Peslokum(tavalukum )ve Kalca Corbasi ( Tatar Mutfagi)
Merhaba
Bugun Tatar muftagindan sizlere sunmak istediklerim var.
Kalca Corbasi ve Peslokum.
Turkce karsiliklarini bilmiyorum. Ama lezzetleri gercekten
cok guzel. Bu sebeple siz Yemekbiz dostlari ile paylasmak
istiyorum.
Kalca Corbasi
Malzemeler
2 buyuk patates
1 buyuk kuru sogan
250 gr. dana kiymasi
3-4 yemek kasik sivi yag
1 kasik domates salcasi
1/2 kasik biber salcasi
1 adet yumurta
4 su bardak et suyu
3 yemek kasik un
3-4 yemek kasik su
tuz
karabiber
Hazirlanisi
Peslokum - Tavalukum
Guzel bir hamur isi.
Tatarlar hamuru ve eti
sevdikleri icin bu tarifte her ikiside yer aliyor :))
Hamurunu kendiniz hazirlayabileceginiz gibi, Turkiye'de yasayan Yemekbiz dostlari firindan aldiklari hazir ekmek hamurlarini kullanabilirler.
Tarifi daha once blogda sahur icin oneriler olarak yayinlamistik.
Farkli isimlerde aniliyor bu yuzden tekrar buraya linki kopyaliyorum.
Yapmak isteyen dostlar icin
kolay gelsin.
http://yemekbiz.blogspot.com/2006/10/sahur-icin-oneriler.html
Iyi bir hafta sonu diliyorum herkese.
Zeynep T.
Bugun Tatar muftagindan sizlere sunmak istediklerim var.
Kalca Corbasi ve Peslokum.
Turkce karsiliklarini bilmiyorum. Ama lezzetleri gercekten
cok guzel. Bu sebeple siz Yemekbiz dostlari ile paylasmak
istiyorum.
Kalca Corbasi
Malzemeler
2 buyuk patates
1 buyuk kuru sogan
250 gr. dana kiymasi
3-4 yemek kasik sivi yag
1 kasik domates salcasi
1/2 kasik biber salcasi
1 adet yumurta
4 su bardak et suyu
3 yemek kasik un
3-4 yemek kasik su
tuz
karabiber
Hazirlanisi
- Kiymamizi yag ile tencerede kavuruyoruz.
- Kiyma kavrulunca kucuk dogranmis soganlari dahil ediyoruz.
- Soganlar pembelesince salcalari ilave ediyoruz.
- Hepsi birlikte hazir olunca icine etsuyunu tencereye aliyoruz.
- Kaynamaya birakiyoruz.
- Bu asamada patatesleri soyup, kucuk kucuk dogruyoruz.
- Tencereye aliyoruz patatesleri.
- Patatesler piserken, kucuk bir kasede yumurta, un ve su ile koyu bir kivamda hamur hazirliyoruz. Bu hamur kati olmayacak.
- Kaynayan karisima bu hamurdan kucuk kasik yardimi ile kucuk parcalari tencereye ilave ediyoruz. Iki kasikla yaparsaniz daha kolay oluyor.
- Hamurlar ve patatesler pisince tuz ve karabiberini ilave edip ocaktan aliyoruz.
- Acili lezzetleri seviyorsaniz pul biber ekleyebilirsiniz.
Peslokum - Tavalukum
Guzel bir hamur isi.
Tatarlar hamuru ve eti
sevdikleri icin bu tarifte her ikiside yer aliyor :))
Hamurunu kendiniz hazirlayabileceginiz gibi, Turkiye'de yasayan Yemekbiz dostlari firindan aldiklari hazir ekmek hamurlarini kullanabilirler.
Tarifi daha once blogda sahur icin oneriler olarak yayinlamistik.
Farkli isimlerde aniliyor bu yuzden tekrar buraya linki kopyaliyorum.
Yapmak isteyen dostlar icin
kolay gelsin.
http://yemekbiz.blogspot.com/2006/10/sahur-icin-oneriler.html
Iyi bir hafta sonu diliyorum herkese.
Zeynep T.
15 kişi ne demiş, ne sormuş:):
Mmmh! Ellerine sağlık Zeynepcim, ikisi de muazzam görünüyor, tariflerini aldım hemen...
Merhaba Safran,
tesekkur ederim arkadasim. Yapimi kolay, tadi leziz iki tarif.
