Pratik, lezzetli, pırasalı yemek

Meyaneli Pırasa yemeği

Aşure

IMG_5905

Hareli Kek

IMG_4711

Tavuk Kalamar

Tavuk Kalamar

Çikolata Soslu Elmalı Kek

elmalı kek

PIRASALI BOREK


Merhaba

Uzun suredir blog icin bir tarif uygulayamadim. Yemekbiz gurubundaki dostlar biliyor halimi. Is yogunlugu, ev yogunlugu, kis mevsimi, sevgili hastaliklar yakami birakmadi bu sene. Yine de buna sukur diyoruz.

Bu hafta yine ev revir gibiydi. Zipzip hastalandi once, ardindan kayinanne.
Zipzip cabuk topladi kendini ama kayinanne yasliligin verdigi direncsizlikle zorlandi.


Isyerindeki yogunluk sebebi ile izin alamadim. Aile yakinlarimiz nobetlese gelip baktilar.
Ben nihayet bugun izin alabildim. Aile yakinlarimizdan Nevin ablamiz cok guzel pirasali borek yapar. Ona gidince hep bize bu boregi yapar ben cok seviyorum diye.

Bugun hazir bizde iken, bana ogretmesini istedim. Kirmadi benim ricami.
Evde pirasa yoktu. Hemen firladim manava. Pirasa aldim geldim.

Malzemelerimiz:
750 gr pirasa
1 kahve fincani sivi yag
4 yemek kasik yogurt
tuz, kirmizibiber, karabiber
1 kg un
su
tuz
1 paket margarin, 1 cay bardagi sivi yag

Once pirasalarimizi kucuk kucuk dograyip, 1 kahve fincani koydugumuz sivi yag ile pisirelim. Diger taraftan un,su,tuz ile yumusak bir hamur hazirlayalim.
Sonrasinda yogurdugumuz hamurdan bezeler yapalim.

Bu bezeleri biraz un ile kucuk kucuk yuvarlaklar halinde acalim. Alt icin 17 tane, ust icin 15 tane beze hazirladik.

Bezeleri hazirladiktan sonra, margarinimizi eritip, sonra icine siviyag ilave ettik.


Bu karisimi sonra her acilan kucuk yufkaya surduk.


Her kata surup yagdik iyice, alt icin ayirdigimiz 17 kucuk yufkaya surdukten sonra tepsimize koyup elimizle bu yaglanmis hamuru tepsinin sekline gore bastirarak yerlestirdik. Sonra pismis pirasamiza karabiber, kirmizibiber ve yogurdu ilave edip hamurumuzun uzerine yerlestirdik.

Daha sonra kalan bezelere ayni islemi uyguladik, kucuk yufkalar actik, yagladik ve harcin ust kismina yerlestirdik.

Alt yufka ile ust yufkayi birlestirirken alttan alip uste dogru bukmeler yaptik. Boylelikle piserken birbirinden ayrilmayacak.

Sonrasinda firini 200 C ye getirdik, isittik.
Tepsimizi orta bolume yerlestirdik. Yaklasik 25 dk da kizarmis bir sekilde boregimiz oldu.

Bugun diyet yoktu bana, umarim bu satiri obezite kontrol doktorum okumaz :)) Ne yapayim, aylardir hamur isi yapmiyorum evde yememek icin,
yada hazirlayip pisirip hemen ise gidiyorum yememek icin. Insanin nefsini kontrol etmesi zor oluyor bazen. Yinede ben direncliyim bu ara. 1 agustostan bu yana epey kilo kaybettim.

Kizarmis pirasa boreginden 2 dilimi yedim. Demlenmis cay ile.
Ohh sefam olsun diyerek :))

Afiyet olsun bana ve tarifi deneyenlere.

Sizleri seviyorum.

Zeynep Tore.

12 kişi ne demiş, ne sormuş:):

egeli dedi ki...

