Etli Kapuska
Merhaba
Gectigimiz gunlerde etli kapuska yaptim. Ben bu yemegi
gec ogrendim. Cunku sevgili babam 3 yili askin sure askerlik
hizmetinde en cok kapuska ve yesil mercimek yedigi icin
anneme bu yemekleri yapmama konusunda ikaz etmis,
bu sebeple ben hic kapuska ve yesil mercimek yemeden
buyudum . Bir kere arkadasimin annesi yaptiginda bu ne
dedigimde kapuska ile tanistirildim. Cok sevdim.
Etli olunca daha da leziz oluyor.
Lahana hepimizin bolca tuketmesi gereken bir sebze.
Bol miktarda B, C ve E vitamini ve potasyum içeren lahananın,
şeker ve romatizma hastaları için de çok faydalı olduğunu belirten
uzmanlar, bol arsenik, kükürt ve vitaminleri ile kanı temizleyip cildi
güzelleştirdiğini, bol idrar söktürdüğünü, vücuttaki suyu ve zehirli
maddeleri idrarla dışarı attığını bildiriyor.
Uzmanlar, lahananın kansızlığı giderdiğini ve kansere karşı
etkili olduğunu da kaydediyor.
Uzmanlar, sadece lahana çeşitlerinde bulunan U vitamininin,
mide ve bağırsakların iç yüzeyini koruduğunu, oralardaki
yaraların iyileşmesini sağladığını da vurgulayarak, bu sebzenin,
yaşlanmayı önleyici ve kalp krizine karşı koruyan
bir mineral kabul edilen selenyumun kaynağı olduğunu hatırlatıyor.
Uzmanlar, selenyumun ayrıca, sağlıklı görünüşlü bir cilt verdiğini ve
erkeğin cinsel gücünü arttırdığını da belirtiyor.
Kaynak: http://www.ntvmsnbc.com/news/315767.asp
Gelelim nasil hazirladigima.
Malzemeler:
1 küçük boy lahana
250 gr kuşbaşı et
2 orta boy soğan
3 yemek kaşık siviyag (etlide olsa ben artik zeytinyag kullaniyorum)
1 yemek kaşık biber salçası
Yeterli miktarda etsuyu
Tuz ve biraz kırmızı pul biber
1. Once kuşbaşı etleri ateşe koyun. Etin suyunu salip cekmesini
bekledikten sonra yagini ve soganini ilave edin.
Salçayla, tuz katın. Kısık ateşte yumuşamasını sağlayın.
2. Sira geldi lahanayi hazirlamaya. Lahananın buruşmuş
dış yaprağını çıkartın. Parcalara ayırın.
Yaprakları cok kalin olmamak sarti ile doğrayın.
Yıkadıktan sonra etin üzerine koyun. Bir sure su ilave
etmeden lahanalarin kendi suyunu
salmasini bekleyin, arada karistirin. Pul biberini dahil edin.
Sonrasinda sicak etsuyunu ilave edin. Kisik ateste pisirin.
Lahanalar yumusadiginda atesten alin.
Ben kapuskaya pirinc veya bulgur koymuyorum.
Bazen pirinc ve bulgur ile pisirilmisini gordum,
ama etli yapinca gerek duymadim ben.
Yemegimiz servise hazir.
Afiyet Olsun.
Zeynep T.
not: bu yemek hangi yoreye ait bilmiyorum. Netten arastirdigimda
Trakya cikiyor ama emin olamadim. Bilen yemekbiz dostu varsa
bilgi aktarirsa sevinirim. Bir de kapuska turkce bir kelimemi?
Bunu da merak ettim dogrusu?
22 kişi ne demiş, ne sormuş:):
MERHABA ZEYNEP HANIM,BEN YELİZ HATIRLIYORSUNUZ DEĞİL Mİ?
