Pratik, lezzetli, pırasalı yemek

Meyaneli Pırasa yemeği

Aşure

IMG_5905

Hareli Kek

IMG_4711

Tavuk Kalamar

Tavuk Kalamar

Çikolata Soslu Elmalı Kek

elmalı kek

Şir Börek (Çiğbörek, çiberek, şiborek) - Kahvalti Secenekleri


Merhaba
Hemen her blog yapti şır börek, ben yapmazsam kusur kalir,
ne de olsa tatar geliniyim :)) Bir cok ismi var tatarlar arasinda
bu boregin Çiğbörek, çiberek, şiborek ama genelde icinin etine
su ilave edildigi icin isirdiginizda et suyu akar, o yuzden Şir Börek
diye tabir ediyorlar.
=============================================


Hamur icin:
4 su bardağı elenmiş un,
Yeterince tuz,

İçi için:
350 gram kıyma
2 soğan
Kıyılmış maydanoz
karabiber

Kızartmak için:
2 su bardağı çiçek yağı

Evvela ici soyle hazirlanir; iki baş soğan doğranır, kıyma, tuz, maydanoz, karabiber ve az bir su ilâvesiyle koyu bir bulamaç yapılır.
Hamuru, un, tuz ve su ilavesiyle yoğrulur. Kulak memesi yumuşaklığından biraz daha katıca tutulur. Üzerine nemli bir bez örtülür, yirmi dakika kadar bekletilir.
Dinlenen bu hamurdan, cevizden biraz büyükçe hamurlar alarak bezeler yapılır. Bu bezelerden un serpilmek suretiyle oklava ile bıçak sırtı kalınlığında daire şeklinde yufkalar açılır.
Açılmış yufkaların içine hazırlanan içten koyup kenarları parmak uçları ile bastırılır, tırtıllı rulet veya catalla bu islemi yapabilirsiniz. Kızgın yağda her iki tarafı kızartılır. Sıcak olarak servis yapılır.

benim notlarim: Harci biraz sulu olursa daha makbul oluyor,
yaparken harcin suyu azaldikca su ilavesi yapin.
Kizartmadan once iyice ununu silkeyin, uzerindeki fazla un yag
emmesine sebep oluyor.
Ve yapip hemen kizartin, bekletip kizartilinca ayni lezzeti vermez.

Afiyet Olsun
Zeynep

15 kişi ne demiş, ne sormuş:):

Adsız dedi ki...

Zeynepcim ellerine saglik, bunlari görünce yine yapsammi acaba diye düsünüyorum:)
Nefis görünüyorlar kokusu burnumda vallahi:)

Adsız dedi ki...

Eh zeynep, yapilir mi simdi bu!? Gecenin bir vakti, nasil da canim cekti :)
(Annem hamura yarim corba kasigi sirke de ekliyor Zeynep'cigim, citir citir oluyor.)

Ellerine saglik, yiyenlere afiyet, bal seker olsun.

mine

Zeynep M. TÖRE dedi ki...

Ozgulcum, seninde elinden geliyor, yarin sabaha yap, sevindir evdekileri,

minecim, sirkeli hic denemedim, normalde firin tuzlularinda hep sirke kullanirim ama sirborekde yapmadim hic, kullanayim bir dahaki yaptigimda,
tesekkur ederim...

Hanife dedi ki...

Hımmm harika.. Kokusu buralara kadar geldi.. Hayalimde tabii.
Ellerine sağlık

Tuhfe dedi ki...

AAAAAAAAAAA Zeynep abla, ben de bugün Şir börek yapmıştııım. Öyle güzel olmuşlardı ki biraz fazla kaçırmışım bile...
Bu kez hamurunda bir değişiklik yaptım çok hoş oldular.

Ellerine sağlık, afiyet olsun, kilo olmasın :)) Dur ben gidip bu saatte biraz daha yiyeyim :))

fethiye dedi ki...

bravo yani istah acici bir fotograf ve tarif! Neyse, ben bunu aksam yemegi diye de yaparim; yaninda bir de ayranla.

Zeynep M. TÖRE dedi ki...

Hanifecim, senin ekmek tatlin zaten bugun hupletti beni, ellerine saglik seninde, sen bana tatli yap ben sana sirborek acarim :))Tuhfecim, hemsehrim, ye bosver, hamurunda ne degisiklik yaptin merak ettim ban simdi, Mine sirke dedi bir daha yaptigimda sirke koyacagim bakalim nasil olacak,
Fethiye'cim, yaparsan afiyetle ye, ben ayrandan cok sirboregin yanina komposto cok seviyorum, hele visne kompostosu olsa, keyfime diyecek yok:))
tesekkur ediyorum guzel yorumlariniz icin...
sevgilerimle

yuvakuran dedi ki...

Guzel gorunuyor !

Adsız dedi ki...

nasıl da güzel görünüyor, ellerine sağlık zeynep...benzer bir tarifi annem de yapıyor...sanırım o hamuruna yoğurt da ekliyor.kıymalı iç harcına bazen domates ve biber
de eklediği oluyor...
sevgiler...

Binnur dedi ki...

Zeynepcim,ellerine saglik, harika gorunuyor. En sevdigim tatar yemeklerinden biri. Buyukbabam tatar oldugu icin pazar gunleri babannem tarafindan yapilir tum cocuklar cagrilir, ayran ile birlikte, zevkle yenir sohbet edilirdi. Ben, son birkac yildir hamur acmadan buradaki hazir hamur ile yapiyorum. Herseyin kolayina gider oldum vakitsizlikten...:))

Zeynep M. TÖRE dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
ZeYNeP dedi ki...

Sevgili Hatice (Semaver), yuvakuran, Binnur hosgeldiniz, cok guzel bir lezzet degil mi? bana yapimi zor gelmiyor, ben tatli ve pasta islerinden cok boyle kizartmali hamur islerini, borekleri daha cok seviyorum yapmayi, bir arkadasim soyle demisti bana," kendine eziyet etmeye bayiliyorsun" sanirim hakli, ama yemek isi ozen isteyen birsey degil mi? vakit ve emek harcanirsa hersey oyle guzel oluyor, annemden ve rahmetli anneannemdem ogrendigim buydu ilk,
tesekkur ediyorum yorumlariniz icin. sevgilerimle
zeynep

Adsız dedi ki...

yemin ile dun yaptim simdide siteye ekliyordum aynen senin tarifin gibi tek eksik maydonoz yok simdi sen bana cok iyi bir iyilik yaptin bu sekilde kopytaliyacagim tarif yazmiyacagim cunku bir eksik bir fazlalik var okadar.. cok guze4l gozkuyor seninkinlerde benim ilk once 2 su bardagindan yaptim 7 beze cikti sonra iki su bardagi daha ekledim..
afiyet olsun bize..:) :) :)

Adsız dedi ki...

merhabalar. tarif cok lezzetli gozukuyor ama benim gibi acemiler icin hamurun ne kadar su aldigini soyleyebilir misiniz?

Adsız dedi ki...

Hey, you have a great blog here! I'm definitely going to bookmark you!
I have a xtreme gaming computer site.
Come and check it out if you get time :-)
Greetings.