Hashasli Mercimekli Borek
Merhaba
Yasadigim yerde hashas hemen hemen her mutfakta mevcut.
Cok kullaniliyor. Hashasli hamur isleri, ekmekler v.s .
Gectigimiz gunlerde komsumuz bana hashasli mercimekli borekten soz etti.
Merak ettigimi soyleyince yapip bana gosterecegini ve tattiracagini soyledi.
Bende sizler icin tarifi aldim ve goruntuledim. Lezzeti inanilmaz guzel.
Evde acilan yufkalarla yapilabildigi gibi hazir yufka ile de yapmak mumkun.
Komsum Fatma hanim hazir yufka ile yapti.
Malzemeler
300 gr Hashas
1 cay bardagi sivi yag
10 adet yufka ( sayi tercihe kalmis)
2 su bardagi haslanmis mercimek
1 adet kurusogan
½ yemek kasik domates salcasi
damak tadiniza gore tuz, karabiber, aci biber
Hazirlanisi
Yufkali isleme gecmeden once mercimekli harci hazirlayalim once.
Haslanmis mercimekleri siviyagda pempelesmis sogan ile birlestiriyoruz.
Biraz domates salcasi, tuz, karabiber ilave ediyoruz kavuruyoruz.
Ilimasi icin kenarda bekletiyoruz.
Hashasi sivi yag ile inceltiyoruz .
Sonra yufkayi tek kat aciyoruz.
Uzerine hashasi suruyoruz, ikinci yufkayi uzerine koyup sigara boregi gibi 8 e kesiyoruz. Kestigimiz dilimlere mercimekli harci yerlestirip kalinca sariyoruz.
Tepsiye dizdigimiz boreklerin uzerine yine hashasli karisimdan surup 180 C de isitilmis firina suruyoruz.
Uzerleri kizarana kadar pisiriyoruz.
Yaklasik 35-40 dk da pisiyor.
Citir citir bir lezzet elde ediyorsunuz.
Komsum Fatma hanimada buradan tesekkur ediyorum yeniden.
Beni bu guzel borekle tanistirdigi icin.
Afiyet Olsun.
Zeynep T.
Yasadigim yerde hashas hemen hemen her mutfakta mevcut.
Cok kullaniliyor. Hashasli hamur isleri, ekmekler v.s .
Gectigimiz gunlerde komsumuz bana hashasli mercimekli borekten soz etti.
Merak ettigimi soyleyince yapip bana gosterecegini ve tattiracagini soyledi.
Bende sizler icin tarifi aldim ve goruntuledim. Lezzeti inanilmaz guzel.
Evde acilan yufkalarla yapilabildigi gibi hazir yufka ile de yapmak mumkun.
Komsum Fatma hanim hazir yufka ile yapti.
Malzemeler
300 gr Hashas
1 cay bardagi sivi yag
10 adet yufka ( sayi tercihe kalmis)
2 su bardagi haslanmis mercimek
1 adet kurusogan
½ yemek kasik domates salcasi
damak tadiniza gore tuz, karabiber, aci biber
Hazirlanisi
Yufkali isleme gecmeden once mercimekli harci hazirlayalim once.
Haslanmis mercimekleri siviyagda pempelesmis sogan ile birlestiriyoruz.
Biraz domates salcasi, tuz, karabiber ilave ediyoruz kavuruyoruz.
Ilimasi icin kenarda bekletiyoruz.
Hashasi sivi yag ile inceltiyoruz .
Sonra yufkayi tek kat aciyoruz.
Uzerine hashasi suruyoruz, ikinci yufkayi uzerine koyup sigara boregi gibi 8 e kesiyoruz. Kestigimiz dilimlere mercimekli harci yerlestirip kalinca sariyoruz.
Tepsiye dizdigimiz boreklerin uzerine yine hashasli karisimdan surup 180 C de isitilmis firina suruyoruz.
Uzerleri kizarana kadar pisiriyoruz.
Yaklasik 35-40 dk da pisiyor.
Citir citir bir lezzet elde ediyorsunuz.
Komsum Fatma hanimada buradan tesekkur ediyorum yeniden.
Beni bu guzel borekle tanistirdigi icin.
Afiyet Olsun.
Zeynep T.