BUGÜN PORTAKALLI TATLIYI YAPTIM.ANNEANNECİM VE DEDECİM ÇAYA GELECEKLERDİ ONLAR İÇİN YAPTIM.GERÇEKTEN ÇOK LEZİZ OLDU VE HERKES ÇOK BEĞENDİ.ASLINDA PORTAKALLI TATLIYA YORUM YAZMAK İÇİN AÇTIM SİTENİZİ VE KAPUSKA TARİFİ İLE KARŞILAŞTIM.BEN TRAKYALIYIM(LÜEBURGAZ)VE BİZ BU YEMEĞİ ÇOK SIK PİŞİRİRİZ.ETLİNİN YANI SIRA NOHUTLU DA YAPARIZ.PUL BİBERDE KOYARIZ AMA KURUTULMUŞ KÜÇÜK ACI BİBERLERDEN KOYUNCA DAHA BİR LEZZETLİ OLUYOR.BİR DE EVDE YAPILAN LAHANA TURŞUSUNDAN EKŞİLİSİ DE OLUYOR.AYRICA LAHANA DEMİŞKEN BİR DE LAHANALI PİLAVIMIZ DA VAR.BENİM KAYINVALDEM DE BULGARİSTAN GÖÇMENİ VE O DA TAVUKLU YAPAR KAPUSKAYI.ÇOOKKKK SEVGİLERRRRR.DAHA UZUN DA MAİLLER YAZSAK BİRBİRİMİZE.SEVGİLERRR YELİZ
Tekrar merhaba,çok eski bir Türkçe sözlükte kapuska yer alıyor.Anlamı da etli lahana yemeği olarak geçiyor.ÇOK SEVGİLER YELİZ:)
Zeynep'cim benim çok çok sevdiğim ama evde hiç pişirmediğim yemektir bu. Çünkü eşim adını bile duymaya tahammül edemiyor. Çocuklar zaten etobur... Annem bunu kıymalı ve pirinçli ve de bol karabiber-pul biberli yani acı yapar. Böyle etli ve pirinçsiz hiç yemedim ama lahana zaten çok güzel bir yiyecek her hali güzel olur...
Yelizcim, portakalli tatliyi sevmenize cok sevindim. Afiyet seker olsun.
Lahana tursusundan bende yapmistim birkac kere hakikaten enfes oluyor haklisin, hatta lahana tursudundan sarma bile yapiliyor o da oyle guzel oluyorki, ozellikle zeytinyagli ve bol naneli olmali :))
Lahanali pilavin tam tarifini isterim artik senden merak ettim simdi.
Bana email ile bildirirmisin?
zeynepyemekvebiz@gmail.com
cok cok tesekkur ederim.
Zeynep
Hulyacim, esin demek babam gibi :))
Ben sana pisirdikce yollayim bari...
Evet pirincli ve bulgurluda hos oluyor ama ben etli yapinca koymuyorum.
Yelizin dedigi gibi aci biberle harika oluyor, bende zaten kucuk sus biberlerinden tursu yapmistim onunla servis yaptim.
Sevgilerimle.
Zeynep
Sevgili Zeynep'ciğim,
Canım ellerine sağlık çok lezzetli olmuş Kapuskan,afiyetler olsun..
Kapuska Rus'larda ve Rum'larda Lahana demek tatlım.Karadenizliler çok çeşitlerini yaparlar.Özellikle Gulya çok sıkça yapılan bir çeşittir ve anında masaya konulduğunda biter.))Sayfamda tarifi vardı,merak edersen bakarsın canım..Birde pilavı yapılır zeytinyağlı olarak,daha çok çeşitleri vardır..
Bizlerde Rum Pontosluk var sanırım.)))Çünkü çoğu sebzenin adı onlardan gelmedir.Mesela Çukundur'un pancar olduğunu biliyor muydun.))Ben fazla uzattım sanırım öüzr dilerim..
Sevgilerimi gönderiyorum..
Sevgili Gul, sayfana gidip baktim Gulya tarifine cok degisik geldi, bayat ekmeklerim birikince yapacagim.
Eksili eminim cok guzel oluyor.
Tesekkur ederim bilgilendirdigin icin.
Sevgilerimle.
Zeynep
Zeynep kizim Kapuska slavca lahana demektir.Kapuska yemegi ise Ruslarin pisirdigi bir yemek olup yanliz bizler tarafindan baharatlar la acimsi bir tat getirilmistir.Onlarin pisirdikleri yemeklerde et de konulmaz.
Sevg.Sayg.
Aynen bizde de esime Kabuska denince surat eksitilirdi.Oysa evlenmeden önce bizim evde cok piserdi.Bir gün canim cok cekti ve pisirdim.Ama söyle güzel minik minik etli bol da acili yaptim.Aksam eve gelen esimin önüne koydum-zaten hic de sormaz bu ne diye?-
Neyse bir istahla yedi ve bitirmeye yakin bunun KABUSKA oldugunu söyledim.Veeeeee o gunden beri bizde artik cok yapilir oldu.