OHHH AFİYET OLSUNNN..YARASIN ARKADAŞIMA....NEVİN ABLAAAAAA..!!!! BİZDE BUYUR GEL ANAM BEKLERİM :))))

SEDEF dedi ki...

Of Of oF. Süper görünüyor. Ellerine sağlık.

Adsız dedi ki...

Zeynep aPla, bu boregi yapan yakininiz Arnavut mu? Cunku benim anne tarafim Arnavut ve annem bu boregi Arnavut boregi diye yapar.Sefan olsun gercekten. Ayrica kilo vermene de coook sevindim. Nefse sahip olmak zor is bence de...Cunku boreginiz harika otesi gorunuyor...Opuyorum kocaman seni ve zipzipi...

bir demet feslegen dedi ki...

Zeynepcim, acil şifalar ve kolaylıklar dilerim :)
Bu börek nefiss olmuşş, pırasalı börek hiç denemedim, ama daha dün anneme deneyelim diyordum :)
Sevgiler..

Bir Dilim Düş dedi ki...

Ellerine sağlık ben de pırasa sevemeyen eşime ancak börek içi yaparak yedirebiliyorum.

Sevgiler,
Evren

ZeYNeP dedi ki...

Egeli merhaba, bende % 50 egeliyim,
hosgeldin blog toplantisinda bende IZmir'de olmak sizlerle tanismak isterdim. Nevin ablamiz bir tane. Sayesinde bende yapabilmeyi ogrendim. Tesekkur ederim.

Sedef; tesekkur ederim. Inan lezzetide guzeldi. :))

Sevgili Nafiye'cim. Nevin abla muhacir ama hakiki bir Arnavut komsudan ogrenmis bu boregi, banada orjinaline bagli kalarak uygulayarak ogretti.
Diyet iyi gidiyor, aklina koymak onemli olan diye dusunuyorum. Irade meselesi :) arada bozup hovardalik yapiyorum baksana.

Edacim, inan kolay bir borek. Cok iyi hamur acmayi bilmeyi gerektirmiyor. Eminim sizde seveceksiniz.

Evren, iyi yapiyorsun. Sebzenin hepsi cok guzel saglikli oysa degilmi? Tesekkur ediyorum.

Zeynep T.

Adsız dedi ki...

selamlar canım ellerine sağlık böreğin çok güzel gözüküyor bizede bir dilim ayırmışındır tabiki. canım senide benim bloğıma beklerim arkadaş listeme ekliye bilirim değilmi sevgilerimi yollıyorum.

egeli dedi ki...

CANIM BİR ÖDÜLÜN VAR,LÜTFEN BLOGUMA UĞRARMISIN .

PASTURKEY dedi ki...

ohhhh ne güzel resimlemissiniz.ellerinize saglık...www.pasturkey.blogspot.com ziyaret ederseniz bir ödülünüz var efendim...ı love your blog....

Adsız dedi ki...

çocuklarıma pırasayı ancak börek içinde yedirebildiğim için çok sevdiğim bir tarif bu teşekkürler, elinize sağlık

ZeYNeP dedi ki...

Cok tesekkur ediyorum ilginiz icin.
Ben sebze duskunu oldugum icin her sebze ile yapilan borege evet diyorum, ama keske ege'de olabilseydim de degisik otlarla borekler yapabilseydim.

Sevgilerimle.

Zeynep

lidya dedi ki...

mrhaba sitenizi takip etmeye yeni başladım ama bayıldım eşime yaptım ve övgüler aldım :)teşekkürler bende istanbuldan izmire gelin gelmiş3yıllık bi izmirliyim burda arkadaşlarım veya çevrem yok blog buluşmanızı kaçırdığıma çok üzüldüm bidahaki buluşmaya mutlaka gelmek isterim blog hırsızlığınıda şiddetle kınıyorum emeğe saygı diyorum herşey için ellerinize sağlık....