26 kişi ne demiş, ne sormuş:):
Mercimekli börek çok güzel olur ama bu değişikmiş. haşhaşlısını duymamıştım.
denemeli...
şimdi böyle yemek ile ilgili soruları sorarken çekinirim biraz...oya hanımın sitesinde de aynı şey oluyor..
yani insanlar gülecek diye falan çekinmiyor değilim..
ben öyle malzemeden pek anlamam ama iddialı olacak belki söylediğim şey :
yemeğe bakınca tadı hakkında %90 doğru karar verebiliyorum..
aslında bunun sadece bana özgü bir şey olmadığını da düşünüyorum..
yemek de karşı cins gibidir. baktığınızda sizi ya çeker ya çekmez..
tadına bakınca yanılmadığınızı anlarsınız :)
ay konu biraz saptı gibi şimdi bu börekler kesin güzeldir de geleyim girişteki soruma:
bu haşhaş nerelerde satılır ?
E Zeynep sende Eskisehirli olmussun o zaman Mercimekli borek tarifi verdigine gore:))
Eskisehir de bir aile dostumuz var, 5-6 senede bir gelirler, yıgınla bu borekten yapar sagolsun ve dualarimla donerler..
Ogluma hamileydim geldiklerinde, aklima dustu borek, kadincagiz sagolsun butun gun borek yapti bize, inan kac tane yedim bilmiyorum, patlamaktan hallice diyeyim:))
Bizim yediklerimiz hazir yufka degil ve margarinle katmerli aciliyor hani yagli gozleme gibi. Sanirim pastanelerde de satiliyormus, mutlaka dene ve benim yerime de mutlaka sicak sicak ye bi tane..
Zeynep'cim hic duymamistim bu böregi, Fatma hanimin ellerine saglik bende yufka ile deniyecegim bir pazar günü. Sana ve Fatma hanima cok tesekkürler.
Sevgilelrimle
Evet evet benim annem de yapar. Hamuru tek tek katmerli acarak ve hashas surerek icine de mercimek koyar. Acikcasi en cok ozledigim boreklerden birisi bu benim. Olsa da yesem citir citir :)Hashasli gozlemem de favorilerim arasindadir.
baver :)
Tarif yine Zeynep e ait ama ben yazayım o tatilde su anda.
Hashas Aktarlarda satılıyor, hani alıp denerim dersen:)
sevgilerimle,
Figen
Yazinizi okuduktan sonra Zeynep hanim.Bahcemde biraz Has Has'i anlattim.Baver icinde onu nerede bulacagini yazdim ama Figen kardesim benden önce davranmis.Eskisehir yöresi Afyon,Ispartanin bir bölümü ve Burdur yörelerin de bu tür has has ile yapilan hamur isleri cok meshurdur.Ellerinize ve kaleminize saglik.
Saygilar.
Merhaba geçenlerde Figen hanım beni ziyaret edip yorum bırakmış. Çok teşekkürler fakat linkini yazmayınca ulaşamadım. Şans eseri Selin'in sitesinde ismini görünce yemek ve biz'in yolunu buldum. Çok güzel bir site olmuş tarifler çok hoş ikinizinde ellerine sağlık. Sevgilerimle Nesrin
Selamlar,
İyi haftalar diliyorum.
Haşhaşlı böreği de ilk kez görüyorum,çok enteresan geldi bana.
Mutlaka muhteşem olmuştur,haşhaş
favorilerim arasındadır.
Aslında deneyip tadıp sonra size fikirlerimizi beyan edip,teşekkürlerlimizi sevgiyle iletmemiz gerekiyor.
Harika ötesi bir emek verilmiş.
Tekrar ellerinize,gönlünüze sağlık.
Sevgiler,
damak tadı
Zeynepcim eline saglik. Borek denince akan sular duruyor bende :) Mercimekli borek yemedim, mercimekli hashasli hic yemedim. Bu hashasi organik marketlerde bulabilir miyiz burada acaba? Bir de tepsi boregi seklinde yapabilir miyiz bu boregi? Buradaki yufkalar sarmaya gelmiyor, hemen parcalaniveriyorlar maalesef.
Zeynepçiğim merhaba,
Ellerine sağlık. Ben de denemeyi düşünüyorum ancak sürülebilir haşhaşı tüm aktarlarda bulabilir miyim emin olamıyorum.. Tane haşhaş var da ya bu yoksa?
