Pratik, lezzetli, pırasalı yemek

Meyaneli Pırasa yemeği

Aşure

IMG_5905

Hareli Kek

IMG_4711

Tavuk Kalamar

Tavuk Kalamar

Çikolata Soslu Elmalı Kek

elmalı kek

SÜTLÜ İRMİK HELVASI



Yarın Kandil .Biz annemin evinde her Kandil de mutlaka Helva veya Pişi yapar komşularımıza dağıtırdık. Evlendim halen öyle devam ediyorum. İlk zamanlar bilmediğim için yapmazdım ama mutlaka Kandil Şekeri yahut Kandil Simidi alırdım. Ama artık hazır almıyorum. İrmik Helvası yapıyorum.

Bu tarifi eşimin ısrarı ile kayınvalidemden almıştım. Rahmetli kayınpederim sağlığında seneler evvel pastacılık ve tatlıcılık yapmış Aydın’ da . Ve tüm tatlıları çok meşhurmuş .Bu ölçüler rahmetli kayınpederime aitmiş. Hiç şaşmıyor çok güzel bir kıvam oluyor.
Nur içinde yatsın.

Bende artık sadece bu şekli ile sütlü yapıyorum.
Bu ölçüden epeyce Helva çıkıyor. Az sayıda kişi iseniz yarım ölçü yapın derim. Ben arada kendimiz için yapınca yarım ölçü yapıyorum. Ertesi güne de kalıyor.

Resim çok eski. Blog u ilk açtığımız günlerde yine yapmıştım ve öylesine resim çekmiştim:)
Yarın kandil olunca güne uygun tarif verelim istedik.
Yapmak isteyen arkadaşlarımıza şimdiden bilgi olsun.

Hepimizin Kandili Mübarek Olsun. Dualarımız kabul olsun inşallah.

Malzemeler
Yarım kg. irmik
1 kg. şeker
2 lt. süt
250 gr. Margarin
Fıstık ( arzuya göre )

Yapılışı
1. İrmik margarin ile birlikte kavrulur
2. Diğer tarafta ocak üzerinde süt ve şeker karıştırılır ve kaynatılır
3. Kavrulan irmiğe sıcak şekerli süt karışımı ilave edilecek
4. Göz göz olunca ocağı kapatın, tencerenin üstüne bir havlu koyup kapağını kapatın, demlenmeye bırakın. O kendini çekecek bir süre sonra.

Afiyet Olsun
Figen KARAVAS

Notlarım;
Kavurma işlemine nerede son vereceğinizi fıstıklar renk alınca anlıyorsunuz. Fıstıklar renk alınca yeterince kavrulmuş demektir.
Rengi beyaz oluyor arkadaşlar aldanmayın. Yada az kavurduk diye düşünmeyin süt ilave edildikten sonra açık renk oluyor. Su ile yapılınca renk daha koyu oluyor.

16 kişi ne demiş, ne sormuş:):

Adsız dedi ki...

Seninde Kandilin Mübarek olsun Figen, ellerine saglik cok nefis görünüyor helvalar.
Sevgiler

bilginc dedi ki...

harika gorunuyor....elinize saglik...
sizin ve bu blogu izleyen herkesin kandilini kutluyorum...
sevgiler..

Tuhfe dedi ki...

Teşekkür ederiz Figen. Sizinde kandiliniz mübarek olsun.

ZeYNeP dedi ki...

figencim, ellerine saglik allah kabul etsin, bende bugun yapacagim insallah, dagitacak konu komsu yok ama, evde yeriz, birazda kuslara koyarim olmuslerimizin ruhuna
kandilimiz mubarek olsun, tum blog ziyaretcilerimizinde
sevgilerimle,
zeynep

yuvakuran dedi ki...

Guzel bir yemek olmus.

ZeYNeP dedi ki...

Özgül,Bilginç,Tuhfe,Zeynep ve Yuvakuran hepinize çok teşekkür ederim, sağlıkla inşallah..

