Baklava
Merhaba
Bayram telasi basladi tum evlerde. Temizlik ve tatli telasi var.
Yillardan sonra ilk defa bir kurban bayraminda ulkemde olmanin
coskusu var icimde. Yorucu ama zevkli bir telas degil mi?
Gectigimiz sene sevgili Figen'de baklava tarifini paylasmisti bizlerle.
Bu sene yine hatirlatma olsun diye koydum bloga.
Gecen hafta sevgili kuzenler Banu ve Ayse ile baklava yaptik.
Ayse guzel aciyor, Banu ve ben ona yamaklik yaptik. Keyifli keyifli
yaptik tatlimizi, agiz tadimiz hep daim olsun cumlemizin degil mi?
Malzemeler: ( 2 tepsi icin bu olcu)
4 yumurta
250 gr. tereyag ( margarin)
2 su bardagi yogurt
1 cay bardagi zeytinyagi
1 tutam tuz
1 paket kabartma tozu
1 tatli kasigi limon suyu
aldigi kadar un ( hamur yumusak kivamda olacak)
500 gr. tereyag ( baklavalarin uzerine dokulecek)
1 paket bugday nisastasi
Ic:
1 kg. ceviz, guzelce dovulmus olsun.
keserken takilmasin bicagimiza :))
Surup:
9 su bardagi toz seker
8 su bardagi su
Hazirlanisi:
Tereyagimizi eritiyoruz, ilimasini bekliyoruz.
Bir miktar unu hamur teknemize koyup ortasini acalim.
Geride kalan tum malzemeyi dahil edelim.
Erimis margarinide koyduktan sonra yogurma islemini yapalim.
Hamur puruzsuz bir sekil alana kadar yoguralim.
Biraz dinlendirelim sonrasinda.
Hamuru once ikiye bolduk biz. Iki tepsiye ayarlamak icin.
Sonra o hamuruda dorde ayirdik. Ayirdigimiz parcalardan
8 er tane toplar olusturduk. Bu toplari nisasta ile kucuk kucuk
actik. Sonra 8 'ini birden tek yufka haline getirdi Ayse.
Tepsimizin capi kadar acip yerlestirdik tepsiye.
Her kata ceviz koyduk.
Bu 4'e ayirdigimiz hamur bitene kadar ayni islemi yaptik. Yani 4X8= 32 kattan olusan
baklavamiz oldu.
Sonra kesme islemine girdik.
Once 4'e kesiliyor baklava tepside.
Sonra resimde goruldugu uzere kesmeye devam
ediliyor.
Ortada tam bir yildiz sekli oluyor.
Tum tepsiyi kesme isleminden sonra tereyagimizi eritip baklavalarin uzerine dokuyoruz. Tamaminin yaglanmasina ozen gosteriyoruz bu arada.
Daha sonrasinda ister evde ister firina goturerek pisiriyoruz. Biz mahalle firinimiza goturduk.
Evde pisirmek isteyenler icin once firini iyice isitin, baklavanizi surun, hafif kizarmaya baslayinca
isiyi azaltip, yavas yavas icinin pismesini saglayin. Boylelikle baklavaniz cok guzel kabaracaktir.
Hepinize kolay gelsin.
Afiyet Olsun.
Zeynep T.
Bayram telasi basladi tum evlerde. Temizlik ve tatli telasi var.
Yillardan sonra ilk defa bir kurban bayraminda ulkemde olmanin
coskusu var icimde. Yorucu ama zevkli bir telas degil mi?
Gectigimiz sene sevgili Figen'de baklava tarifini paylasmisti bizlerle.
Bu sene yine hatirlatma olsun diye koydum bloga.
Gecen hafta sevgili kuzenler Banu ve Ayse ile baklava yaptik.
Ayse guzel aciyor, Banu ve ben ona yamaklik yaptik. Keyifli keyifli
yaptik tatlimizi, agiz tadimiz hep daim olsun cumlemizin degil mi?
