Pratik, lezzetli, pırasalı yemek

Meyaneli Pırasa yemeği

Aşure

IMG_5905

Hareli Kek

IMG_4711

Tavuk Kalamar

Tavuk Kalamar

Çikolata Soslu Elmalı Kek

elmalı kek

Blog' lardan Denemeler - Ay Çöreği




Son aylarda vakit buldukça blog yazarı arkadaşlarımızdan denemeler yapıyorum.
Bunları yemekbiz mail grubumuzda paylaşıyorum aslında hemen o gün. Ama vakit darlığından resim çekip siteye koyamıyordum. Eh artık bir süre evdeyim, daha evvel denediğim tarifleri yapınca resimlemek ve yayınlamak istiyorum.

Bu hafta evde kalamadım pek, dün de sehir dışındaydım, bugün ise öğleden sonra eve gelebildim. Bugün çorba yapacaktım, ne yapsam diye düşünürken yemekbiz mail grubuzdan sevgili Sibel bugün ne pişirdiğini yazdı. O da bloglardan bir çorba yapmış ben de onun pişirdiği çorbadan yaptım.
Sonra da, yetmedi evde hafta başında yaptığım kekten 2 dilim kalmıştı ve uzun süredir aklımda olan bu tarifi yapayım dedim. Çok uzun zamandır aklımda olan bir tarifti, yapmak bugüne kısmetmiş.

Tarif çok güzel, aynen pastahanelerde satılan pastiç gibi iç malzemesi.
İzmir'de olanlar bilir , 06 pastanesinde satılır Pastiç, iç malzemenin tadı bana onu anımsattı.
Ama eşim her zamanki gurmeliğini yine yaptı, efendim içi iyiymiş ama dışı çok kalınmış! Oldu bir dahaki sefere çok daha ince yaparım hemen tek katta katlarım:) ne diyeyim:)

Neyse biz tarifi beğendik, umarım sizler de beğenirsiniz.

Tarif için Sevgili Betül'e çok teşekkür ederim, sağolasın...

Tarifi Betül'ün kendi sayfasında yazdığı gibi aynen aşağıya kopyalıyorum.
Ben farklı olarak ceviz kullandım, evde file badem yoktu. Onun dışında tarife aynen sadık kaldım.

AY ÇÖREĞİ

Tarif :masum hamur:
1 yumurta, 3 yemek kasigi seker, 50 gr tereyag-soguk-kucuk dogranmis, bir tutam tuz, 1 bard soguk sut, 1 tatli kasigi kuru maya (su dogrudan una katilanlardan), un-yaklasik 600 gr. Hepsini puruzsuz olana kadar yogurun. Buzdolabina koyun.

ve ic : Ana malzemeler tarcin (bazen 2-3 kasik koyuyorum, onsuz olmaz bence), kakao veya cikolata, ekmek-kek-biskuvi kirintilari, ceviz-findik-fistik, kuru uzum, seker, su. Yaklasik 3 tasi dolduracak kadar olmali.

itiraf : Ben en son yaptigimda dolaplarimin icindeki yenilebilir durumdaki herseyi doldurmustum. Cezerye denemelerim, sekerlenmis recelim, kavrulmus tuzlu fistiklarim, yarim yenmis biskuviler, kuruyarak sertlesmis lokumlar, fistik ezmeli sandovicler, kurumus marzipan parcalari, en son yaptigim kabarmayan kekim, yenmeyen ekmek kabuklari, beyazlasmis cikolatalar ve ana malzemeler tabii.Butun malzemeyi derince bir tencereye koyup hafif ateste, yavas yavas su ekleyerek hamur haline getirin. Elle tutulabilir sicakliga gelince bir karis boyunda cubuklar yapin. Sekillendirken avuc icinizde azicik kalinti birakiyorsa kivami mukemmel demektir. Cok kuru yapmayin, sonra kurabiyeyi yemekte gucluk cekersiniz.
Beyaz hamuru dolaptan cikarin. Iri ceviz kadar alip merdaneyle 2 mm kalinliginda ve bir karis boyunda dort parmak eninde oval olarak acin. ( Elinizle de acabilir parmak uclariniz ve avuc icinizle ittirerek rahatca sekil verebilirsiniz, yalniz zemin soguk olmali. ) Cubuk ceklinde hazirladiginiz icten koyun. Ikisinin boylari ayni olmali. Enine rulo yapip avuc icinizle cok bastirmadan hafifce yuvarlayarak boyunu biraz daha uzatin, ay sekli verin. Yagli tepsiye dizip seker-yumurta sarisi karisimi surup file bademleri yapistirin. Mayali bir hamur ama mayalanmasi gerekmiyor, maya hamura kitirlik vermede kullaniliyor. Ilikca firina koyup orta derecede ustu kizarana kadar pisirin. Bekledikce guzellesiyor, ama ayni zamanda yumusuyor. Hafif firinlarsaniz da taze yapilmis gibi oluyor.


Demiş Betül.



Hepinize afiyet olsun.
Sevgiler ve iyi haftasonları...

Figen Karavaş

11 kişi ne demiş, ne sormuş:):

Tijen dedi ki...

Figen'ciğim,
Ruhumuz seni özlemiş. Şimdi çay eşliğinde bu çöreklerden yiyip sohbet etmek vardı ya hadi neyse...

ZeYNeP dedi ki...

Tijen'ciğim,
İnşallah bir gün çay kahve keyfi yapacağız seninle:) Hiç olmadı ben geleceğim yanına:)

Figen

BETUL dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
BETUL dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
ZeYNeP dedi ki...

Betül'cüm uzun zamandır yapacağım ama vakitsizlikten deneyememiştim. Dün vesile oldu yaptım:)

Bu arada seni az evvel üye yaptım, grubumuza da hosgeldin:)

sevgiler,
Figen Karavaş

Yaren dedi ki...

Cok güzel görünüyor,cok begendim.Ellerine saglik ve güzel bir hafta sonu diliyorum

Bocuruk dedi ki...

Figen'ciğim,
Hep denemek istediğim bir tarif. Eline sağlık. Ben de en kısa zamanda denerim inşallah. Bu arada grubu çok sevdim ben. Geçen akşam Zeynep akşam menüsünü yazınca ben de bizim menüyü yazdım. Hatta senin pudingli kekini de akşam yemeğinden sonra yaptığımdan da bahsettim. Ama grup yerine sadece Sevgili Zeynep' e yollamışım maili. Neyse öğreneceğim yavaş yavaş:)
Sevgilerimle...

Ilker Erdem dedi ki...

Sevgili Figen corekler cok guzel gorunuyor ellerine saglik.

Cafe Gusto dedi ki...

Bu tarifi yapmayı hep düşündüm ama bir türlü vakit olmadı ellerine sağlık.sevgiler...

butterfly dedi ki...

Figencim bu tarifi ben de denemiştim, kesinlikle harika bir tarif.
Sen de çok güzel yapmışsın, çörekler çok lezzetli görünüyor:).
Ellerine sağlık canım.
Sevgilerimle:)...
aslı

yesim`in sofrasi dedi ki...

merhaba en sevdigim cörektir ay cöregi görunce canim cekti simdi :-) krep rulolari tarifimde isi derecesini yazmayi unutmusum duzelttim tekrar bakabilirsiniz tesekkurlerrr