Pratik, lezzetli, pırasalı yemek

Meyaneli Pırasa yemeği

Aşure

IMG_5905

Hareli Kek

IMG_4711

Tavuk Kalamar

Tavuk Kalamar

Çikolata Soslu Elmalı Kek

elmalı kek

Turşularımız ! Buyrun...

Hariiikaaa bir turşu tarifi arkadaşlar,
Eşimin ofisten arkadaşı Gürol geçtiğimiz yıl annesi Neriman teyzenin yaptığı turşudan bahsetmiş ve bize bir kavanoz getirmişti. O bir kavanoz bizde 2 gecede bitti !..
Biz böyle lezzetli bir turşu yemedik. Hem tadı, hem içindeki malzemelerin uyumu, küçücük kesilmesi ve kolay yenebilmesi, kereviz in o güzel aroması..
Yazarken bile hala canım istiyor:)

Bana tarifi yazıp göndermiş Neriman teyze sağ olsun. Ama ben geçen sene yapamadım bir takım aksiliklerden ve bu sene de tarifi koyduğum yeri bulamadım. Derken yeni tarif bize geldi ama 5 kg. bir kavanoz daha geldiJ Neriman teyze kendisine yaparken bizim içinde üşenmemiş yapmış sağ olsun, elleri dert görmesin.

Bu hafta sonu da ben yeniden malzeme alıp yapacağım. Bize gelen kavanozun yarılanmasını bekledik ki 1,5 haftada yarılandı bile ! Kaşığınızla yiyebiliyorsunuz , bu turşuyu kurmaktaki en büyük zahmet onca malzemeyi küçük küçük kesmek ...

Tarif için çok teşekkür ederim Neriman teyzeciğim...

Malzemeler
1 ad. Orta boy lahana
1 kg. kereviz ( yaprakları ve sapları da doğranacak )
1 k. Havuç
1 kg. yeşil domates
1 kg. kırmızı biber
1 kg. ince acı biber
2-3 bağ maydanoz
1 kg. salatalık turşu
250 gr. Sarımsak
2 kg. sirke
Bir kaç tane limontuzu
1,5 su bardağı tuz

Yapılışı
1. Bütün malzemeler iyice yıkanır ve temizlenir
2. Tüm malzemeler sırasıyla küçük küçük doğranır
3. Tüm malzemeleri büyükçe bir tepsiye vb. dökün
4. Doğranmış malzemelerin üzerine tuzu döküp güzelce harmanlayın
5. Daha sonra üzerlerine sirkeyi dökün
6. 2-3 saat kadar bekletip malzemenin ölmesini bekleyin
7. Bekleyen malzemeleri suyu ile birlikte alıp kavanoza doldurun
8. Limontuzunu da ilave edin
9. 2-3 hafta sonra turşunuz hazır olacaktır.


Afiyet olsun,
Figen

Not;
2-3 saat bekleyen malzemeler su salıyor ,bu suyun tadına bakıp tuzu az geldiyse zevkinize göre tuz ekleyebilir mişsiniz..



Zeynep'in Patlıcan Turşusu





Bu tarif te Zeynep'in yaptığı Patlıcan Turşu nun tarifi.
İki tarifi aynı anda yazalım istedik ki hafta sonu herkes istediğini yapsın.


Malzemeler :

10 tane patlıcan (kucuk olmasi makbul, yada uzunlari ikiye kesin)
2 adet limon
kereviz saplari
dereotu
1 adet kucuk lahana
4 adet kirmizi biber
1 baş sarmısak (dövülmüş)
8 su bardağı su
2 su bardağı sirke
tuz


Hazırlanışı :

Patlicanlarin saplarini kesip ortasindan karniyarik gibi bir yarik actim, tencereme su koyup kaynamasini bekledim, kaynayinca icine limon suyunu ilave ettim, sonra patlicanlarimi bu kaynamis limonlu suya koydum, 5 dk kadar hasladim. Sonra cikarip suyun suzulmesini bekledim. Sonra kaynamis suya dogradigim lahanalari koyup 3 dk kadar bekletip aldim. Lahanalari baska bir kap icinde dereotu, sarimsak ile karistiralim, sonra bunu patlicanlarimizin icine yerlestirelim, uzerine kirmizi biberlerimizi kapatip, kereviz saplari ile saralim, baglayalim, acilmasinlar, sonra tursu kavanozuna yerlestirin guzelce. Kaynatilmis ilimis suya sirke ve tuzu ilave edip, kavanoza dolduralim. Agzini iyice kapatip, sicak olmayan bir yerde saklayin, en az 3 hafta icinde oluyor tursumuz.