Malzemeler: ( 2 tepsi icin bu olcu)
4 yumurta
250 gr. tereyag ( margarin)
2 su bardagi yogurt
1 cay bardagi zeytinyagi
1 tutam tuz
1 paket kabartma tozu
1 tatli kasigi limon suyu
aldigi kadar un ( hamur yumusak kivamda olacak)
500 gr. tereyag ( baklavalarin uzerine dokulecek)
1 paket bugday nisastasi
Ic:
1 kg. ceviz, guzelce dovulmus olsun.
keserken takilmasin bicagimiza :))
Surup:
9 su bardagi toz seker
8 su bardagi su
Hazirlanisi:
Tereyagimizi eritiyoruz, ilimasini bekliyoruz.
Bir miktar unu hamur teknemize koyup ortasini acalim.
Geride kalan tum malzemeyi dahil edelim.
Erimis margarinide koyduktan sonra yogurma islemini yapalim.
Hamur puruzsuz bir sekil alana kadar yoguralim.
Biraz dinlendirelim sonrasinda.
Hamuru once ikiye bolduk biz. Iki tepsiye ayarlamak icin.
Sonra o hamuruda dorde ayirdik. Ayirdigimiz parcalardan
8 er tane toplar olusturduk. Bu toplari nisasta ile kucuk kucuk
actik. Sonra 8 'ini birden tek yufka haline getirdi Ayse.
Tepsimizin capi kadar acip yerlestirdik tepsiye.
Her kata ceviz koyduk.
Bu 4'e ayirdigimiz hamur bitene kadar ayni islemi yaptik. Yani 4X8= 32 kattan olusan
baklavamiz oldu.
Sonra kesme islemine girdik.
Once 4'e kesiliyor baklava tepside.
Sonra resimde goruldugu uzere kesmeye devam
ediliyor.
Ortada tam bir yildiz sekli oluyor.
Tum tepsiyi kesme isleminden sonra tereyagimizi eritip baklavalarin uzerine dokuyoruz. Tamaminin yaglanmasina ozen gosteriyoruz bu arada.
Daha sonrasinda ister evde ister firina goturerek pisiriyoruz. Biz mahalle firinimiza goturduk.
Evde pisirmek isteyenler icin once firini iyice isitin, baklavanizi surun, hafif kizarmaya baslayinca
isiyi azaltip, yavas yavas icinin pismesini saglayin. Boylelikle baklavaniz cok guzel kabaracaktir.
Hepinize kolay gelsin.
Afiyet Olsun.
Zeynep T.
8 kişi ne demiş, ne sormuş:):
Kuzenlerinin de, senin de ellerinize saglik Zeynepcim, pek guzel olmus. Senin olculer de buyuk tepsi icin herhalde di mi?
Yeldacim tesekkur ederim. Kuzenlerede iletecegim.
Bu olcu iki tepsi icin.
tek tepside yapacaksan eger olcunun yarisini kullan.
tepsinin capi yaklasik 50 cm.
zeynep
Zeynep ve Figen kardeslerimin Bayramlarini ve Yeni yillarini kutlarim.Ailecek Huzur,Saglik Mutlu gecmesini dilerim.Simdiye kadar bu güzel yazilari sundugunuz icinde tesekkür ederim.
sevgili Zeynep&Figen,
sevdiklerinizle birlikte nice mutlu, huzurlu, sağlıklı, güzel yıllar ve iyi bayramlar...
Not: Zeynep ve kuzenlerine bravo... ev baklavası gibisi var mı?
Merhaba Dost
Merhaba Hulyacim
Merhaba tum yemek biz dostlari
hepimizi icin guzel, huzurlu, saglikli bir yil olsun.
Kurban bayramimizda mubarek olsun.
Sevgilerimizle.
Zeynep & Figen
Zeynepciğim,eline sağlık.Senin ve Figen'in ailelerinizle birlikte bayramınızı kutluyor,sağlıklı mutlu yıllar diliyorum.
Sevgiyle,nanelimon.
Zeynep ve Figen, bayramınızı ve yeni yılınızı kutluyor, nice güzel bayramlara ve yıllara hep birlikte sağlıkla ulaşmanızı diliyorum. Anneciğim de baklavasını yapmış, ben oradayken kesme işi bana kalırdı hep:) Afiyet olsun. sevgilerimle.
bu baklavayı kesmek için iki deneme yapmıştım aslında izleyince alışmıştım ama evde unuttum iki tepsi de çok küçük küçük dilimleri oldu son denemeden sonra bir daha kimse denememe izin vermedi
Yorum Gönder