tavuklu arapsaçı
Sezonu geçmeden yayınlamalı değil mi, zira ben bu yemeği yapalı 1,5 ay oldu da:))
Arapsaçını ben evlendiğimde öğrendim.
Eşim çok sever ve ben ilk yediğimde bu ne demiştim. Anason kokuyordu ve bana çok ağır gelmişti. Ama her ne hikmetse sonradan yapa yapa 3. yediğimde artık bende müptelası oldum:)Sevgili kayınvalidem den öğrendim.
Ama başka bir arkadaşımdan ise düdüklüde yapılırsa yumuşacık olduğunu öğrendim.
Bu püf noktası... İnsan sorunca öğreniyor:) Fotoğraf akşam çekildi eve gelince. Mutfaktaki ışıkta çekmek zorundaydım ve yeşil güzel yeşil çıkmadı , fakat yanıltmasın sizi ,o yemek yemyeşil emin olun.
Malzemeler
1 kg. Arapsaçı
Yarım kg. tavuk kuşbaşı
1 büyük kuru soğan yada 5-6 tane taze soğan
Zeytinyağı, tuz, karabiber
Yapılışı
· Arapsaçlarını keselim ve güzelce yıkayalım.
· Keserken taze dallarını keselim yani saplarını , sert saplarını pek kesmeyelim.
· Düdüklü tencereye sıvı yağı koyup, tavukları soteleyelim
· Tavuklar pişmeye yakın içine doğranmış soğanı ekleyip kavurmaya devam edelim
· Üzerine yıkanmış ve doğranmış arapsaçını ekleyelim ve bir iki kez karıştıralım
· Tuzunu, karabiberini ekleyelim
· Üzerine çıkacak kadar sıcak su ekleyelim
· Yarım saat pişirelim
Afiyet olsun,
Figen
Notlarım;
· Ben düdüklü tencerede pişiriyorum. Böylece arapsaçı lif lif oluyor ve karışıp sertleşmiyor.
· Biz biraz sulu seviyoruz bu yemeği, ve ben yaklaşık 1 lt. su ekliyorum. Yada biraz daha fazla.
· Düdüklüde de olsa yarım saat pişiriyorum çok daha lezzetli oluyor bana göre ..
21 kişi ne demiş, ne sormuş:):
Biz arapsaçını ıspanak gibi kavurur ve üzerine yumurta kırarız.Bu çok değişik geldi.Bi de böyle deneyelim bakalım.
cenebaz hosgeldin:)
biz bu sekilde sarmasık ı yaparız. Arapsacını senden duydum ? ilginç?
Bende senin tarifi denemeliyim..
teşekkür ederim,
sevgilerimle
Figen
Ellerine sağlık,oldukça güzel görünüyor.
Ama arapsaçı nasıl birşey ve İstanbul'da bulunuyor mu?
serinmavi hosgeldin:)
Ne guzel bugun yeni arkadaslar geliyor ziyaretimize..
Evet asagıda resmini koydum ama kesilmiş hali ile, zira bastan cekmeyi unutmusum:( İstanbul da da vardır diye dusunuyorum. Pazarlarda koyluler satar sanırım? Ama yemek grubumuza soracagım şimdi. İstanbul da varmı diye. Gelen cevplar uzerine yine buraya yazarım..
teşekkür ederim,
sevgilerimle
Szinerede yaşıyorsunuz? Ege tarafları mı? Oralarda değişik otların kullanıldığını sanıyorum :)
arapsaci, rezene herhalde degil mi?
Amerika'da olanlar fenne olarak bulabilirler.
fennel demek istemistim
Devrim cim Rezene tam değil . rezene ve arapsacı aynı aileden ama tadı farklı sanırım. Tadını bilmiyorum ama rezene değil diye biliyorum.Şekil itibari ile cok yakınlar.
Bilgilerin için cok teşekkür ederim, sağolasın.
Figen
figen arapsaçını severim ben de. ama hiç yapmadım. kuzu etiyle yaparlar bizim oralarda. anason kokulu ilginç bir ot ama lezzetli.
eline sağlık.
Figencim merhaba, annem cok sever arapsacini (otsuz hayatta yasayamaz). Bu tarifi ona gonderiyorum.
Ellerine saglik
Sevgilerimle
Nilay
ellerine saglik yengecimm kokusu burnumda tüttü inanirmisin o kadar cok özledim ki ot yemeklerini genelde egeliler bilir ot yemeklerini ve de daha cok giritliler!!beni eskilere götürdü bu yemek...sevgiyle..Meltem...