Afiyet Olsun
Zeynep T.

31 kişi ne demiş, ne sormuş:):

Binnur dedi ki...

Zeynepcim, ellerine saglik:)) Bayilirim tursuya, ozelliklede patlican tursusuna. Kereviz saplarinin verdigi koku ve lezzet cok hosuma gidiyor.

Nilay dedi ki...

Ay inanmiyorum sana Zeynep Abla, ben nasil bayilirim su patlican tursusuna. Ne iyi yaptin da tarifi verdin. Ellerine saglik

ZeYNeP dedi ki...

Binnur ve Nilay
bu tursuyu benim buyuklerim koca kuplere kurarlardi, deli gibi yerdik cocuk iken, sonra ogrendim nasil yapiliyor diye, biraz ugrastiriyor ama, hazir oldugunda inanilmaz leziz oluyor,
deneyin sizlerde, eminim hosnut kalacaksiniz :)
sevgilerimle,
zeynep

ÇEŞNİ dedi ki...

ZEYNEPCİMMMMM ELLERİNE SAĞLIK
VALLA CANIM CEKTİ...BİR TABAK YOLLASAN DİYORUM:)) BENDE YAPİYİM BARİ NEFİS GÖRÜNÜYOR..ÇOK SEVERİM PATLICANIN HER ŞEYİNİ

ZeYNeP dedi ki...

Sevgili Cesni,
Istanbul'da kucuk boy patlican bulman kolay, yap inan cok guzel oluyor, ben burada hintlilerin dukkanlarini talan ediyorum, kucuk patlican bulacagim diye :))

sevgilerimle,

zeynep

Adsız dedi ki...

Zeynepcim ellerine saglik, buralarda ufak patlican yok ama birseyler yapmaya calisacagim. Cok severim patlican tursusunu. Figencim senin verdigin tarif icinde tesekkürler ve Neriman teyzenin ellerine saglik bana cok degisik geldi bu tursu kurma sekli benim tursu ufak kavanoz yenisini bu sekilde denemeye niyetliyim.
Sevgilerimle

ycurl dedi ki...

Zeynep abla,
Ben cok severim patlican tursusunu. Annem ve anneannem kurardi ben kucukken. Hic denemedim cunku son yapmaya calistigim lahana tursusu biraz eksi olmus :( Denemelik yapmak istiyorum ki o kadar malzeme bosuna gitmesin. Simdi bu hint dukkanlari nerede oluyor? :) Olmadi ben malzemeleri alip sana geleyim sen bana su isin nasil yapilacagini adim adim anlat ben de ders almis olayim :) Zorla da kendimi davet ettirdim :))
sevgiler....

ZeYNeP dedi ki...

Sevgili Ozgul,
kucuk patlican bulman zor olursa ince uzun patlicanlardan da yapabilirsin, ama iki ucu tam acik olmasin, yani orta kesik kisma dogru acik birakma, tam ortada birak yarigi, anlatabildin mi? ucu acik kalirsa dolgu maddesi disari sizabiliyor :))
sevgilerimle, denersen kolay gelsin...
zeynep

ZeYNeP dedi ki...

