Pratik, lezzetli, pırasalı yemek

Meyaneli Pırasa yemeği

Aşure

IMG_5905

Hareli Kek

IMG_4711

Tavuk Kalamar

Tavuk Kalamar

Çikolata Soslu Elmalı Kek

elmalı kek

DEPO' danYayla Çorbası


Geçen sene yapmıştım ama yayınlayamamışım ...
Hazır havalar sogumusken ve en önemlisi Ramazan ayındayız çorbalar yapılır iftara ve Sahur a. Belki bilmeyenlere yardımcı olur dedim..
******************************************

Bana yapımı en kolay gelen çorba.
Yorgunsam yada evde malzeme kalmadıysa hemen yapıverdiğim çorbadır. Ben hep göz kararı yapıyorum su ölçüsü kullanmıyorum ama bu kez yaptığımda mümkün olduğunca ölçmeye gayret ettim.

Zira çorbayı soran tüm arkadaşlarım genel olarak ölçülü soruyorlar. Bir iki kez yaptıktan sonra insan zaten alışıyor, ama bu ölçüler kesin arkadaşlar:)
En kolay yolu çorba koyu olduysa sıcak su eklemektir. Bu kadar...


Malzemeler
2 çay bardağı pirinç
2-3 su bardağı yoğurt
6 su bardağı et su / tavuk su
Nane , tuz, karabiber
1 adet Yumurta sarısı
Yarım limon
2 çorba kaşığı un

Yapılışı
· Pirinçleri sıvı yağ eklediğimiz suda haşlayın
· Pirinçler pişince terbiyesini yapalım yani;
o Yoğurt, un, yumurta sarısı, limonu bir kapta çırpalım iyice
o Bu karışıma çorba suyundan koyalım ve çırpalım
o Sonrada tenceredeki çorbaya yavaş yavaş katalım ve karıştıralım
· Suyu koyu olduysa sıcak su ilavesi yapabilirsiniz
· Ocağın altını kapatıp hemen bolca nane serpin ve tencerenin kapağını kapatın

Afiyet olsun
Figen

Notlarım;
Ben çorbaya kekikte serpiyorum bir tutam oda hoş oluyor.




10 kişi ne demiş, ne sormuş:):

Damak Tadı dedi ki...

Selamlar,
Yayla çorban çok iştah açıcı gözüküyor ellerine sağlık.

Sana ve ailene çok güzel bir hafta sonu diliyorum.Sevgilerimle..Gül

ERDIL dedi ki...

Iftar sofrasinin degismezi corbalar.
Yaz kis soframdan corbayi eksitmemisimdir.Kalemine saglik kizim.
Saygilarla.

Adsız dedi ki...

Yayla çorbasını çok severim ellerinize sağlık iyi haftasonları Ebru

Adsız dedi ki...

Figen eline sağlık,

yayla çorbası çocukluğumdan beri en çok sevdiğim çorbadır..ama biz biraz daha farklı yapıyoruz...her halini severim ama ben pirinç yerine içine aşurelik buğday katılmışını çok daha fazla seviyorum. bir kez deneyin bence bu şekilde..ama biz biraz farklı yapıyoruz dediğim gibi.

önce aşurelik buğday (yöresel adıyla yarma) yıkanıyor ve bir süre sıcak suda bekletiliyor. daha sonra un, yumurta, yoğurt çırpılarak ayran kıvamında hazırlanıyor. içine süzülen aşurelik buğdaylar ekleniyor ve ocağın üzerinde sürekli karıştırılarak kaynayıncaya kadar pişiriliyor. kaynamaya başladığında altı biraz kısılıp bir süre daha kaynaması sağlanıyor (dikkat, süt gibi taşabilir, içine metal kepçe koyalım :)..sonra aşurelik buğdaylar iyice yumuşadığında bir tavada sıvıyağ veya tereyağ içinde naneler kavruluyor ve çorbaya ekleniyor. bir iki taşımda bu şekilde kaynatılıyor...

ben kıvamını hiç ayarlayamazdım eskiden. şimdi kıvamı başlangıçta koyu yapıyorum, ama her zaman kaynar su bulunduruyorum ve nane eklemeden önce tekrar kaynar su ekleyerek kıvam ayarlıyorum. tadı hiç bozulmuyor böylece.

