Pratik, lezzetli, pırasalı yemek

Meyaneli Pırasa yemeği

Aşure

IMG_5905

Hareli Kek

IMG_4711

Tavuk Kalamar

Tavuk Kalamar

Çikolata Soslu Elmalı Kek

elmalı kek

Antep ( Patlican ) Kebabi


Merhaba
Uzun yıllar önce Gaziantepli bir arkadaşımdan öğrenmiştim bu kebabı.Her zaman yapıyorum, bu sefer siz YemekBiz dostları ıle paylaşmak istedim. Pazarda tezgahlarda güzelim patlıcanlar yerini aldı çünkü.
Sizlerde denerseniz beğeneceksiniz.


Malzemeler
350 gr Az Yağlı kıyma
1 Dilim Ekmek İçi
3 Adet Patlıcan
Yarım demet Maydanoz
1 Adet Soğan
Tuz , Karabiber
Sos İçin:
½ Fincan Sıvı Yağ
1 Adet Soğan
7-8 Diş Sarmısak
2 Adet Domates
Üzerine domates ve bıber dilimleri.

Önce köfteyi hazırlayalım. Kıymayı, rendelenmiş soğanı, ufalanmış ekmek içini, ince kıyılmış maydanozu, tuz, karabiber ve kimyonu bir kabta iyice yoğuralım. Köfte harcından yuvarlak ve yassı köfteler hazırlayalım. Köfteleri bir kenarda bekletelim.

Patlıcanları, tuz ilave edilmiş suda 20 dakika bekletelim. Daha sonra patlıcan dilimlerini yıkayıp, kurulayalım.
Ayrı bir tavaya yarım kahve fincanı sıvı yağı alalım. Küçük doğranmış soğanı ve dövülmüş sarmısakları pembeleştirelim. Rendelenmiş domatesi ekleyip, 2 dakika daha pişirelim. Tuzunu ayarlayalım. 1 su bardağı suyu ilave edelim.1 dakika daha kaynattıktan sonra tavayı ateşin üzerinden alalım.Fırın tepsisine bir patlıcan bir köfte şeklinde dizelim. Üzerine sosu dökelim. 30-40 dakika 200 C lik fırında pişirelim. Üzerine ince kıyılmış maydanoz ve nane serperek servis yapalım.

Not: Normalinde patlıcanlar kızartılıyor ama ben kızartmadan yapıyorum.

Afiyet Olsun.
Zeynep T.

14 kişi ne demiş, ne sormuş:):

ZeYNeP dedi ki...

Zeynep ellerine saglık:)
Sana yazdıgım gibi ,ben bunu çiğden yapıyorum ama patlıcanları yarı kesip kopmadan bırakıyorum ve aralarına kofteleri yerleştiriyorum , patlıcanlar onlar yuvarlanıyor. Ve çok az su ilavesi ile fırında pişiriyorum, tepsinin ortasına da cips seklinde kesilmiş çiğ patatesleri koyuyorum, birlikte pişiyorlar.
Valla gece gece canım cekti,İzmir e gelde yapıver:)

Figen

*Ra dedi ki...

Ellerinize sağlık Zeynep hanım. Güzel görünüyor yalnız bir antepli olarak ben patlıcan kebabını bu şekilde yapmıyorum. Ete sadece tuz ve karabiber eklenir. Peki bunun lezzet neresinde diyeceksinizdir ama bizim buralarda her semtin fırını vardır. Bizim de patlıcan kebabımız taş fırında pişer. Yani maharet fırında bir bakıma.
Saygılarımı sunuyorum. Umarım kabalık yapmamışımdır. Affınıza sığınıyorum.

Zeynep M. TÖRE dedi ki...

fıgencım senın tarıf ettıgın sekılde ben cıgırtma yapıyorum ama koftelerı araya koymak aklıma gelmemıstı, deneyecegım hayatım sagolasın.

Tıtolo merhaba hosgeldın blogumuza, yazdıkların kesınlıkle kabalık degıl, Anteplı olan sensın. yıllar once bana baska bır Anteplı arkadas boyle soyledı bende hep bu sekılde pısırmeye devam ettım, senın de yazdıgın gıbı tasfırında pısen hersey daha bır lezız olur, koftesı konusunda bılmıyordum deneyecegım bır sonrakı yaptıgımda.
Tesekkur ederım bılgını paylastıgın ıcın.