Hamur islerini sevenler icin.
Egesimsek, ozellikle pazar gunleri icin guzel. Herkes evde iken sicak sicak ayran ile tuketmek enfes oluyor.
Kiymayi cig kullaniyoruz evet.
Kolay gelsin.
Sevgilerimle.
Ellerine sağlık Zeynep abla. Eminim çok lezzetli olmuşturlar. Ben bu yemekleri hiç duymamıştım daha önce. Sayende yeni lezzetlerle tanışıyoruz.
Sevgiler.
Merhaba zeynepcim,
Çok değişik tarifler.. Bu tavalukum (?) sanki çerkez mutfağından fıtçını andırıyor biraz. O da çiğ kıyma kullanılarak yapılan bir hamur işi hatırladığım kadarıyla. Harika görünüyor, ellerinize sağlık. Figene selamlar :)
Sevgiler,
selin (www.selincaglayan.com)
Tuhfe'cim,
tesekkur ederim. Cok leziz oluyor.
Tatarlarda cok degisik lezzetler var.
Bende ogrendiklerimi paylasmaya gayret ediyorum. Ama genelde hamur isi ve et basta geliyor beslenmelerinde.
Zeynep
Selin'cim, cerkez mutfagini pek bilmiyorum, ama onlarda et ve hamura duskunler diye okumustum.
Tarifleri begendigin icin tesekkur ederim.
Figen'e iletecegim selamini.
Sevgilerimle.
Zeynep
Zeynep'ciğim,
Lokumu bana sevgili arkadaşım Sema yapmıştı. Kocasının ailesi Tatar ve bilumum lezzetli Tatar yemeklerini onlardan öğrenmiş. Canım arkadaşımı hatırladım şimdi, arayıp ona teşekkür etmeliyim!
Tijen
Tijen'cim,
Tatarlar etsiz ve hamursuz durmazlar.
Her hamur isinde et bulunuyor.
Afiyet olsun.
Gelirsen bu taraflara sana ikram ederim bende lokumdan.
Sevgilerimle.
Zeynep
Merhaba, benim hem anne hem baba tarafim tatar. Ben annemden bu corbayi bir de tavuklu ogrenmistim. O da cok lezzetli oluyor- kizima bebeklikten beri pisiririm hem besleyici hem d ecok lezzetli. sevgiler lale
Merhaba Lale hanim,
tavuklusunu bende duymadim ve denemedim. Simdi sizin yazdiklarinizi okuyunca deneyecegim tavuklu olarak.
Cok tesekkur ederim bende.
Kizinizi benim icin opun.
Zeynep
zeynep sen tatar mısın arkadaşım.benim koçişde de biraz tatarlık var.demekki ondan benziyor tarifler beslenme tarzı..
bu arada eski bir üyeniz olarak aferin diyorum size bana link vermediğiniz için.protesto olarak da figenden alışverişi kesiyorum.oh işte.
Oyluuummmmm:))
Vallahi ben kendimi goremiyorum 7/24 calısıyorum neredeyse ? Ask olsun, ekledim seni alemsin valla:)
Yarın arasalım.
Optümm
Figen
merhaba,
bende tatarim ama bu tarifi hic duymamistim. hangi tatarlarin yemegi bu acaba kirim mi ? eskisehir mi? kazan olamaz cunki boyle bir yemek yok bizim taraflarda.. merak ettim sadece bilgi verirseniz sevinirim
Merhaba Anonim dost,
hosgeldin sayfamiza!
Evet peslokum Kirim Tatarlarinin cok yaptigi bir hamur isi.
Eskisehir'de de Tatarlar sayesinde diger sehir halkida cok severek yapiyorlar. Malum bu sehir muhacir, Arnavut, Tatar ve manav nufusa sahip.
Denerseniz eminim sizde seveceksini.
Tesekkur ederiz ziyaretiniz icin.
Zeynep
selamlar:)
ben de tatarım bu arada. ama benim bildiğim bunun adı tavalukum değil,tava lokum. 'Kirde' olarak da bilinir.
Tatarların gerçekten yemekleri ki özellikle hamur işleri çok leziz oluyor.
Tam olarak tariflerini bilemiyorum ama annemden öğrendiğimde yazarım ben de :)
Köbete (göbete diyenler de var), çiğborek,tabak börek (mantı) gibi çok güzel çeşitlerimiz de var :)
Yorum Gönder