Sevgilerimle
Evren
GELDİK BULAMADIK...
Sevgili Figen,
Geçen hafta içinde İzmir'deydim. Sadece 1,5 gün kalabileceğim için planım, ablamla (Papatya) birlikte geçirebileceğimiz 3-4 saatlik çocuksuz zamanda seni ziyarete gelmekti. Gerçi ablam benden önce davranmış ama, benimle tekrar gelmeyi o da çok istedi. Şaşkın güvenlikçiler sayesinde kafenin kapısına kadar çıktık ama kapı duvar :( Meğer siz tatildeymişsiniz. Boynumuz bükük döndük. Umarım bir daha ki sefere görüşmek nasip olur. Sevgiler,
bahar
merhaba sitenizin yeni takipçilerindenim haşhaşlı olan herşeyi çok severim ama börekte denememiştim ilk fırsatta deneyeceğim
merhaba sitenizin yeni takipçilerindenim haşhaşlı olan herşeyi çok severim ama börekte denememiştim ilk fırsatta deneyeceğim
merhaba sitenizin yeni takipçilerindenim haşhaşlı olan herşeyi çok severim ama börekte denememiştim ilk fırsatta deneyeceğim
benim bilgisayarda problem var yanılmıyorsam yazılarımı eksek gönderiyor
sebnem
blogcu.com/sebnemdurmus
Biz eskişehirliyiz ve bu börek her daim buzluğumuzda durur.Biz bu böreeği çokca yapar derin dondurucuya koyarız....pişireceğimiz zaman çıkartıp çözülmesini beklemeden tepsiye dizip kızgın fırına veririz... O zaman daha bir çıtır çıtır olur... hülya.
gercekten cok degisik
bilenler varmis ama ben ilk defa goruyorum
yagda kizartmaktansa , tepside daha mantikli ve saglikli
ellerine saglikkk superrrrrrrrrrrr
yesilerikcim,
sanirim hashasi organik food satan yerlerde bulamayabilirsin. Belki poppy seed alip onu cekmen gerekebilir makinada. Burada Turk markette buldum ben belki sizinkinde de olabilir. Ama buradaki yufkalarla olamayabilir. Ben denemistim ama pek iyi sonuc alamadim. Belki hamuru acabilirsin. Mercimekli hashasli borek bir tanedir :))
Selam Figencim,
Güzel yorumun için sana çok teşekkür ederim canım.
Güzel bir gün ve harika hafta sonu diliyorum sevdiklerinle...
Sevgilerimle
Gül
Zeynep merhabalar..
Yahoo mail adresine bir mail yollamıştım. acaba eline ulşatı mı? Bendeki adresten çok emin değilim çünkü. Selamlar
Ellerine saglik Zeynep abla,
Mutlaka cok lezizdir. Fatma hanima tesekkurler.
Sevgiler.
Boreeeeeek, boreeeeeeek isterim. Ama diyetteyim ve cok iyi gidiyorum. Uzunca bir suredir yemek sitenize bakamiyorum. CAnim cekmesin diye..:)
Ellerine saglik Zeynep Ablacim.
Fatma Hanım'ın ellerine sağlık Zeynep. Aklıma yazdım. Haşhaşım da var, ilk mercimekli girişimimde bu böreği de yaparım.
Merhabalar sevgili dostlar
yorumlarinizi okudum, sevgili Figen sizlere yardimci olmus tesekkur ederim herbirinize ayri ayri.
Tatil girince araya yanitlamam gecikti ozur dilerim.
Hashas buldugunuzda muhakkak deneyin, hashasi bulamayanlarada bir sekilde yollayabilirim, bana haber verin.
Sevgilerimle.
Mercimekli borek ve hashasli corek misafirler gelince yapilan lezzetler arasindadir ama ikisi birlikte hic yememistim. Guzel bir fikir..Zaten yemek psiirmekteki gizme bu degil mi? Aklina gelenleri kat karistir dene.Guzel mi oldu ooh blog'a ekle, guzel olma di mi tecruben yanina kar kalsin :) (bence tadini biz begenmesek bize blog'da yer verebiliirz.belki bska damaklarin hosuna gider dimi ;) )
Iyi dileklerimle
Yorum Gönder