ISTE BIR TAMAMEN ÖNYARGI ÖRNEGI....
Etli ve de bol acili yapmanizi öneririm.Bir de öyle deneyin derim.
Sevgiler
Bizde babamın asker olması nedeni ile bu yemekden mahrum kaldık yıllarca..=(
Merhaba Dost,
aktardigin bilgi icin cok tesekkur ederim. Ruslarin etsiz yaptigini gordum, Amerika'da oglumun arkadasi rus, onlara gittigimizde pisirmislerdi aaa bizim kapuska dedigimi hatirliyorum ve icinde et yoktu.
Tesekkurler yeniden.
Serapcim, ne guzel olmus ellerine saglik. Bizde de etli pisiyor ama acili tuketemiyoruz. Bazi saglik sorunlari sebebi ile aciya cok yakin degiliz. Sanada esinede hepimize afiyet olsun.
Tesekkur ederim.
Age35, uzun zamandir seninle haberlesemedik, sevindim yeniden ziyarete geldigine. Umarim artik sen kapuska yiyebiliyorsundur benim gibi. Afiyet olsun. Sevgilerimle.
Zeynep
Zeynepciğim;kendim pişirdiğimde hiç de lezzetli bulmadığım:(annem yapınca yumuşacık ve çok lezzetli olan bu kış yemeğini severim aslında...Ellerine sağlık.Pastamı beğenmene çok sevindim.Profil de gelecek;aklımda...
Sevgili Zeynep'ciğim,
Canım sana ve ailene mutlu bir hafta diliyorum..
Sevgiyle kalın..
zeynep hanım ben kapuska yemegini iık kez sizin tarinizle deneyeceğim.şimdiden teşekkürler....
arkadaşlar yemek tariflerine teşekkürler ben de bir katkıda bulunmak istedim. benim eşimde göçmen kapuskayı çok sever yalnız çok kavurarak pişmesini ister yoksa haşlama gibi oluyor.Bir de kemikli etle yaparsanız harika ötesi oluyor selamlar
Sevgili bayanlar kapuska ruscada lahana demektir. soyleniside aynidir. ama dikkat ediniz lahana bitkisine kapuska denir.
Çok pratik bir yemek, öğrencilik hayatıma yeni bir tat kattığınız için teşekkür ederim.
Saygılar.
Koray
Merhaba arkadasim bugün bende kabuska yaptim kusbasi et yoktu kiymali yaptim cok guzel oldu ama bir dahakine kusbasi etle deneyecegim
Saygilar sevgiler
merhaba,
annemin ve evli olduğumuz yıllar boyunca eşimin yaptığı güzel kapuskaları (etli ve kırmızı biberli, pirinçsiz) özleyip bu akşam ilk kez kendim yaptım.Burada hiç bahsedilmeyen ama bence çok önemli bir ayrıntı olduğunu düşünüyorum.Lahanayı ince doğrarsanız ve SERT KISIMLARINI KOYMAZSANIZ en az iki tabak yersiniz :)
Hakan
Hakan Bey Merhaba
tavsiyenizi dikkate alacagim,
tesekkur ediyorum ziyaretiniz icin.
Zeynep
Merhaba Zeynep Hanim,
Kapuska cok meshur bir Rus yemegidir. Osmanli doneminden itibaren saray sofralarina girmistir. Asil tarifinde kesinlikle pirinc ya da bulgur bulunmaz. Sizin verdiginiz tarif aslina cok yakin. Icine bir iki dal defne yapragi ve bir kutu ufak dogranmis domates, az kekik katin ve tadinin nasil degistigini gorun.Kuzu eti kusbasi kullanmaniz yemegi daha lezzetli kilar. Bir de olmazsa olmazi, kendi tabaginizda ekleyeceginiz cok az bir eksi krema..ve bir iki tutam aci kirmizi biber. Bir deneyin ve beni hatirlayin:-) Cok sevgiler, blogunuz icin de tebrik ederim, harika seyler hazirliyorsunuz. Hep iyilikle kalin. Dilek
merhabalar sitenizle yeni tanışanlardanım...bende kapuskanın kıymalısını yaptım şimdi o da çok güzel oluyor tavsiye ederim .yanında acıda çok güzel oluyor.aslında içine koyunca daha güzel oluyor malesef çocuklar var içine koyamıyorum.kapuska çocuklar içinde çok faydalı bir yemek...
Yorum Gönder