AYVA TATLISI
Yine geçen hafta yaptığım tatlılardan biriydi . Ayva tatlısını çok sık yapıyorum, zira bizde Ayva kıs boyu eksik olmuyor. Selçuk ta bahçemiz var ve oradan geliyor Ekmek Ayvalarımız.
Tadı nefis arkadaşlar nefisss, yanında da kaymak olursa tek kelime ile muhteşem...
Evet mevsimi gecti biliyorum, sıcaklar da geldi ama olsun.
Hala benim gibi evinde ayvası olan varsa belki yapar. Ve hazır resmini çekmişim:)
Ayvaların kabukları soyulur ve ikiye bölünürMalzemeler
4 adet Ayva
8 cay
bardağı toz şeker
1 avuç karanfil
İçleri temizlenir ve çekirdekler atılmaz tepsiye konulur ( renk versin diye )
Ayvalar tepsiye dizilir
Her bir ayvanın göbeğine 1 çay bardağı seker dökülür
Karanfiller serpilir tepsiye ve ayvaların yarısına kadar su ilave edilir.
Kaynaması beklenir kaynamaya başlayınca cookk kısık ateşte yaklaşık (mum ışığı gibi ) 3 saat pişirilir.
Bu süre sonunda ayvaların renk aldığını göreceksiniz.
Hemen tepsiden servis kasesine alın. Soğutun ve kaymakla birlikte servis edin.
Kaymak yok ise dondurma da oluyor
Ben hiç Ayva Tatlısında gıda boyası kullanmadım. Tek sorunum benim kullandığım ayvalar ekmek ayvası bu sebeple çok çabuk pişiyorlar ve kendi rengi olsun diye bekleyince biraz yayılıyor ayva. Ama ısrarla 3 saat bekliyorum. Süre sonunda suyun koyu şurup kıvamına geldiğini göreceksiniz. Çok fazla da tutarsanız ağdalaşır .
Afiyet Olsun,
Figen
10 kişi ne demiş, ne sormuş:):
Olsa da yesem. Ne zamandır yemedim. Nasıl da ozlemisim..Ellerine saglık Figen
çok sevdiğim bir tatlı ama yapmak bir türlü kısmet olmadı bu tarifle en kısa zamanda yapacağım harika görünüyor ellerine sağlııkk :)
Figen ellerine sağlık harika görünüyor,bende çok severim ..
Figen ellerine saglik hep ayva tatlisi yapmak istemisimdir ama bir turlu aklima gelip de ogrenmemisimdir.simdi gezerkn direkt karsima cikti:)cok sevindim ellerin dert gormesin:)
Hepinize cokk tesekkür ederim , guzel sozleriniz için..Dedim ya zamanı gecti ama belki ayva bulan son kez yapar ne dersiniz :)
sevgilerimle
Figen
Figenciğim, ellerine sağlık çok güzel görünüyor :) Bu arada aklımda kaldığı kadarıyla annemin "renk verme" hilesi,çekirdekleri birşeye sararak (tül müydü acaba?) pişme esnasında kapta bırakması ve saha sonra onu atması.. böylelikle hem şurubu hem de rengi daha çabuk oluyor :)
Banu cum :)
Evet doğru bende bu sebeple içine tüm cekirdeklerini koyarım. Ve gıda boyası kullanmıyorum rengi o cekirdekler veriyor hayatım..
Annene sevgiler ve selamlar canım...
Figen
Denedim,sabirla 3 saat bekledim...
Tat ve renk enfes bir de ustune kaymak koyduk yemede yaninda yat oldu :) Figencim harika tarifin icin tesekkurler...
Sibel Boz
Figen Hanim
ABD de ilk kez ayva tatlisini deneyecegim, sizin tarifi sectim, bakalim sizin ki gibi basarili olabilecek miyim.. Bu site icin ve emekleriniz icin tesekkurler.
Sibel cim eline saglık sekerim, ben teşekkür ederim denediğin için..
Merih hanımcıgım , sizin nasıl oldu acaba ? Merak ettim, umarım begenmişsinizdir.. Amerika ya selamlar.
sevgilerimle,
Figen
Yorum Gönder