Sevgili Ycurl,
Dun senin mahalleden gectim, Westheimer uzerinde bir yerlere geldim, Galerianin orada Turklerin oturdugu yerleri biliyorum, aklima gelmedin desem yalan soylemis olurum, hatta Turk Bakkala ugrayim diye dusundum ama Zipzip arabada cok bunaldi, uzun sure oturdumu sorun yaratiyor bana, hemen 610 a cikip basip geldim,
sana ulasabilecegim bir numara iletirsen, herzaman beklerim seni, evimiz musait, kafa dinlemek istersende gelebilirsin. Misafiri severiz...
Patlicanlarin kucuklerine burada hint patlicani diyorlar, tombul kucukler veya ince kucukleri bulabiliyorum, HongKong markette bile bulabilirsin, Pakistan bakkallarda da var. Sen hazir olunca bana alo de yeter.
Sevgilerimle,
Zeynep

mom dedi ki...

of of of tursuya bayilirim sabah sabah gorunce gozum gonlum acildi:))tursu kurmayi beceremem ama cok guzel yiyiciyimdir.Hele ki babaannemin yaptigi bir tursu var kirmizi biberle bayilirim.
Ellerinize saglik cok guzel gorunuyor...

ZeYNeP dedi ki...

Özgül cüm dene mutlaka inanılmaz bir tat asla pişman olmazsın. İstersen yarı ölçü yap kavanozuna yetsin..

Mom teşekkür ederiz , ziyaretin için de teşekkürler,

Sevgilerimle
Figen

Adsız dedi ki...

Çok değişik bir tarif.
Patlıcan turşusuna tuz konmuyor mu?

Adsız dedi ki...

Bir soru daha kereviz de konacak mı turşuya yoksa, sadece sapları ve yaprakları mı kullanılıyor. Şimdiye kadar turşularda kerevizin kensinin kullanıldığını duymamıştım.

ZeYNeP dedi ki...

Sevgili Sude Zeynep patlıcan için yazacaktır ama bende Kereviz için yazayım istedim. benim karısık tursuda da Kerevizin tamamaı kullanılıyor. Sapları ve kendisi. Ve inan böyle bir tat görmedim tursuda. Sayet Kerevize karsı bir antipatiniz yoksa kesinlikle koyun saplarını ve kendisini küçük kesip..

Sevgileirmle
Figen

Adsız dedi ki...

Sevgili Figen,
Kerevizi severim ve her zaman saplarını ve uçlarındaki yapraklarını kullanırdım turşuda kerevizi hiç denememiştim. Çok güzel bir lezzet ve aroma vereceğinden eminim. Ama evde kereviz sevmeyenler var bakalım onlar anlayabilecek mi:) Şimdi turşu zamanı geçti seneye tam anlamıyla deneyebilirim. Yine de merakımı gidermek için ufak bir lahana ve bulursam biber ile deneyeceğim.

ZeYNeP dedi ki...

Sude,
ben sadece saplarini kullandim, ama evdekiler sevmiyorsa, kereviz yerine maydanoz veya ip kullanabilirsin, baglamak icin.
Kolay gelsin

zeynep

sahra dedi ki...

Turşu diyince aklıma başka garnitür gelmez. her çeşidini severim ki sizinkiler de çok albenili görünüyor. elimde değil ağzım sulandı.. ellerinize sağlık..

ZeYNeP dedi ki...

Sahra Teşekkür ederiz bizde yazarken öyle olduk:)
Klasik Türk yemeklerinin yanında vazgeçilmez bir tat.

Teşekkürler ziyaretin için,
Figen - Zeynep

Adsız dedi ki...

Merhaba Sevgili Figen turşu tarifleriniz çok güzel.

Turşudaki sirke ne sirkesi, elma mı üzüm mü? Birde tuz kaya tuzu mu olacak?

cevaplarsan sevinirim.

Şimdiden teşekkür ederim.

ZeYNeP dedi ki...

Anonymous said... ,
Sirke normal sirke olacak.Tuz ise bildigimiz poşet tuz. Bende bunları sormustum ilk tarifi aldıgımda:)
Normal tuz denmesi de ilginç gelmişti bana ya erirse diye dusunmustum malzemeler ama evimdeki turşular hala diriliklerini koruyor,
deneyin derim,

Sevgileirmle
Figen

pınar dedi ki...

zeynep patlıcan turşusuna bayılırım:) eline sağlık.

ZeYNeP dedi ki...