Pınar cım evet genelde kuzu eti ile yapılır, boylede deneyin:)
Nilay cım anneciğine tarifle birlikte benden de selam iletirmisin ,
Meltem cim canım benim, gelin hele Türkiye ye yaparız birlikte..Furkan Taha yı opüyorum..
Teşekkür ederim,
Sevgilerimle
Figen
cok guzel
Beyza hosgeldin:)
teşekkür ederim ,
Figen
Serinmavi yeniden merhaba,
Dun yemekbiz mail grubumuza sormustum sağolsunlar yanıt verdiler.
Yanıtlar soyle;
TİJEN İNALTONG
Figen'cigim,
Arapsaçi IstanbuL'da var evet. Su anda sanirim bulunuyordur ama Ocak'tan itibaren
daha da çok bulunur. Nerelerde?
Pz.tesi-Göztepe Pazari
Sali-Kadiköy Pazari
Çarsamba-Bostanci Pazari
bazen Beyoglu Balik Pazari'nda da bulunuyor, aslinda çogu zaman var sanki, zihnim
öyle diyor.
Persembe 4. Levent Pazari'nda gördügümü hatirliyorum.
her gün Besiktas'taki Tansas arkasinda ot satan bir kaç teyze oluyor, onlara da bakmali,
gerçi onlar daha çok Karadeniz'de yetisen otlari biliyor ve onlari getiriyorlar ama..
Büyükada ve Burgazada'da bolca yetisiyor arapsaçi, bir haftasonu güzel bir gezi yapip
adadan kendiniz toplayabilirsiniz.
Baska pazarlarda da ot oluyor aslinda, bunlar benim kesin bildiklerim.
(olmadi yetistirileni -rezene- Tansas, Gima gibi büyük marketlerde bulunuyor, köküyle.
ayni tadi vermiyor elbette ama denenebilir.)
MUZAFFER OZYAMAN
Kadikoy Balikpazari'nda, Ciya Restoran'in onunde yesillik satanlarda olmasi lazim, gormustum.
bu sekilde bilgi verdiler,
Umarım işinize yarar.
Arkadaslarıma tekrar teşekkür ederim sağolsunlar,
Sevgilerimle
Figen
eline saglik figen'cigim..
Ben pek 'arapsaççi' sayilmam ama kuru börülceyle çok severim. ya da söyle söyleyeyim: sevdigim nadir arapsaçli yemeklerdendir.
bir otsever için sasirtici degil mi??
tijen
teşekkür ediyorum cevap için :)
Sevgili Tijen ilginç ? Çok sasırdım sen nasış Arapsaçı sevmezsin:) Birde nasıl Börülceli Arapsacı ? Ay sen neler yapıyorsun boyle cok guzel karısımlar cıkarıyorsun ,
Serinmavi umarım işine yarar,
sevgilerimle
Figen
Ben yasadigim yerde bu rezenenin kokunu buluyorum. Faydali oldugunu ogrendim ama kokunu fennel diye satiyorlar. Bununla ne yapabilirim bana yardimci olabilirmisiniz? bir keresinde salatasi olur diye duydum ama koku haslamammi lazim?
bu harika otu giritlilerden öğrendim. izmirliyim . ve sinopta yaşıyorum.burada dağ taş arapsaçı . halk kokmuş ot diye adlandırıyor. haşlayıp sarımsaklı yoğrtla yiyorlar. benim tavsiyem. etli yemeğine 2-3 kaşık unu limon suyu ile karıştırıp terbiye yapmanız. ayrıca pişme sırasında zeytinyağı çok az koyup , servisten sonra tabaklara çiğ olarak ilave ederseniz tad çok daha muhteşem oluyor.
sevgiler
Merhaba,
Arapsaçinı güzelce yıkadıktan sonra ,az zeytinyagında soganı kavuruyoruz,sonra Arapsaci ile biraz kavurup eger suyunu çekmiş ise 1 bardak su ilave edip yumuşamasını bekliyoruz.Piştiginde ise ayrı bir kapta 1 yemek kasıgı un ve yarım limon terbiye edip tencereye dokuyoruz ,bir,iki kez karıstırdıktan sonra Afiyetle yiyebiliriz.Etli olarak yapmak isteyenler onceden Kuzu etini sogan ile kavurabilirler.Haşlama Salatası,zeytinyagi ve limonlada harika olur.
Sevgiler
İzmir
G.T
Yorum Gönder