Pratik, lezzetli, pırasalı yemek

Meyaneli Pırasa yemeği

Aşure

IMG_5905

Hareli Kek

IMG_4711

Tavuk Kalamar

Tavuk Kalamar

Çikolata Soslu Elmalı Kek

elmalı kek

TAMALE


Arkadaslar merhaba,
Zeynep su anda cok hasta. ve ben bugun onunla konusamadım. Sitede kayıtlı tarifini ben yayına veriyorum su anda. Resim kendi resmi değil, ancak kendisi yapıp resim cekecek tekrar.
Bu tarifi yayına verdiğimide gorunce öğrenecek, dayanamadım onun bir tarifi olsun istedim canım benim...
Sizden istegim Zeynep için iyi dileklerinizi esirgememeniz..
Zeynep' ciğim seni çok seviyorum. Bir an evvel iyileş ve dön canım..
------------------------------------------------------------------------

Ben Texas'da yasiyorum , Texas'in nufusunun cogunlugu Meksika'lilara ait, bu sebeple Meksika mutfagi cok populer burada, size bugun tamale'yi anlatmak istiyorum .
Tamale daha cok geleneksel gunlerde yeniyor burada, dini gunlerde, yilbasinda, vefat olaylarinda, dugunlerde hep tamale yapilir yenir, ama normal zamanlarda da tum Meksika lokantalarinda hatta sokaklarda seyyar tamale saticilarina bile rastlamak mumkun.
Tamale, bizim bildigimiz misirin kabuklarinda hazirlanip pisiriliyor, bizlerin cope attigi misir kabuklari burada ozel paketlerde marketlerde satiliyor, cok onemli meksikalilar icin.
Zeynep

Malzemeler

1 tavuk ( haslanmis kemiklerinden ayrilmis)
6 cup su
6 cay kasigi kirmizi biber ( aci sevmiyorsaniz olcuyu degistirebilirsiniz, renk veren kirmizi biber kullanabilirsiniz)
2 cay kasigi kekik
2 cay kasigi kimyon
4 dis sarimsak (dovulmus )

Masa hamuru icin
3 su bardagi Masa misir unu
300 gr .tereyag veya margarin (meksikalilar orjinalinda domuz yagi kullaniyorlar )
Haslamis oldugunuz tavuk suyu (hamura kivam verecek olcude 2-3 su bardagi )
40 adet kuru misir yapragi

Nasil mi Yaptim?

Misir yapraklari kuru oldugu icin biraz ilik suda bekletiyoruz.
Sonra ic hazirlama kismi geliyor, “masa” dedikleri ozel misir unlu bir karisimlari var, yukarida belirttigim malzemeler ile masa hamurunu yapiyoruz once, o karisim once misir yapraginin icine sürülüyor ,(Bu yemeği tavuk ya da dana eti ile yapabilirsiniz ben tavuk kullandım meksikalilar daha cok domuz eti ile yapiyorlar)
Haslanmis kemiklerinden ayirdigimiz tavuk etlerinide kucuk parcalar haline getiriyoruz, diftmek dedigimiz islemi yapiyoruz, diger tum malzemeleri dahil ediyoruz icine, harc hazir olunca misir yapragina koydugumuz masa’nın (misir unlu karisim ) uzerine koyuyoruz, üzerine kasar rendesi ilave edip, misir yapragini katlıyoruz.
Katladiklarımızı da ince kesilen diger misir yapraklarindan seritler yapip bagliyoruz. Kucuk paketler seklinde oluyor goruntusu.
Butun misir yapraklarini ve ic harcınız bitene kadar bu isleme devam ediyoruz.
Bu yemek ozel delikli tencerelerde pisiriyor genelde cunku buharda pismisi makbuldur.
Afiyet olsun.
Zeynep

8 kişi ne demiş, ne sormuş:):

Adsız dedi ki...

Zeynepçim çok geçmiş olsun ,bir an önce iyileş canım !...

Adsız dedi ki...

Zeynep, gecmis olsun canim. Insallah cok ciddi bir sey degildir. Bekliyoruz seni

Adsız dedi ki...