Canim yakininda olsaydimda sanada yapsaydim, hamilesin birde sen,
uzuldum simdi...
Cok opuyorum, nice senelere PINAR

Zeynep

Hanife dedi ki...

Ayy ne hos lezzetler boyle. Patlican tursusuna bayilirim. Keske vakit bulup deneyebilsem. Hele Figen'in tarifi cok degisik geldi. Mutlaka deneyecegim. Ellerinize saglik hamarat dostlarim..

Adsız dedi ki...

Turşu tarifi ararken rastladım size, rastlayış o rastlayış. Neredeyse tüm tarifleri gözden geçirdim ve şu anda sık kullanılanlar listemde ekli siteniz.

Karışık turşu ile ilgili ufak bi iki konu takıldı kafama. Gerçi başlığın açılış tarihi epey eski ama belki yardımcı olursunuz düşüncesiyle yazayım istedim. Ufak ufak doğranan sebzeler tuzla ovulup sirkelendikten sonra 2-3 saat bekleyince saldığı su turşu kurmak için kafi geliyor mu? Yani extra hiç su eklemiyoruz değil mi? Normal sora tuzu yerine acaba klasik tarz olarak kalın tuz kullansam (nedense ürktüm biraz sofra tuzundan:) tadında bir değişiklik olur mu acaba?

ZeYNeP dedi ki...

isimsiz misafir hosgeldiniz, ne iyi ettiniz, umarım tarifler işiize yarar.

Eevet su koymuyoruz hiç.Zira o bekleme süresinde oluan su ve sirkenin ölçüsü tam geliyor, ama baktınızki az su salmıs? azıcık normal suda ekleyebilirsiniz fikir olarak aklınızda bulunsun.

Sofra tuzu kullandım emin olun asla sorun olmadı bende.Ama yine içiniz rahat etsin diye deniz tuzu kullanacak olursanız tadını değiştirecegini dusunmuyorum.O zaman azıcık su ve sirke ile tuzu eritip işleme devam edin.

Takıldıgınız baska konular olursa beklerim.
Kolay gelsin simdiden:)

sevgilerimle
Figen

Adsız dedi ki...

Yardımlarınız için teşekkür ederim. Bu arada Neriman Teyzenin turşusunun resmi beni öyle büyülemiş ve dağıtmışki ismimi bile yazmadan göndermişim mesajımı:)Turşuyu, bir aksilik olmaz ve vakit bulabilirsem Çarşamba günü denemeyi düşünüyorum. 2-3 hafta sonra tadına hem ben hem de müşterilerimiz (şirin, küçük bir ev yemekleri lokantam var)baktığında gelen yorumları burada paylaşırım sizlerle.Hoşçakalınnn.
Nalan

Adsız dedi ki...

Merhaba Figencim, turşusever olarak senin tariflerini göz önünde bulunduracağım, teşükkürler.

Adsız dedi ki...

bende turşuyu severim :D 5kg lik kavanoz bana 5 gün yetmez(zaten ölümüm turşudan olacak) ama kerevizi sevmem, patlıcan turşusunu da sevmem.Kerevizsiz olarak ilk tarifi bi yapalım bakam.Tarif için teşekkürler
bu arada ben bayan değilim......:D

Adsız dedi ki...

dayanamadım bide ben turşu tarifi vereyim dedim.
taze patlıcan, biber, haşlanır biberlerden bi kaçı acı olursa çok güzel oluyo.suları süzülür tabi bunlar önceden kaşığa gelecek şekilde doğranır.sonra bunalrın içine artık nasıl ekşi seviyorsanız o konur biraz haşlandığı sudan eklenir sarımsak dövülür içine atılır. afiyetle pişmiş turşu olarak yenir.aynı şekilde bunların kurusu ilede yapılabiliyor.

Adsız dedi ki...

limon tuzu bir kaç paketmi yoksa bir kaç adet mi olnalı?
şimdiden teşekkür ederim

Adsız dedi ki...

ya canım 2kg sirke hepsi koyulacak mı bide sirke kokusu ağır olmaz mı o zaman tadıda hem ekşimsi olur