Sevgilerimle
Figen

Sibel dedi ki...

Figenciğim ellerine sağlık. Rahmetli kayınpederinin bizim buralarda tatlıcılık yapmış olduğunu yazmışsın ya, o yüzden ayrıca ilgimi çekti bu tarif! Çocukluğumda sokaklardaki tatlıcılardan alıp yediğim şambalileri anımsadım, ilgisi yok belki ama aklıma geldi. Şimdi görsem alıp da yemem belki, ama çocukken nasıl da güzeldi o tatlar..

Adsız dedi ki...

figen eline sağlık. hepimizin kandili mübarek olsun.

Adsız dedi ki...

Kandiliniz mubarek olsun,,
Bu goruntu beni de cocukluguma goturdu..Kucukken kapi kapi dolasip komsulara helva dagitmayi hic sevmezdim.

Simdi anliyorum ki onlari dagitacak bir komsu bulabilmek bile ne kadar özelmis...helva bahane...:)

sevgiler

Adsız dedi ki...

Figencim geçmiş kandilin mübarek olsun dün verdiğin tarifi denedim çok güzel oldu ellerine sağlık Allah kabul etsin.

ZeYNeP dedi ki...

Özlem cim ve Şule cim teşekkür ederim sağolun...

Sibel cim, Kayınpederimin Şambali si oralarda o dönemler çok meşhurmuş anlatır eşim ve hala öyle bir tat yakalayamadığını da söyler.Çocuklukta her ne kadar saftı değil mi ?:)

Anonymous said...
Haklısın bende sıkılırdım çoğu zaman:) ve gerçekten iyi komşularının olması çok önemli, çok kıymetli. Bu apartman hayatı ile öyle azaldı ki ne yazık ki...

Nihan cım ellerine sağlık, afiyet olsun.Dün bir çok arkadaşımız yapmış sağolsunlar ve yazmışlar özelime de .

Hepinize teşekkür ederim, sağolun...

Figen

Adsız dedi ki...

Kandilinizi tebrik ederim. Ellerinize sağlık.

Adsız dedi ki...

Merhaba, dün gece kandil olması nedeniyle tarifiniz denedim. cok tesekkur ederim. aradıgım tarifi buldum. Ankara'da ünlü bir tavacı Recep Usta var. (artık istanbulda da var sanırım.) muhtesem tavasından sonra gelen ama midemizde yer bulamadığımız icin keyfimizce yiyemedigimiz helvası vardır. iste sizin tarifinizle o helvanın cok benzerini evimde yapma imkanım oldu. tekrar ellerinize saglık.

Adsız dedi ki...

ALLAH razi olsun figen hanim buna cok ihtiyacim vardi ben canada da yasayan bir turkum ve buradaki yabanci komsulara yapip dagisacagim ins. ins. bu mubarek iste seninde sevabin bol olur...

Adsız dedi ki...

helvayı yaptım iki kişiyiz diye yarım ölçüye düşürdüm herşeyi ama nedense helva hamur oldu biraz ağza gelen diriliği yok neden dersiniz nerde hata yaptım aynen anlattığınız gibi yaptım oysa

FİGEN KARAVAŞ dedi ki...

Adsız misafir hoşgeldiniz;
Aslında olması gerektiği gibi olmus.
Yani sütlü irmik helvası genelde bu şekilde daha yumuşak olur.Diri olmaz. Resim cok net değil o yıllarda cep tel ile cekmiştim ama orda da azcık belli olabilir oyle diri bir helva olmuyor.Yumusak oluyor.

Lkin siz diri siterseniz, sütünü azaltarak tekrar deneyebilirsiniz, sütü az olunca daha diri kalacaktır.

Ama dediğim gibi bu helvanın çzelliği bu sekilde, siz damak zevkinize gore süt oranını değiştirebilirsiniz.

Yorum için teşekkür ederim,
sevgilerimle
Figen Karavaş