Kırmızı Mercimek Çorbası

Mercimek çorbasını değişik şekillerde yapıyorum .Süzerek , süzmeyerek , sütlü , salçalı, sade. Bazen havuçlu patatesli bazen sadece mercimek.
Bu vereceğim geçen hafta yaptığım şekli. Eşim süzme şeklinde istedi, geçen sene çokça doğal hali ile yapmıştım sıkıldı demek ki.
Geçtiğimiz haftalarda yemekbiz grubumuzdan sevgili Tuğba bana ölçülü mercimek çorbası sordu. Ben hep göz kararı yapardım. Tuğba öyle sorunca, ona söz verdim yaptığımda ölçeceğim diye , resmen her koyduğum suyu ölçtüm arkadaşlar.
Tamı tamına 1 litre 700 gr. Su kullandım+1 bardak ta süt. Süt çorbayı daha beyaz yapıyor.
Aslında çorbanın üzerine tereyağında kırmızı biber yakıp gezdireceksiniz ki hem görüntü çok şık , iştah açıcı olacak , hem de lezzeti daha bir artacak.
Fakat eşime kırmızı biber yasak ve böyle sade tercih ettiği için ben bu dediklerimi yapamadım. Böyle doğal kaldı:)
Çorbayı yemeden önce limon sıkmayı unutmayın.
Mercimek limonsuz olmaz...
Kırmızı Mercimek Çorbası
Malzemeler
2 su bardağı mercimek
1 su bardağı süt
Yaklaşık 2 lt. Et suyu ( 1-2 bardak az )
1 adet büyük soğan
1 adet patates
1 çorba kaşığı un
Sıvı yağ
Yapılışı
· Düdüklü tencerenizi çıkarın
· Mercimekleri ayıklayıp yıkadıktan sonra soğanla birlikte 3 dk. kadar kavurun
· Patatesleri küp kesin ekleyin
· Üzerine unu ilave edip 2 dk. kadar daha kavurun
· Ve suyu ekleyin
· Tuz, karabiber ekleyip kapağı kapatın
· Düdüklü tencerenizin pişirme süresine göre ayarlama yapın
· Benim tencerem 30 dk. da pişiriyor
· Pişme işleminden sonra tencerenin içindeyken el blendırı ile çorbayı pürüzsüz yapın.
· İçine 1 bardak sıcak sütü ilave edip bir iki taşım kaynatın ve ocağı kapatın
Afiyet olsun
Figen
Notlarım;
Ben düdüklü tencerede yaptığım için bu su oranı yeterli geliyor bana. Bu hali ile kıvamlı koyuya yakın bir çorba oluyor. Ben mercimeği kıvamlı seviyorum. Siz normal tencerede yapacaksanız şayet su oranı değişecektir. Su ihtiyacı olduğunda sıcak su eklemeye devam edebilirsiniz.
Süt arzunuza kalmış. Ben kremamsı tadı seviyorum. Süt biraz tatlımsı yapar çorbayı. Siz has mercimek tadını istiyorsanız süt eklemeyin.
Diyorum ya , o anda canım nasıl isterse öyle yapıyorum...
7 kişi ne demiş, ne sormuş:):
Figen eline saglik corban cok guzel olmus. Ben de yemegi fazla kacirdigim zaman ertesi gunu benim mercimek corbasi gunumdur. Fincan fincan icerim. Pul biberi kizdirip uzerine dokmeye de bayilirim yani.
Sevgilerimle
Nilay
Figennnnnnnnn:)) öncelikle eline sağlık çok güzel görünüyor..içmis kadar oldum resim de süper...ama güldürdün beni biliyormusun..
Yapılışı
1. Düdüklü tencerenizi çıkarın:))
canım yaaa...öğretmenim benim:))
öpüyorummmmmmmmm
aynur
Aynur cum yaaa:)) bende güldüm şimdi:)) Ama hani normal tencerede yapmadım ya olcüler ona göreydi:)
teşekkür ederim canımm:)
Figen
Çorba çok güzel görünüyor. Afiyet olsun...
Kırmızı mercimekden çeşit çeşit çorbalar yapılabiliyor. Bende aynen sizin gibi aklıma o an ne gelirse o şekilde yaparım ve her şekli ile de çok sevilir.
Ay canim cekti ama gecen Iraqi store`da Turk mercimegi bulamayinca hic degilse ellerini yikamaya alisik insanlarin yasadigi bir yerdir diye Kanada mercimegi aldim. Naparsan yap sonunda hep cig tadi geliyor . Sanki pismemis, unlu gibi. Hmmm iyisi mi yarin tekrar ugrayip bakayim Turk mercimegi gelmis mi?
Sevgiler,
Hande
Hülya cım evet her çeşidi güzel oluyor , bende çok seviyorum tam kış çorbası,
Hande hosgeldin:)
Umarım iyi bir mercimek bulursun,
insanın sevdiği şeyleri bulamaması ne zor değil mi?
Teşekkür ederim size,
Sevgilerimle
Figen
Yorum Gönder