erzurumlu komşularımız kurusoğanı küçük küçük doğrar ve kısık akteşte iyice pişirir (soğanın kokusu kalmaz böylece) ve nane ekler bunu dökerdi çorbanın üstüne. onu da çok severdim. soğan tuah bir fikir gibi gelebilir ama tadı gerçekten güzel olurdu. hatta trabzonlu komşularımız soğanın yanı sıra bir de haşlanmış mısır eklerdi aynı tür çorbanın içine.

bence her türlüsü güzel ama ben pirinci çok sağlıklı da bulmadığım için (nişasta sonuçta ve şekere dönüşüyor) aşurelik buğdayı her zaman tercih ederim. ama pirince göre biraz daha geç pişiyor baştan söyliyeyim. sıcak su içinde bekletmekte fayda var. annem çorbayı bir süre kaynatıp kapatıyor, yarım saat demlendiriyor ve tekrar kaynatmaya başlıyor. bu da aşurelik buğdayın demlenme sırasında iyice yumuşayıp kolay pişmesini sağlıyormuş.

çok uzun bir yazı oldu, kusura bakmayın. en sevdiğim çorba olunca çenem düştü.

iyi günler

gülce

ZeYNeP dedi ki...

Gül teşekkür ederim sğolasın...

Erdil babam teşekkü ederim, bizimde neredeyse yılın tüm aylarında corba eksik olmaz soframızdan.

ebru teşekkür ederim.

Gülce yine döktürmüşsün. Biz seni yemek grubumuza üye yapmısmıydık ? Yapmadıysak yapalım:)

Tarifler ve anlatım için cok teşekkür ederim, eline saglık...Soğan fikri ilginç ?

sevgilerimle,
Figen

Figen

Damak Tadı dedi ki...

Figen'ciğim,
Sana ve sevdiklerine mutlu bir hafta diliyorum.Sevgilerimle..

ZeYNeP dedi ki...

AMİİNNNN Pırtıkım Karal ım:)) dedimya ben yapıyorum yayınlayana kadar üstünden yuz tarif geciyor,
Bu tarz corbalar ozellikle ölçüsüz yapılır goz kararı ama bir kez insan ölçülü yaptımı gerisi geliyor, inşallah yarar işine,
minik Karal a bol bol et olsun , sağlık olsun annesi maşallahhhh....

Gül teşekkür ederim sağolasın,

Figen

Adsız dedi ki...

:)

valla dedim ya genelde sessiz izliyorum sizi ama sevdiğim yemekler çıkınca çenem düşüyor...

evet mail grubuna üye yapmıştınız beni.

soğan fikri bana da ilginç, hatta ilginçten öte çok kötü gelirdi eğer yememiş olsaydım...ama gerçekten güzel oluyordu. gerçi hep komşuların çorbasını yedim böyle kendim hiç yapmadım...

ama soğanlı deneyecek olanlar varsa soğanı kısık ateşte iyice pişirmek şart. hızlı ateşte pişen soğandan değişik bir koku yayılıyor yemeklere ki ben hiç sevmem..o yüzden soğanı az yağla, kısık ateşte yavaş yavaş pişiririm. lezzete lezzet katar. özellikle mercimek köftesinde fark etmiştim bu farkı...

sevgiler

gülce

vintage biscuit dedi ki...

Fıgennnnn bu corbayı yaptım dunnn **** herkes bayıldı
ama ben 2 bardak pırınc cok geldı * az pırınclı sevdıgımden bırazını aldım
ama super oldu
tarıfıde kazıdım beynıme * bı yere yazmaya da gerek kalmadı

mucxxx

ZeYNeP dedi ki...

Biskütümm epeydir gorusemedik yaa yoğunluktan,

Canım 2 cay bardagı kulandın değil mi yani onu baz aldın..

Afiyet seker olsun, löp löp et olmasın...:)
zaten bir yere yazılacak bir tarif değil cok cabuk hafızada kalacak pratik bir tarif ..

sevgilerimle,
Figen