Marmarine - Osmanli mutfagi (18.yuzyil)
Merhaba
Uzun suredir blogumuzu guncelleyemedik. Hem islerin yogunlugundan, hemde blog emekcilerine yapilan saygisizliklar, bilgi, emek hirsizliklari hevesimizi azalttigindan.
Bugun yeni bir tarif deneyince, hemen bloga yerlestirip ise gideyim istedim.
Bu tarif bana dogum gunumde hediye edilen bir kitaptan.
Kitabin adi: 500 yillik Osmanli Mutfagi.
Cok guzel tarifler var. Bir tarif vardi denemek istedigim ozellikle. Benim Zipzip oglum ispanak yemekten hoslanmiyor. Degisik yontemler deniyorum hep.
Ama bugun bu tarifle yedi. Hosuna gitti bu lezzet.
Bende bu sebeple ispanak yemezleri dusunerek mevsim gecmeden denenmesi icin blogumuza yerlestirdim.
Kitapta Marmarine denilen peynirli ispanak tarifini ilk kez 1764 tarihli risalede goruldugu yaziliyor. Kitaba gore yemek olarak geciyor.
Malzemeler:
1/2 kg ispanak
1 adet kurusogan
3 kasik tereyag ( ben zeytinyag kullandim)
300 gr koyun peyniri ( Tunceli Sayak peyniri kullandim)
3 yumurta
tuz ve karabiber
1 adet yufka
Hazirlanisi:
Kitapta ispanaklari yikayip biraz haslamamizi oneriyorlar. Ben haslamayi sevmiyorum.
Cunku suyunda kaliyor sebzenin vitamini. Bu sebeple extradan kucuk sogan ile ispanaklari biraz kavurdum ben. Eskilerin tabiri ile oldurdum biraz :)
Sonra kelepceli kalibimi yagladim. Tabanina 1 adet yufkayi yerlestirdim. Ispanagi bu yufkanin uzerine yerlestirdim.
Sonra bir kasede yumurtalari cirptim, peyniri ilave ettim. Tuz ve karabiber koydum.
Zeytinyagini yedirdim.
Ispanagin uzerine yaydirdim bu karisimi.
Isitilmis firinda 180 derecede peynir eriyip kizarana kadar ( yaklasik 20 dk) pisirdim.
Biz bu sabah kahvaltida tukettik. Cok sevdik bu lezzeti.
Afiyet olsun.
Zeynep Tore
Not: isirgan otu ile deneyecegim haftaya.
Uzun suredir blogumuzu guncelleyemedik. Hem islerin yogunlugundan, hemde blog emekcilerine yapilan saygisizliklar, bilgi, emek hirsizliklari hevesimizi azalttigindan.
Bugun yeni bir tarif deneyince, hemen bloga yerlestirip ise gideyim istedim.
Bu tarif bana dogum gunumde hediye edilen bir kitaptan.
Kitabin adi: 500 yillik Osmanli Mutfagi.
Cok guzel tarifler var. Bir tarif vardi denemek istedigim ozellikle. Benim Zipzip oglum ispanak yemekten hoslanmiyor. Degisik yontemler deniyorum hep.
Ama bugun bu tarifle yedi. Hosuna gitti bu lezzet.
Bende bu sebeple ispanak yemezleri dusunerek mevsim gecmeden denenmesi icin blogumuza yerlestirdim.
Kitapta Marmarine denilen peynirli ispanak tarifini ilk kez 1764 tarihli risalede goruldugu yaziliyor. Kitaba gore yemek olarak geciyor.
Malzemeler:
1/2 kg ispanak
1 adet kurusogan
3 kasik tereyag ( ben zeytinyag kullandim)
300 gr koyun peyniri ( Tunceli Sayak peyniri kullandim)
3 yumurta
tuz ve karabiber
1 adet yufka
Hazirlanisi:
Kitapta ispanaklari yikayip biraz haslamamizi oneriyorlar. Ben haslamayi sevmiyorum.
Cunku suyunda kaliyor sebzenin vitamini. Bu sebeple extradan kucuk sogan ile ispanaklari biraz kavurdum ben. Eskilerin tabiri ile oldurdum biraz :)
Sonra kelepceli kalibimi yagladim. Tabanina 1 adet yufkayi yerlestirdim. Ispanagi bu yufkanin uzerine yerlestirdim.
Sonra bir kasede yumurtalari cirptim, peyniri ilave ettim. Tuz ve karabiber koydum.
Zeytinyagini yedirdim.
Ispanagin uzerine yaydirdim bu karisimi.
Isitilmis firinda 180 derecede peynir eriyip kizarana kadar ( yaklasik 20 dk) pisirdim.
Biz bu sabah kahvaltida tukettik. Cok sevdik bu lezzeti.
Afiyet olsun.
Zeynep Tore
Not: isirgan otu ile deneyecegim haftaya.
9 kişi ne demiş, ne sormuş:):
Nefis bir tarif,kahvaltıya çok yakışmıştır eminim.
Ellerine sağlık..
Sevgiler.
Çok güzel görünüyor, bir nevi kolay kiş gibi olmuş. Bende en kısa zamanda bunu deneyeceğim.
Sevgiler
Çok pratik bir tarif, benim kızım ıspanak hastası.Ama farklı tarifler deniyorum bende, bu tarifi beğendim.Yapımıda kolay, vitaminide içinde kalıyor.
Eline sağlık.
Zeynep'cim,
Ne kadar pratik bir tarif, Osmanlı falan diye başlayınca cümleye, zor birşey bekliyordum ama bayıldım tarife, tam haftasonlu olmuş bu,
ellerine sağlık canım,
sevgilerimle
Harika olmus, ellerine saglik.
Sevgiler ve guzel bir hafta dilegimle.
Canım ellerine sağlık ama ısırgan otu ile deneyince de lütfen fikirlerini yaz olur mu merak ettim. :))
Sevgiler,
Evren
Ispanak sevmeyen oğluşlar için çareler tükenmez değil mi?
Ellerine sağlık.Sevgiler...
Bu tarifi en kısa zamanda denemek istiyorum hatta yarın pazar günü olduğu için iyi bir seçenek.
Bizde bloğumuza bekliyoruz. Mutfak ve sofra takımları tasarımlarımıza bir göz atmanızı isterim :) Sevgiler
http://hemutfak.blogspot.com/
Merhaba
Herbirinize ayri ayri tesekkur ederim Yemekbiz dostlari.
Bende bu tarifi denemekten cok keyf aldim acikcasi. Sonucta leziz olunca.
Ehh daha ne isteyim degilmi?
Sizlerde deneyince eminim seveceksiniz.
Isirgan otu bulamadigim icin yasadigim sehirde hala deneyemedim :(
Sizler denerseniz benimle paylasirsaniz mutlu olurum.
Cok tesekkur ediyorum tekrar yorumlariniz icin.
Sevgilerimle.
Zeynep
Yorum Gönder