çok çok geçmiş olsun. Önemli bir şey değildir inşallah.

ZeYNeP dedi ki...

Merhabalar ,
sevgili dostlar, 3 gun suren bir rahatsizlik doneminden sonra bugun iyiyim sukur, sagolasiniz, yalniz birakmadiginiz icin emaillerinizle, notlarinizla, cok tesekkur ederim,
figencim supriz yapmis bana, kendimi toplayim hemen Tamale yapicam resmini yerlestirecegim buraya, sevgilerimle,
zeynep...

Tijen dedi ki...

benden de bir geçmis olsun dilegi zeynep! bugünlerde ben de öyle mahsun haldeyim de. çocuklugumdaki hastaliklar geliyor, ki pek hasta olan bir çocuk degildim. ama bir çocuk, hastayken, agzini kus gibi açar, annesinin onu yedirmesine izin verir, sessizce. halsiz, güçsüzdür. bir çocuk ne düsünür, hasta yatarken?
iyi ol!
tijen

Adsız dedi ki...

Tamal tarifin icin cok tesekkurler Zeynep. Ben Meksika Coahuila'dan Nilay. Texas sinirinda yasiyorum. Texas'ta nerede yasiyorsun? Kismet olursa gorusuruz.Bu arada tavuklu tamal icin bir sos tarifi verecegim ilerki gunlerde. Biz bu sos ve barbunya puresi olmadan tamali yemiyoruz. Sevgiler

ZeYNeP dedi ki...

Merhaba Nilay ve Nur

Ben texas Houston'dayim, uzak sayilmayiz sizinle
cok sevinirim elbette, tanismak isterim, sizin sos tarifinide bekleyecegim.
email adresimden bana ulasabilirsiniz.
zeynepyemekvebiz@yahoo.com

sevgiler

Adsız dedi ki...

Zeynep Hanim,aralikta christmas tatilinde 3 gunluk bir San Antonio turu yapacagiz Allah kismet ederse.Belki gorusuruz.Tamal sosunu veriyorum.Tarif deneme amacli oldugu icin en kucuk porsiyon tarifini veriyorum.1 adet chili poblano (yesil buyuk biber yag biberi gibi)Biraz kuru sogan,bir kucuk kutu krema (asitli, biraz koyu kivamli olursa daha lezzetli ama yoksa normal kullanabilirsiniz)bir kucuk kutu konserve misir,tuz,karabiber.
Oncelikle biberleri kozleyip ,soyup icini ve disini temizliyoruz ve uzun seritler halinde kesiyoruz.Soganlari da iri iri kesiyoruz ve bir tencereye biraz siviyag koyup soganlari soyle bir ceviriyoruz ve biberleri de icine atiyoruz.Sonra hemen kremayi da atip biraz pisiriyoruz,misirlari,tuzu ve cok az karabiberi de atip,ocaktan indiriyoruz.Ilik servis yapiyoruz.
Pure de Frijoles (barbunya puresi):
Ayiklayip yikadiginiz barbunyayi,2 dis sarimsak,tuz ve suyla hasliyoruz.Iyice pissin.Pistikten sonra bir blendera barbunyayi koyuyoruz ve pure haline getiriyoruz.Bilmem belki duymussunuzdur "chorizo" (domuz etinden yapilan sucuga benzeyen bir sey ama ben Amerika'da dana etinden yapilanindan kullaniyorum bunu alin mutlaka)Bir buyuk teflon tavanin icine biraz siviyag koyuyoruz ve bir miktar chorizoyu iyice pisiriyoruz (tane tane ayrilsin.)sonra barbunya puresini ekleyip iyice karistirarak biraz kavuruyoruz.beyaz sosu tamallerinizin uzerine sos gibi dokun ve chrizolu barbunya puresini de yaninda servis yapin.Afiyet olsun.
Ayrica turkish_media.com 'da meksika mutfagi bolumunde bana ait biberli tavuk tarifim var.Bu beyaz sos ordan alintidir.herhangi bir sorunuz olursa bana nilayen@hotmail.com adresinden ulasabilirisniz.