Tijen dedi ki...

yeni eskisehirli arkadasim benim nasilsin? oralarda havalar sular güzel mi? (sular güzel olmaz mi, kalabak suyu var eskisehir'de...)
sen iyi misin? ogulcuk iyi mi?
persembe pazarini benim gözlerimle de gez, odunpazari'ndakini tamam mi?
öperim.
tijen

ÇEŞNİ dedi ki...

Zeynepcim ellerine sağlık..
Ben uzun zamandır piyasada yoktum..Sanırım önümüzdeki haftadan sonra iyice sizlerle birlikte olabileceğim..Zira dükkanımı kapatıyorum..Epey bir telasım var..Kusura bakmayın uzak kaldığım için...öpüyorum ..Seni ve figosu
aynur

munevver dedi ki...

Sevgili Zeynep, çok lezzetli görünüyor.Bu yemeği benim de Gaziantepli arkadaşım Nermin güzel yapar O de senin gibi kızartmıyor.Ellerine sağlık.
Yakında ben de Esk.geliyorum..

Zeynep M. TÖRE dedi ki...

Tijencim
Persembe pazari hatboyunda bizim evin onunde kuruluyor, carsambalarida savas caddesinin orada var bu hafta orayada gittim gezdim.
Kalabak suyuna alistik sabahlari saat 10 da Kalabakciiiiiiii diye ortalik inliyor sucular geliyor.
zipzipda bende iyiyim geziyoruz Adalarda, doktorlar caddesinde bol bol :))
Sevgilerimle canimcim.

Aynurcum gorunmez oldun demek islerin cok yogun su an, allah yardimcin olsun canim. Kolayliklar diliyorum esnaflik cok zor hakikaten Turkiye'de. Opuyorum seni cok.

Munevvercim gelince goruselim bana email adresimden ulasabilirsin.
Sevinirim. zeynepyemekvebiz@gmail.com

sevgilerimle.

Hülya YILMAZ dedi ki...

Patlıcanın dilimlenip aralarına köfte konanı görmüştüm bir blogda. Malzemeler aynı aslında. titolonun dediği gibi taş fırında mutlak çok güzel oluyordur ama biz elektrikli fırında deneyelim bakalım.
eline sağlık

Zeynep M. TÖRE dedi ki...

Tsekkur ederım hulyacım,
keske bulabılsek o fırınları degıl mı neler pısırırız ne lezzetler elde ederız.

akçahan dedi ki...

Ellerinize sağlık. Bir patlıcansever olarak çok beğendiğim bir lezzet bu. Ben Zeynep'in anlattığı şekilde tam koparmadan dilimliyorum patlıcanı. İsmi de beli kırık bazı yerlerde de beli bağlı olarak geçiyor. Geçenlerde resmini arşivlemiştim paylaşmak niyeti ile. Kızartmadan, fırınlayarak yapmayı deneyeceğim bir daha kine bakalım. Sevgiler, geçmiş olsun dilekleri için teşekkürler.

Adsız dedi ki...

SLM 15/6/2006 TARİHLİ ANTEP USULÜ OLARAK VERDİĞİNİZ PATLICAN KEBABI KESİNLİKLE ASLIYLA İLGİSİ OLMAYAN BİR TARİF.KÖFTESİNE SADECE TUZ VE BAHARAT KONUR VE PATLICAN ASLA KIZARTILMAZ.ÜZERİNDE SOS YERİNE BİBER VE DOMATES OLUR.YANLIŞ ANLAMAYIN ELEŞTİRİ DEĞİL SADECE DÜZELTME AMACIYLA YAZDIM.AYRICA TATİLDE OLDUĞUM İÇİN YENİ GÖRDÜM TARİFİ.YEMEKLERİ İLE ÜNLÜ BİR KENTİN İNSANI OLDUĞUM İÇİN DUYARLIYIM.SEVGİLER

yasemin dedi ki...

Ellerinize sağlık.
Ben bu yemeği ilk kez yaptım ve ilk denemede başarılı oldum. iftar yemeği olarak pişirdim ve herkes çok beğendi.tariflerinizi ilgiyle takip ediyorum. emeğinize sağlık :))

çiçek dedi ki...

Ellerinize sağlık çok güzel gözüküyor umuyorum tadıda aynıdır iyi günler diliyorum

seyabb dedi ki...

nefis.Elinize sağlık.Hem sağlıklı hem lezzetli.