annemler yazliktaydi kahvaltiya oraya
gittik,nerdeyse 1 aydir evde yemek pismedigi icin ben
bir sey yazamiyorum sadece okuyup sakliyorum :)
sukran
Ben de kahvaltıda yaparım akıtmayı. İçine beyaz peynir ve matdanoz ya da taze yesil ne varsa. Ellerine saglık Zeynep'cigim.
Hanife'cim, evet genelde hafta sonlari kahvaltida guzel oluyor, ama dun eve gelince yemek yapmak yerine akitmayi yapayim dedim, dolapta bekleyen mantarlari degerlendirmek icin :), sicakta ne yiyecegiz sasiriyoruz inan burada.egemi opuyorum
zeynep
Eline sağlık Zeynep benim çocuklarda bayılır akıtmaya ,ben süt,yumurta ve unla yapıyorum krep gibi ince ince pişiriyorum
Merhaba,benim babam Malatya-Arapgirli.Orada akıtma bıcıği derler.Uzun kış gecelerinde babamla otururduk. Ben ders çalışırken o da kitap okur,yazı yazardı. Bir ara bakardım. Akıtmayı hazırlamış sobamızın üzerinde akıtmayı yapmaya başlamış.Maydonozlu peynirle hazırlar verirdi bana. O memleket günlerini yad ederdi böylece. Ninesini anlatırdı bana. Büyük şehire gelince "krep" oluverdi birden. Hiç benimsemedim.Anneannem de Çanakkale'de biraz mayalanmış hamurla yağda kızartarak yapardı.yapılış biçimleri farklı olsa da kendi milli yemeklerimizden biri bence.Meltem Atan
Akitmayi hic tanimiyordum, ama cok lezzetli bir yemege benziyor, mutlaka denemem lazim
Tesekkurler
Sevgili Meltem, benim buyukannemde oyle soylerdi,yumurta sut koydular sosyete krep yapti adini derdi hep, sizin yazinizi okuyunca aklima geldi hemen onun sozleri,
bizim Turk kulturunde cok buyuk yeri var, ozellikle Anadolu'da,
Tesekkur ederim,
Nalancim ellerine saglik, krep olunca daha ince oluyor, ama akitma biraz kalin oluyor, amac iyice karin doyursun :)
Sarah eminim deneyince cok seveceksin sende,kolay gelsin.
zeynep
Ayran tasınıza bayıldım. Akıtma tarifiniz çok güzel. En kısa zamanda deneyeceğim.
Güzel paylaşımlarınız için size minnettarım. Sayenizde birçok güzel tarifim oldu. Allah sizden razı olsun.
Her şeyin gönlünüzce olması dileğiyle, saygılarımı sunarım.
Nurten KOÇ
Zeynep'cigim bu aksam ispanakli yaptim ben icini ve inan bir tek parmaklarimizi yemedigimiz kaldi..icine ispanagi soganla az zeytinyaginda kavurdum ve iliyinca beyaz peynir ufaladim ,borek yapacaktim iyikide yapmamisim,tek kelime ile harika ;-)
Ezel
ohh ellerine saglik Ezel, begenerek birsey yemekde daha bir keyifli degilmi? umarim gunturlu gelinim defnede yemistir,opuyorum sizi
zeynep
sevgili arkadaslar,
Akitma ve krep zaten parkli seyler.
Akitma;sut,maya ve unla hazirlanir ve mayalandirilir.
Krep;süt un yumurtadir.Akitma bizim krep ise yabacilarindir biraz arastirirsaniz goreceksiniz
sevgiler
canım benim ellerine sağlık ama ben bişe merak ettim bu akıtma hakkında akıtmaya su kullanmışsın süt daha iyi olmazmı
Bu akşamın yemeği belli oldu:) Sağolasın Zeynep ablacım!
Yorum Gönder